handdator

Visa fullständig version : Vilket lim till Easy Starpontus
2011-03-13, 15:49
Hej

Jag ska precis dra iväg en beställning på en Easy Star! (Mitt första flygplan!)

Ni andra som byggt den själva, vad använder ni för lim till EPP/Elapor?

Ken1
2011-03-13, 16:16
Foamsafe eller vanlig CA lim , och kicker till detta kör jag med på mina modeller.
Tror till o med att Multiplex själva rekommenderar just CA lim till monteringen.
(är samma slags cellplast i min Junior seglare och min Viper från Tomahawk Designs och de är bägge monterade med CA-lim)

Lycka till!
//Kenneth

McRegor
2011-03-13, 16:29
Hej,
Det är nog som Ken säger att Multiplex rekommenderar CA-lim i kombination med kicker.
Dock fungerar bl a PU-lim också bra men då måste du ha grejorna i spänn under härdningen eftersom det limmet expanderar.
Jag har också "våtlimmat" med UHU Por - bl a sitter motorn fast på det sättet ("vanlig" limning men med kontaktlim - alltså du väntar inte till det torkat utan sätter ihop grejorna direkt) och UHU Por ger en lätt elastisk fog vilket CA-lim inte ger.
Hälsningar
Roger

pontus
2011-03-13, 19:23
Tackar för svar.

Jag funderar på att prova detta: http://www.autopartner.se/zacki-elapor-20g-1st-p-13122-c-171.aspx Då ingen kicker ska behövas. Men det kanske finns en anledning till Kickern?

Var köper ni lim? Jag hittar inte så många alternativ förutom Hobbyking som har på backorder som vanligt.

Edit: Ja just, kör ni med Thin eller Thick CA ?

Ken1
2011-03-13, 19:59
kicker gör att det härdar fortare , vilket kan vara bra i vissa lägen.
Jag köper lim från två ställen här i Sverige som har bra (enligt mig) priser.
Och det är (smygreklam) JP:s Hobbyverkstad samt Aircpro. (www.hobbyverkstad.se , www.aircpro.com )
Själv kör jag tunn variant, alltså thin. Tjock lim fyller bättre än tunnt. Ett alternativ är att köra medium :)

/Kenneth

numnutchris
2011-03-14, 10:21
Absolut inte foamsafe till mpx-planen. CA, ev i kombination kicker funkar bäst. Har för mej det tom. står i bygginstruktionerna att inte använda foamsafe.

pontus
2011-03-14, 10:29
Ok.

Jag provar Zacki från autopartner, vilket verkar vara ett medium CA. Jag skippar kicker då det enligt vissa gör fogarna bräckligare.

/P

pontus
2011-05-03, 14:13
Nu väcker jag tråden till liv då jag har börjat bygga ihop planet (äntligen!)

Det går bra med limmet jag valt, men man får inte kladda på för mycket, då tar det ganska lång tid att härda. Lagom är bäst :)

Men nu har jag en ny fråga: Pianotråden mellan servo och roderhorn går genom ett tunt plaströr som går igenom ett lite större. Två rör runt tråden alltså. Det yttre röret limmas fast i spår längs kroppen. Men sedan är bygginstruktionerna lite otydliga. Ska det inre röret limmas fast i det yttre?

Jag frågar såklart för att jag råkade slabba med limmet och det härdade direkt, så nu sitter rören fast i varandra. Dock så löper pianotråden fritt.

MrOvanhill
2011-05-06, 15:18
Jag byggde en FunCub för ett par veckor sedan med just Zacki och det fungerade superbra.

En varning dock! En limfog som ligger delvis öppen mot luften kan ta väldigt lång tid på sig att härda med Zacki. Jag blev tvungen att acceptera en hel vinge på min FunCub (som är konstruerad för att ha en tvådelad vinge) på grund av att jag tänkte undvika "Bräckliga fogar"-problemet just kring vingbalkarna och vingskarven.

När jag efter ca 45-50 minuter skulle testa passning och göra nästa grej (tror jag skulle montera servokablar eller något) tryckte jag ihop mina vinghalvor utan att tänka på att känna efter hur det var med limmet. Den nöp direkt vid kontakt och se nu är det en helvinge sedan dess :-D

Sensmoral: Kicker är bra på Zacki+Elapor.

Det räcker med en svag dimma med Spraykicker. Bara så processen kommer igång.


Ja just det... Svaret på frågan: Jag har tror att tanken är att det inre röret ska löpa fritt, men jag har limmat det ena (det som var mest böjt bak vid sidrodret tror jag det var) på grund av att det var mindre friktion på det viset just där. På andra sidan löpte det lättare med plaströret fritt. Känn efter om det går minsta trögt och limma ihop dem om det är så, annars fritt.

pontus
2011-05-07, 00:34
Tackar, då provar jag som det är :)

fattaren
2011-05-13, 16:03
kan du inte kleta på vanligt kontaktlim?

pontus
2011-05-16, 08:48
Nu har jag byggt klart flygplanet och limmet funkade som sagt bra. Vad gäller röret med pianotråd till servot så har jag kört med röret till sidorodret fastlimmat och röret till höjdrodret löst. Jag kan inte märka någon skillnad.

Jag kan bara tillägga att jag är mycket imponerad av Easy Star:en. Både dess robusthet (det har klarat några tuffa landningar) och lättheten att flyga det, jag är en gröngöling med några få timmar i simulator bakom mig och jag tycker jag kan hantera planet hyfsat även när det blåser lite.