handdator

Visa fullständig version : Futaba utan räckvidd



poodi
2011-03-15, 17:19
Tjo!

Var och flög FPV på isen med min tricopter för första gången idag. Allt gick helt bra första acken, men sen började saker och ting gå riktigt snett.
När jag började flyga idag så märkte jag att den gröna lampan på min futaba 7 kanalers 2.4GHz mottagare blinkade rött. Dum som jag var tänkte jag att den blinkade i takt med heading-hold gyrot för tailen på tricoptern eller nåt. Och så tänkte jag inte mera på det. När jag tänker efter efteråt så visste jag ju egentligen att det blinkar rött när det inte är någon mottagning...men av någon anledning tänkte jag helt annorlunda i stundens hetta... Sen när jag flög så började tricoptern skaka mittiallt, jag svängde genast tillbaka mot mej (var kanske 50m bort, ca 10m upp i luften) och när jag svängt tricoptern halvvägs märkte jag att ingenting hände! :afraid::afraid::afraid:
FAAN, tänkte jag, river av mej glasögonen och får syn på tricoptern en bit bort som stadigt glider iväg med vinden (det blåste en hel del...) jag rusar upp från min lilla pall och börjar springa efter tricoptern med sändaren i handen, samtidigt som jag drar ner gasen till tomgång. Efter kanske 20m så återfås kontakten såpass mycket att tricopterns motorer stannar och den dimper ner från skyn. Otroligt lättad börjar jag gå mot tricoptern. Den ligger uppskattningsvis runt 200-300m bort. Kameran var inte på sin plats på tricoptern, den låg ca 5m från nedslagningsplatsen :) och ända skadorna var att bakre landstället var mosat och bakre motorn hade lossnat. Det tar inte länge alls att fixa.
MEN, varför i hela helvete bröts kontakten med min Futaba 7C 2.4GHz efter ca 100m LOS????????? :banghead:

Jag har haft den ungefär ett år, och den har fungerat hur bra som helst tills nu. Vad kan vara fel?? Vad ska jag göra??? :alberteinstein:


mvh. Sami

P.S. Förutom detta missöde och att det blåste en del var det helt underbart att flyga FPV!!! :sarcastic:

freddan_6
2011-03-15, 18:10
Du hade inte råkat trycka till range-check? (Stora runda knappen intryckt vid power on, och det blinkar pdn i displayen ?)

"Range Check FASST


Range Check
We have installed a special "Power Down Mode" for doing a ground range check. To activate the "Power Down Mode" please hold down the Dial and then turn the transmitter switch on. During this mode, the RF power is reduced so the range test can be performed. When this is solid. In addition, when the mode is activated the transmitter gives users a warning with a mode is active the red LED on the back of the transmitter starts blinking and the green LED beep sound every 3 seconds, and visual indication."http://agert.homelinux.org/blog/images/8/89/Range_check_faast.png

hälsn //Fredrik

poodi
2011-03-15, 18:12
Nope, tyvärr inte... :( tänkte också först att det var nåt sånt, men det är helt omöjligt att jag skulle gjort det. Dessutom piper sändaren en gång var 3:e sekund när man har på range check läget. Stängde även av och satte på sändaren flera gånger när jag testade rangen efter krashen...

poodi
2011-03-17, 16:10
Okej, en liten uppdatering här nu då. I krashen så blev strömkabeln till videosändaren glapp, och nu har jag kommit på problemet. Det är så att min 1.3GHz sändare från hobbywireless stör ut min Futaba 7C mottagare... När videosändaren är på så är kontakten värdelös, men när videosändaren är avslagen funkar det hur bra som helst. Nu är frågan den, hur fan är detta möjligt?? Jättemånga använder ju 1.3 och 2.4 utan problem.
Jag har en ack som driver motorerna, RC mottagaren och video sändaren...kan det vara därför det stör??

HJÄÄÄLPP!!!

Impulze
2011-03-17, 20:07
Prova köra med separat acc till videoutrustningen. Försök placera videosändaren så långt ifrån mottagaren som det bara går.

//Matte

UndCon
2011-03-18, 12:53
Det kan även vara så att du behöver en "attenuator" för att avstöra din videosignal

poodi
2011-03-21, 15:08
Hej!

Idag har jag reparerat skadorna efter kraschen samt lött om kablarna så att jag numera har en ack till video TX och en ack till tricopter+RC RX. Bytte även till nya 9*4.7 proppar och balanserade dom+motorerna. Med skitbra resultat. Inte en skakning, och inte det minsta lilla jello-effekt på filmen!

Glad i hågen gick jag ut på gatan för att range-checka tricoptern, och döm om min förvåning när jag endast kunde gå 5m med range-check läget på innan den gröna lampan i princip lyste rött, dvs nästan ingen kontakt alls... VARFÖR??? Hur kan detta komma sig???

19721

Videosändaren är på bakre bommen (svarta antennen som sticker upp).
RC mottagaren är längst fram, har satt två plaströr för att rikta antennerna åt olika håll. Den sista biten av antennen sticker upp ur rören, precis som den ska.

19720

Från videosändaren går en kabel till batteriet till videosändaren, och en till kameran som sitter längst fram.

HAR NÅGON NÅN ANING OM VARFÖR DET INTE FUNKAR

Väldigt tacksam för alla svar jag kan få,
Sami

Edit: Här är video sändare/mottagaren jag har: http://hobbywireless.com/cart/index.php?main_page=product_info&cPath=7&products_id=514&zenid=a1d2cbbebe0f3dd02921082bd0f00f79

pontus
2011-03-21, 15:29
Är det skillnad om du slår av video-sändaren?

Mr J
2011-03-21, 15:33
Jag tycker att det verkar som att RC'n är trasig och behöver in på service.
Får du samma resultat om du kör en range-check utan att ha FPV prylarna igång?

poodi
2011-03-21, 15:48
Om jag har video sändaren avstängd funkar det hur bra som helst... :S

pontus
2011-03-21, 15:57
Klart mysko.. RC-sändaren är väl frekvenshoppande och ska vara ganska okänslig... Det låter ju som att problemet kanske är i videosändaren. Prova byta kanal på videon?

Använd uteslutningsmetoden. Kör utan video, kör med bara GoPro:n, kör med bara videosändare. osv osv

Impulze
2011-03-21, 16:03
Vad är det för kamera? Dom kamerorna som hobbyking säljer genererar massor med störningar, UHF länkarna påverkar rätt negativt av kameror som ger mycke störningar.

Edit: Ser ju att du använder Gopro kameran, den är ju inte helt störfri heller. Har då inte hört att den påverkat nått så negativt men iaf..

Prova koppla bort bara kameran (stäng av) och låt videosändaren vara på och se vad som händer..

Du har inte möjlighet att låna ett skåp och kolla hur det ser ut runt 2.4Ghz?

//Matte

poodi
2011-03-21, 16:20
Nu var jag just ut och testade, utan kamera. Först när jag testade med kanal 1 (1240MHz) var det precis som förut, efter ca 5m lyste dioden konstant rött när jag var mellan tricoptern och sändaren. Bytte sedan till kanal 2 (1280MHz), och då kunde jag gå över 20 meter med range check läget, och dioden flimrade bara till nån enstaka gång. Av någon väldigt underlig anledning verkar det som att kanal 1 (1240MHz) störde ut futaba 2.4GHz...
Nu borde väl problemet vara löst då, så tack så mycket för alla tips!! :D
Ni får gärna komma med funderingar på hur det kan vara att 1240MHz stör ut 2.4GHz, men inte 1280MHz... :S

Impulze
2011-03-21, 16:52
Skulle vara intressant om du hade en annan mottagare att kunna använda, det kan ju vara nåt knas med den du använder.

//Matte

UndCon
2011-03-21, 18:49
Det är detta du behöver - kanske inte var "attenuator"

http://www.dpcav.com/xcart/product.php?productid=16438&cat=0&page=1