handdator

Visa fullständig version : Cularis som snart ska upp i det blåMiicke
2011-03-30, 23:14
Hej är tacksam för heta tips gällande cularis el seglre innan jag slänger upp den i luften med ritningens beskrivningar =)=)

MrOvanhill
2011-04-19, 15:25
Jag antar at du redan har provflugit och att det gick alldeles utmärkt. Det var också det jag tänkte komma till. Multiplex byggbeskrivningar brukar ofta ligga riktigt bra på trimlägen för vad man vill ha till att börja med. Om du inte redan har flygit med kärran så skulle jag säga, trimma den precis som de skriver i bruxen och kör så det ryker!

Miicke
2011-04-21, 17:09
Ja jag har flugit ett par gånger och är rigtigt nöjd den seglar bättre än jag trode från början =)=)=)

Benpa
2011-04-21, 23:16
Tjenna!
Jag började med tyngdpunkten som var angiven i manualen, tyckte att den betedde sig lite skumt, sjönk snabbt mm, flytttade bak tyngdpunkten ca en halv till en cm till, då var det perfekt, men känns planet redan ok för dig, så behöver du ju inte ändra på något :)
Helt fantastisk känsla att segla omkring med Cularisen, ser fram emot lite varmare väder.....så skall den få sig en omgång till :)

MrOvanhill
2011-05-14, 20:31
Du är på helt rätt spår med att flytta bak tyngdpunkten.

Om du inte gjort det redan så gör ett dyktest. Sätt planet i en 45graders dykning (från planflykt på tillräckligt hög höjd vid vindstilla) och kolla hur den beter sig. Om planet rätar upp sig kan du flytta bak tyngdpunkten. Om planet dyker mer ska du flytta fram tyngdpunkten.

Ställ in tyngdpunkten så att planet med neutrala roder mycket sakta rätar upp sig mot planflykt. Då har du nått en perfekt tyngdpunkt för termikjakt.

Detta läge är på gränsen till baktung vilket gör att planet blir mer känsligt på höjdrodret. Därmed kommer du kunna trimma ner roderutslagen på höjdrodret eftersom mindre roderutslag ger mindre luftmotstånd och mindre luftmotstånd ger bättre flygtider.

En annan trevlig detalj är att planet kommer att indikera termikblåsor mycket tydligare så genom att lyfta nosen om du kör rakt in i en blåsa och trycka ner nosen när du kör ur blåsan. Titta efter ett motsvarande beteende på vingspetsarna. om du kör igenom ytterkanten på en blåsa till höger om planet kommer den högra vingspetsen att resa sig en aning och försöka trycka planet åt vänster. Då vet du att det är dags att kurva åt höger och så vidare...