handdator

Visa fullständig version : Törs man satsa på en Fr SKy 2,4 inbyggnadsmodul



Wulfman
2011-01-17, 13:21
Vet att ämnet varit uppe flera gånger, men nu har det ju gått en tid och några kanske har samlat på sig erfarenheter med nedanstående modul och mottagare.

Hur fungerar det överhuvudtaget törs man sätta det in en dyrare kärra ?

Hur fungerar modulen med analoga servon ?

Hört vissa som säger att analoga servon blir varma p.g.a. hög uppdateringsfrekvens.

Tacksam om någon vill dela med sig lite erfarenheter :stupido2:

18216

ps. har en futaba 9 c

mulder
2011-01-17, 13:37
Om man törs sätta in det i en dyrare kärra? Det är nog bara du själv som kan besvara den frågan, alla system kan lägga av, bedömer att en billig kärra kan ställa till med stor skada också, jag vill inte råda dig. Mvh Mulder

Wulfman
2011-01-17, 15:20
Tänkte mest för egen del :)

Man har ju ingen lust att bli "uberfattig" om man skulle dra en dyrare kärra i marken p.g.a radion. Har en känsla av att futaba måste sänka sina modulpriser snart om de skall hänga med öht. Futaba modul + mottagare = 2600:- över en halv NY radio, aningen obalans där.

zablar
2011-01-17, 15:40
Hej,

Jag har sedan i somras använt mig av en FrSky modul i min Hitec Eclipse. Har inte kört den i någon dyr kärra då jag inte är ägare av någon sådan. ;)
Har inte märkt av några som helst negativa sidor med den. Sändaracken räcker dessutom klart längre nu.
Temp på mina analoga servon är något jag aldrig kollet, men har iaf inte märkt av några problem. Än så länge är det endast analoga servon jag använt mig av.

Är helt klart nöjd över modulen och mottagarna. Speciellt för den slant de kostar.

/Mats

McRegor
2011-01-17, 20:27
Tjena Lasse,
Så du tuffar vidare med dina investeringar...:)
Jag har nu kört Assans 2,4 GHz-system i mina Futabor under 3 års tid utan några som helst problem. Visst möttes man med viss skepsis bland de stolta Fasst-ägarna när man sa att mottagarna kostade ca: 100 kr/st när dom fick betala 1000-lappen...:)
Men inget har kunnat fungera bättre och det är väl ett så bra betyg som något.
Skulle jag välja idag så blev det nog ändå FrSky eftersom dom dels har ett frekvenshoppande system a'la Futaba Fasst, dels har telemetri-möjlighet vilket i alla fall låter käckt...:)
Jag har som sagt inget alls att anmärka på Assan-systemet men det var ju det första, kinesiska 3:e-partssystemet på marknaden så det är ju inte så tekniskt avancerat som senare efterföljare.
Har också en Fasst-modul till min 10C och en 14-kanalersmottagare liggandes men dessa grejor är bara testade en enda gång för att se så dom fungerade. Visst får man med Futaborna nackdelen att köra i PPM-mode när man köra pirat-system vilket bl a ger max 8 kanaler. Sen är det säkert också lite långsammare i reaktionen än original-modulen (Fasst) men i min ålder så är det så mycket annat som är ännu långsammare i reaktionerna så det är inget jag märker av...:)
Köp du en FrSky-modul och några mottagare men som vanligt så tycker jag man skall testa grejorna i lite enklare kärror innan man anförtror den stora och fina kärran nya radioprylar.
Lycka till hälsar
Roger

Wulfman
2011-01-18, 11:39
Tjena Elgurun ;)

Skjuter två snabba frågor från höften igen.

Bygger inte alla moduler på ppm signaler, även futabas ?

Om jag förstått det rätt så är endast nya renodlade 2,4 or befriade från ppm. Vilket gör att de får snabbare responstid t.e.x. nya 10 c.

Precis fått hem ett splånkans nytt Lipo 2500 mah batteri till sändaren.

Kan man bränna på 2,5 A genom sändararens laddutag (när batteriet sitter i) ?

Kör ju korvlåda jag och det är så bökigt att ta loss sändaren.:banghead:

La precis en beställning på Frsky:rolleyes: (blir en renodlad 2,4 lite senare) och Turnigy grejerna ligger på posten.:sarcastic:2-3 dagar till sen är man klar med sin första elkärra.

ps. mulder å zablar tack för värdefulla synpunkter

Patrik J
2011-01-18, 18:15
Råder till att inte ladda lipoaccen via radions ladduttag.
Ladda accen separat.
Jo, det är som du säger att radion måste vara inställd på PPM för att lira ihop med 2.4 modulen.

Peo
2011-01-18, 18:32
Vad är det för radio du ska ha lipon i??
Jag har en FF9 med ett 2500 mah lipo och en diod inkopplad mellan acc och sändare för att ta ner spänningen.
Med nyladdad acc så har jag 10,6V i disp.Stabiliserar sig efter några minuter på 10,4V. Utan diod får du väl
hög spänning till sändaren. Dioden omöjliggör laddning via ladduttaget på radion.

Jag skulle nog inte ladda accen i radion även om det gick att göra.
Ta ur accen vid laddning, du behöver inte göra det många ggr på en sommar, jag har ca 6timmar driftid
innan spänningen är nere på 9,6V och då går det i 1800-1900 mah.

Peo

rcnisse
2011-01-18, 18:37
Jag har kört med frsky telemetri modul ett tag nu. Flyger både helikopter och plan utan problem. Söker av nätet nästan varje dag för att se om man hittar något negativt om frsky men har inte hittat en enda negativ eller någon som haft problem. För 400 kr inkl frakt (hobbyking) för modul med telemetri och program, kabel till datorn för att programmera och en mottagare kan man ju inte än annat va nöjd. Frsky kommer snart med en display att montera på radion. Här har du en tråd på RC group.com om frsky
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1176328
Är en som är negativ men det visar sig sen att det var hans eget fel. Angående analoga servo kan du ställa om mellan två lägen ett för digitala och ett för analoga.

Stig Johansson
2011-01-18, 18:58
Hej
Jag vill instämma i den allmänna positiva åsikten om detta radiomärke. Jag använder inte telemetri men kör en FrSky modul i min Graupner MX 22 och har gjort detta sedan i somras.
Allt har funkat helt perfekt!
Jag har idag 6 mottagare, de flesta av dessa är 8 kanals men jag har även två 4 kanals som jag använder för mina inomhusmodeller. Jag har även en Futaba 10. Den funkar naturligtvis superbra men jag kan inte uppleva någon skillnad. Detta innebär att jag enbart köper FrSky mottagare nu när jag behöver utöka

Stig

Wulfman
2011-01-18, 20:24
Hej Peo

Har Futaba FF9 köpte den här acken som bara ska vara att plugga in enligt hobbyhandlarn.


http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6955


Hmmm....verkar som jag får bygga snabbfäste för radion i korvlådan, känns lite osäkert att bränna på 2,5 Amp rakt in i sändarn.

Verkar bara vara goda omdömen om FR skyn än så länge :) hoppas leveransen går snabbare den här gången från hobbyking.

McRegor
2011-01-18, 20:51
Hej igen,
Alla piratmoduler kör PPM-signalen såvitt jag kan förstå och har då begränsningen till max 8 kanaler i Futaborna.
Men har du Futabas original 35 MHz-modul i kan du ju t ex köra PCM istället -med rätt mottagare givetvis - och även då kan du nog få ut flera kanaler.
Men i min 10C har jag Futabas Fasst-modul (original för 10C) och den kör inte PPM utan något annat interface vilket gör att den hanterar flera kanaler och är snabbare. Futaba har också gjort om "modulfacket" lite och 2,4-modulen fyller hela utrymmet medan alla "vanliga" Futaba-moduler gör att det blir lite utrymme över på ena sidan. Rimligen har man också någon förändring i kontaktsystemet men den är som sagt bakåtkompatibel om man väljer PPM i setup:en.
LiPo i sändaren ? Nja säger jag. Körde det ett år i min 9C men upplevde inte fördelarna så uppenbara att det motiverade strulet med att ta ur acken när man laddar (inkl slitaget på kontakten) samt att man måste "droppa" spänningen för att få någon som helst lågspänningsvarning. Jag satt i två zenerdioder i serie och det fungerade väl i o f s bra. Sen finns det en annan fara också och det är om man glömmer sändaren på - vilket jag måste erkänna att jag faktiskt gjort en gång det senaste året. Med NiMh så brukar det gå bra men med LiPo så lär väl i alla fall acken ge upp. Förhoppningsvis händer det inget allvarligare men ändå - jag tyckte inte att detta "stök" uppvägdes av evventuella fördelar. En modern NiMh-ack av den lågurladdande typen har samma kapacitet som en LiPo, du kan långsamladda den i sändaren, lågspänningsvarningen fungerar och risken att något otrevligt skall hända den dag du i obetänksamhet glömmer sändaren på i verkstan när du "bara" skall in en sväng och fika - den risken är i alla fall lägre än med en LiPo i sändaren.
Jag har lite svårt att förstå varför man skall ha LiPo till allt. Till drivackar är det närapå enda alternativet men till lågström-förbrukare som i grunden är byggda för att drivas av gammal NiCd/NiMh-teknik har jag inte insett fördelarna när det nu finns lågurladdande NiMh - och jag har som sagt provat 1 år. Är sändaren byggd för LiPo inkl skydds-system anpassade för LiPo är det en annan sak men inte annars.
Oj, vad mycket surr det blev men detta är i alla fall min åsikt och jag förstår att andra tycker annorlunda.
Hälsningar
Roger

AM
2011-01-18, 21:07
Finns för leverans hos Air Media för samma pengar. Leverans dagen efter. Som skandinavisk distributör av FrSky kan jag avslöja att FrSky nu också är färdig med sin LCD-display till Voltmonitorsystemet i Telemetrisystemet. Vidare kommer det nya FrSky-produkter med betydligt längre räckvidd (mer än de nuvarande ca 2,5 km). Byggt med tanke på FPV.
Talar man om tekniken konstaterar man att FrSky är ett 10 år yngre system än Futabas och använder den senaste 2,4GHz-tekniken. Att servona kan bli varma beror troligen på att man kör i HS-mode på standardservon. Den snabbare responstiden (760us) med 10C beror väl på att man just kör HS, dvs en dubbelt så snabba pulståg.
Angående priser - det finns en industristandard för 2,4 GHZ-system och komponenter. Fabrikationsmetod och kostnad för en Futabaprodukt och en - exempelvis - FrSkyprodukt är i stort sett densamma. Fabrikerna säljer säkert produkterna till distributörerna för ungefär samma pengar. Då kan man ju undra varför en Futabamottagare kostar 140 dollar och en FASST-mottagare FrSky 40 dollar? Likvärdig tillverkning och standard på komponenter... Man får inte alltid vad man betalar för tycker jag.
Mitt tips är att Du satsar på FrSky's telemetrisystem - Då kan du även använda standardmottagarna.
FrSky's 8-kanals FASST-mottagare har nu kommit i varianten TFR8-S, vilket genom att bygla signalstiften på kanal 1 och 2 ger kanalerna 9-14. Så du får ut 14 kanaler FULL räckvidd med två mottagare för 700 kr!
Vad gäller PCM så gör väl den tekniken ingen som helst nytta i ett 2,4 GHz-system.
Mvh

Wulfman
2011-01-18, 21:24
Ove

Hade inte uppmärksammat att du sålde FR förrän det var försent annars hade jag natruligtvis tagit grejerna från dig. Hmmm har du V1 el V2 versionen ?

ps. ska kolla om jag kan annullera ordern.

McRegor
2011-01-18, 22:03
Hej Ove,
PCM hade egentligen inget alls med 2,4 att göra - jag bara påpekade att man via PCM bl a kunde få ut flera kanaler via samma typ av "modulplats" medan alla 2,4-moduler kör i PPM mode och det betyder som känt 8 kanaler i en Futaba.
Hälsningar
Roger

DrHanke
2011-01-18, 22:33
Nja Ove, att futaba kostar betydlig mer beror på största delen av att man i futaba har dubbla oberoende mottagare med full diversity. FrSky har inte diversity i rätta meningen, de har två antenner samt en enkel elektronisk switch som enligt ett givet intervall skiftar mellan antennerna. Men visst även om FrSky skulle montera dubbla chip med "riktigt" diversity på antennerna så skulle de fortfarande vara billigare.

Vad gäller FPV med FrSky så har jag tillräcklig erfarenhet att säga att den funkar inte alls med varken 2.4 eller 1.2 videolänkar, max så har jag 100 meters räckvidd (3st plan har gått i backen), nån mer som har provat får gärna berätta vad de har för erfanheter. Varken min spektrum eller Futaba är ens i närheten av FrSky:s dåliga räckvidd.

Visst är många av dessa "kinessystem" billiga men jag vill nog också påstå att de har sitt pris, det finns en anledning till priset. Visst funkar det, men hur? Jo olika, för alla flyger på olika sätt. Alla behöver inte mer än 200-300meter räckvidd vilket är mycket vid "vanlig klubbflygning". Vid FPV krävs det att man lägger ner nån krona mer om man vill ha ett "rock solid" system.

Det jag vill ha sagt är att vet man och förstår skillnaden mellan att busa runt på fältet i en 100x100m box så funkar nog det mesta, men i en maskin där man har mycket elektronik är min erfarenhet att dessa billigare systemen inte klarar det. Nåstans i designen måste det ju sparas på pengarna, det går helt enkelt inte att bygga en mottagare eller sändare för 1/4 av priset och ha samma presentanda/kvalitet.

Visst bygger både spektrum och futabas system på en standard, en 1mb WLAN krets men det är ju hur man bygger upp allt runt omkring den samt mjukvaran som i slutändan bestämmer kvaliteten och prestandan.

Baua
2011-01-18, 23:10
Hej alla!

Kan det här vara något månne? Du kan ju använda informationen för att jämföra priset om inte annat.
http://robotbirds.com/catalog/product_info.php?cPath=85_438&products_id=5754
http://robotbirds.com/catalog/index.php?cPath=85_438

Har handlat en del av detta företag, framförallt deras http://robotbirds.com/catalog/product_info.php?cPath=85_196_342&products_id=2584
Priset på denna mottagare tycker jag är riktigt bra.
Tycker också att dom sköter sina leveranser.
Att det sen är original till ett vettigt pris, gör ju inget heller.:)

Hils
Magnus

McRegor
2011-01-18, 23:33
Hej,
Tror säkert att det ligger en hel del i Hankes resonemang. Precis som han säger så skall man nog tänka över sitt eget behov. Jag skulle precis som han hellre sätta i min Fasst-modul och köra med Futaba-systemet om jag hade en större/dyrbarare modell - om inte annat har man känslan att man kan lite mera på detta än nåt billigt "Kina-skit" och bara det är inte fy skam...:)
Å andra sidan så är de flesta 2,4-system idag överlägsna alla tidigare 35 MHz-system när det gäller elektriska störningar och är man en vanlig söndagsflygare med inte alltför krävande behov så kommer de flesta Kina-system att fungera förträffligt.
Visst kan t ex en enstaka 2,4 Ghz-mottagare strula men strulade gjorde det även på 35 MHz-tiden vilket vi inte skall glömma. Generellt har vi nog klart färre radiostörningar numera oavsett 2,4-system. Men rätt system till ditt behov - där har definitivt Hanke en poäng.
Hälsningar
Roger

senmathal
2011-01-18, 23:35
Nja Ove, att futaba kostar betydlig mer beror på största delen av att man i futaba har dubbla oberoende mottagare med full diversity. FrSky har inte diversity i rätta meningen, de har två antenner samt en enkel elektronisk switch som enligt ett givet intervall skiftar mellan antennerna. Men visst även om FrSky skulle montera dubbla chip med "riktigt" diversity på antennerna så skulle de fortfarande vara billigare.

Vad gäller FPV med FrSky så har jag tillräcklig erfarenhet att säga att den funkar inte alls med varken 2.4 eller 1.2 videolänkar, max så har jag 100 meters räckvidd (3st plan har gått i backen), nån mer som har provat får gärna berätta vad de har för erfanheter. Varken min spektrum eller Futaba är ens i närheten av FrSky:s dåliga räckvidd.

Visst är många av dessa "kinessystem" billiga men jag vill nog också påstå att de har sitt pris, det finns en anledning till priset. Visst funkar det, men hur? Jo olika, för alla flyger på olika sätt. Alla behöver inte mer än 200-300meter räckvidd vilket är mycket vid "vanlig klubbflygning". Vid FPV krävs det att man lägger ner nån krona mer om man vill ha ett "rock solid" system.

Det jag vill ha sagt är att vet man och förstår skillnaden mellan att busa runt på fältet i en 100x100m box så funkar nog det mesta, men i en maskin där man har mycket elektronik är min erfarenhet att dessa billigare systemen inte klarar det. Nåstans i designen måste det ju sparas på pengarna, det går helt enkelt inte att bygga en mottagare eller sändare för 1/4 av priset och ha samma presentanda/kvalitet.

Visst bygger både spektrum och futabas system på en standard, en 1mb WLAN krets men det är ju hur man bygger upp allt runt omkring den samt mjukvaran som i slutändan bestämmer kvaliteten och prestandan.

I andra tester jag läst är det inte minst den långa räckvidden som imponerar vad gäller Frsky. Men tydligen har de mindre 4 ch mottagarna kortare räckvidd. Nu vet jag inte om det är några speciella förhållanden för just FPV flygning men i övrigt har vad jag förstått Frsky legat i topp vad gäller räckvidd.

Däremot har jag problem med att ett antal billiga Futaba standardservon blivit väldigt ryckiga med Frsky. Ska dock nämnas att jag inte testat dem med ngn annan radio. Ryckigheten försvann med Hitecservon.

Vad gäller Kinaskit eller inte inbillar jag mig att elektroniken är tillverkad i Kina oavsett vad det står för märke utanpå. Sedan kan det ju hända att kvalitetskontrollen är strängare på vissa märken. Ska man ha någon nytta av att det står Futaba på sändaren antar jag att man får gå upp rejält i pris. Det duger nog inte med någon av deras billigare modeller.

/Mats

Wulfman
2011-01-18, 23:42
Baua

Tack för länken, orginalmodul för en 700 hundring är var de borde ligga även i Sverige.

Baua
2011-01-19, 00:00
Vilken originalmodul syftar du på.

Hils
Magnus

Baua

Tack för länken, orginalmodul för en 700 hundring är var de borde ligga även i Sverige.

Wulfman
2011-01-19, 00:18
2,4 fasst orginalmodulen till min Futaba 9C, i Sverige kostar modulen det dubbla.

Carl
2011-01-19, 09:38
Hej!
Jag har kört FrSky telemetriversionen i min 50 cc bensinmodell med en blandning av olika servon, Futaba standard, Hitec digitala utan några som helst problem. Jag har flugit en hel del med detta system i olika modeller med mina sändare FF8 och FF9 och det har fungerat helt ok.
Mvh. Carl.

senmathal
2011-01-19, 20:26
Tydligen drabbas en del av ryckiga servon men vad det är som inte riktigt liirar ihop är inte helt lätt att begripa tycker jag. Jag använder en Graupner MX 12 med en Frsky hackmodul. Den kombinationen tillsammans med de enkla Futaba standardservon tycks inte fungera bra. Med Hitecservon är det inga problem, jag har bytt ut fyra hackiga Futabaservon mot fyra Hitec som fungerar utan problem. Det skulle vara roligt att veta om detta problem kan uppträda även om Frsky inte är inblandad.

/Mats

freddan_6
2011-01-19, 21:12
Jag kör bara frsky i en Hitec Flash 5X till 5 modeller. Dessa är Parkmaster, Acromaster och Fox från Multiplex samt Furious 3D och Filip 600. Servon är bara Hitec 82, Power HD 1370/1581HB , Hextronics HXT 900/HXT 500/MG-14, SCANNER RC SSV-9314MG och Blue Bird 371. Det är ingen ryckighet med dessa servon (förutom HD 1370 men det beror endast på servona). Det är bara i elseglaren som jag nyttjar räckvidden.
Inga problem hittils.
m.v.h. //Fredrik

AM
2011-01-20, 16:30
Har kollat idag med FrSkyfabriken - TFR8 har exakt samma system med diversity som Futaba. Dubbla mottagarkretsar som jämför och väljer den signal som är starkast. Hur FrSky klarar FPV kan jag inte uttala mig om.

Så det är skillnad på att veta eller tro - även om källan man hör ett rykte från verkar trovärdig.

Mvh
Ove

Wulfman
2011-01-24, 14:13
18398Jahapp

Stötte på patrull direkt, köpte sändaren med inbyggd telemetri, verkar vara så att man bara kan köra mottagare med telemetri, om man inte vill hålla på och slå om en switch.

Finns omkopplare på baksidan av sändarmodulen i de fall man vill köra vanligt v8 eller dubbelvägskommunikation. Jag valde att köra telemetri avstängd men då fungerade ej mottagaren.

Däremot när jag ville köra min små fyrkanalare var man tvungen att köra telemetri off.

18399


************************************************** ***************

Systemet fungerar utmärkt men jag kommer inte köra telemetri och har ingen lust att pilla med en switch efterom jag har sändaren i en korvlåda.



18400Med andra ord säljer jag ett splånkans nytt combopaket för futaba. Kommer själv köpa systemet utan telemetri.

Pris 400:- (v2 versionen)



ps. om det är någon som har tips eller synpunkter är de välkomna.