handdator

Visa fullständig version : Inköp av ny sändare.



Curpling
2010-09-09, 00:10
Tjena på er.
Nu skall min följeslagare Futaba sändare som har hängt med i MÅNGA år få pensionera sig.
Hade tänkt att skaffa mig en 2.4 radio med computer.

Runt 4000 hade jag tänkt..
Någon som har några tips på vettiga sändare?

jocke1963
2010-09-09, 03:22
T8Fg om du vill fortsätta med Futaba. Annars nya Hitec Aurora. Eller vänta på nya Spektrum DX8....
I-landsproblem, helt enkelt.. :)

McRegor
2010-09-09, 07:51
Hej,
Det beror ju på om du vill kunna ha den flexibilitet som en "modulsändare" har - d v s t ex kunna byta HF-modulen - eller nöjer sig med det system som finns inbyggt från början. Vi som hade modulsändare när 2,4 GHz kom kunde ju direkt byta till detta utan att byta själva sändaren. Sen är man ju fri att t ex köra enklare "Kina-lösningar" - Assan, FrSky m fl - som ett alternativ till "originalet" för t ex sina enklare modeller. Fördelen med dessa 3:e-partslösningar är ju att mottagarna är avsevärt mycket billigare än t ex Futabas och Spektrums motsvarande. Nu ser det i o f s ut som att det kommer "piratmottagare" även till Futaba och Spektrum men skall man ändå köra "pirat" så föredrar jag själv att köra samma märke i både sändarmodul och mottagare - i alla fall till dess "piratmottagarna" visat sig 100 % tillförlitliga tillsammans med t ex en Futaba Fasst-sändare.
Men nöjer du dig med en sändare utan modul så är Futaba T8FG uppskattad av de som har sådana i vår klubb.
Hälsningar
Roger

freddan_6
2010-09-09, 08:27
Gör en egen undersökning. Är det viktigt med många kanaler eller många modellminnen? Själv var min maxgräns 2200 kr när jag handlade så det blev en Futaba 7C. Jag har ännu inte använt 7 kanaler i någon modell, men minnena (10 st) är slut. Jag har (tillsammans med min son) 4 st 2,4GHz radios med sammantaget 33 modellminnen och vi använder i alla fall 22 modellminnen. Så mitt tips är många minnen. Å andra sidan har vi inga segelplan med flaps, eller bensinplan med choke eller fällbara landställ.

Det vi kör är Futaba 7C, 7 kanaler 10 minnen
Spektrum DX6i , 6 kanaler 10 minnen
Turnigy 9X, 8 kanaler 8 minnen
Hitec Flash 5X med FrSky 2,4GHz, 5 kanaler 5 minnen.
Jag köpte mina Futaba- och Spektrum-radio från http://www.inwoodmodels.co.uk. De har haft virus i bilder ! på hemsidan men de är ganska seriösa ändå.
m.v.h. //Fredrik
m.v.h. //Fredrik

Mr X
2010-09-09, 11:20
En annan sak man kan tänka på är att hur enket det är att uppgradera mjukvaran i radion.
I T8FG är det bara att ladda ner till minneskortet och uppgradera.

Curpling
2010-09-09, 12:18
Tackar.

Anledning till att 35 MHz får pensionera sig är för att den nu är helt slut mer eller mindre... och den känns inte helt flygvärdig längre.

En som jag har tittat på är just DX8, den verkar trevlig spec med telemetri biten.
Men om jag inte minns fel så har väl spektrum haft lite mottagar problem? RX tappar synk med sändare och därmed kraschar plan... Någon som vet något om detta?

Auroran ser också väldigt trevlig ut, har inte läst på så mycket om den än.

Men har ingen koll alls, och ingen erfarenhet med 2.4 så tänkte att det är ju trevligt att slänga ut en liten tråd här :)

Tackar alla.

freddan_6
2010-09-09, 13:04
RX tappar sync för spektrum har jag inte hört talas om.

Om jag slår på mottagaren före sändaren tar det ett tag innan de hittar varandra. Om jag gör tvärt om går det blixtsnabbt. Om jag stänger av sändaren och sätter på den igen kan det ta tid. men om jag bryter kontakten mellan sändare mottagare med t.ex en kakburk av plåt så hittar de varandra igen på en gång som jag tar bort burken.

Jag hade kalllödning mellan batteri och fartreglage på ett inomhusplan. Då betedde sig planet som om det hade radiostörningar.

Spektrums använder tekniken DSSS (http://sv.wikipedia.org/wiki/DSSS). Spektrums problem var/är att
1) om mer än 80 kanaler används med DSSS-sändare på en flygplats blir räckvidden försämrad. Detta borde kunna lösas med t.ex. klämmor kring antenn på samma sätt som i 35MHz bandet vid stora fly-in. Detta gäller alla som använder DSSS, som t.ex. Corona DSSS och Sanwa DSSS. Med Corona som sänder på 3 frekvenser blir räckvidden försämrad vid 26 sändare. Med Spektrum som sänder på 2 kanaler blir räckvidden försämrad vid 40 sändare.
2) tidiga mottagare fick brown-out (för låg spänning för att fungera, för hög för att starta om) med långsam omstart. Detta löstes i V1.6 av mottagarna. Du lär inte kunna hitta någon äldre mottagare, för det var länge sedan de fixade detta problem.

McRegor
2010-09-09, 13:36
Hej,
Ett annat Spektrum-problem (?) som jag läst om är att systemet ibland kan välja reservkanal alltför nära den ordinarie kanalen vilket kan få till följd att en störning på den ordinarie kanalen också kan störa ut reservkanalen. Jag vet inte om det är något problem i realiteten men det har i vart fall diskuterats och verifierats att det kan bli på det sättet.
F ö kan du köpa Futaba T8FG för 3845 kr inkl sändarack och laddare hos Airmedia just nu - http://www.airmedia.se/index.php?act=viewProd&productId=1038
En återförsäljare jag talat med rapporterade flera reklamationer än vanligt på Aurora-sändaren. Vet inte om det var specifikt för de sändare han sålt eller mera generellt men det kan ju vara bra att försöka kolla om det ligger något i det.
Hälsningar
Roger

freddan_6
2010-09-09, 15:03
Hej,
Ett annat Spektrum-problem (?) som jag läst om är att systemet ibland kan välja reservkanal alltför nära den ordinarie kanalen vilket kan få till följd att en störning på den ordinarie kanalen också kan störa ut reservkanalen. Jag vet inte om det är något problem i realiteten men det har i vart fall diskuterats och verifierats att det kan bli på det sättet.
F ö kan du köpa Futaba T8FG för 3845 kr inkl sändarack och laddare hos Airmedia just nu - http://www.airmedia.se/index.php?act=viewProd&productId=1038
En återförsäljare jag talat med rapporterade flera reklamationer än vanligt på Aurora-sändaren. Vet inte om det var specifikt för de sändare han sålt eller mera generellt men det kan ju vara bra att försöka kolla om det ligger något i det.
Hälsningar
Roger

Hmm, Ove verkar vara lägst i europa på T8FG vid snabbkoll.
m.v.h, //Fredrik

Curpling
2010-09-09, 18:49
Futaba är ju nått jag har flugit med i över 20 år, så det är ju trevligt att ev. använda futaba bara för den goda erfarenhet jag har av dom....
Tror nog det står mellan den och DX8:an, och med det priset som airmedia erbjuder så lutar det nog mer åt den futaban....

McRegor
2010-09-10, 11:32
Hej igen,
Hittade just länken till den artikel som beskriver "problemet" med att Spektrum-systemet emellanåt väljer två "kanaler" som är väldigt nära varandra och därmed kan orsaka total utslagning av systemet om man har extrem otur med en störning - http://www.rcmodelreviews.com/dsm2flaw.shtml
Även om jag är Futaba-flygare så har jag svårt att tro att detta är något stort problem i vår verklighet men det är otvivelaktigt en svaghet i systemet. Kanske därför JR valt att gå en egen väg framledes...
Hälsningar
Roger

Rivvern
2010-09-10, 22:15
Jag ska köpa min första riktiga radio nu och efter ha scannat webben och frågat folk jag känner så blev det följande... Spektrum DX8. Verkar helt klart mest prisvärd just nu. Kollade även på Futaba men hittade inget vettigt i min prisklass.

freddan_6
2010-09-11, 08:33
Spektrum DX8 kostar väl ungefär som Futaba 8FG?
Jag hittar Spektrum för 220£ i England (sändare enbart) och Futaba för 240£.
Skillnaderna mellan dessa sändare är ganska små i mina ögon.
m.v.h. //Fredrik

Curpling
2010-09-11, 22:52
Tre sändare som nu ligger i vågskålen....

Futaba T8FG
Spektrum DX8
Hitec Aurora

Svågern min kommer också att köpa en ny, dock lägre budget, max 2000:-
Då han vill börja modellflyga han också, så det är en bra fördel om det finns vettiga trainer "funktioner" i.....

Vilken av dessa tre tycker ni?
Som sagt, har flugit under många år, och kanaler är inte det viktigaste, vill ha en mycket trevlig sändare med möjligheterna till att hitta på kuliga saker om man vill :)

Nå, vad säger ni?

Futaba, Spektrum eller Hitec?

Mr X
2010-09-12, 09:05
Vilken av dessa tre tycker ni?
Futaba T8FG så klart har en själv.
T8FG har perfekt balans när den hänger i halsremmen.

jocke1963
2010-09-12, 11:02
Svågern min kommer också att köpa en ny, dock lägre budget, max 2000:-
Då han vill börja modellflyga han också, så det är en bra fördel om det finns vettiga trainer "funktioner" i.....


DX8:an verkar ju ha en massa fiffiga Trainerfunktioner, se manualen här:
http://www.spektrumrc.com/ProdInfo/Files/SPM8800-Manual.pdf
Sen köper svågern en DX6i, finns ju till bra pris lite överallt nu, runt 17-1800:-

Futaban verkar ha liknande finesser, då kan ju svågern köpa en 6EX 2.4Ghz,
oxå den finns ju till bra pris lite överallt nu, oxå 17-1800:-
http://manuals.hobbico.com/fut/8fg-2_4ghz-manual.pdf


The DX8 features a programmable trainer function with three trainer modes. The transmitter assigns the trainer function to the trainer button. The function activates when the switch is depressed and one of the three trainer modes is selected. The three trainer Modes include:
Inhibit
In Inhibit you can use the transmitter as a slave only. However, the slave transmitter must have the same programming as the master (e.g., servo reversing, travel adjust, sub-trim, trims).
Programmable Master
With Programmable Master you can program the transmitter to transfer any or all channels when you activate the trainer switch. This is ideal for beginners so the student learns control of individual channels (aileron only for example) while the trainer maintains control of all other channels.
Note: When Programmable Master is selected for the master transmitter, all settings for the slave transmitter (i.e. Servo reversing, wing type, Sub trim, Travel Adjust, Mixing, etc.) must match the master’s transmitter programming. If two DX8’s are being used simply copy and transfer the model memory using the SD card from the master’s model to the slave. The slave transmitter is then programmed to inhibit in the trainer screen.
Pilot Link Master
When Pilot Link Master is selected the slave transmitter has control of the stick function only (aileron, elevator rudder and throttle) while the master maintains control of all other channels and functions including D/R and switch positions. This is ideal for complex models as the master maintains control of all secondary functions and controls all other channels.
Slave
Use Slave mode when flying with the DX8 as a slave when the master radio has activated its Pilot Link. In this case, there is no need to match programming between the slave and master transmitter.

McRegor
2010-09-12, 13:06
Hej,
Eftersom Minicars troligen är den enda svenska importör som bemödar sig med att översätta manualerna till svenska så kommer här länkar till 8FG - http://www.minicars.se/service/manualer/futaba/8FG_SWE.pdf och 6EX - http://www.minicars.se/service/manualer/futaba/6EX_2_4G_SWE.pdf
Även om inte alla har behovet av svenskspråkiga manualer så tycker jag i alla fall att dom skall ha "cred" för detta !
Hälsningar
Roger

knas
2010-09-12, 15:46
Jag har en DX8 på gång jag med, så min JR 9X2 med spektrummodul kommer antagligen komma ut på försäljning om någon vecka eller tre beroende på hur snabbt jag får DX8:an

Kenna
2010-09-12, 18:33
Vad menar du med att JR valt att gå sin egen väg framledes..??


Hej igen,
Hittade just länken till den artikel som beskriver "problemet" med att Spektrum-systemet emellanåt väljer två "kanaler" som är väldigt nära varandra och därmed kan orsaka total utslagning av systemet om man har extrem otur med en störning - http://www.rcmodelreviews.com/dsm2flaw.shtml
Även om jag är Futaba-flygare så har jag svårt att tro att detta är något stort problem i vår verklighet men det är otvivelaktigt en svaghet i systemet. Kanske därför JR valt att gå en egen väg framledes...
Hälsningar
Roger

freddan_6
2010-09-12, 18:55
Den nya 7-kanalaren som JR har annonserat XG7 är ej kompatibel med DSM2. XG7 (http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1304721)
http://rc.runryder.com/helicopter/rr/rrpw.htm?p=4990284&i=2
m.v.h. //Fredrik

Michael
2010-09-12, 19:08
Det är riktigt att JR kommer med ett eget nytt 2.4 GHz-system som inte är bakåtkompatibelt med vare sig tidigare JR- eller Spektrumsystem. Man har antagligen lärt sig läxan efter allt bök i USA där Spektrums system fått ta en hel del skit, inte minst efter att "ägaren" Horizon gjort en del märkliga uttalanden. Kanske betyder det på sikt att JR och Spektrum bryter sitt samarbete. Hittills har ju uppdelningen varit att Spektrum tagit hand om 2.4 GHz-system med 8 kanaler eller mindre, medan JR själva haft systemen med 9 kanaler eller mer. Det svider säkert i plånboken för JR eftersom de stora volymerna finns bland i klassen 8 kanaler och därunder. Genom att komma med ett nytt system kan man kringå avtalet med Spektrum och själva ge sig ut på "budgetmarknaden" samtidigt som man kan komma ifrån de påstådda problemen (sant eller osant låter jag vara osagt) DSSS-tekniken man hittills använt.

Här är det första JR-systemet med den nya 2.4 GHz-systemet som givetvis har telemetrimöjlighet:
http://www.infinity-hobby.com/main/newsdesk_info.php?newsdesk_id=449

Kenna
2010-09-12, 19:26
Hittade lite trådar om ämnet. Vi får väl se om JR tänker släppa DSM2 framöver eller om det är en sändare för bla den Japanska marknaden där dom inte tillåter DSM2 och där de nu har DSM-J som däremot uppfyller de inhemska kraven.

Curpling
2010-09-12, 20:37
Nu börjar det faktiskt att luta åt auroran... kände på futaban idag, och var inte helt nöjd med hur den låg i handen,
spektrumen var trevligare.... men har inte haft möjlighet att känna på auroran, med det verkar som att auroran är väldigt trevlig att hålla i... någon som kan bekräfta detta?

knas
2010-09-12, 23:28
Jag har klämt på en Aurora när jag ställde in en heli åt en flygkollega. Jag flyger med tumme/pekfinger och min uppfattning var att det var lite trångt mellan switcharna upptill, jag har alltid mina andra fingrar där i beredskap så att säga. Annars kändes den helt okej att hålla i. Tyckte det var tufft med touchdisplayen också faktiskt. Dock vet jag inte hur den känns att flyga med i större utsträckning.

Curpling
2010-09-13, 18:06
Jag har klämt på en Aurora när jag ställde in en heli åt en flygkollega. Jag flyger med tumme/pekfinger och min uppfattning var att det var lite trångt mellan switcharna upptill, jag har alltid mina andra fingrar där i beredskap så att säga. Annars kändes den helt okej att hålla i. Tyckte det var tufft med touchdisplayen också faktiskt. Dock vet jag inte hur den känns att flyga med i större utsträckning.

Tackar :) Flyger också med tumme/pekfinger.... men jag har ganska små händer...
Någon som vet om någon av dom andra hitec sändarena känns ungefär likadan som auroran?

Heda
2010-09-14, 00:01
Hej

Jag fick hem min Aurora i slutet av förra veckan, ligger kanon i handen. Hade en optic 6a innan å då känns denna lite deluxe att hålla i.

ang, tajt mellan switcharna upptill så lade jag märke till det men känns inte som ett problem, annars kanon. Superlätt att progga utan att man lär läsa i manualen ;) Har inte hunnit provflyga den än, kändes som spakarna var lite kortare än på optic 6an men det var ju bara skruva upp en bit:)

skoj med telemetrin, orginal ser du mottagaracc volt i disp. sen finns ju massa jox att köpa till gps, varvtal, 4olika tempmätare osv........... skoj med lite annat. Jag valde mellan dx8an och auroran, men det blev A. Köpte även till en liten usb-dosa för en 200ing så man kan uppdatera mjukvaran både i mottagare, sändare och modulerna.

Trodde det skulle vara lite plåttrigt med touchdisp men det gick kanon, liten fin pekpenna som följer med.

skoj!!

Curpling
2010-09-14, 12:09
Hej

Jag fick hem min Aurora i slutet av förra veckan, ligger kanon i handen. Hade en optic 6a innan å då känns denna lite deluxe att hålla i.

ang, tajt mellan switcharna upptill så lade jag märke till det men känns inte som ett problem, annars kanon. Superlätt att progga utan att man lär läsa i manualen ;) Har inte hunnit provflyga den än, kändes som spakarna var lite kortare än på optic 6an men det var ju bara skruva upp en bit:)

skoj med telemetrin, orginal ser du mottagaracc volt i disp. sen finns ju massa jox att köpa till gps, varvtal, 4olika tempmätare osv........... skoj med lite annat. Jag valde mellan dx8an och auroran, men det blev A. Köpte även till en liten usb-dosa för en 200ing så man kan uppdatera mjukvaran både i mottagare, sändare och modulerna.

Trodde det skulle vara lite plåttrigt med touchdisp men det gick kanon, liten fin pekpenna som följer med.

skoj!!


Tackar. Jo, jag har nog bestämt mig för en Aurora, nu skall man spara lite till och sedan shopping :) Tack alla för goda råd.

Heda
2010-09-22, 10:35
http://www.fast-lad.co.uk/store/pn55830_hitec_telemetry_full_combo-p-11901.html

Kolla bilderna, verkar skoj med telemetrin. Då får man ju en hygglig uppfattning om hur långt bort/högt upp man flyger. Något för jultomten att ge till mig :)

Petrik59
2010-09-22, 15:30
Jag håller på Futaba T8FG, har en själv och trivs kanon med den.
Annars tycker jag de nya Multiplex sändarna verkar jäkligt fina till bra pris.
Pelle på autoparten har själv testkört ett tag och är jäkligt imponerad.
Multiplex Cockpit SX, med 7-kan mottagare OCH TELEMETRI för 2.695:- http://www.autopartner.se/multiplex-cockpit-sx-7kan-mottagare-p-12542-c-121.aspx
Billigt för så så mycket radio.
Hada jag inte redan haft T8FG sedan ett år hade det nog blivit en Multiplex.
Han har även Multiplex Royal Pro 9 med Light mottagare och Multiplex Royal Pro 16 med Mottagare

Curpling
2010-09-22, 22:52
http://www.fast-lad.co.uk/store/pn55830_hitec_telemetry_full_combo-p-11901.html

Kolla bilderna, verkar skoj med telemetrin. Då får man ju en hygglig uppfattning om hur långt bort/högt upp man flyger. Något för jultomten att ge till mig :)

KAN INTE VÄNTA! Spara spara spara :D
Dom där leksakerna skall bli väldigt kul att leka med! :D Mohahahaha

Curpling
2010-09-22, 22:53
Jag håller på Futaba T8FG, har en själv och trivs kanon med den.
Annars tycker jag de nya Multiplex sändarna verkar jäkligt fina till bra pris.
Pelle på autoparten har själv testkört ett tag och är jäkligt imponerad.
Multiplex Cockpit SX, med 7-kan mottagare OCH TELEMETRI för 2.695:- http://www.autopartner.se/multiplex-cockpit-sx-7kan-mottagare-p-12542-c-121.aspx
Billigt för så så mycket radio.
Hada jag inte redan haft T8FG sedan ett år hade det nog blivit en Multiplex.
Han har även Multiplex Royal Pro 9 med Light mottagare och Multiplex Royal Pro 16 med Mottagare

Tack så mycket. Jag har faktist valt att gå på Hitec Aurora. Men tack för tipset :)

Curpling
2010-10-20, 22:32
Nu närmar det sig, på fredag så beställs troligen en Aurora.

Ni som har aurora, vart beställde ni era?
Har hittat fast-lad.co.uk som har bra pris just nu, fast det kanske är någon annan som vet vart...

Curpling
2010-10-27, 10:02
Nu är den beställd, ligger på bromma och väntar nu på sista biten upp till timrå.

Heda
2010-10-27, 14:07
Fast-lad ;)

beställde du den där uppdateringsmojängen oxå, då kan du ställa in på nya mjukvaran att du slipper att det piper varje gång du trycker på disp. Mycket "flickvän-vänligt" närman sitter hemma å proggar :):)


.

Ni som har aurora, vart beställde ni era?
...

Curpling
2010-10-28, 22:11
Fast-lad ;)

beställde du den där uppdateringsmojängen oxå, då kan du ställa in på nya mjukvaran att du slipper att det piper varje gång du trycker på disp. Mycket "flickvän-vänligt" närman sitter hemma å proggar :):)

Japp, "flickvän-vänligt" uppdaterings modull beställdes också, samt en extra mottagare.
Ifrån fast-lad, beställdes i fredags och kom imorse, och vilken underbar sändare :D

Curpling
2010-10-29, 20:22
Idag har jag varit ute och flugit, och måste säga.... min nya sändare är helt underbar!
Lätt att programera, allt sitter på rätt ställe, superba funktioner. Nu skall man bara
få köpt telemetripaketet också, när det kommer in!

Köp köp om du inte redan gjort.