handdator

Visa fullständig version : flygfoton-hjälp!



fattaren
2009-09-18, 15:45
Hur lyckas ni ta så bra flygfoton?

Jag vill prova och monterade på kameran under planet, riktad mot marken. eftersom jah bara har en 4-kanalssändare så fanns där ingen kanal för att göra ngn fotostyrning utan löste detta med att köra automatisk avfyrning. (en enkel anordning som håller fotoknappen inne hela tiden) men bilderna blev kusligt dåliga inte en enda vettig bild.

kameran är en 3.2mp som har några år på nacken, är en ny kamera bästa lösningen eller ska jag börja i någon annan ände?

Ludde
2009-09-18, 16:44
Hur lyckas ni ta så bra flygfoton?

Jag vill prova och monterade på kameran under planet, riktad mot marken. eftersom jah bara har en 4-kanalssändare så fanns där ingen kanal för att göra ngn fotostyrning utan löste detta med att köra automatisk avfyrning. (en enkel anordning som håller fotoknappen inne hela tiden) men bilderna blev kusligt dåliga inte en enda vettig bild.

kameran är en 3.2mp som har några år på nacken, är en ny kamera bästa lösningen eller ska jag börja i någon annan ände?

vibrationer fömodligen

sundqvistjohan
2009-09-18, 18:07
En bra kamera, gärna med bildstabilisering och mycket skumgummi vid monteringen är det bästa när det gäller förbränningsmotor. Kör man med el är det bara att stänga motorn och segla då man tar bilderna.

fattaren
2009-09-19, 12:31
Kör med elflyg, en cessna 480. tog upp ett hål på undersidan av planet, men har inte använt ngt dämpmaterial, ska prova med lite skumgummi. när jag filmade blev bilden bättre, kan det vara så att kameran inte kan ställa in skärpan då knappen hela tiden är intryckt och den knäpper foton hela tiden? kanske jag flög på för låg höjd när jag fotade med... hm. ska ta upp ett lite större hål och vadera så ska jag återkomma med resultatet.

sundqvistjohan
2009-09-19, 15:23
Är hålet bara för kamerans objektiv? Om ljusmätaren inte kan mäta ljusmängden blir exponeringen av fotot fel, och för lång slutartid används.

Kan också vara precis som du säger att kameran inte ställer skärpan mellan bilderna när du fotar med knappen intryckt. Ett servo som sköter avtryckaren borde lösa det problemet.

http://i101.photobucket.com/albums/m55/sundqvistjohan/EasyStar2019.jpg

http://i101.photobucket.com/albums/m55/sundqvistjohan/EasyStar2024.jpg

http://i101.photobucket.com/albums/m55/sundqvistjohan/EasyStar046.jpg

Ludde
2009-09-19, 17:35
Har du bara 4 kanaler så skippa sidoroder, kör med skev och höjd isåfall..
så kan du köra kameran med roderkanalen

fattaren
2009-09-19, 18:55
blev betydligt bättre med skumgummi, om än det är lite svårt att ta bilder med vy istället för rakt ner i backen, nu ska jag prova att montera kameran, så att du får mer landskapsbilder, men undrar huruvida det påverkar flygegenskaperna, planet väger orginal 700 och med kamera och atteraljer 900 ca.

har sett till så att kameran ligger fritt helt och hålls fastklämd med skumgummi och gummiband.


är lite orolig bara att flygplanskroppen ska bli lite väl vek om jag kapar upp en av sidorna med, men lim och tejp brukare ju kunna fixa det mesta :)

hur har ni placerat era kameror? nedåt eller mot sidan/framåt.

PeterL
2009-10-07, 13:05
YouTube - Flygfotografering med Easy Star, gps ombord

Så här gjorde jag...

http://bayimg.com/image/kapjcaabb.jpg