handdator

Visa fullständig version : Reparation av Calmato EP och lite gnäll på KyoshoLIP
2009-10-11, 22:36
Köpte en Calmato EP i somras på shooth out i Vallentuna. Tänkte att jag skulle kunna ha något enkelt med mig i husbilen när vi åker på semester.

På grund av klanterier från mig, sånt som man bara inte får göra, skevrodren gick åt fel håll så premiärflygningen blev mycket kort, sådär 3-4 sekunder.

Det är nu som gnället på Kyosho kommer.
Det visade sig att limningen av modellen var under all kritik. Kroppssidorna i princip bara separerade, det satt ingenting i limningen.
Den hölls i princip bara ihop av klädseln och jag såg senare vad det berodde på.
Limytorna på kroppssidorna är endast 4mm och det förstår de flesta att det kan inte hålla mycket.
Håller nu på att reparera den, jag tar rätt på de delar som är hela, vingen, stabben, fenan och de övre delarna på kroppen.

Konstruktionen på kroppen är otroligt tungt byggt, kroppssidorna är uppbyggda av hård,(tung), 2mm balsa och 2mm ply-förstärkning samt som jag ser det 3st onödiga spant i bakkroppen, (modellen var otroligt baktung).

Den nya kroppen har jag byggt av 1,5mm medelhård balsa med 0,8mm plyförstärkning i framkroppen.
Jag har limmat in 8x8mm trekantlist längs kanterna på kroppssidorna för bättre limyta samt att man kan runda kanterna på kroppen.
Undersidan av kroppen har jag plankat med 1,5mm balsa, men det viktiga här är att fiberriktningen på plankningen ligger tvärs kroppen, det gör att man behöver inga stödspant i bakkroppen plus att kroppen blir mycket mer vridstyv samt blir en lätt bakkropp.

Har försökt fota så att det syns hur plankningen är limmad.

Har också hunnit limma översidan av kroppen med de delar som jag tog rätt på från den kvaddade kroppen.
Nu är det bara motorfästet och vingsadel som fattas före slipning och klädsel.

Kommer mer sen.

/Lasse

Mats J
2009-10-12, 08:42
Så där ska en välkonstruerad kropp se ut:)
Jag undrar om det är okunskap eller ekonomi som gör att många ARFkärror är så illa konstruerade/byggda, men så länge folk köper så blir det kanske inte bättre.

Mvh Mats J

LIP
2009-12-10, 11:45
Nu är reparationen av min Calmato klar.

Vikten efter rep. blev 1,7 kg inklusive Lipoacc på 4000mA. Vilket blir en vingbelastning på ca 55g/dm2, skall nog bli hyffsade flygegenskaper med dom förutsättningarna.

Glömde att väga modellen som original så jag kan inte jämnföra vikten, men jag behöver i allafall inte en massa bly i nosen. Någon som vägt sin?

Får se om det blir till att tillverka några skidor så att den går att flyga fram emot vårvintern.

/Lasse