handdator

Visa fullständig version : Ladda fler Lipo på samma laddare?



Smajly
2009-11-14, 20:45
Tjena.

E de inte rätt forumdel så flytta tråden..

Hade en tanke och fick för att jag läst någonstans om att det går skitfint o ladda flera Lipo på samma laddare genom att paralellkoppla dom.

Asså om jag delar laddsladden och gör en förgrening till två kontakter och kopplar röd på röd o svart på svart till båda kontakterna.
Och desamma med balansen.. delar sladdarna och gör förgrening till två balanskontakter och kopplar färg på färg.
Bifogar en bild i slutet av inlägget så ni fattar bättre...

Om jag då sätter två 3cells 2400mah lipo på laddning och ställer in laddaren på 3cells 4800mah (4,8A) och laddar/balanserar som vanligt så borde detta väl bli helt okej?
Då har man två ackar som blir klara på samma gång och man kortar laddtiden betydligt om man bara har en laddare.

http://www.clippern.se/el/ladd1.jpg

Vad finns det för nackdelar??

Har ni tips på sidor som behandlar ämnet??
.

Mikson
2009-11-14, 21:18
Tjena.
Om jag då sätter två 3cells 2400mah lipo på laddning och ställer in laddaren på 3cells 4800mah (4,8A) och laddar/balanserar som vanligt så borde detta väl bli helt okej?
Då har man två ackar som blir klara på samma gång och man kortar laddtiden betydligt om man bara har en laddare.


Japp, att ladda 2C klarar nog de flesta batterierna.

Har en sån här: http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6569&Product_Name=Twin_pack_charge_lead_(2_x_3S)6S_
Funkar mkt bra!

wesse
2009-11-14, 21:26
oj det va rackarns måste nog fixa en sån kablel...tänkte köpa mig en laddare till men ekonomin tillåter ej detta så jag bugar och bockar för detta supertipps:lollypop:

Smajly
2009-11-14, 21:31
Japp, att ladda 2C klarar nog de flesta batterierna.

Har en sån här: http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6569&Product_Name=Twin_pack_charge_lead_(2_x_3S)6S_
Funkar mkt bra!

Nja de handla inte om att ladda 2C utan bara att ladda 2 ackar på samma laddare i 1C..
Men då funkar det utan problem..

Visst kan nog ladda dom snabbare.. laddaren har nått som heter "fast charge" men jag har ingen aning om vad det innebär förutom att den ska ladda snabbare..

Men att ladda en lipo i 2C som t.ex. ligger 2000mah borde ju bara betyda att du laddar den med 4000mah på halva tiden ungefär.. Och då får man väl hålla koll själv så man inte pumpar in för mycket i acken.. Laddaren stänger inte automatiskt då..?

Mikson
2009-11-14, 21:33
oj det va rackarns måste nog fixa en sån kablel...tänkte köpa mig en laddare till men ekonomin tillåter ej detta så jag bugar och bockar för detta supertipps:lollypop:

En av mina 3 laddare är en sån här: http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6443&Product_Name=G.T.Power_A8_8Cell_balancer/Charger
Mycket prisvärd! följer dessutom med en hög me diverse fina "bra att ha" kablar! :thumbup:

Smajly
2009-11-14, 21:44
Laddare har jag.


Hoho.. fick just ett mail.. katjing..
I detta fanns en länk till just det jag söker !

Länken om någon är intresserad: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=932319

http://www.clippern.se/el/paracharge1.jpg

kobraflyer
2009-11-14, 22:52
Eftersom det handlar om parallellkoppling skall man se till att att ackarna har någorlunda lika spänning när man kopplar ihop, för att minimera strömrusning mellan dem.
D.v.s. de skall vara ungefär lika laddade eller urladdade om man så vill.

kobraflyer
2009-11-14, 23:01
Accarna måste ha samma celltal (givetvis) men de måste inte ha samma kapacitet (mAh).
Kopplar man ihop t.ex. en 1000mAh med en 2000mAh så blir ju sammanlagda kapaciteten 3000mAh.
Om man då vill ladda med 1C så skall man ställa in 3000mA (=3A).

Smajly
2009-11-15, 07:53
Accarna måste ha samma celltal (givetvis) men de måste inte ha samma kapacitet (mAh).
Kopplar man ihop t.ex. en 1000mAh med en 2000mAh så blir ju sammanlagda kapaciteten 3000mAh.
Om man då vill ladda med 1C så skall man ställa in 3000mA (=3A).

Ja och är det 3 cells accar man ska ladda så ska man ställa laddaren på 3cells oavsett om man laddar 2,3 eller 4 accar (eller fler) på samma gång.

Läste en hel del sidor om ämnet.. Nästa grej som begränsar en är verkar vara hur många Amp man ger laddaren. Ett stort nätagg är ju helt klart att föredra så får man ner laddtiden ännu mer.

Sigun
2009-11-15, 08:15
Har själv denna kabel http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6569&Product_Name=Twin_pack_charge_lead_%282_x_3S%296S_

Med den ska man ställa sin laddare på 6S och det antal mAh man har i ackarna. Brukar ladda min små 360mAh ackar och således kör jag på 6S 0,4amp när jag laddar dem. Det jag märkt är att om man laddar med kabeln så brukar det faktiskt ta längre tid än om man laddar utan, iofs tar de kanske inte lika lång tid som att ladda 2 ackar separat men det tar längre tid än 1 timme, allt beror ju på hur lika urladdade ackarna du har är.

vill man ladda flera ackar och få de riktigt bra finns det nog inga genvägar.

IMAX har ju släppt en cool laddare nu för de som är ute efter en sådan funktion

http://www.hab.se/Default.aspx?tabid=129&ProductID=15687
http://www.hab.se/portals/0/productimages/166500.jpg

/Martin

Sigun
2009-11-15, 08:20
Fins på HK med för er som blir sugna på en ny laddare

http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=10327

http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/catalog/QUATTRO-1%281%29.jpg