handdator

Visa fullständig version : Multiwii med Blåtand



Josef F
2011-05-13, 15:58
Till alla multiwii-användare kan jag rekommendera att införskaffa blåtandskretskort
Dessa två funkar fint för mig;
http://www.goodluckbuy.com/serial-bluetooth-rf-transceiver-module-interface-board.html
http://www.goodluckbuy.com/serial-bluetooth-rf-transceiver-module-rs232.html
(ja jag vet att man kan köpa dem för samma pris ihopkopplade, men då går man ju miste om att få löda lite :P )

Lite konstigt var det med mitt "interface board", för den ville inte fungera med on/off pinnen, löstes snabbt med lite lödtenn som bygel. Men jag tycker att om man sätter 5v på on/off så borde väll apparaten gå på ON...

Läste i något forum att man bara behöver begränsa blåtandens rx port, så den inte får 5v ifrån Arduino. Så lite motstånd behövs, om man inte vågar sig på att testa utan förstås :)
200 och 300 ohm använde jag, och det funkar fint.

Innan blåtanden kopplas till Arduinot så behöver det programmeras med hjälp av en dator och den usb-ftdi kabel som normalt används till arduinot

IceWind på rcgroups.com har skrivit ett program till din Android telefon. Sök på Android Market så hittar du, annars är tråden här; http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1428641
Har du en ifån så är detta ännu en annledning till att du ska slänga den telefonen och skaffa en riktig.

Om nu vinden kunde lugna ner sig så är jag sugen på att ut och testflyga med lite olika inställningar :)

//Josef

kajakmannen
2011-05-13, 16:46
Ser ju smutt ut. Kör Android så det vore skitnice.

Har du länk till den ihoplödda som man inte behvöer löda :D

MVH Kajaken

JohanF
2011-05-13, 17:08
Jag har beställt en färdiglödd nu
http://www.goodluckbuy.com/serial-bluetooth-rf-transceiver-module-rs232-w-backplane-enable-and-state-pin-1.html

Verkar smidigt att kunna ändra inställningar via telefonen.

/Johan

kajakmannen
2011-05-13, 21:59
Beställde en färdiglödd jag också :) Har du lust att göra en liten tutorial över hur man kopplar upp den mot Arduinon Josef?

Jag har föresten ett annat problem emd min MultiWii Hexacopter. Den är intrimmad och klar utan autolevel inkopplad (på brytaren på sändaren) men då jag lägger i autoloevel så lägger den sig snett och liggger inte horisontellt :/ har kalibrerat den på bänken i källaren och den kanske inte är 100% horisontell men den är inte så sne så att den skall ligga så fel som den gör

Några tips?? :)


MVH / Kajaken

PatrikE
2011-05-13, 22:47
Min Quad har samma fenomen.
Jag har kommit fram till att det är för hög spänning till NB.
WMP levererar 5V.. Och den är specad till 3.3..
När jag lade 2 st schottyDioder i serie och fick ner spänningen till ca:4V blev den bättre.
Den ligger horisontellt. Men efter ett tag börjar den att driva.
Om man landar och startar om motorerna så flyger den horisontellt igen ett tag.

En riktig levelconverter så spänningen blir 3.3 tror jag löser det.

/Patrik

MrOvanhill
2011-05-13, 23:19
Beställd... Bra fraktvillkor! Fri frakt 7 dagar. Najs!

Josef F
2011-05-14, 00:32
Att den ligger snett i luften har jag inget svar på, går ju att trimma om det är det som är fel.
Trimma isf enligt följande;
1. flyg upp någon meter och slå på autolevel, kolla åt vilket håll den vill luta.
2. Landa och stäng av motorerna, (tomgång och full sida)
3. Ge fullgas (motorer av stängda!)
om det nu är så att den ska trimmas höjd och höger skev tex.
4. Ge fullt höjd och tillbaka till centrum med spaken, upprepa 3-4ggr
4b. Ge fullt skev höger och tillbaka till centrum med spaken, upprepa 3-4ggr
5. Tomgång och starta motorerna och provflyg. Gör om hela proceduren till dess du blir tillfredställd :)
Det krävs att du har stora utslag på höjd/skev spaken, vrid upp till 140% eller liknande. Man måste nämligen över/under ett visst värde. Statslampan blinkar till en gång för varje "trim"


Nu till blåtanden. Så här kopplade jag ihop min med USB-FTDI kabeln,
20955
Motstånden ska nog vara 180ohm och 330ohm, säger de som kan. Men jag tog vad som fanns hemma. Jag tyckte det blev enklast att löda motstånd och kablar på ett exprimentkort.
När ni kommit så långt så är det bara att plugga in i datorn och testa, lysdioden på ska börja blinka. Vissa blåtandskort ska man ge ström på en pinne (pio3) för att kunna använda AT kommandon men de behövde inte jag på min.
Då jag tyckte att on/off var onödigt och inte fick det att fungera så byglade jag förbi den funktionen.
20956

Om allt nu fungerar så ska det gå att ansluta med HyperTerminal som finns under Tillbehör-Kommunikation på startmenyn.
20957
Nu ska det gå att skriva in AT kommandon.
Ändra namn på blåtanden genom att skriva
AT+NAMEMULTI
(Kopiera och välj " klistra in till värddatorn" från redigera menyn)
till svar ska då komma
OKsetnamn
ända så porthastighet (dvs den hastighet som är mellan blåtanden och arduinot)
AT+BAUD8
svar
115200OK
Om du nu vill fortsätta att ändra inställningar på blåtanden måste en ny anslutning göras där man väljer den nya hastigheten

20958
Koppla upp blåtanden och testa om den startar och om den hittas utav telefonen. Om man har tur kan man även få det att fungera med dator. Men det är inte många blåtandsstickor för pc's som fungerar tillsammans med MultiWiiConf 1.7

Hoppas ni förstår något av mina fina skisser :D

//Josef

Josef F
2011-05-14, 01:08
Lägger upp en bild på min blåtand, jag döpte den efter färgen på krympslangen :D
Använde hylslist 1x40pol 2.54mm från http://www.electrokit.se/ till kontakt.
Ett fel jag gjort är att först och sista sladden är röd, man vet aldrig vilket håll kontakten ska monteras.
20963

//Josef

kajakmannen
2011-06-08, 21:37
Jag har beställt en färdiglödd nu
http://www.goodluckbuy.com/serial-bluetooth-rf-transceiver-module-rs232-w-backplane-enable-and-state-pin-1.html

Verkar smidigt att kunna ändra inställningar via telefonen.

/Johan


Äntligen har jag fått min BT modul (en färdiglöd).

Johan: lödde du in några motstånd för att begränsa Rx portens spänning eller pluggade du bara in den?

MVH / Kajaken

JohanF
2011-06-08, 22:38
Jag fick min igår. Har bara packat upp den, inte hunnit testa än. Jag tänkte testa att köra utan motstånd.

/Johan

kajakmannen
2011-06-08, 22:48
ok

Tror jag gör det också men kommer inte att koppla upp den förrän jag får tillbaka min mobiltelefon från reparation.
Meddela om du börjar ryka så slipper jag göra samma misstag ;)

MVH/ Kajaken

UndCon
2011-06-08, 23:11
Jag har fått beställningen bekräftad - väntar på sakerna :)

JohanF
2011-06-12, 22:24
Nu har jag kopplat in min Bluetoothmodul och fått det att fungera. :thumbup:


21516


/Johan

UndCon
2011-06-20, 19:43
Idag fick jag mina moduler :) hur har ni kopplat in dessa utan att strula med FTDI adaptern?

Mina moduler ser ut som de ovan - men det finns en switch där du skrivit "Löd ihop" och ett ytmonterat motstånd?

//UndCon

Christian
2011-06-20, 19:50
Finessen måste vara att slippa FTDI adaptern.

UndCon
2011-06-20, 22:04
Du använder FTDI adaptern för att kontrollera mot GUI't på datorn. tyvärr funkar det inte med MultiWii med så många blåtandsmoduler på datorn. I förlängningen blir det säkert bra, men nu behövs den.
//UndCon

cyberpete
2011-08-01, 20:39
Har ni fått blåtandsmodulen att fungera bra ihop med android telefonen ? Fungerar det på Quadrino korten oxå ?

simply
2011-08-01, 22:25
Så länge det finns access till rx/tx så borde det inte vara några problem!?

Appen funkar prima på min Desire och Arc...

/A

Jode
2011-08-02, 01:15
App till iPhone, finns det?

simply
2011-08-06, 22:37
Näh, såvitt jag läst är det tydligen svårt att få direkt access till hårdvaran på det sätt som behövs....typ!

/

cyberpete
2011-08-08, 22:30
Vars kopplas adaptern in ? Jag har ett Quadrino kort så kanske inte fungerar ? Försöker hitta några bilder :)

andv
2011-08-09, 00:02
Om man kollar Quadrino dokumentationen (http://declspec.com/quadrino-datasheet.pdf) så finns Arduino's RX och TX på "Expansion Pin Header" (EXT). Det står också att man inte får ha RX inkopplat samtidigt som man kör USB, men det är bara att man rycker ut sin bluetooth modul om man behöver göra det..

Dax att beställa BT modulen :)

PeterL
2011-08-09, 00:42
Jag har föresten ett annat problem emd min MultiWii Hexacopter. Den är intrimmad och klar utan autolevel inkopplad (på brytaren på sändaren) men då jag lägger i autoloevel så lägger den sig snett och liggger inte horisontellt :/ har kalibrerat den på bänken i källaren och den kanske inte är 100% horisontell men den är inte så sne så att den skall ligga så fel som den gör

Några tips?? :)

MVH / Kajaken

Vattenpass ! Finns små på ebay som man kan klistra på saker, bra när man kalibrerar ..

UndCon
2011-08-09, 01:10
Jag köpte sådana från HK...