handdator

Visa fullständig version : Söndagsexemplar av motor?mageri
2011-03-14, 17:59
Var ute i helgen och flög med min Sebart Katana 50E.

Setupen:

Turnigy 5065-400KV
Turniugy 80A reglage
6s 3300mah acc
16x10E prop

Efter några starter dog plötsligt motorn när jag drog på fullgas och jag fick göra en nödlandning som slutade lyckligt. Först trodde jag det var reglaget som hade gett upp men när jag kom hem och tittade närmare så var det motorn som hade kärvat ihop totalt. Gick inte att snurra runt den överhuvudtaget.

Tror ni att det var ett söndgasexemplar av motorn eller blev den överbelastat med den setup jag har. Har inte mätt men jag läste någonstans att den skulle dra runt 50Amp med liknade setup.

Vad tror ni som kan detta med el?

Roger.

freddan_6
2011-03-14, 18:19
På de stora turnigy är det/har det varit viktigt med
1) Att man har rätt timing, har man fel timing kan magneterna slitas loss
2) Att alla magneter sitter som berget. På endel motorer har jag limmat om en eller flera magneter. Om du särar på motorn kan du avgöra ifall magneterna är loss. I så fall skulle jag kontakta hobbyking eller var du nu köpt motorn.
Min uppfattning är att de bättrat sig rejält sista två åren.

m.v.h. //Fredrik

mageri
2011-03-14, 20:28
Det där med timingen är intressant.

Har haft problem med att när jag slår på gas, från att motorn är avslagen, så har den liksom hackat sig fram och har inte velat starta förän jag slår av gasen och därefter gasar igen. Ibland har det behövts ett par försök innan motorn startar som den ska. Detta har inneburit två "motorstopp" med nödlandning som följd. Ändrade timingen inför sista flygningen men det hjälpte inte.

Roger.

freddan_6
2011-04-16, 16:56
Jag har råkat ut för detta med ett dyrt reglage och dyr motor. De passade inte för varandra. Motorn (FlyWare Microrex) går bra med annat (Turnigy) reglage, och reglaget (Jeti Eco) går bra med annan motor (Turnigy). Men turnigy problem mot turnigy låter som fel på motorn. Öppna och kolla att alla magneter är OK, samt att lindningarna inte är skadade.
m.v.h. //Fredrik

ask
2011-04-16, 18:38
Råkade ut för samma sak förra helgen, samma motor och reglage, 6S och en 15x8 prop. Helt ny, aldrig startad tidigare. När jag drog på för att mäta strömmen tvärstannade motorn lite över halv gas. Jag tänkte att propellern var för stor, så jag bytte till en 14x8. Nu varvade den som den skulle. Efter ca en minuts flygning började den hacka. Jag landade och då gick det nästan inte att dra runt motorn för hand. Det visade sig att kannan hade skruvats loss från gaveln, så att den låg mot bakstycket och det var där den kärvade. Alla magneter satt fast och lagren verkade fina så jag skruvade tillbaks den med lite snabblim på gängorna.