handdator

Visa fullständig version : 2 timmar med Thunder Tiger 130SRC Maffian
2009-11-18, 16:47
Hej gott folk.

Här kommer jag att demontera och montera ihop en relativt nysläppt motor från Thunder Tiger. Deras största 4 taktare. 130-an.
Lite fakta om motorn först.
Volym: 21.28 CC
Borrnig: 33.6 mm
Slagläng: 24 mm
Praktiskt RPM: 2000-12000
Effekt: 2.2 HK vid 11000 RPM

Rekommenderade propellrar från TT :
14x10 för inkörning.
13x11~13, 14x10~11
Eller 15x8,16x6~8,18x5~6

Första titten på motorn ur kartong.

qrt
2009-11-18, 17:02
Kalas Packo, jag kommer att sitta klistrad vid skärmen :thumbup::thumbup:

mhv/Kurt

RC Maffian
2009-11-18, 17:06
Medföljer i stort sett allt. Verktyg till att kunna plocka alla delar från motorn. Bladmått för att kunna justera ventilspel. TT Redline glödstift för 4 taktare, dekalark och manual.
Och nu till demonteringen.
Vips så låg motorn i alla dess beståndsdelar. Mycket bra passning på skruvar mot gänger.
Skruvarna är av 12.9 kvalitet vilket är väldigt bra.

RC Maffian
2009-11-18, 17:08
Vi börjar med att ta en titt på vevhuset. Gjutningen är av mycket bra kvalitet. Absolut jämförbar med andra motorer som är i den dyra prisklassen. Bearbetningen av vevhuset invändigt är lika så.! 100% klockrent. Finns inget att anmärka. Se själva.

RC Maffian
2009-11-18, 17:17
Vidare till vevaxeln. Men innan dess så vill jag att ni lägger märke till en sak. Det klasiska hålet ovanför baklocket för att plocka ut kolvbulten för att sedan kunna plocka ut vevstaken på andra motorer så som på OS eller ASP finns inte på denna. Mycket positivt då dom andra motorerna kan läcka ut olja vid detta hål.
Hur som .... vevaxeln är lika så , ett nästan på mästerverk. Skulle kunna ha den som smycke på mitt halsband:lollypop: näää,
Den är mycket karftigt härdad vid kamdrivningen och vid vevtappen. (Ett lätt försök med nålfil att göra märken i den misslyckades, det var som att försöka fila i glas.)
Även här så har dom tänkt till lite. Vid kamdrivningen har dom fasat ut axeln i smalare diameter vilket är till fördel. Man behöver nämligen inte plocka ut kammen ur motorn som på andra fyrtaktare för att kunna ta ut vevaxeln. Alltså motorn kan i stort sett säras som en tvåtaktare utan att pilla med kammaxeln. BRA !!!

RC Maffian
2009-11-18, 17:20
Kolv och vevstake. huh, detta är porr! på högsta motornivå! Se själva och beundra. Allt är CNC fräst av 7076 aluminium. Det är ett stycke juvel.!

RC Maffian
2009-11-18, 17:24
Fodret i motorn är belagt med nåt som dom kallar för XC2. Har kollat upp detta närmare och det skall vara en sort nano legering som ger en glashård yta i cylindern mot slitatge och fungerar även som koritionskydd mot rost. Att det är hårt, det är bra ,men det ger en nackdel, Låånng inkörningsperiod innan ringen hittar till sin rätta i fodret. Men å andra sidan när den väl gör det så håller det länge.!

RC Maffian
2009-11-18, 17:32
Vidare till kammen som är i detta fall kullagrat. Det är faktiskt inte i deras tidigare 75-a eller 54-a. Dock så är det kullagrat i 91-an och i 130-an.
Kammen är av den klassiska typen . Snedskurna drev och en nock på var sida drevet. Mycket bra bearbetat och men några knappa hundradelars glapp mot vevaxeln är bra. Det ger en mer exakt överföring av drivningen mot kammen vilket gör att kammen är mer exakt med öppningstiderna. Detta är dock kristiskt om man snålar på oljan i bränslet, då det inte kommer tillräckligt med olja hit och smörjer som gör till följd att dessa delar slits extra hårt. Använd ALDRIG under 15 olja på vilken 4 taktare som helst. Det räcker inte med att bara smörja vevstaken och vevtappen. Kammen och lyftarna MÅSTE ha olja dom med !!!! :secruity:

RC Maffian
2009-11-18, 17:38
Och nu återstår toppen.
En lika fint bearbetad stycke aluminium som dom övriga detaljerna på motorn. Även här finns små detaljer som gör mig glad att se. Som tex. vid insugskanalen där insugs röret åker in i toppen. Där är alltid så gott som på alla motortillverkare man tittar på och deras motorer, så är övergången mött av en kant. Ger inget bra flöde . Inte bra, men här har dom även tänkt på detta. ! Mycket positivt .
En annan detalj som jag tycker är bra, är att ventilerna sticker inte upp i förbränningsrummet utan, i stängt läge så är dom i total linje med det övriga materialet i toppen . Oxå mycket positivt , det ger inga turbulenser under förbränning , och dessutom hålls ventilerna svalare vid förbränning.

RC Maffian
2009-11-18, 17:43
Och nu det tråkiga med toppen. Dom har helt enkelt valt att inte bearbeta stiftgängan hela vägen ner vilket gör att om man använder ett annat stift än deras (och inte ens med deras Red Line stift) så kommer man inte helt ner med att dra år stiftet så den tätar mot kopparringen. BU!!!

RC Maffian
2009-11-18, 17:48
Nå ja, kanske inte lätt för alla , men jag har investerat för ett tag sedan i både gäng tapp och gäng snitt 1/4 32 UNEF. Dom har jag ramat in och hängt dom som tavla på väggen. Kostade nämligen 700 kr /st.
Hur som helst, detta problem med stiftgängan kommer jag att åtgärda på dom motorer som levereras av oss på RC Maffian, utan extra kostnad.

RC Maffian
2009-11-18, 17:52
Ventilerna är med riktiga knaster. Inte den typen som är med SGA ring . Alltså en hästskobricka i ett spår utan mer som på riktiga motorer. Mycket mer hållbart med detta system.

RC Maffian
2009-11-18, 17:59
Och inte minst en av dom viktigaste sakerna på en motor. Förgasaren !
En kanon precision på trotteltrumman mot huset , och med den klassiska 2 nålstypen. Dock så har dom ändrat på utförandet på denna förgasare. Både låg och högfartsnål sitter på samma sida förgasaren.
Observera bokstav och sifferkombinationen på motorns sida under fästörat. Det är en unik identitet på var motor som TT släpper. Otroligt nog så är det endast TT som har brytt sig om att skaffa sig ett ISO certifikat . Undrar varför andra tillverkare av kvalitetsmotorer inte har gjort det ?

RC Maffian
2009-11-18, 18:09
Och nu .... sakta men säker kommer ihoppmonteringen av denna motor.
När vevaxel och kamaxel är på plats då hakar man på vevstaken med kolven i ett styck. Sedan för man cylindern i vevhuset försiktigt ,så man inte knäcker kolvringen. Givetvis så passar jag på att olja in alla delar så att vid första start är delarna redan smorda. Sparar mycket på slitagen på en ny motor ,då det tar lite tid innan oljan letar sig fram överallt. Tittar man på bilden för vevstaken och vevtappen , så är det rejält tilltaget , det skvallrar om bra med vridmoment. Det gillar vi. ! Jag minns tyvärr inte riktigt rätt om det var Enzo Ferarri ,eller Shellby (han som gjorde Ford Shellby GT 500) som sa att ,hästkrafter är bra som försäljningsargument! vridmoment är bra för racing ! Det ligger mycket i det. !

RC Maffian
2009-11-18, 18:11
Medbringaren till propeller är enorm. ! men skall den kunna ta tag i en 18" propp så behövs yta till det.

RC Maffian
2009-11-18, 18:17
Och nu vid skrivandets stund så är motorn ihopsatt och redo för "rock & roll".
Hitintills så kan jag inte klaga på nåt, mer än gängningen av stifthålet. Det kanske var endast detta exemplar som var så, det vet jag inte. Skall kontakta Carrocar om detta och be dom titta på dom andra motorerna som är på lager , och då även påpeka detta för TT.
Summa kardemumma hittils ,så är det att denna motor är helt klart värt varenda krona.
Prisbilden på denna motor är idag på 3895:-

Återkommer med en filmsnutt på motorn igång och avge även raport om hurvida den beter sig .

Mvh Packo
RC Maffian.

Mats J
2009-11-18, 18:23
Kul att du tar dig tid (ja jag har förstått att du är motormaniac:) ) att både testa och skriva om motorer för du är ju en av dom få som skriver som det är utan fjäsk mot leverantörer:)

Går den lika bra som den ser ut så är den ju värd slantarna.

Mvh Mats J

kenneth67
2009-11-18, 18:26
heder åt rc maffian! vilken annan handlare skulle lägga den tiden å energin på att veta vad dom säljer!?? och dessutom påpeka de brister som finns i en vara !??

märk väl alla läsare att det är RC MAFFIAN som presenterar detta inte privat personen packo!

RC Maffian
2009-11-18, 20:26
Tackar Kenneth67 och ni andra som uppskattar vad vi gör (eller inte gör) .
Och nu till 130-an. Jag kan inleda med att jag är mycket nöjd med vad motorn har visat kunna prestera hittintils.
Inkörning gjordes med en 14x8 propeller på halvas. Skruvade ut huvudnålen tills den nästan storknade och så ut in tills den spann som en katt.
En fiffig grej med motnålen är att dom har gjort spår för flat skruv mejsel och även för 2.5 mm insexnyckel. Lätt att justera när dän är väl inbakad i en motorkåpa.
Efter denna körning så övergick jag till en 16x10 för normal körning. Satan i gatan vad det är kraft i henne. Ylar som en varg på full trottel trots denna mastodont propeller.
Dock så finns det en nackdel med. Ljuddämparen är mycket snygg design på.... men det är allt. Det är en tom burk som dönar rätt så bra. Kanske detta kommer upplevas på ett annat sätt när maskinen är monterad i ett plan. Jag var instängd i garaget och resonansen mellan 4 väggar är nog mycket högre än i det fria. Återstår att se.
Filmning av motorn igång blir en annan dag, då jag kunde inte övertala Jessan att filma pga all rök och att hon ville inte ut i stormen.
Återkommer med filmining av motorn igång.

RC Maffian
2009-11-18, 20:27
Glömde. Soppan som användes för inkörning och även för vidare bruk av motorn är Rapicon med 10% nitro.

Per P
2009-11-18, 22:10
Ja du Packo, du är en rackare på motorer, det har jag alltid tyckt! Låter ju bra det här. Hur lång tid tog inkörningen med den lite hårdare beläggningen på kolvringen? Du råkar inte ha uppmätt något varv på full gas med den där 16x10 propellern?

RC Maffian
2009-11-19, 09:06
Tjena Per. Jo, det där med inkörning.... Skulle man plocka av toppen igen och ta bort ringen från kolven för att sedan köra ringen i fodret så hade man sett att det är inte 100% annläggninsyta runt om. Och det kanske behövs ett par liter innan det sker, men då kan den bitan lika så gärna hända i luften när motorn jobbar än att det sker i en bänk . För övrigt så är inkörningen viktigt ( VÄLDIGT VIKTIG ) på en motor som inte plockas isär . I detta fall så har jag oljat in alla delar och lager väldigt rilkligt vid hoppmonteringen vilket gör att motorn hade redan olja i sig motsvarande säkert flera timmars körning. Men en motorn som är ur lådan startad är relativt torr invändigt, därför måste den köras in med lätt belastning och MYCKET fet nålsättning. Du helt enkel TVINGAR ner bränsle med olja förbi ringen för att skapa överflöd av olja.
Mvh Packo

RC Maffian
2009-11-29, 16:19
Jag ber så mycket om ursäkt. Jag skulle ha återkommit med film på motorn, men antingen så vart det strul med kameran, eller så gavs det inte tid till det. Motorn har monterats i min DragonLady och har varit flugen idag, och även då filmad, men.... kameramannen vart inte van vid att filma flygande objekt, så .... det enda man ser planet av, är när jag lyfter och landar. Känns meningslöst att lägga upp filmen.
Jessan har lovat mig att följa med nästa gång det blir flygning och få en ordentligt film på maskinen med motorn i .
Jag kan informera om att motorn sitter inverterad, går mycket pålitligt, och det är ett jäkla drag i den med 16x8 propeller.
Hoppas kunna återkomma inom snarast med en film.
// Packo

Snickarjävel´n
2010-01-17, 22:35
Packo , har du hunnit med filmen?

Diesel
2010-01-19, 14:34
Det ligger snö så det är sjukt. TRÖTT på snön. Funderar på att skicka allt till Wesse.!
50 långtradare om dan i 8 veckor. Då blir han redigt insnöad. Yehhhh....:thumbup::thumbup:

Så fort det blir väder till att flyga så har som sagt Jessan lovat att filma .

Sorry för förseningen. Känns trist men .......

Diesel
2010-01-19, 15:11
OK snickar´n

Jag plockar ur motorn och sätter den i bänk.

:icon_pidu:

Diesel
2010-01-19, 16:33
The movie......

Viddler.com - Thunder Tiger F-130S - Uploaded by Diesel@@AMEPARAM@@http://www.viddler.com/player/344a9294/@@AMEPARAM@@344a9294/ (http://www.viddler.com/explore/Diesel/videos/20/)

Supersonic
2010-01-19, 22:25
Verkar ju vara en trevlig rova det där. Kul att du tog dig tid att fota lite när du gick igenom den! Alltid roligt å se saker från insidan:sarcastic:
Fast den låter en del... eller är det bara i videon iom. att du kör den inomhus?

Diesel
2010-01-20, 15:03
Verkar ju vara en trevlig rova det där. Kul att du tog dig tid att fota lite när du gick igenom den! Alltid roligt å se saker från insidan:sarcastic:
Fast den låter en del... eller är det bara i videon iom. att du kör den inomhus?

Tjena.

Jo. Det låter rätt så bra från den , men det är pga som du själv skrev.
Ljudet studsar mellan väggarna. Är man är ute på fältet och flyger så låter den inte mer än vilken annan större 4 taktare.

jaka
2010-10-06, 18:32
Hej!
Skulle vara försiktig med att ta upp glödgängan så där. Det är mycket möjligt att Saito har tänkt till och ha velat minimera ytan på glödstiftöppningen och ha jämnare yta i förbränningsrummet.

När Nelsonstiften kom runt 1990 i pylon så ökade varvet betydligt pga att dessa stift hade bättre tätning och yta mot förbränningsrummet (de tätade med kona och inte med kopparbricka).