handdator

Visa fullständig version : Nybörjar frågasebban
2009-12-29, 22:42
Tjena RC FLYGFÖRBUND,
Jag heter Sebastian. Börjat interessera mig för RC FLYG så jag köpte mig ett Cessna 182 RTF 3kanals.

Ska bli kul att testa känner mig. Men till min fråga, eftersom jag bara har 3 kanals, hur ska jag då gå till väga om planet börjar luta?

Kan ju bara svänga/vända när planet ligger rakt eftersom jag har bara 2 möjligheter till att styra det.

Hoppas ni förstår min fråga och orkar med en nybörjare.

Tack.

Ken1
2009-12-29, 22:56
Hej! och välkommen :)
Har du en simulator att öva på så är den kanon o lära sig spakrörelser med =)
du styr planet med högerspaken , både upp och ner ,samt höger och vänster. Gäller bara att komma på hur! när man väl ligger i luften.
Planet bryr sig lixom inte om , du kör 3 eller 4kanals det flyger ändå.
Om det är första gången, så rekommenderar jag starkt att dra ner någon simulator från webben, t.ex FMS eller varför inte rent av köpa från Hobbex en E-sky simulator, plug and play :)

Med sim ,så kommer allt bli lite lättare . .Lycka till!!

Supersonic
2009-12-29, 22:58
Hej Sebban, och välkommen till hobbyn!:icon_pidu:

Jag förstår att det känns förvirrande, det är helt logiskt.
Men flygplanet kommer att kunna flyga rakt ändå. Så länge som kärran är byggd rakt och fint kommer aerodynamiken se till att flygplanet rätar upp sig. Dock så är det bara i regel högvingade "trainers" som kan flyga bra med 3 kanaler. Anledningen till att din cessna bara har 3 kanaler är att du som pilot ska få en sak mindre att göra, eftersom du nog kommer att ha fullt upp med övriga roder!:boxing:

Det går också, med lite träning, att börja med avancerad flygning utan skevroder. Hoppas att du förstår mina tankegångar. Om inte nu så lär du definitivt göra det vid premiärturen, lycka till!:thumbup:

sebban
2009-12-29, 23:06
snabba svar, och bra också, tack ska ni ha!
jag fick faktiskt ordning på simulatorn (Fms) trots att det stog att det inte gick till vista, lyckades googla runt lite å hittade ett annat program som man behövde till.

det var där frågan kom till :) jag försöker svänga runt men planet börjat luta och gör ett dyk som ja inte klarar av.

Ska sätta mig in i det mer imorgonbitti tänkte jag.
Och se om jag vågar dra ut å testa på riktigt till helgen om vädret tillåter.

Tack igen för svaren! Jag återkommer med resultatrapport ;)

sundqvistjohan
2009-12-29, 23:18
När du svänger (med sidrodret då det är fråga om ett plan med 3 kanaler) börjar planet banka (luta). Då kommer sidrodret att verka som höjdroder och planet dyker. Du ska svänga planet med en kombination av sid- och höjdroder. Dvs en aning sidroder + en aning höjdroder medan du hela tiden kontrollerar att planet håller samma höjd genom svängen.

Även plan som har skevroder behöver höjdroder för att ta sig genom en sväng, först "lutar" man planet med skevroder och så använder man höjdrodret för att ta sig genom svängen.

Öva ordentligt i simulator innan du flyger ditt plan! Det vanligaste felet mina 14-åriga nybörjarelever gör är att de behandlar RC-kontrollen som en spelkontroll - fullt utslag. Kom ihåg att RC-kontrollen är proportionell, för att planet ska flyga lugnt och fint behövs ytterst små rörelser på spaken. Dessa små rörelser behöver övas i simulator för att reflexerna ska övas in och premiärturen lyckas. Lycka till med övandet och flygandet. När du svängt planet och kommer mot dig själv blir vänster-höger tvärtom. Övar du tillräckligt i simulatorn kommer även detta att fungera automatiskt då du flyger ditt plan på riktigt.

freddan_6
2009-12-31, 10:02
Tänk också på att en sväg med ett bankande plan måste avslutas med att sluta bankningen, I ditt fall genom att stryra emot svängen åt andra hållet. Det ska vara som jag säger till min 9-åriga son "Rakt på vingarna" vilket betyder att vingarna ska ligga horisontellt utom då man svänger. Eftersom planet beter sig tvärt om när det är på våg mot dig än du tror, så är det bra/billigt att öva detta i simulatorn till det sitter. Du måste styra emot svängen lite tidigare med trekanaligt än med fyrkanaligt, men det är ingen stor skillnad. Lycka till & välkommen till hobbyn.

Om (eller när) du krashar, så tänk på att laga lätt. Jag vet inte vilken slags plast ditt plan är gjort av, lim kan vara UHU-POR, vitlim, PU, epoxi, CA, plastsäker CA eller smältlim, genomskinlig packtejp i små mängder brukar också hjälpa. Vissa plaster förstörs av CA, så ta reda på om det fungerar. I detta fall använder man "foamsafe CA". Smältlim och epoxi avdunstar inte så det blir tungt.
m.v.h. //Fredrik

sebban
2010-01-05, 18:29
Det gick åt helvete :(
Gick bra först, kändes kul som fan när jag susade iväg...sen råka jag dra rätt in i en stolpe..hela planet är ba å kassta... :(

Daniel L
2010-01-05, 18:38
hur mycket är sönder?
Ibland går det att laga plan som ser omöjliga ut att få bra.
Frigolit är dessutom ett lätt lagat material.

sebban
2010-01-05, 18:47
stora vingen är av, knäckt på miten, ena skruvfästet för vingen likaså.
motorfästet är knäckt och intryckt, propeller staget ut från motorn ser aningen krökt ut också.

känner mig så jäkla dum, blev för ivrig och underskattade storleken på planen som behövs, samt trodde jag skulle klara mig precis...

funderar på att köpa ett nytt plan, kanske ett likadant så jag har lite reserv delar iaf...men tappade enna lusten lite nu känner jag.

freddan_6
2010-01-11, 09:57
Det är mäktigt vad man kan göra med lite depron, uhupor och kolfiber. Har du några bilder på förödelsen?
m.v.h. //Fredrik