handdator

Visa fullständig version : Frågor ang motorval samt vikt på min nya Trush Comander?#11
2009-09-06, 17:36
Hej!
Nu har det landat en Trush Comander i hobbyrummet ;)
Kärran är gammal och är byggd av lösvirke, den har en hel del skaladetaljer och en härlig patina. Både sporr o huvudställ är fjädrande och det finns bogserkoppling samt en behållare som jag gissar är til för besprutning??

Jag har dock problem med motorval.
Jag skulle behöva lite vägledning samt förslag på något prisvärt märke. Siktar på bensin då jag mer eller mindre lagt av med metanol.
En stjärna vore kanon men det kostar så...
Lite data:
Kärran är 2200mm i spännvidd och har en corda på 370mm, vikten är 7-8 kilo tung (utan motor)
Är detta för tungt för en kärra i den storleken??
Hur stor motor måste jag ha för att kunna bogsera? Finns det några billiga (läs prisvärda) märken som man bör titta på först?

Många frågor jag hoppas få svar på då jag inte jobbat med så här stora modellplan förut.

jag har en liknande tråd på Svenskmodellflyg, det finns kanske andra modellflygare på detta forum med fler intressanta ideer.

Mvh, Ola Cornell
Linköping

Ps. Om någon har en begagnad passande motor till salu så finns jag på ola.cornell@lkpg.visit.se

bokis
2009-09-06, 17:49
Hej på dig! Det första du ska kolla tycker jag är hur mycket vikt den behöver i nosen..
Om inte annat så ger det ett hum om hur mycket motor den klarar utan o vikta den åt olika håll..Mitt motortips är en ROTO 35:a med orginaldämparen,den låter faktiskt helt OK(det är den vanligaste kommentaren om min musse med den motorn),drar ca 9kg statiskt med en 19X8 och är fantastiskt simpel att handha.
med acce så hamnar man på ca 1.3 kg mellan tummen o pekfingret och 9.5 kg:s totalvikt är helt flygbart..Andra alternativet för mig skulle vara en DL 50 men då måste det till cannister för att den ska låta OK..Det är oxå en suveränt driftsäker mojäng o lagom i måtten tycker jag och ska det bogseras så är den perfekt med en 22x8
Såg att du helst ville ha en stjärna men det är två saker med dessa,de drar metanol med nitro så man blir mörkrädd och fordrar en del omsorg jämfört med en bensinare

bokis
2009-09-06, 17:52
Glömde en sak..Den ser jättetrevlig ut!:thumbup:

DrHanke
2009-09-06, 19:13
Håller med Bokis om DLE-55 med canister, blir lagom om du skall bogsera med den, 35:an blir nog lite klen skulle jag gissa. Ser ut som du enkelt skulle få plats med canister burken direkt under kroppen för en enkel installation.

#11
2009-09-06, 22:59
Glömde en sak..Den ser jättetrevlig ut!:thumbup:

Tack, jag tycker den är FULsnygg och jag föll direkt när jag såg den, Kul med riktiga byggen där någon har lagt ner tid o energi på kluriga lösninger och fjädrande skalaställ etc.
När det gäller motorinstallation så vill jag nog gärna undvika en cannisterdämpare under då det i mitt tycker förfular kärran, min tanke var att försöka få till lite skala stuk genom att skaffa en Radial dummy (någon som vet var man kan handla en sådan?)

Tack för tipset med att väga av den för att se hur mycket jag kan (läs måste) vikta ner den för att få T/P rätt. Detta ska göras omgående.

Mvh, Ola Cornell

Linköping