handdator

Visa fullständig version : Luktande futaba 6ex 35Mhz



poodi
2009-12-19, 09:16
Hej.

Idag när jag flög i phoenix simulatorn med min Futaba 6EXP så stängde den av sig och satte på sig två gånger på kanske en sekund och sedan funkade den som vanligt igen. Den har ju ett speciellt pip när man sätter på den och det pipet hördes två gånger snabbt efter varandra och i simulatorn visades snabbt att sändaren var frånkopplad.

Undrade vad det var som orsakade avstängningarna och öppnade sändaren och där luktade det rök. Typ som lite bränd plast eller nåt sånt. Luktade bara lite svagt, men det är ändå oroväckande. Har försökt lokalisera lukten och tror att den kommer nånstans där under högra spaken, på en grön kretskortsbit som är lite V-formad med några kablar på...Kan det ha något att göra med simulatorkontakten eller nåt sånt, för jag har aldrig förut haft problem med sändaren förut..? Fast när jag testar så kan det vara så att det kommer lite rök även utan simmen ikopplad, svårt att avgöra om det är ny rök eller samma rök som fortfarande är kvar där...

VAD SKA JAG GÖRA!!??:(
JAG VÅGAR JU INTE FLYGA INNAN JAG VET ATT DET FUNKAR SOM DET SKA!:(:(


SNÄLLA HJÄLP MEJ NI SOM KAN:bawling::confused:

h. Sami

Krille
2009-12-19, 09:30
Hur länge hade du den inkopplad/igång när detta hände?

poodi
2009-12-19, 09:44
Hur länge hade du den inkopplad/igång när detta hände?


Typ 5-10 min.

mulder
2009-12-19, 09:52
Jag hade nog skickat radion till Futaba Service i Västerås (Kaj Johansson). eller minst ringt honom /Mulder

poodi
2009-12-19, 09:54
Jag hade nog skickat radion till Futaba Service i Västerås (Kaj Johansson). eller minst ringt honom /Mulder

Kostar det nåt att skicka dit den eller går det på nån sorts garanti?

Mats J
2009-12-19, 10:04
Skicka in den på futabaservice för har den magiska röken börjat sippra ut är det någonting fel och sändaren ska inte användas.
Kan vara någon komponent som är glapp eller felaktig men att säga exakt vad som gått galet är svårt.

Mvh Mats J

poodi
2009-12-19, 10:09
Skicka in den på futabaservice för har den magiska röken börjat sippra ut är det någonting fel och sändaren ska inte användas.
Kan vara någon komponent som är glapp eller felaktig men att säga exakt vad som gått galet är svårt.

Mvh Mats J

Kostar det mycket att skicka in den? Har tänkt sälja sändaren så jag vill inte lägga ut hur mycket som helst på den. Bara frakten kostar väl en del eftersom jag bor på Åland...

Går servicen på nån futaba-garanti fast man inte har kvittot? Köpte den nämligen begagnad ( dock använd bara ett fåtal ggr).

Mats J
2009-12-19, 10:30
Garanti törs jag inta svara på då jag inte vet vad som hänt, men att sälja en sån sändare skulle då inte jag göra eftersom nästa snubbe i värstascenariot använder den till en jetkärra och kraschar i ett dagis fullt med ungar då sändaren lägger av.

Men kanske några hundra skr eller därikring för felsökning.
Känner du att det inte är värt pengarna så använd den som simulatorsändare och skaffa en ny flygradio:)

Mvh Mats J

McRegor
2009-12-19, 10:33
Hej,
Har du inget kvitto så räkna inte med något garantijobb.
Om du använder en fabrikstillverkad kabel/adapter till din SIM så kan du alltid snacka med den som sålda sladden och reklamera den för att se om dom kanske står för reparationskostnaden.
Det är många som tillverkar dessa sladdar själva och jag vet att dessa ställt till med många onödiga reparationer på sändare.
Sen vill jag minnas att man gärna kan ta ur kristallen ur sändaren när man kör med SIM - tror att slutsteget mår bättre då. Men den frågan kan du ta med Kaj om du ringer honom.
Hälsningar
Roger

poodi
2009-12-19, 10:36
Hej,
Har du inget kvitto så räkna inte med något garantijobb.
Om du använder en fabrikstillverkad kabel/adapter till din SIM så kan du alltid snacka med den som sålda sladden och reklamera den för att se om dom kanske står för reparationskostnaden.
Det är många som tillverkar dessa sladdar själva och jag vet att dessa ställt till med många onödiga reparationer på sändare.
Sen vill jag minnas att man gärna kan ta ur kristallen ur sändaren när man kör med SIM - tror att slutsteget mår bättre då. Men den frågan kan du ta med Kaj om du ringer honom.
Hälsningar
Roger

Hm....har kört med kristallen i alla timmar jag använt simlatorn:sarcastic:

Får se vad Kaj säger om det. Ska ringa honom senare.


Tack för all hjälp. Vi får hoppas att Kaj kommer med nåt klyftigt svar.

poodi
2009-12-20, 13:11
Tydligen var det acken som det var fel på!?!? Det är en rätt gammal ack och när jag trotsade röklukten och testade flyga lite i simulatorn ändå så slocknade hela radion och den pep alarmsignalen för låg batterinivå, fast mycket svagare än den brukar i ca 1 minut och sen dog den helt. Laddade acken lite och sen pep den lite igen och slocknade efter en stund. Laddade acken över natten, men fortfarande samma resultat. Testade med vanliga (AA) batterier och då funkade de bra. Beställde en ny ack men det tar säkert en vecka innan den kommer och jag vill flyga i simulatorn!!

Tittade i manualen till sändaren och sär står det:
Power supply: 9.6V Ni-Cd battery or 12V alkaline battery. En blyack är ju på 12V så varför inte använda den?

Går det alltså att använda en 12V blyack till Futaba 6EX sändaren?

h. Sami

jaka
2009-12-20, 17:52
Hej!
Visst kan du använda en sån!
Men sändaren blir ju lite tung....
En stilla undran bara..?
Varför beställa NiMH accar långtifrån när du kan köpa lösa celler på närmsta mack ,ON-OFF, SIBA,El-giganten och löda ihop själv???

Per P
2009-12-20, 18:41
Att de flesta inte löder själv beror nog till stor del att man inte kan/törs eller har de rätta grejerna.... Kanske inte det mest lyckade att bränna på som tusan med en billig lödkolv på ett batteri bara för att man inte har en termostatstyrd lödkolv, och kallödningar vill man ju inte ha. Jag kan löda kablar o allt möjligt, men ackar låter jag proffsen göra dvs antingen köper jag färdiga ackar eller ber någon som kan göra det åt mig... Och färdiga ackar är ju rätt billiga ändå!

poodi
2009-12-21, 11:49
Ja nu visade det sej att det inte var acken de var fel på ändå. När jag skulle testa med 12V blyacken visade sändaren att den endast fick 7V och pep alarmsignalen för låg batterinivå. Det var konstigt tyckte jag så jag mätte spänningen på blyacken och den var runt 12,5V. Mätte även spänningen på acken som jag trodde hade gått sönder och spänningen låg på 1,35V per cell.

Så vad kan det vara för fel när den får bara hälften av spänningen i acken!? Vad ska jag göra?! (förutom att ringa Kaj senare ikväll, för det står att man ska ringa honom kvällstid)

h. Sami

poodi
2009-12-21, 12:49
Öppnade radion och hittade en lödning på kretskortet som är bränd och som har orsakat den brända lukten. Bredvid lödningen står det "D2".

Någon som vet nåt om lödningen D2 på Futaba 6EX? (Kaj svarar inte, som vanligt)

Robert_s
2009-12-21, 13:17
Kaj svarar bara mellan 18-21 på vardags kvällar

poodi
2009-12-21, 13:19
Kaj svarar bara mellan 18-21 på vardags kvällar
Okej, då vet jag. Vad bra:thumbup: