handdator

Visa fullständig version : Twinstar BL Nybörjare



femer
2010-09-07, 21:34
Fick ordning så att jag kan använda min FF7 till båda motorerna nu med kanal 6 som slav till kanal 3. Men nu måste jag kalibrera om ändlägena för esc:erna varje gång jag kopplar in batteriet. Finns någon workaround på detta eller bara att acceptera eller byta till y-kabel?

Funderar på om man ska våga sig på en första flygtur på egen hand...

freddan_6
2010-09-09, 10:29
Kalibrera om ändlägena i radion eller fartreglaget? Om det är fartreglaget, så hjälper inte y-kabel. Jag har ett dyrt fartreglage som håller på med sån trams, men moderna billiga kineskiska fartreglage gluttar sig inte. Byt till Turnigy Plush-reglage.
m.v.h. //Fredrik

femer
2010-09-09, 19:07
I fartreglagen. Pluggar jag in batteriet så behöver jag ställa trotteln på fullt och sedan dra ned till 0 för att kalibrera ändlägena varje gång. Det är ju inga dyra prylar det här, 10$ per reglage från rctimer. Jag tror inte det är något fel på dem, de fungerar perfekt var och en om de är kopplade direkt till kanal 3. Men mixningen verkar ställa till med något strul. Jag har mixat dem från kanal 3-5, med rt +100% och -100%. Offset tror jag jag ställde till bottenläge på trotteln. Kanal 5 och kanal 3 är reverserade också.

Har beställ y-kablage som jag ska pröva med.. glömde bort att jag likagärna kunde ha gjort dem själv.. :P

Behövs balansering av 7x4 props? Antagligen ja, men jag börjar bli otålig med att flyga.. Hamnade på 1256g flygfärdig utan dekaler.

Hälsningar

pgrts
2010-09-09, 20:26
TS är en väldigt stabil kärra. Om du har propparna centrerade så är det sällsynt att det behövs balansering. Naturlitvis så ska du inte flyga om det känns vibrationer på grund av obalans.
Visst bör du kunna flyga TS själv första start om du har någon erfarenhet av radiostyrt modellflyg innan.
Kolla tp förstås. Små utslag och ett bra kast. Du kan testa att kasta planet utan att starta motorerna - utan propellrar om du vill vara försiktig. Mot vinden så ska planet glida 10-20 meter innan det landar. Har du halvhögt gräs så bör inget kunna gå fel.
När du ser hur fint planet glider så är det tryggt att starta likadant fast med halv gas som ska vara mer än tillräckligt och inte så mycket att man direkt överaskas och drar för hårt i någon spak.
Y-kabel är enkelt och om du skulle vilja mixa så att du kan styra motorerna med sidoroder så testa med en V-tailmixer för några tior. Då får du över kanaler i mottagaren för servo till att släppa gubbar eller annat skoj som att styra en kamera.

femer
2010-09-22, 20:13
tog äntligen mod till mig ikväll och kastade iväg det där j#vla planet. Någon meter måste det väl kunna flyga!

O visst, det flög så lugnt och fint, lyfte från handen i princip. Jag är helnöjd, det blev en lyckad första flygning nånsin ;) Tack alla för hjälpen, nu ska jag öva!
Jag fick förresten ut 8 min flygtid och förbrukade enligt laddaren 1560 mAh. Batteriet är ett zippy flightmax 4000mAh. När jag drar ur batteriet med laddaren får den ur 3600mAh ungf. Hur mycket längre tid tror ni vore rimligt med lugn flygning? 16?

Ha det gott,
Dainel

pgrts
2010-09-23, 08:54
Med ett så stort batteri så bör du ha tillräckligt med kraft ända ner till runt 3 volt per cell utan att anstränga något.
Självklart blir maxeffekten mycket lägre när batteriet börjar tröttna men det bör ändå vara mer än tillräckligt för "lugn flygning".
Vi flyger 40 minuter med EasyStar på 4000 mAh 2 celler så du bör lätt få ut över 20 minuter - mera om du har 3 celler.

DrHanke
2010-09-23, 09:12
Grattis!!

Jag har två Turnigy TR28-26 1650kv med 8x4 GWS HD samt 4500mah 3s ack och flyger ca 25min. Fullgas drar den 28A men på cruise strax under halv gas ca 8-10A, jag brukar lägga mig på runt 8A (brukar bli ca 30 km/h) för bästa ekonomi och längsta flygtid. Jag flyger bara FPV så jag har alla data direkt i brillorna därav så ser jag åtgången på acken.

jocke1963
2010-09-23, 15:16
När jag drar ur batteriet med laddaren får den ur 3600mAh ungf. Hur mycket längre tid tror ni vore rimligt med lugn flygning?

STOPP o Belägg!! Du drar väl inte ur en lipo-ack helt med laddaren !!!??
Det är ett jättebra sätt att döda den/förkorta livslängden dramatiskt....

femer
2010-09-23, 18:44
jodå, hela vägen tills det inte är en droppe ah kvar... :)

Tyvärr har det nog blivit urladdat för lågt. Satte den att cycla batteriet och den drog ur det till 9 volt. Problemet var att då gick två av cellerna ner till ca 2,69v och den tredje till 3,64v ungefär. Om jag minns rätt ska de helst inte ner under 3.1?

Jag får väl offra ett batteri för att lära mig mer, men idag fungerade det i 16 min åtminstone. Givetvis laddar jag det alltid i en lipobag och förvarar det i en plåtlåda.

jocke1963
2010-09-24, 09:32
Man ska aldrig cycla en lipo-ack....dyrköpt erfarenhet, men nu vet du och de som läser detta att det inte är vidare lämpligt.. ;)

freddan_6
2010-09-24, 15:42
Om du balansladdar så kan du kanske rädda den acken. Släng om den svullnar
m.v.h, //Fredrik

femer
2010-09-25, 00:40
ja, det försvinner om det börjar trilska för mig. Har balansladdat det och det verkar fungera ok. Flög i 21 min idag och det var väl tur för en minut senare (när jag gasade på marken) så gick lvc in. mjukt, men jag undrar nästan hur man klarar att landa när den gör så.. vara beredd och hålla höjd helt enkelt? Har satt lvc på high för att spara batteriet det lilla som går. ¨

Prylarna knappt ljumma vid landning - skönt. men jag verkar ha lite resonans vid vissa varvtal? Var och hur börja för att bli kvitt detta?

jocke1963
2010-09-25, 00:53
lvc ? Du menar att esc:n bröt strömmen till motorn? Det ska man försöka undvika, iaf på större ackar.

För att ytterligare spara på dina stackars ackar kommer här nästa tips.
Du ska aldrig dra ur en Lipo-ack mer än 80%.
Testa att flyga lite varierat i x antal minuter.
Ladda, se hur mycket du får i, räkna ut hur många % du dragit ur.
Då får du ett hum om hur många minuter du kan flyga utan att dra ur ackarna för mycket.

Resonans.. kan ju vara propellern som är obalanserad..?
Edit, kom på att den är 2-motorig, då kan man ju få ett resonansljud när båda motorerna snurrar samtidigt..

pgrts
2010-09-25, 12:01
Att fartreglaget bryter strömmen till motorn är inga problem - speciellt om du har satt att den ska bryta vid "high".
Det brukar fungera om man drar ner gasen till noll och väntar ett par sekunder sedan ska man försiktigt öka gasen så kan man säkert få hem kärran. Ofta är man väl tillräckligt högt upp så att man kan segla hem modellen. MPX stararna är väldigt tacksamma att segla med - problemet är snarare att de glider för långt när man vill ner ;-)
Sedan så har du alltid mycket kvar av batteriet för att klara radio och servon - speciellt om du har 3 celler.

Kör alltid balanseringsladdning om du haft problem någon gång med för låg cellspänning.
Låt inte heller ett urladdat batteri ligga - utan ladda det till 3,7 volt per cell om det ska ligga länge innan du använder det (storage).

femer
2010-09-25, 14:18
Bra tips allihopa. Ska följa detta så gott det går. Ville gärna ut och öve lite mer idag och laddade det så fint, men då smälte mitt billiga Kina nätagg som nu visade sig inte vara så billig. Måste ju köpa ett nytt nu och något flyga lär det inte bli idag. Tråkigt när ens snålhet slår tillbaka på en.. Håller tummarna för att det var svagaste länken.

Någon som har ett nätagg liggandes eller vet var jag kan få tag på ett bra sådant?
Verkar vara många som har problem med nätaggen?

Mr J
2010-09-25, 16:21
Kjell & Company har nätaggregat i diverse olika storlekar.
Men om du inte har så höga krav så kan du köpa ett sånt här:
http://www.biltema.se/sv/Kontor---Teknik/Batteri-och-Stromforsorjning/Batteri/Natadapter2/

pgrts
2010-09-25, 20:01
Jag kör med allra billigaste biltemaladdaren och så har jag ett litet uselt MC-batteri inkopplat som filter.
Det har funkat i ett antal år - tror knappast att batteriet skulle funka till annat än filter.

hbi
2010-09-25, 21:05
Beroende på hur hårt du känner att du måste ladda, kan du använda ett nätaggregat från en bärbar dator.
Jag snokade lite på jobb och hittade alla möjliga sorter från 14V och upp till 20,5V/90W
Tog ett litet smidigt från IBM, 16V/4,5A vilket ger 70W (laddaren har 20V max in, så jag tog det säkra före det osäkra).
Visst, jag kan inte kräma på för fullt, men det måste jag inte heller när jag laddar hemma, och det var väldigt prisvärt. :thumbup:
På fältet har vi 12v färdigt, och ska jag flyga nån annan stans får jag väl ta vägen om bilens batteri eller nått. eller får jag väl skaffa ett stort nätagg när den dagen kommer.
Fast jag kanske kan plundra en stationär dator då..., synd bara att de har en bullrande fläkt.

femer
2010-09-26, 14:20
Har letat men tyvärr inte hittat något aggregat från dator som passar. Tjejens är på 20v grr... Har inga andra hemma. Du tror inte att du kan "hitta" fler på jobbet?

;)

hbi
2010-09-26, 15:54
Hehe, jodå det ska nog gå.
Vad klarar din laddare för ingående spänning?

PMa adress så ska vi se...

femer
2010-09-30, 21:34
Tack vare hbi har jag äntligen fått fortsätta flyga, funkar riktigt bra! Har beställt lite fler proppar för att se om jag kan få mer än vertikal prestanda. Som det är nu står den och tvekar lite.

Nästan varje flight har varit med en keychain kamera och den vibrerar tydligt med motorerna igång, jag funderar nu på hur man enklast kan balansera rotorn, axel och propeller i en enhet så att man kan skjuta resonansfrekvensen (och vibrationerna) uppåt i registret?

Min motor har en liten insexskruv framför rotorn och en c-clip för axeln bakom statorn. Bara att demontera dessa, montera, märka upp, balansera och återmontera igen för att lösa problemet? Vad är bäst att balansera med?

Motor: http://cgi.ebay.co.uk/RC-Timer-BC2826-10-1400KV-Brushless-Motor-Free-Mounts-/270559427770?pt=UK_ToysGames_RadioControlled_JN&hash=item3efe993cba#ht_2893wt_1138

freddan_6
2010-10-01, 19:48
Det brukar räcka att balansera propellern. Du använder en propellerbalanserare (http://www.himodel.com/helicopters/Propeller_Main_Blades_Balancer_for_Helicopters_air planes.html) och slipar det tunga bladet tills den väger jämt
mvh //Fredrik

femer
2010-10-18, 16:56
Är det bara min Twinstar som är vindkänslig? Tycker den flaxar omkring så mycket nu de senaste dagarna med lite vind.

DrHanke
2010-10-18, 17:31
Jo den är lite känslig för vind och fläddrar gärna, jag tror att det beror på den relativt korta kroppen och avståndet bak till stjärten. Flyger ju bara FPV med den men vindiga dagar bumpar den runt i luften och är inte alls så rolig som mindre vindiga dagar, framför allt om det blåser är den knepig att landa i vind.

femer
2010-10-18, 21:38
Jo, den landade på tvären nu senast så det var därför jag tyckte att den allt var lite väl känslig. Kom ner helt utan skador dock, men landningen såg lite knäpp ut eftersom den kom ner ungefär 70 grader vriden ur färdriktningen. Har inte lärt mig att använda sidrodret ordentligt än :)

Är en Funjet mindre vindkänslig?

Deiceman
2010-10-18, 22:23
Ursäkta en snabb trådkapning:
Upptäckte igår att ena motorfästet på min TS har spruckit... :(
Nån som vet var jag hittar ett i svedala?
Eller måste jag vända mig till Tüskland?

jocke1963
2010-10-18, 22:27
Är en Funjet mindre vindkänslig?

Japp. Har flugit min i 10-15 m/s, den går som på räls ändå... ;)

DrHanke
2010-10-18, 22:45
Ursäkta en snabb trådkapning:
Upptäckte igår att ena motorfästet på min TS har spruckit... :(
Nån som vet var jag hittar ett i svedala?
Eller måste jag vända mig till Tüskland?

Nej plastfästena e kass, speciellt om du har obalanserade proppar så släpper de små skruvarna som håller plastbiten som motorn är skruvad i. Skruva bort den första plastplattan å rita av den på en 3mm plyfa å limma dit istället, så har du ett mycket bättre motorfäste som dessutom tål lite mera vibrationer utan att skruvarna lossnar eller att plasten spricker när det är kallt ute.

DrHanke
2010-10-18, 22:48
Jo, den landade på tvären nu senast så det var därför jag tyckte att den allt var lite väl känslig. Kom ner helt utan skador dock, men landningen såg lite knäpp ut eftersom den kom ner ungefär 70 grader vriden ur färdriktningen. Har inte lärt mig att använda sidrodret ordentligt än :)

Är en Funjet mindre vindkänslig?

Låter som du landade den i rak sidvind, det är nått som den inte gillar om man inte passar sig å håller emot med sidan samt håller bra med varv på motorn så den inte stallar...

DrHanke
2010-10-18, 22:50
Japp. Har flugit min i 10-15 m/s, den går som på räls ändå... ;)

Med Gyro då eller :bandit: nej skämt å sido den är trevlig, går ju dessutom undan också :)

Deiceman
2010-10-19, 09:44
Nej plastfästena e kass, speciellt om du har obalanserade proppar så släpper de små skruvarna som håller plastbiten som motorn är skruvad i. Skruva bort den första plastplattan å rita av den på en 3mm plyfa å limma dit istället, så har du ett mycket bättre motorfäste som dessutom tål lite mera vibrationer utan att skruvarna lossnar eller att plasten spricker när det är kallt ute.

Precis vad jag kommit fram till också. Har just noterat skruvsläpp i stort sett överallt....
Har hittat både plyfabitar i lagom storlek och kretskortsplattor i gömmorna...
Misstänker att plyfan fäster bättre med epoxy dock.
Tack goa doktorn.

femer
2010-10-19, 23:40
hmm, motorfästena var bra info. Nya i plyfa blir nog bra. Ska fundilera över funjet inköp. Om jag bara kunde hitta goggles nån gång så skulle det vara mycket enklare att motivera alla dem här inköpen. Med en funjet behövs ju ingen headtracker tex. Kommer att spara massor med pengar :)

Deiceman
2010-11-02, 13:25
Ute och provade nya motorfästena i söndags.
MYCKET nöjd med resultatet!!
Inget resonansljud alls från kärran längre.