handdator

Visa fullständig version : Vad behövs i en bygglokal?Trident
2011-01-20, 20:32
Hejsan!

Jag ska försöka börja bygga "på riktigt". MBS Viggen är det tänkt. Vill gärna ha råd och tips på vad man behöver skaffa för grejer innan man börjar. Så som verktyg och olika lim. Har en del verktyg men ni som hållit på lite längre har kanske några tips. T.ex vilka fabrikat på lim som är bra. Har ganska bra med plats i lokalen.

Mvh
Tobbe

ewalds
2011-01-21, 16:29
Nog en väldigt svår fråga att besvara, tror jag?
Handlar nog lika mycket om tycke o smak som om materialval och byggprojekt?
Det finns ju någon "Viggentråd" har jag sett o där kan du säkert få massor med tips o råd?
T ex här http://www.rcflyg.se/forum/showthread.php/22860-JA-37-(JAKT)Viggen-1-12-byggandet-av-förserie-frÃ¥n-svenska-MBS-RC-Models


/Micke

DavidFlygare
2011-01-21, 16:51
Tror dom flesta som har stora hobbyrum bygger på det med tiden man börjar med basen och sen när du behöver en speciel tång för o fixa något på din modell etc så fylls det på

Trident
2011-01-23, 02:50
Jag kommer säkert att bygga på det med tiden. Ville bara höra om man kan få några tips om vad man ska börja med. Visst kommer jag att läsa tråden om de andra Viggen byggena igen. Men där ser man kanske inte allt. Vill ha en bra grund att börja med.

Michael
2011-01-23, 17:59
Börja med att skaffa dig ett bra bord och god belysning. Bordet måste vara plant och det är en stor fördel om man kan jobba från alla fyra sidor av bordet. Vad gäller verktyg behövs inte speciellt mycket för att bygga enväl förarbetad CNC-byggsats. Precis som andra skriver skaffar man lämpligen verktyg efterhand som man behöver dem. Några handverktyg som du nästan omedelbart kommer att behöva är:

Kniv (skalpell och brytbladskniv)
Stållinjal
Liten vinkelhake
Liten fintandad ryggsåg
Rakbladshyvel
Slipklossar med grovt (80-120) och medel (150-180) slippapper
En inte alltför fintandad fil med en bladlängd på ca 15 cm
Liten borrmaskin med spiralborrar i olika dimensioner

Utöver detta är det bara plånboken som sätter gränsen...

Trident
2011-12-04, 20:48
Äntligen har jag kommit igång med att fixa min lokal. Är en del jobb kvar innan jag kan börja bygga, men det finns hopp att jag kan börja till julen. :)
24821
Lite mycket grejer.
24822

24823
Lite färg hade kanske inte skadat.
24824

Bordet är på ca 10m2. Tänkte dela upp det i 4 mindre med måtten 1,2x2m. Är det lagom att bygga på? Ska börja med ett SK60 från MBS. Sen hoppas jag det blir ett Viggen om detta bygget faller väl ut.

Trident
2011-12-25, 23:35
Så, nu är jag så långt kommen med lokalen så jag med gott samvete kan börja bygga. :sarcastic:

Thomas
2011-12-26, 09:55
Tjusig bygglokal! Speciellt med myshörnan, där jag antar att det bara finns flygfilmer på DVD:n / TV:n...

Men jag hade nog satsat på något mer lättstädat, tänk när du ska börja slipa balsa, det kommer säkerligen att sätta sig i den mjuka plyschen i soffan och i kontorsstolarna.

Annars ser det hur bra ut som helst!
Åsså vill vi se massor av bilder på SK 60:an och Viggen!!!

bem
2011-12-26, 10:15
Hej,

Blev riktigt fin bygglokal. Det stora bordet i mitten som du kan gå runt och komma åt från alla håll kommer att underlätta byggandet. Ett tips kanske kan vara att när du skall slipa så det dammar slipdamm kanske ett draperi mellan byggbordet och soffgruppen, som du kan dra för vid behov, så slipper du städa myshörnan och damma ner modellerna du har hängande där efter ett slippass. Eller en mindre spånsug med tiden kanske kan vara bra. Verktyg finns det ju hur mycket som helst både handverktyg och bänkfasta allt från billligare kinagrejer till dyrare. Proxxon tillhör väl de dyrare men har en hel del fina handverktyg och bordsapparater. Du kan kolla in deras katalog på http://www.proxxon.com/se/
Jula, Clas Ohlson, Biltema osv har förstås också en hel del matnyttigt för modellbyggaren.

RCScalebuilder har ett forum med Workshop/Tools där några har byggt fantastiska byggrum som kan ge inspiration.
http://www.rcscalebuilder.com/forum/forum_topics.asp?FID=80&PN=1

/Bo

Sweeper
2011-12-26, 10:45
Riktigt snygg lokal du har fått till! Det enda som verkar fattas just nu är ett projekt.... ;)Göran

Trident
2011-12-26, 17:55
Tack för era trevliga inlägg! :)

Projekt har jag redan. Blir en SK60 från MBS. :)

Hade gärna skaffat en lite pelarborr och någon slip redan men det får komma lite efterhand. Sen el-handverktyg får också vänta lite. Är lite knapert just nu. Men jag är inne på proxxon. Verkar vara lagom stora till det jag kommer att bygga.

Ett drapperi runt soffan har jag också varit inne på. Får se hur det blir när jag börjar slipa. Det är utrangerade saker ändå så jag är inte väldigt rädd om dom.

Mvh
Tobbe

McRegor
2011-12-27, 09:44
Trevligt byggrum. Men jag skulle nog definitivt fundera över ett draperi mellan jobb-delen och "förströelse-hörnan" för såg- och slipdamm har en fantastisk förmåga att sprida sig och lägga sig som ett täcke över hela lokalen.
Sen önskar jag lycka till med dina kommande byggprojekt - och med sån trevlig bygglokal kan dom väl knappast misslyckas...:)
Hälsningar
Roger