handdator

Visa fullständig version : 5.8GHz störÅlänning
2011-04-17, 22:02
Vi har en 5.8GHz sändare och mottagare på vårt FPV-flyg.
Räckvidden är det inget fel på, men det kommer våldsamma störningar ibland, bilden störs så man inte ser ett jota. Är det så löjligt känsligt med 5.8GHz att man inte kan få störningsfri bild på 10m eller 1km utan problem? Kan vatten i marken störa ut? Vi har helt fri sikt mellan sändare och mottagare, om ni inte styroksflyget TwinStar stoppar allt? Antenne är på ryggen av flyget bakom vingen.
http://forum.motorportalen.net/viewtopic.php?p=99087#p99087

UlfB
2011-04-18, 07:06
Vi har en 5.8GHz sändare och mottagare på vårt FPV-flyg.
Räckvidden är det inget fel på, men det kommer våldsamma störningar ibland, bilden störs så man inte ser ett jota. Är det så löjligt känsligt med 5.8GHz att man inte kan få störningsfri bild på 10m eller 1km utan problem? Kan vatten i marken störa ut? Vi har helt fri sikt mellan sändare och mottagare, om ni inte styroksflyget TwinStar stoppar allt? Antenne är på ryggen av flyget bakom vingen.
http://forum.motorportalen.net/viewtopic.php?p=99087#p99087

Jag har likadan utrustning som er och jag har inte upplevt några allvarliga störningar, nån enstaka störning som varar ett kort ögonblick bara. Har inte tappat bild helt nån gång. Jag har sändaren precis bakom kameran i cockpit på min easy star.

//Ulf

DrHanke
2011-04-18, 08:14
Har du en film på hur det kan se ut? Så man kan se om det är polarisationsproblem för videon eller nått annat?

MarcusG
2011-04-18, 18:45
Tyvärr, ingen film över videolänk. Vi sparar filmen direkt i kameran på flyget (GoPro HD), så själva störningarna finns ej bevarade...

DrHanke
2011-04-18, 20:32
En bra bild på placeringen samt hur ser er mottagningstation ut? inte så att du själv kommer emellan planet och mottagaren?

UlfB
2011-04-18, 20:36
Jag läste nånstans (minns inte var och i vilket sammanhang) att GoPro-kameran i sig kan störa. Inget som jag kan ta gift på men jag läste nåt om det nånstans..

//ulf

MarcusG
2011-04-19, 16:33
Hmm, det är inte omöjligt att det var flest störningar när planet flög mot mottagaren. Bifogar bild på flyg och mottagare (tog dem ur vår byggtråd, kanske MickeM har bättre på lager?). Som man kan se så hamnar kameran precis i vägen när man flyger rakt mot mottagaren. Kan ha med det att göra. Minns ett ställe där jag hade bra bild när jag flög bortåt, men så fort jag vände om (så flyget pekade mot mottagaren) så blev bilden dålig...
20558
20557

Edit: Kan tillägga att mottagarantennerna för radion (2,4GHz Futaba) sitter monterade en på vardera utsida av flygkroppen, ungefär en decimeter framför videosändarantennen (alltså, på utsidan av flygkroppen, under vingen...)

Ålänning
2011-04-19, 22:05
Kan det va så enkelt att vi har antennerna för nära varann?
Kanske borde sätta allt som har med kamera och video att göra längst fram, och mottagaren lååångt bak?
Störningarna är vita. Inte brus, utan mer som att bilden tappar synk och då blir bilden vitk, inte bara tappar synk så att säga.
Marcus, en annan sak.. kan det vara vibrationer som gör att bilden blir så där? Minns du de rosa bilderna före starterna? Glapp?

seaQ
2011-04-20, 12:34
Kan alltid vara en bra idé att ha video antennen längst fram (så långt som möjligt). När man då börjar få dålig bild är det bara att vända hem och då bör man få bättre bild igen. Byte till Patch antenn kan även det hjälpa en del, trista då är att man inte kan flyga runt sig lika bra utan att nån riktar om antennen.

Har ni flätat/tvinnat alla servo/video kablar? Kan även vara bra att linda in video kabeln i en magnet ring precis innan sändaren för att ta bort eventuella störningar.

I övrigt så har ni gjort ett bra flygplans val. Min twinstar är den enda av mina FPV farkoster som aldrig kraschat!

Jode
2011-04-20, 17:20
Tips: Klipp av en miniusb/usb (sådana brukar man ha många över hemma) och löd dit en servokontakt i andra ändan (röd/svart)
Koppla in på valfri oanvänd kanal på mottagaren, så får GoPro'n stabil kräm.

Ålänning
2011-04-21, 21:17
Men en annan sak... hur kan 5.8GHz-sändaren bli störd av en 2.4GHz-mottagare? Eller är det månne 2.4Ghz-sädnaren på marken som stör mottagningen av 5.8GHz-videon? Det kan ju inte vara så, för då skulle det vara konstant jämt brus? Eller? Det kommer mitt i allt, precis som att där flyget är, där stör det. Måste testa området mer.

UlfB: Länk till hur du placerat grejer o så?
Om GoPro-kameran stör, så är det ju lite tokigt. :)
Kanske man borde göra stabilt marktest utan flygande flyg o se.

DrHanke: Nopp, ingen film. Men det borde ju gå att ordna på nåt sätt, men vet ej hur... hm?! Vi tänkte koppla in en splitter och ansluta till en vanlig skärm. Men hur ska man spela in? Har ingen splitter nu... :-p
Kan marken störa? Det är dike i mitten av området och det är nog en del vatten i marken. Eller?
Borde vi inte ha metall-stativ?

SeaQ: Jo längst fram... hm.. men man vill ju flyga åt olika håll? ;-P Men förstår din teori. Patch-antenn, mjo. Men dess störningar kommer oavsett avstånd. Det är samma störningar 1km bort som 10m bort. Måste va nåt annat?
Flätat o tvinnat? Nää... inget sånt. Stör signalerna från mottagaren ibland? Kan inte vara... Måste vara signalen som inte når ner eller så är det magnetiska störningar i luften. Eller?
FLygplansvalet, jo det är bra. :) Dock har vi stora problem med att flyget drar hit o dit med skev o roder. Inte kanske av att rodrena rör sig, utan flyget beter sig skumt. Höjd funkar.

Jode: Förstår inte? Vad ska vara i andra änden?

Jode
2011-05-03, 17:53
Alltså ladda GoPro'ns batteri via usb samtidigt som den används med matning från mottagaren, eller en extra BEC från motor-accen (eller en egen) om du kör strömkrävande servon på mottagaren. usb-jst/futaba

seaQ
2011-05-03, 19:12
Ålänning: Om ni har problem med att det drar hit o dit så kan det vara servona som "jittrar" pga av sändaren. Speciellt om sändaren sitter servo kablarna. Detta kan man lösa genom att twinna dem eller använda ferrit ringar.

När mottagningen är sådär super skumm som du beskriver det så skulle jag dock tro att det är något annat som stör!?