handdator

Visa fullständig version : storlek på roderytorsenmathal
2009-10-01, 18:42
Hej!

Jag har tänkt att bygga ihop en modell enligt denna länk och bild. http://www.myhobbystore.com/Search/syncat/


http://www.myhobbystore.com/ProductImages/fullsize/MAG156.jpg

Jag har byggt en likadan för ganska länge sedan men av den återstår bara en vinge i dåligt skick. Modellen var dock rolig och i en storlek som passar mitt gårdsfygfält.

Det jag undrar över nu är utförandet av skevrodren. På ritningen är rodren nästan lika långa som vingen men ganska smala. De styrs av ett servo i mitten. Min fundering är om det skulle vara en fördel att göra lite kortare men bredare skevroder plus ett miniservo i varje vinge. Modellen flög i och för sig bra och hade en helt tillräcklig rollhastighet för mina behov.

Har sett på en del nyare modeller att roderytorna är väldigt stora. FInns det för och nackdelar med större roderytor och mindre utslag respektive mindre ytor och större utslag? Eftersom jag bygger efter ritning finns det ju alltid utrymme för lite ändringar. OBS är inte ute efter någon 3D prestanda utan vanliga areobatiska övningar efter förmåga. Och förmågan är väl så där :)

/Mats

jaka
2009-10-01, 20:27
Hej!'
En bredd på ca 30mm räcker gott om skevrodren löper längs hela vingen (eller slutar ca 150mm från vingspetsen).
Tänk på att skevrodren aldrig ska gå ända ut till vingspetsen då flutter lätt uppstår pga att skevrodret lätt vrids (torderas).

Att många moderna kärror har stora skevroder beror på att de är gjorda för 3D flygning.

senmathal
2009-10-01, 20:32
Tror att bredden är max 20 mm men det är ju en ganska liten kärra, 1282 m.m. i spännvidd. Rodret går enligt ritningen ganska långt ut mot vingspetsen. Är nog inte mer än 20 - 30 mm mellan roder och vingspets.

/Mats

jaka
2009-10-02, 14:56
Hej!
Jaha...den är så liten! Då duger 2cm bred gott.

AmRi
2009-10-02, 15:25
Hej
En annan sak som är viktig vid tillverkning av skevrodren är vingens tjocklek och bredd. Dessto grövre profil och större korda dessto mer skevroder och utslag behövs det för att planet skall vara någorlunda pigg på att rolla.

senmathal
2009-10-02, 19:20
Tack för intressanta synpunkter!

Vingprofilen är relativt tunn så jag tror jag håller mig till vad ritningen anger. Den flög ju bra som det var. Däremot tror jag att det bir servon i varedera vinge istället för ett i mitten. Får för mig att det blir mer precisa utslag då.

/Mats

Krille
2009-10-02, 21:16
Tack för intressanta synpunkter!

Vingprofilen är relativt tunn så jag tror jag håller mig till vad ritningen anger. Den flög ju bra som det var. Däremot tror jag att det bir servon i varedera vinge istället för ett i mitten. Får för mig att det blir mer precisa utslag då.

/Mats

Hur precisa utslag man får beror främst bara på 2 saker. Servots presition samt glapp/tröghet i linkagen.

För att utnytja ett servos kapacitet max så skall max mekaniska utslag ge den maximala rollhastigheten man vill uppnå. Undvik alltså i största möjlighet att minska ner utslagen elektroniskt i sändaren.

Sen skall servo linkaget vara glappfritt men ändå inte gå trögt.

Att ha 2 servon i vingen är rent presitions mässigt dåligt. 2st servo långt ut/på mitten av vingen = mer tyngd i vingen = mer roterande massa vid roll = mer moment och långsammare "stopp" på rollen.

Men med servon i vingen kan man ofta ha enklare linkage med mindre glapp och tröghet. Så det är en avvägning om vad som är "bäst" :)

Men jag vet att den great planes cap jag hade för ett par år sedan hade ett ett skevservo. Just med tanke på att minska vikten ute i vingen för snabbare start/stop på roll.

senmathal
2009-10-03, 06:41
Tack för ytterligare synpunkter att väga in. På en så liten modell har det nog extra viktigt med tyngden i vingarna. Har inte införskaffat byggmatrial än så det finns ju tid att ändra sig fram och tillbaka. Sedan har jag ju en vinge som nog skulle gå att reparera. Fast det är ju kul att bygga vingar.

/Mats