handdator

Visa fullständig version : kaminställning Saito 100.Svårt!lennart wiklund
2010-09-21, 08:57
Smörj/ventnipplar monterade i kamkåpan klart.Så till kaminställning.Vevtapp exakt kl12.Märkning kamdrev kl6.
Hur noga är det??kan ju lätt diffa kanske 3.4.kanske tom5 hack på vevaxel/kamdrev...enligt saito får det max diffa ETT!!!!KUGG,Detta medför effektminskning...
Har följt Bokis rekommendation i en tråd.Vevtapp tolv.Vipporna väger.då stämmer det på märkningen kl 6.dvs körnslaget på kamdrevet.Men detta kan ju liksom diffa flera kugg....

bokis
2010-09-21, 09:07
Jag kan garantera Lennart att det inte kan diffa flera kugg om du gör så..
Flyttar du det hela en kugg så kommer vevaxeln stå 10 min i-10 min över,det är ingen marginell förändring..
Jag använder samma variant på t.e.x saito 170,den har tre kammar,funkar lika bra där..
Att Saito påstår att det får diffa en kugg? var har du läst detta? Om den gör det så kommer den inte att varva något,den går på tomgång men inte mer..Jag har provat..

lennart wiklund
2010-09-21, 09:58
ok,jag litar på dej där Bokis!!
hmmm,nu är dom hopmonterade.Har jag då vevtappen kl 12 så har jag spel på ventilerna,har inte rört detta någonting när jag rev isär.Så har jag spelet där som var från nytt,dvs fabrik.då måste väl kamdrevet stå rätt eller??
//lennartHar aldrigt bytt någon bara läst mig till det

Your Saito engine will tollerate a slight mis-timing of PLUS or MINUS one tooth on the camshaft without adverse effects. If it's minus one tooth, you'll get a little more torque. If it's plus one tooth you'll see a little more RPM but you'll have to lower your prop pitch since you will loose some torque. It's BEST to have the cam timed properly!
http så skrev saito på en sida....

bokis
2010-09-21, 12:00
Visserligen så ändrar man tiderna i den (och därmed motorkaraktären ) men för mig så har de bara låtit bli o varva mer än halvvägs så jag är inte helt med på deras resonemang..
Att du inte behöver justera vipporna beror på att du har ju inte förändrat avståndet mellan kam o vippor oavsett hur kammen står så det är ingen garanti för att kammen står rätt..
Men står vevstakstappen kl12 bakifrån sett och vipporna "väger" så är allt frid o fröjd...

lennart wiklund
2010-09-21, 15:07
Motorerna provkörda.Har kört igenom varje motor ca 3liter soppa.nu hade jag bara mina 3bladiga 14x7 att köra med.Men efter 3liter så gör dom ca 6800-7000varv med dessa.så då måste nog kammarna stå rätt tycker jag.En helt otrolig tomgång med dessa snurror.dom är ju tunga Graupners 3bladiga.En undran hur Saito justerar lågvarvsskruven......fick dra in dessa 4varv för att få till tomgången.

Michael
2010-09-21, 15:33
Det finns en bra metod att säkerställa timingen: Peta ut den kamföljare (den lilla stav som ligger an mot kammen) som sitter på insugsventilsidan av kamaxellocket. När timingmärket på kammenaxelns kuggdrev står i läge kl. 6 ska du kunna se ett litet hål som är borrat på kamaxeln i lyftarhålets centrum (en ficklampa hjälper). Om vevaxeltappen då samtidigt står exakt i läge kl. 12 så är allt rätt monterat.

Från fabrik är tåmgångsskruven avsiktligt väldigt rikt ställd. På Saito 100 är grundinställningen på tomgångsnålen att skruvskallen ska ligga i jämnhöjd med den omgivande plastarmen. Därifrån brukar man sedan få skruva in den.