handdator

Visa fullständig version : Tragisktstreem
2010-01-05, 10:48
Lider verkligen med ägaren....


http://www.youtube.com/watch?v=bhsQ-so0lfY&feature=rec-fresh+div-r-5-HM

Krille
2010-01-05, 11:25
Han verkade ju ha en till likadan så det är ju inte vidare värst synd om honom :)

matbos
2010-01-05, 14:03
Som sagt fakirhobby :thumbup:

taygher
2010-01-05, 14:19
Nu är ju dessvärre kärra nr.2 varken lika stor eller har samma ägare.
(Det är en 2,6m variant med Moki 150 i nosen.)

Ägaren till Yaken heter Arne och det var verkligen trist det som hände.
Ett mycket oturligt elektronikfel, kärran byggdes ursprungligen med Futaba 35MHz mottagare kopplad till Emcotech-burk som sköter dubbla ackar. Under sommaren förra året installerades FASST 2,4GHz istället (14ch mottagare) och tydligen har den lägre utspänning på kanal 1,2 och 3. Piloten använder sig av olika flight-modes när han flyger och när han slår om mellan dessa påverkas alla servon samtidigt. Olyckan hände under tredje flygpasset för dagen (om jag inte minns fel) och då orsakade ett byte av flight-mode ett spänningsfall som fick skevservona att gå i ändläge. Första generationens Hitec 5955or är tydligen känsliga för spänningsfall och skevservona var kopplade till kanal 1 och 2.

Detta har kunnat konstateras i efterhand vid praktiska test av radiosystemet.

Motorn är reparerad men vad jag vet inte provstartad ännu.
Eftersom jag flyger en likadan 3-meters Yak så var denna video som att se min värsta mardröm spelas upp.. :thumpdown:

Jag hoppas verkligen att Arne bygger en ny Yak till nästa säsong.

Extra_Mannen
2010-01-05, 14:23
Usch vad tråkigt för han :(

POD
2010-01-05, 17:06
Inge bra!! hua

Krille
2010-01-05, 17:19
Nu är ju dessvärre kärra nr.2 varken lika stor eller har samma ägare.
(Det är en 2,6m variant med Moki 150 i nosen.)


Aha. Ja då är det en annan femma.

Jag tolkade "proffersional RC pilot" som de stog i filmen och tron att det var 2 lika kärror att de handlade om en hel sponnsrad pilot.

DrHanke
2010-01-05, 17:40
Trist med både motor och maskin!

Det som är mera trist är att futaba inte kan ge ut typ en service bulletin på detta, utan att man måste gå på denna nit själv för att sedan få förklarat för sig hur det är... Detta med kanal 1-3 är samma med 12-14, dvs group 2. De använder sig av i de tidigare mottagarna en form av HRS läge vilket gör att andra servon än futaba får formligen spunk, dock nödvändigtvis inte direkt utan gärna efter lite belastning, jag har själv råkat ut för detta dock i min bilradio när man missat å ställa om från HRS till PPM... Det är en bra "servodödare".

Dock att man använt sig av samma teknik i dessa mottagare men utan att helt klargöra detta, borde finnas en stor röd lapp med i förpackningen som varnar för denna "funktion". Samma är det med hur man har grupperat kanalerna i grupp1 och 2, samt hur dessa sedan överförs, sätt som i futaba standard setup de två halvorna till höjden i olika grupper så får man trimma rodren tills man blir galen, hjälpt ett par flygare med sånna skumma grejor innan man fick övertyga dem om hur de förhölls sig med hur futaba fungerar, dessutom så skyller många på 2,4 tekniken men faktum är att Futaba hade mycket av dessa hyssen för sig redan med 35 mottagarna i synnerhet 14 kanals men även till viss del med 9kanalaren...

Jag vill nog också påstå att detta bevisar ytterligare att powerboxar bara förkrånligar och gör en setup mer komplex än den behöver vara. Strömmata från två ackar och mata på ackarn direkt på plus å minus på servona. Varför blanda in flera andra skumma boxar å mambo jambo, jag har hitills bara sätt maskiner med en massa elektronik mambo jambo gå i backen på de mest spektakulära sätten, inte en enda simpel setup har jag sett gå i backen pga elektronik fel!

Men det är väl som vanligt med Futaba skulle jag vilja säga, alla säger att det är supersystemet hej å hå... Nja bra är det kanske men Futaba är lika värdelösa på att informera om sina produkter som jag är på att dansa ballet :)

Hursom så är det trist för Arne och hans fina Yak, men som polarn säger det är en j-vla fakir hobby detta...

QatHome
2010-01-05, 23:58
Kan ju även vara den låga signalspänningen i mottagaren som ställt till det.

Sigun
2010-01-06, 00:50
Mycket tråkigt att se en sån fin kärra gå i backen och som Hanke sa så tycker man att Futaba borde gå ut med en servicebullentin och varna alla om dessa "Finesser".

Björn.O
2010-01-06, 01:56
Kan någon förklara detta med olika flight modes ? Jag har inte fattat vad man har det till...:stupido2:

tragi702
2010-01-06, 10:21
USCH!! Ont i magen..

Men får väl säga i sammanhanget att det var en HIMLA TUR den slog ner på åkern o inte bland folk!!

Då hade det vart riktigt illa..

Här ser man verkligen vikten av att flyga på ett förnuftigt/säkert sätt med
stora,tunga o ibland hiskligt snabba(turbinjet) kärror!!


mina kondoleanser..
//Patrik

yak43
2010-01-07, 22:44
Det var nok et tragisk endelikt på modellen, ja, men nesten alt kan la seg fikse bare man har nok pågangsmot! Jeg kjøpte dette vraket hos Jan Arne for en billig penge og begynte å spekulere på om at det lot seg gjøre å lage fly av det igjen. Kroppen var knust til ugjenkjennelighet og var i 30 biter, og mye mer ødelagt enn videoen viser, men en ving var rimelig hel samt halen. Den andre vingen var moset i tippen og vel så det.
I tillegg hadde eieren (som selvsagt ikke trodde at noe slikt kunne blir fly av) røsket ut utstyret og trødd modellrestene i noen sekker, slik at det hele så relativt trasig ut, kan man trygt si. Men når det gjelder reparasjoner har noen av oss vært ute en vinternatt før - inkludert meg! :sarcastic:
Så jeg startet med å avggjøre om jeg skulle bygge en ny kropp fra scratch, eller om jeg skulle prøve å lime... Valget falt på det siste alternativet - med modifikasjoner... Som kjent er det ingen deler som passer bedre sammen en de som har vært brukket i to! Men her kom en haug av delaminering i tillegg, så hver del måtte relamineres før sammenliming.
Det jeg fant ut etter noen kvelder med "kos" i verkstedet var at "the devil is in the details", for jeg brukte 70% av tiden på helt nødvendig detaljearbeide som ikke vises i den store sammenhengen.
Det som ikke lot seg restaurere var louvrene og vingerøret, så de ble bestilt ny samt canopy (selv om den var ca hel). Problemet var at C-ARF ikke hadde vingerør på lager, sannsynligvis fordi at den som trenger noe slikt til en 3m Yak helt sikkert trenger et nytt fly også...! Foreløpig har jeg ventet i to måneder på røret.
Nå driver jeg og installerer motor, en DA 150 med cannistere. Jeg skal ha et rimelig standard oppsett (Hitec 5955) uten for mye gimmick, da dette blir en IMAC-maskin og bare det (null 3-D). Etter installasjonsarbeidet er ferdig skal jeg ut med mesteparten igjen for så å lakke maskinen i noen tøffe farger. Så dere får ønske meg lykke til!


Mvh Jack Farstad, Bodø

PS.: Jeg legger også ved et bilde av forrige restaureringsprosjekt, en C-ARF 2,6m Yak m/ DA 85.