handdator

Visa fullständig version : Digitala eller Analoga servon?



LennartA
2010-11-29, 22:59
hej,
Har en Spifire från ESM, min undran
digitala eller analoga servon?
Är några bättre än andra, eller finns bara
några få tillverkare till många olika märken?
Har tittat på Hitec och Power HD, lite för att
dom ligger prismässigt bra till.
Åsikter rent kvalitets mässigt om dessa märken?
Om det ska vara digitala, vika är då fördelarna?
Har lite besluts problem om vad som kan tänkas bli bra.
Mycket tacksam för åsikter.

M.V.H
Lennart

bem
2010-11-30, 00:28
Hej,

Vad har du för radiofabrikat?

Digitala, borstlösa med metalldrev i växellådan är ju rätt bra till det mesta. Digitala för bättre precision m m, borstlösa för lång livslängd på motorn, metallväxellåda för hållbarhet. Själv har jag Futaba radio och kör mest med Futaba servon, men till småflygplan kan det bil servon av annat fabrikat.
Lite info från Futaba om skillnaden mellan digitala och analoga servon: http://www.futaba-rc.com/servos/digitalservos.pdf

/Bo

LennartA
2010-11-30, 10:02
Hej,
Har Multiplex Royal PRO 9, M-Link 2,4Ghz.
Har använt lite olika i andra kärror, futuba, hitec, multiplex.
Det jag har haft som regel är samma fabrikat i planen.
Lennart

freddan_6
2010-12-13, 17:29
Om ett roder går trögt för att det är mycket motstånd (om du flyger snabbt eller har dåliga gångjärn) så tappar analoga kraften, då dessa styrs av skillnaden mellan styrsignal och potensiometerspänning. Däremot digitala servo har alltid full kraft. Det gör att strömmen som digitala servo använder är högre. Då är det viktigt att du gör bra strömförsörjning i planet. T.ex. använder jag helst LiPo + BEC i stället för NiMH om jag har digitala servon. Då väljer jag BEC och batteri med god marginal till högsta möjliga strömförbrukning. Enligt hobbyking drar HD-5680BB (http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6337) 1,5A per servo. I en ESM Spitfire har du kanske 8 såna servo. Om man orealistiskt tänker sig att alla stångar med full kraft använder du i så fall 12A. Det är vad BEC:en bör tåla. Jag har en 8A bec i min CM Pro Spitfire som är något mindre. Fast jag har bara 4 digitalservo (sida, höjd, skev, skev), och 2 analoga standardservo till gas och flaps.

m.v.h. //Fredrik

bokis
2010-12-13, 18:33
...och min susar omkring med Futaba standardservon+ ett Futaba 3010 på höjdrodret..
Du behöver vikt i nosen så kör med ett 5 cells acc där till mottagaren..
Ska du ha glödstiftemotor,stoppa in en ombordglöd med accen därframme så du har nån glädje av vikten.