handdator

Visa fullständig version : Skevutslag på fomie!IPJT
2009-11-11, 18:11
Tjenare på min piaget så har jag ca 60-80 grade ner på båda skeven och ca 30 grader upp. För att få lika mycket behöver jag ju flytta framservot men då det redan är faslimmat är det lite bökigt. Är det värt böket? I sådana fall hur löser jag upp medium zap? Eller är skillnaden ändå inte så stor?
MVH//IPJT

Daniel L
2009-11-11, 18:40
ja det är det. Du kommer få en jäkla skevroderbroms effekt= att planet betersig som att du ger sidoroder åt fel håll i en sväng.
Du ska antingen ha lika mycket utslag upp och ner eller lite mindre ner men absolut inte mer ner.

Du skulle inte kunna förlänga stötstängerna istället för att flytta servot.

McRegor
2009-11-11, 18:53
Hej,
Det är inte så att du har skevservot sittandes på undersidan av kroppen ?
Det brukar ge en form av felaktig differentiell verkan i praktiken om jag har förstått det rätt (verkar så i alla fall).
Ett alternativ är ju att sätta servoarmen (t ex en bit kolfiberstav) i lite "offset" på servooket för att få en bättre geometri på utslagen.
Vill du ödsla ytterligare ca: 10 g så kan ju ju sätta dit 2 skevservon - då är det ju enkelt att få "riktiga" utslag.
Hälsningar
Roger

IPJT
2009-11-11, 19:02
Asså skevservot sitter under och jag har sådana silvriga små pluppar som sitter på servoarmen och som linkaget går igenom så att jag kan ställa in längden på linkagen. Men om jag förlänger dem så blir de ju lika mycket utslag upp som ner men rodrena kommer ju peka upp i neutralt läge.
Jag fattar inte riktigt vad mcregor kan du utveckla tack?
MVH// IPJT

McRegor
2009-11-11, 19:15
Hej,
Får nog kanske (lite osäker dock) rätta mig själv lite.
Detta med servot under/över är lite lurigt - det borde nog bli samma effekt men fasen vet....
Dock - om man har "offset" på roderhornet på skevrodren så borde man också kunna påverka längden på utslagen. Med offset menar jag här var "hålet" på roderhornet sitter relativt roderspalten (mellan vinge och skevroder). Det kan ju sitta mitt över spalten, framför eller bakom.
Med offset på servooket avser jag att man kan sätta på t ex en kolfiberstav som förlängt ok och då kan man sätta denna framför eller bakom "skruven" i oket för att på det sättet påverka symmetrin i utslagen.
Eftersom jag redan snurrat till detta avstår jag från att säga vad som är rätt i ditt fall...även om jag har en liten aning...:)
Men någon annan som är bevandrad i detta med mekaniska förändringar av symmetrin i roderutslagen kan säkert berätta. Dock fick din tråd den effekten att jag nog skall testa detta lite på en av mina egna kärror där jag varit lite för slö hittills för att åtgärda problemen.
Hälsningar
Roger

freddan_6
2009-11-11, 20:25
Om du använder ett vinklat servook i stället för ett rakt så kan du åtgärda problemet. Vinklat 90 grader med bägge armarna pekande snett framåt. På så sätt minskar du roderrörelsen neråt och ökar den uppåt. Tyvärr måste du förlänga stötstängerna vilket är en smula pyssligt när de är gjorda av kolfiber. Med sytråd och ca-lim kan man skarva stötstängerna.
m.v.h. //Fredrik

IPJT
2009-11-11, 20:32
okej men hur fixar man en vinklad servoarm? de som ingår är väl alldelen för korta?

McRegor
2009-11-11, 21:04
Hej,
Det Fredrik beskriver är ju ett sätt att skapa en offset på servooket/armarna. Alternativt kan du göra en egen servoarms-förlängning av t ex tunn plywood som du skruvar/limmar fast på ditt befintliga servo-ok. Tillse då att hålen för de "silvriga plupparna" (=stötstångsfästena) hamnar några mm framför centrum på ditt servo-ok. Om du har servot under vingen kommer då rörelsen framåt på servot att (linjärt) bli lite kortare än rörelsen bakåt vilket förhoppningsvis kompenserar det fel du har idag (skevroderbroms).
Hälsningar
Roger

esanisk
2009-11-11, 21:22
Det ska vara 90 grader mellan servoarm och stötstången för att få symmetriskt lika upp-ner. För att nå 90 grader måste oftast servoarmens hål flyttas framåt ('framför "skruven" i armen') så att det blir 90 gr. mellan servoarmen och stötstången. Eller ha skevrudderoket närmare kroppen, eller ha servot längre bort från skevruddrar. Eller kombinera...
Servoplacering spelar ingen roll. Det är skevrudderokets placering (över/undersidan av vingen) som spelar avgörande roll åt vilket håll det blir mer rudderutslag.

andWho
2009-11-12, 12:13
Det funkar att flytta oken på rodren bakåt också, istället för att flytta stötstångens anslutning till servoarmen framåt. Ger samma effekt.
Det bästa är ju att ha 90 grader i alla leder på stötstången, både vid servarm och vid roderok. Men det är inte helt nödvändigt eller hela sanningen.
Det viktiga är symmetri, dvs längden på stötstången ska vara exakt samma som avståndet mellan gångjärnslinjen till servots utgångsaxel.
/A

MarcusG
2009-11-12, 17:32
Det viktiga är symmetri, dvs längden på stötstången ska vara exakt samma som avståndet mellan gångjärnslinjen till servots utgångsaxel.
/A
Hmm, den där hänger inte jag med på. Hur menar du?

McRegor
2009-11-12, 17:44
Hej,
Inte lätt detta - skulle tro att trådskaparen är ännu mera förvirrad efter alla våra svar...:)
Tror dock att esanisk är på rätt spår. Beroende på hur vinklade stötstängerna är relativt kroppen så innebär det att man måste förskjuta hålen i servooket jämfört med mitthålet/skruven - det jag kallar "offset". Sen hur det skall ske beror ju på servookets och roderokens placering och om man önskar symmetriska utslag eller differentiella. Det finns många parametrar som påverkar så det gäller att ha "tungan rätt i mun". Kanske någon som är duktig på att rita kan göra ett förslag utgående från trådskaparens förutsättningar ?
Hälsningar
Roger

andWho
2009-11-13, 23:27
Hmm, den där hänger inte jag med på. Hur menar du?

OK, en bild kanske förklarar bättre.

Edit: Man kan säga så här också: Om du har ett vinkelfel i leden mellan servo arm och stötstång så se till att du har samma vinkelfel mellan stötstångsleden vid roderhornet och gångjärnslinjen. Symmetri i länkaget alltså.
Oftast är det lättast att mäta avstånden än att syfta/mäta vinklarna.
/A

IPJT
2009-11-14, 15:06
Jag fattar precis. Ska inte göra detta på ett tag då jag ändå inte kommer känna av det så mycket för att jag är ganska ny. Esanisk ritade denna bild för mig. Den hjälpte mycket! Fick mig att förstå att det inte hjälper att flytta ram servot som man kan tro. Det handlar om vart hålen på armen ligger i cirkeln som är ritat

Ankan
2009-11-17, 21:00
Jag gör mina roderhorn av kolpinnar som jag krymper fast i de korta horn man får med servona i vinkel, så jag får 90grader mellan stängerna med hjälp av lite krympslang och CA-lim.
Bild.
http://i242.photobucket.com/albums/ff167/GLT_Glidaren/Roderhorn.jpg
En variant för att få vinklarna bra. Håller till mina depronisar iaf:sarcastic:

/Anders.