handdator

Visa fullständig version : Spitfire Mk XIX (för svensk S31) - byggsats?bem
2009-10-04, 22:09
Hej,

Nån som har pejl på vilka byggsatser som finns av Spitfire som utan större ingrepp kan bli en Mk XIX som användes av svenska flygvapnet som S31?

Skala 1:5, 1:6 är mest av intresse men kanske skala 1:4 också om det finns nån bra byggsats.
Ingen ARF då jag vill måla den och sånt själv.

Har för mig jag var inne på nån sida och snurra och såg man kunde modifiera en byggsats med div tillägg så den kunde byggas som Mk XIX men jag hittar inte dit igen.

/Bo

Michael
2009-10-05, 20:07
Någon byggsats till PR Mk.XIX känner jag inte till. Du kan dock konvertera en Mk.XIV byggsats (vilka det finns flera av). Fotospaningsversionen PR Mk.XIX är en "hybrid" i den bemärkelsen att kroppen och stjärtpartiet i grund och botten kommer från Mk.XIV medan vingen är samma som på PR Mk.XI. Skillnaderna i kroppen mellan Mk.XIX och Mk.XIV är först och främst kabinhuven som saknar pansarglas i fotospaningsversionen. Dessutom har fotospaningsversionen givetvis "fönster" för kameror.

Vingen kommer som sagt från PR Mk.XI som i sin tur ärvt vingen från Mk.IXc. Denna C-vinge brukar även kallas universlvingen beroende på att den i jaktversionerna kunde förses med olika typer av beväpning. Fotospaningsversionen saknade beväpning och framkanten som var utformad som en torsionslåda (D-box) fungerade som bränsletank. Denna modifierade vinge brukar kallas D-vingen. Att det finns vingtankar kan du se på att det starx framför vardera kylarna på vingens undersida sitter "bulor" där bränslepumparna fanns placerade.

bem
2009-10-12, 21:13
Hej,

Tack för svar. Då har jag lite mer att gå på.

/Bo