handdator

Visa fullständig version : Skära ut vingar i cellplastBoopidoo
2010-09-09, 15:57
Hej!

Är det någon med en foamcutter som skulle kunna tänka sig att skära ut en vinge åt mig. Jag behöver en deltavinge som är relativt stor (1,5m spännvidd och som har rak bakkant och 45° vinkel (se bild).

Jag har lite problem att göra detta själv då jag varken har cellplast eller foamcutter. Jag kan däremot ta fram aktuell vingprofil om någon i Uppsalaområdet skulle kunna tänka sig att skära lite?

/Simon

jocke1963
2010-09-09, 19:27
(se bild).


Vars då?

Boopidoo
2010-09-10, 12:36
Ahh, missade att lägga in bilder. Här är dem...

kajakmannen
2010-10-12, 07:45
Intressant design Boopidoo.

Håller själv på med en vinge som Dadde och jag tänkte köra med.

En liten reflektion som jag gör är att tänk på att det är svårt att skära en vinge som har så stor skillna mellan kordan i spetsen och kordan i roten. Anledningen är att tråden kommer att måsta röra sig fort i roten och väldigt sakta i spetsen vilket gör att tråden kommer att vara varmare i vingens spetskorda (pga minskad kylning) och du löper stor risk att det blir ränder i vingens yttre halva pga att tråden bränner ner så fort tråden stannar (vilket det åtminstonde riskerar att göra om man skär för hand och skall skära sakta på ena sidan.

Kanske blir bättre om man skär med maskin. Jag skär alla A2 vingkärnorna samt en del andra kärnor för hand och har den erfarenheten sen tidigare.

MVH / Kajakmannen

LIP
2010-10-12, 09:58
Jag rekommenderar att du bygger vingen i balsa. Tror inte att Christer misstycker om du knycker lite ideer i konstruktionen här, http://www.rcflyg.se/forum/showthread.php/26964-DELTA-JET-nytt-projekt!

Håller med kajakmannen att det är näst intill omöjligt att få till en bra spetsprofil kontra rotprofil med sådan stor skillnad i korda.

/Lasse

kajakmannen
2010-10-12, 10:20
Det går men är väldigt svårt. Speciellt med en så stor vinge.

Har man inte krav på riktigt bra finish så kan man ju slipa och sandspackla ränderna vilket gör att problemet minskar.

MVH / Kajaken

JonasTecknare
2010-10-12, 17:07
Jag brukar dela upp vingen i en inre och en yttre del så det bli kortare bit att skära. Bara att limma ihop delarna med PU-lim. Det är ändå plankningen/ ytskiktet som är det starka i en vinge så att skarva kärnan gör inget. Det enda är att man måste göra en mall till! ett bra tipps kan vara att göra den korta mallen i aluminium ( polera kanten ordentligt)så att det inte tråden "bränner fast."
Jag ska banne mej plåta av mina grunkor som jag använder för att skära. Så ni ser att man inte behöver speciellt avancerade grejor.
Jonas

Det går men är väldigt svårt. Speciellt med en så stor vinge.

Har man inte krav på riktigt bra finish så kan man ju slipa och sandspackla ränderna vilket gör att problemet minskar.

MVH / Kajaken

JonasTecknare
2010-10-12, 17:24
Det slo mej att om du nu bara ska gör en maskin ock det inte gör nåt om du skräpar ner "lite" så kan man slipa ut vingen i friggon! Då gör man först ett par justa vingmallar i plywood eller nåt. Kapar til block av cellplast i vingens storlek (eller inne/ytterhalva)
Det är bra om skivan inte är så värst mycket tjockare än vingen ska vara, det kan bli lite jobbigt då! Sen är det bara att limma di profilerna i ändarna av vingblocken med några kluttar 5minutersepoxi eller nåt. Rakt då förstås om man inte vill ha vingen skränkt eller bara skev. Sen är det bara att handla Sandpapper till en Bandslip maskin. Biltema har paket med 5 band för 40 spänn. Jag använder det till allt! Sen är det bara att ta av bandet och limma fast det på en planka eller nåt. Jag brukar använda en 3"2 regel och vika "sandpappret" så att det går runt kanten. Praktiskt verktyg. Brukar limma med vanligt Vitlim med en planka och lite tvingar. Sen är det bara att börja skräpa ned. Det blir vansinnigt mycket "cellplast snö" Men det går rätt fort och får man lite hjälp med en dammsugare så ser det bara ut som man har lite mjäll efteråt!
Plankningen kan man stryka fast med strykjärn sen. Men det är Lasse Pekkalas uppfinning. Byggde en delta på 80 talet på detta sättet.
Jonas
Jonas

jesse78
2013-08-05, 14:08
Men så bra att ni hittar cellplast men var då? :)
På byggvaruhusen finns det ju bara tjockare skivor att köpa...

Flygsmurfen
2013-08-05, 16:26
Mors Jesse, kolla denna tråd:
http://www.svensktmodellflyg.se/forum1.asp?viewmode=1&msgid=263591&page=&CurrentMainTopic=11&replypage=99
Den flög inte länge men den flög bra :-)
Vanlig friggo brukar ju finnas fr 10 mm och upp på de flesta ställen??
Vad har du för sketna leverantörer i grannskapet??
Lycka till med bygget.

Med vänlig hälsning

Mats W

Kjelle köttspak
2013-10-04, 21:55
ska du göra en ny uggla

Boopidoo
2013-10-04, 22:06
Kanske... ;)