handdator

Visa fullständig version : Mätning av effektuttag m tångamperemeterWulfman
2011-01-20, 11:08
Jahapp då kommer lite "elnewbie" frågor igen, hoppas jag inte tröttar ut er :man_in_love:


Från fartreglaget är det ju växelströn till el motorn, så om man mäter där kan det väl inte spela någon roll vilken kabel man tar ?!

Om man mäter Amp från batteriet (DC) spelar det någon roll om man tar plus eller minus ?

Håller precis på att fila iordning motorkåpan, på miin metanolmodeller brukar jag allltid ta upp ett vent. hål undertill så luften kan passera och man får lite kylning.

Hur varm blir en borstlös motor, behövs det ett vent hål här också ?

:crazy_pilot:


ps. skall precis börja montera setupen i modellen om det är någon som har erfarenhet gällande kyosho Extra 300 S EP gällande TP får Ni gärna höra av er, har de tendens till baktunghet etc.

Michael
2011-01-20, 13:29
Nej, motorn matas inte med vanlig sinusformad växelspänning. En borstlös motor av den typ som oftast används i modellflyg är en likströmsmotor där kommuteringen sker elektroniskt i fartreglaget. För att hålla detta enkelt och kompakt matas motorn med pulsad likspänning som matas till motorns olika poler i rätt ordning och med rätt timing från fartreglaget.

Ska du mäta ström till motorn för att beräkna inmatad effekt till motorn gör du det bäst genom att mäta på plus- eller minusledningen mellan batteriet och fartkontrollen. Det spelar inte någon roll vilken av ledningarna du mäter på. Vissa tångamperemetrar med inbyggd hallsensor klarar av att mäta likström. Annars kan du använda någon av de små ström/spännnning/effektmätare som finns för modellflygbruk.

Om du använder en tångamperemeter (som oftast inte är sant effektivvärdesvisande utan istället är kalibrerad för att mäta sinusformad växelström) och mäter på någon av de tre ledningarna mellan motor och fartreglage får du ett felaktigt värde eftersom strömmen istället för sinusform är en pulserande likström som dessutom kan få lite konstig pulsform bereoende på självindukltion i motorn mm.

Wulfman
2011-01-20, 14:44
Thank you very much, man lär sig något nytt varje dag :)

freddan_6
2011-01-20, 20:02
Nej, motorn matas inte med vanlig sinusformad växelspänning. En borstlös motor av den typ som oftast används i modellflyg är en likströmsmotor

Det är en trefas växelströmsmotor vi använder när vi pratar borstlöst, inget annat. Teoretiskt går det att mäta strömmen mellan motor och fartreglage, men så måste du ha ett verktyg som tål minst 10-dubbla switchfrekvensen (för att även mäta spikarna som uppstår av motorlasten), och såna verktyg är VÄLDIGT DYRA. Att tångameremetern inte fungerar mellan fartreglage och motor beror på att den är för långsam. T.ex. en hioki 3331 (www.hioki.com/product/3331/index.htm) skulle fungera, men den är för dyr. Därför mäter alla vettiga mellan batteri och fartreglage. Här är nämligen strömvariationerna utsmetade till mycket lägre frekvens, och lättare att mäta.
m.v.h,. //Fredrik,

Michael
2011-01-20, 20:20
Det är en trefas växelströmsmotor vi använder när vi pratar borstlöst, inget annat.
m.v.h,. //Fredrik,

Nej, så är det inte! Även om motorkonstruktionen i princip är samma som för en 3-fas växelströmsmotorliknar så drivs den som en likströmsmotor med elektronisk kommutering och brukar därför benämnas BLDC (brushless DC motor).

En 3-fas växelströmsmotor matas med sinusformad växelspänning till alla tre faserna i motorn men med 120 graders inbördes faskillnad. En BLDC-motorer drivs av en pulsad likspänning som matas ut i två faser åt gången med inbördes tidsskillnad. Du kan läsa en del matnyttigt här:

http://en.wikipedia.org/wiki/Brushless_DC_electric_motor

"Although BLDC motors are practically identical to permanent magnet AC motors, the controller implementation is what makes them DC. While AC motors feed sinusoidal current simultaneously to each of the legs (with an equal phase distribution), DC controllers only approximate this by feeding full positive and negative current to two of the legs at a time. The major advantage of this is that both the logic controllers and battery power sources also operate on DC, such as in computers and electric cars. In addition, the approximated sine wave leaves one leg undriven at all times, allowing for back-EMF-based sensorless feedback."

pgrts
2011-01-21, 05:21
Att säga att vanliga asynkronmotorer matas med sinusformad spänning från frekvensomriktare är nog lite att överdriva. Alla (nästan) frekvensomriktare har likspänning (likriktad växelspänning) som källa. Den likriktade spänningen hackas till vanligen 8 eller 16 kHz (inställbart på de flesta omriktare) för att pulsas ut. Det är rätt att den hackade spänningen skickas ut till de tre lindningarna på olika sätt med 120 grader förskjutning. Att det är sinusformad spänning som skickas ut tillhör ovanligheten. Däremot så hjälper kapacitans och framförallt motorlindningens reaktans till att jämna ut pulserna. Även industriella frekvensomriktare använder emk som kommer tillbaka i lindningen för att beräkna bästa prestanda för det denska skicka ut.
Och som dom skriver - det är i praktiken nästan identiskt - därför tycker jag inte att det är fel att jämföra med en växelströmsmotor vilket det liknar mycket mera än en likströmmare eller en stegmotor.

Michael
2011-01-21, 17:36
Jag har aldrig nämnt frekvensomriktare och inte heller asynkronmotorer. Ska du nödvändigtvis jämföra en BLDC motor med en växelströmsmotor så bör det istället vara en synkronmotor.

Oavsett vad de borstlösa motorer vi använder i modellflygsammanhang må likna så är de ur teknisk synpunkt att betrakta som DC-motorer som kommuteras på elektronisk väg istället för mekaniskt med borstar.

Det finns mycket att läsa på webben:

http://www.educypedia.be/electronics/motorBrushless.htm

Sigun
2011-01-21, 19:07
Wulfman för att göra en krånglig sak enkel. Köp en sån här http://biltema.se/sv/Verktyg/Matverktyg/Matinstrument/Tangamperemeter-DCM-6003-ACDC/ och mät på plus eller minus kabeln från batteriet och så är problemet löst - Enkelt eller hur :)

/Martin

Michael
2011-01-21, 19:18
Ja, det var ju det den ursprungliga frågan handlade om.
Om man kan stå ut med ett instrument som kopplas in på på vanligt sätt finns det olika mätinstrument som samtidigt mäter ström, spänning, effekt med mera. Här är ett ganska billigt exempel:

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=10080

Mr J
2011-01-21, 19:55
Jag vet inte hur det är med just denna tångamperemätare, men jag har en från Biltema, där sitter en liten pil i själva tången, den ska vara i strömriktningen, dvs, man mäter på en av batterikablarna och pilen skall peka mot fartreglaget, gör man så funkar det fint, får man pilen på fel håll blir det något mysko mätvärden....