handdator

Visa fullständig version : Kan man vrida cylindern... ?senmathal
2011-02-09, 07:57
Hej!

Jag har en CRRC pro 45 cc motor som ljuddämparen har gett upp på. Nu sitter tyvärr ljuddämparen på motsatt sida som den tycks göra på alla andra motrer vilket kan göra det svårt att hitta en passande ljuddämpare.

Nu funderar jag på om man skulle kunna vrida clindern ett halvt varv så förgsare och ljuddämpare byter sida. Kommer själv inte på något som skulle kunna hindra att göra det så vitt kolven är liksidig vilket jag tror att den är. Eventuellt skulle man väl även kunna vrida kolven ett halvt varv. Ibland brukar väl kolvbulten sitta lite försjuten åt ena hållet, kommer inte ihåg vilket.

På deras uppgraderade 45 cc motor sitter ljuddämparen där den brukar göra på de flesta motorer.

/Mats

Ålänning
2011-02-09, 16:43
Måste motorn gå åt andra hållet också då? Tänkte på portarna o sånt.

senmathal
2011-02-09, 17:08
Nja det är det jag funderar på men kolven går ju liksom bara upp och ner och om den sedan suger in från höger och blåser ut tuill vänster eller tvärtom, spelar det någon roll? Om motorn har en kolv med öppningar för portarna blir det ju inte så bra men om kolven är jämnsidig runt om? Är lite för seg i huvudet för att tänka mig in i hur det blir. Det beror väl också på om insugsportarna är en de del av vevhuset för då går det ju inte. Hur blir det med tändningen, blir den på tok? Men den går väl att ställa om.
Jag måste skruva isär motorn och kolla hur det ser ut om inte annat för att lära mig något.

/Mats

senmathal
2011-02-09, 18:29
Och svaret är nej! Portarna är lite försjutna åt ena hållet och då stämmer det inte riktigt om man vrider cylindern. Förmodligen skulle den starta och gå men inte som det var tänkt. Det verkar som om man ändrat på senare motorer så att ljuddämpare och förgsare sitter på "rätt" sida. Problemet är som jag nämnt att utbudet av ljuddämpare inte blir så bra. Nu finns det ju ljuddämpare som funbkar på båda sidorna bara man hittar rätt storlek.

/Mats

Thomas
2011-02-09, 19:52
Prova, vetja!
Annars får man inte reda på om det fungerar...

senmathal
2011-02-09, 22:27
Ja jag får se om jag gör det vid något senare tillfälle.

/Mats

AM
2011-02-10, 22:07
Om kolven är helt lika runt om - utan jack och slitsar kan du vrida cylindern 180 grader. Annars får man vrida kolven 180 grader också.
Kolla vevhuset att det är symmetriskt.
Lycka till!
Mvh
Ove

senmathal
2011-02-11, 08:39
Nej som jag skrev ovan så är inte vevhuset helt symetriskt utan portarna är lite försjutna åt ena hållet och det ska stämma mot urtagen i cylindern. Det innebär att man kommer att begränsa öppningarna från vevhuset uppåt till cylinder och motorn kommer förmodligen inte att gå med full effekt.

Ove
Jag slår en signal om ljuddämparen vi pratade om. Kanske kan man hitta ngn lösning.

/Mats

AM
2011-02-11, 09:17
Ja, om vevhuset är utformat osymmetriskt går det inte så bra. Du kan ju prova för all del. Mät varvtalet före och efter. Ett annat problem är kolvbulten. I vissa motorer kan man få problem med att kolvbulten kan skrapa eller haka i en port och då måste man vända kolven också.
Mvh

Baua
2011-02-11, 13:56
Hej!
Att bara vända på cylindern utan att vända på kolven, låter inte särkillt vettigt, det är ju två precisionsdelar, som slitits in tillsammans under gång.

Hils
Magnus

senmathal
2011-02-11, 14:24
Ja det har du rätt i. Dessutom finns risk att kolvringsgapet hamnar mitt för en port vilket det får göra. Risk finns att det hakar i kanten. Nu blir det nog inte av. Enda anledning är ju att lättare hitta en passande ljuddämpare. Men om man har en ljuddämpare som svänger runt bakom motorn typ pits så ska det väl nog gå ändå. Jag tycker mig ha läst att alla ljuddämparen på den här motorn Crrc pro 45 gick sönder och ersattes med ny. Jag köpte min motor begagnad med svetsad ljuddämpare som nu har börjat spricka igen.

/Mats