handdator

Visa fullständig version : Köpa ett metanol driven flygplanherman94
2010-12-26, 11:49
Hej på er alla !
Jag är ny här och behöver också direkt eran hjälp.
Jag tänkte köpa ett flygplan som är driven av något ämne jag vet inte exakt ifall det är metanol, bensin eller etanol. Men det vet ju ni bäst. Finns det några hemsidor som man köpa av prylarna ?

Tack för all svar !

Harman

kajakmannen
2010-12-26, 13:04
Hej

Du tänkter på en glödstiftskärra.

Jag har en sparsamt körd SIG Kadett med fin Irvinemotor i.

Bara att slänga i mottagare och köra. Den är din för 1500:-

Behöver du sändare så har jag nog en bra radio som du också kan få köpa.

Är du intresserad så är det bara att maila mig på kajakmannen@hotmail.com

AmRi
2010-12-26, 15:31
Hej på er alla !
Jag är ny här och behöver också direkt eran hjälp.
Jag tänkte köpa ett flygplan som är driven av något ämne jag vet inte exakt ifall det är metanol, bensin eller etanol. Men det vet ju ni bäst. Finns det några hemsidor som man köpa av prylarna ?

Tack för all svar !

Harman

Hej
De flesta hobbybutiker som säljer flygplan har förbränningsmotorer också.
Vanligaste bränslet för mellanstora flygplan på runt 1,5meter spännvidd är metanol blandat med nitrometan och olja men även bensinmotorer är vanliga idag för de ngt större modellerna och dom går på samma bränsle som man har till motorsågar/röjsågar dvs 2% olja blandat med bensin.
Hobbybutiker har oftast paketpriser på modell/motor/radio osv men begagnat är oftast billigare.
Inte fel att besöka en välsorterad hobbybutik, se, känna på sakerna och snacka lite om saker som behövs och som man måste köpa. Det behövs också att man går med i en klubb för att få tillgång till en start, landningbana och försäkring som krävs för de större modellerna.
Har du flugit förut?
Det brukar inte funka så bra att själv landa en större, tyngre och snabbare modell om man bara har tränat på simulatorn.

Kennerdahl
2010-12-26, 22:00
Hej på er alla !
Jag är ny här och behöver också direkt eran hjälp.
Jag tänkte köpa ett flygplan som är driven av något ämne jag vet inte exakt ifall det är metanol, bensin eller etanol. Men det vet ju ni bäst. Finns det några hemsidor som man köpa av prylarna ?

Tack för all svar !

Harman

Tjena Harman!

Kul att du intresserat dig för modelflyg! ;)

Det första tipset för dig som nybörjare är att börja flyga själv i en bra simulator, typ Real Flight eller liknande.
Det är en god förutsättning att börja öva med en sändardummy så du lär dig styra på ett korrekt sätt.
Lite hjälp finns i programmet men du kan även hämta inspiration här: http://www.rcflygskola.se/Pilotskola.htm
När du kan flyga bra i simulatorn finns det möjlighet att provflyga hos några av flygklubbarna med dubbelkommando så du får känna på att flyga men har en erfaren pilot att luta dig mot om något skulle bli fel.

När du vill börja flyga på egen hand är det bäst att välja en högvingad model avsädd för nybörjare så du har en snäll och stabil plattform att börja med. För utom modellen behöver du en del övrig utrustning som kan va ganska dyr att köpa ny men det går att fynda bl.a. här på köp och sälj eller på blocket eller liknande. Tipset att gå till en välsorterad hobbyhandlare är bra tycker jag, det är inte fel att se i förväg vad som behövs och få lite feeling för grejerna.

De mindre flygplanen har förbränningsmotor (även kallad glödstiftmotor) som vanligtvis körs med ca 7 delar metanol, 1 del nitro och 2 delar ricinolja. Vill man inte blanda bränslet själv finns det färdigblandat att köpa i hobbyhandeln.
En bra motor att börja med bör vara 2-taktsmotor mellan 6,5cc - 10cc (.40ci - .60ci).

Det är ingen dum idé att lägga ett par extra slantar på en bra radioutrustning. Det är något du vet att du kommer ha med dig vad som än händer med dina flygplan. En vettig sändare bör ha mellan 6-9 kanaler.

Finns massa mer att bubbla om men tänkte i nuläget besvara din fråga.. ;)

Lite RC-butiker i sverige:
Autopartner: http://www.autopartner.se/
HAB: http://www.hab.se/Default.aspx?tabid=113&List=0
Söders RC: http://www.sodersrchobby.se/
Östersunds Hobby: http://www.modellhobby.com/

Det finns många många fler såklart, kolla vilka som ligger nära dig!

Är det fler saker du har funderingar kring så är du alltid välkommen att fråga!

bem
2011-01-09, 18:45
Hej,

Har du tänkt att försöka lära dig på egen hand eller har du planer på att gå med i nån klubb eller så?
Det går nästan alltid fortast och definitivt säkrast samt är nästan alltid billigast att ta hjälp av en erfaren modellflygare som kan lära dig flyga. Du kan träna i simulator men när du skall flyga i verkligheten är det ändå tryggast att ha en erfaren flygare som lär dig flyga (antingen med klubbflygplan i klubb eller ditt eget). Om du tvekar inför att bygga ett radiostyrt plan så köp ett färdigt, det finns massvis att välja på och det är där man kan bli villrådig. Det finns många fina el-drivna nybörjarmodeller idag till skillnad från förr (då pratar jag 1970 tal när jag lärde mig) och det är ganska kort startsträcka för att komma igång att lära sig flyga med dessa. Men det kan ju hända att du vill bygga ditt flygplan själv och då kan du köpa en byggsats och limma ihop, köpa motor (t ex el- eller glödstiftsmotor), radio osv och bygga ihop själv - så fick man göra förr.

Kolla vilka modellflygklubbar det finns i trakterna runt omkring dig, det är ofta en bra väg in i modellflyget.
http://iof2.idrottonline.se/SvenskaFlygsportforbundet/Organisation/Grenforbund/Modellflyg/SverigesModellflygforbund/SMFF/Hittaforening/

Men att vara med i en klubb är inget måste men skall du lära dig på egen hand så gå med i RCFF (det kostar bara 100 kr) så är du försäkrad i alla fall.

/Bo

Michael
2011-01-09, 20:46
...Kolla vilka modellflygklubbar det finns i trakterna runt omkring dig, det är ofta en bra väg in i modellflyget.
http://iof2.idrottonline.se/SvenskaFlygsportforbundet/Organisation/Grenforbund/Modellflyg/SverigesModellflygforbund/SMFF/Hittaforening/...
Hitta till närmsta modellflygfält med Google Maps:
http://www.freewebs.com/propellerhead/index_google.htm