handdator

Visa fullständig version : Tips för vinterflygSigun
2010-01-02, 22:30
Hej..
Tänkte att erfarna vinterflygare som flyger metanol kan dela med sig av sina tips för att lyckas starta och flyga sina metanolare i vinterkylan.

Bör man förändra bränslet? , nåla ut ? , värma motor?, varmt bränsle ? skillnade på två eller fyrtakt vilket funkar bäst i kylan ?... vad mer kan ni komma på.

Gjorde ett försök själv ifjol men det misslyckades motorn gick halvdant så jag vågade aldrig dra upp kärran för den stannade titt som tätt.

Så tips för lyckad vinterflygning med metanolare mottages. Verkar ju var en hel del folk som trotsar kylan och flyger :)

/Martin

Michael
2010-01-02, 22:37
Ned till ca. -15 grader behöver du inte göra mycket mer än att se till att du har varma kläder, en välladdad glödack och att du skruvar ut bränslenålen något så att motorn får en fetare blandning. På ABC-motorer brukar jag linda lite aluminiumfolie kring cylindern för att int motorn ska gå för kallt. Är det kallare än så brukar jag avstå från att flyga av komfortskäl.

LAB
2010-01-03, 08:47
Mitt bekymmer är att motagar acken inte vill räcka mer än 2*20min flygning,ska prova 1800ma sub C.

Per P
2010-01-03, 09:00
Fyrtaktare funkar bättre i kylan än vad 2-taktare gör. Var ute o vinterflög med en klubbkompis för nån vecka sen, o hans O.S Alpha 56a gick som en klocka även i -10 utan att han ändrade något speciellt. Fick justera nålen lite bara.

wesse
2010-01-03, 09:12
Mitt bästa tips till dig Martin är att STANNA HEMMA O LÄS EN BOK :thumbup:

sundqvistjohan
2010-01-03, 09:30
Fyrtaktare funkar bättre i kylan än vad 2-taktare gör.

Jag har inte haft några problem med mina 2-taktare, det har funkat bra i -20 grader. Jag har till och med upplevt att motorerna levererar mera kraft i extrem kyla.

Mina tips: För att bespara fingrarna lämnar man de stora kärrorna som kräver fältmontage hemma. Är det extrem kyla tar jag min Twist 3D 40 eller TWM Ultimate 40S, dessa plan ryms färdigt monterade i bilen, ibland tankar jag också planet hemma. Sedan är det bara att lyfta ut planet ur bilen, på med glöden och starta.
"Handglöd" med NiMh batteri kan försvåra startandet. En 12V blyack med powerpanel gör det mycket lättare att starta (glödstiftet bli tillräckligt hett).

Voltvarnare till mottagarbatteri är ett måste, även jag tycker att det största problemet med vinterflyg är att mottagarbatteriet blir kallt och det blir inte speciellt många flygningar innan spänningen är för låg. I år ska jag nog pröva med skidor på min Frenzy, i det planet har jag en mottagarack med sub C-celler (3000mAh), det borde räcka till några flygningar.

Att rengöra en metanolkärra i mycket kallt väder är knepigt, jag brukar lyfta in den "kladdiga" modellen i bilen och putsa flygplanet när jag har kommit hem.

AmRi
2010-01-03, 16:10
Mycket bra och nyttiga tips ovan och jag lägger till några fler för lyckad vinterflyg:)

En bra och nyladdad glödack eller ännu bättre glowdriver med nyladdad blyack är viktigt.
Motorn behöver suras lite extra för att tända och startgas hjälper mycket när det är kallt ute. Så startgas i fältlådan är viktigt speciellt när man handstartar. Är man ute en halvdag i -10/15 grader skall man helst förvara bränslet i en uppvärmd klubbstuga dvs om man har det.
Om motorn ändå inte vill starta kan man alltid offra lite kokande te/kaffe vatten i en mugg som man antingen stoppar cylindern i eller häller över cylindern. Som andra nämnt är mottagarbatteriet ett stort bekymmer i kyla och man får kanske bara knappt hälften så många flygningar jämfört med sommarsäsongen.
Som nämnts ovan skiljer det lite mellan 2 och 4takt men för att inte generalisera kan man säga att vissa motorer håller värmen bättre än andra och dessa går givetvis bättre på tomgång när det är kallt. Ett bra stift som inte släcks så lätt är OS-F stift som man kan använda i 99% av alla motorer 2 o 4takt. Nitro, bensin och aceton i bränslet hjälper också till för driftsäkrare gång men nitrot ensamt brukar oxå räcka.

Krille
2010-01-03, 21:08
Jag har inte haft några problem med mina 2-taktare, det har funkat bra i -20 grader. Jag har till och med upplevt att motorerna levererar mera kraft i extrem kyla.


Din nottering är troligen höggst relevant. Kallare temperatur = högre dencitet i luften = mer syre i förhållande till en visst volym.

Mer syre = mer brännsle kan förbrännas = mer kraft :)

Kenneth E
2010-01-04, 10:42
Hej,

Då jag körde med Metanolmotorer så blandade jag 5% bensin i bränslet, då startade de lätt oavsett temperatur med den vanliga fältutrustningen.

Tänkte på att det sotade något från ljuddämparen, men vad gjorde det när man fick flyga.

//Kenneth

anpe
2010-01-10, 17:46
Hej,
Var ute nyårsafton och flög 4 starter med min Saito fa82.
Startade utan problem, nålade ut 2 klick och den gick som en klocka.
Ett tips till alla vinterflygare är att sätta i en ombordglöd, detta hjälper en hel del.

/ Anders

Anders48
2010-01-10, 19:02
Kylan påverkar nog piloten mera än modellen. Den tiden är nog förbi när man stod och flög i 20 minusgrader, inga större problem med motor eller plan men har man startproblem kan man ju ha en thermos med varmvatten att hälla på cylindern före start eller hålla cylindern bakom avgasröret på bilen.

Krille
2010-01-10, 21:00
För övrigt är det perfekt att ha samma sommarmodell (sjöflyg) som vintermodell. Pontoner fungerar utmärkt som skidor på snön :)