handdator

Visa fullständig version : EKKO III konstflygmaskin - nån som minns?bem
2009-10-04, 19:23
Hej,

Var det inte en artikel i Allt om Hobby på 1970-talet om konstflygmaskinen EKKO III konstruerad av Ho Fang-Chuin? Bodde han i Sverige ett tag eller hur var det? Nån som kommer ihåg?

/Bo

svennegurra
2009-10-04, 19:37
Hej Ho var bosatt i Sköndal och han flög på anrika Skarpnäcksfältet
och han syntes också bland oss som höll till på Årstagärde
Om det är samma Ho som jag tänker på så finns han inte kvar bland
oss Modellflygare efter en bilolycka,Han byggde även en fullskalamaskin
i vardagsrummet så att han för att få ut maskinen fick såga upp
ytterväggen

bem
2009-10-04, 19:50
Hej,

Antagligen samma kille som jag tänker på. Undrar hur han hamna i Sverige, han väl kom från Kina ursprungligen. Alltid kul att veta lite mer om olika konstruktörer från förr.
Om du el nån annan vet mer så fyll gärna på.
Jag höll på rätt mycket med F3A på 1970-talet och såvitt jag minns läste jag om hans EKKO III i Allt om Hobby i nåt nummer. Skulle vara kul att leta lite bland gamla nummer. Synd att jag slängde alla gamla hobbytidningar, kataloger osv från 1970-talet en gång i nån städiver när jag tyckte de ej fick plats längre. Tji så dum jag var... Det blir väl att sätta sig på biblioteket och beställa upp årgångarna från 1970-talet och ögna sig igenom. Vore rätt kul i och för sig.

/Bo

McRegor
2009-10-04, 19:50
Hej,
Dessutom var han en pionjär för japansk RC-utrustning i Sverige såtillvida att han var den förste importören av K.O Digiace och dessa anläggningar bevisade snabbt sin kvalitet. Visst fanns det bl a Futaba och troligen även O.S radioanläggningar tidigare men som jag minns så var det främst enklare 1-kanalare och liknande. Som vanligt på den tiden möttes dock de japanska RC-anläggningarna på många håll av misstro men idag vet vi svaret....
Vill f ö minnas att Hoh jobbade på Aga med bl a utveckling av värmekameror - men där kan mitt minne ev svika mig...:)
Hade kontakt med honom några gånger och uppfattade honom som en mycket sympatisk man. Och visst är det som Svennegurra säger - han finns inte längre bland oss och han byggde också en fullskalakärra hemma i huset och för att få ut den fick han såga upp fönsterpartiet (tror jag det var). Vill minnas att jag såg ett reportage på TV om just detta.
Hälsningar
Roger
PS: Jag har nog säkert sparat både tidningar och gamla kataloger men däremot lär det inte vara enkelt att hitta dom...:)

bem
2009-10-04, 20:45
Hej,
svennegurra och McRegor - det var intressant information ni hade!
Ho Fang-Chuin's EKKO III konstflygplan var beskriven i Radio Modeller februari 1977. Bifogar artikeln (hoppas det är läsbart).
Hitta även en bild på en K.O. Digiace från 1970-talet.
Var det bra radiostyrningar? Har inget minne av jag såg nån som använde en sån.

/Bo

McRegor
2009-10-04, 21:42
Hej,
På den tiden bodde jag i Sundsvall och dit letade sig ett flertal Digiace-anläggningar och dom fungerade som jag minns utmärkt. Nu talar vi alltså om tiden runt 1970. Vid samma tid så var de Svensktillverkade Telepilot ("Berglundaren") och Micronic-anläggningarna vanliga märken i vår klubb. Själv var jag pionjär med likaledes japanska Sankyo som liksom Digiace möttes av misstro men som med tiden visade att japanskt faktiskt var mera att lita på än bl a våra Svenska sändarfabrikat.
Senare tog Minicars över distributionen av K.O Digiace och dom ansågs nog definitivt vara kvalitetsanläggningar.
I samma veva (tidigt 70-tal) kom nog också Valter Johansson igång med importen av (billiga) Futaba-grejor på allvar och det blev nog den riktiga avstampen för Futaba i Sverige - även om dom funnit som lite enklare anläggningar tidigare. Valter hade en utpräglad lågprislinje vilket givetvis slog an på oss modellflygare...:)
Nä, nu kom vi tyvärr lite vid sidan av din ursprungliga fråga och då är det nog dags att avsluta.
Hälsningar
Roger

Carl
2009-10-10, 15:48
Hej!
Ritning till Ekko III finns i AoH nr 6, årgång 1975. Modellen har en spv. på 1620 mm och är avsedd för 60 motor, avsedd för infällbara ställ enl. ritningen!

Mvh. Roger.

bem
2009-10-13, 00:50
Tack Roger!
Då skall jag ta och leta reda på det nummret av AoH.

/Bo