handdator

Visa fullständig version : Multiwii quad vill rotera/snurra hela tiden



Boozer
2011-05-21, 15:49
Chansar och postar även denna fråga då jag fick så bra hjälphär förra gången. Har quadcopter med multiwii (version 1.7). Men den vill rotera/snurrahela tiden, och detta måste beror på en motor som inte går som de andra. Imultiwii config så ser man att en motor inte följer de andra, finns det nått sättatt få dom att går lika? Har nu en helt ny uppsättning motor och ESC( TurnigyPlush ESCs 18 A) och har kalibrerat dom en och en vilket jag fick rådet attgöra.

Det skumma är att jag måste sätta minthrottle till 900 för attmotorerna ska stanna när man drar av gasen. Alltså följande inställning.

#define MINTHROTTLE 900 // for Turnigy Plush ESCs

Och så lågt ska man väl egentligen inte behöva sätt dessa ESC på?

Hoppas på nån har någon idé

PatrikE
2011-05-21, 21:28
Har du kollat så att motorena går i rätt riktnig Annars blir det fel.
Det finns bra info här.
http://www.multiwii.com/?page_id=103
http://www.multiwiicopter.com/pages/multiwiicopter-wiki

Det går att trimma bort en del.

Motorerna ska inte stanna när du drar ner gasen!
De ska Stoppa/Starta genom att dra SidroderSpaken Till vänster eller höger med trotteln i minläge.
Höj MINTHROTTLE så att du inte riskerar att någon motor stannar i luften...
Den har ungefär samma glidtal som ett cykelställ om motorerna stannar.

UndCon
2011-05-22, 18:56
PatrikE har rätt - motorerna skall snurra på tomgång

Jag har provat glidtalet flera gånger och det verkar som jag byggt min Quad uppåner - det är alltid så den har landat då :D

/N

Boozer
2011-05-22, 21:49
Trodde att de skulle stanna på min gas, var alltså fel. Skaställa om minthrottle och testa.
Ovärderlig hjälp man får här, tack ska niha.

Boozer
2011-05-22, 21:54
Motorerna går i rätt riktning har kollat, men ska kolla igen J
Jo en viss rotation går väl att trimma bort, men tycker detta ärmycket.
Ska kolla dessa länkar också

” Den har ungefär samma glidtal som ett cykelställ om motorernastannar.”
Haha, jo har märket detta…. J

PatrikE
2011-05-23, 16:07
Kolla så att inte någon motor är "Tiltad" och drar runt cykelstället.
Man kan få bättre respons på sidroret om man lutar motorerna.

Kolla även i Gui:t så din radio har ca:1500 som centum så att du inte har trimoffset på den.

Några ide'er bara..

UndCon
2011-05-23, 17:07
roterar alla propellrar åt samma håll?

man får mindre rotation på trikoptern som bakre motorn måste justera mot om man har de 2 främre motorerna motroterande

Boozer
2011-05-23, 23:42
PatrikE, bra med mer förslag, var tyvärr ingen skillnad dåjag ändrade min throttle. Var ut och kollade nu,motorerna är raka.

Det är det som är problemet tror jag,motorerna följ inte i GUI:et, framförallt en motor följer inte med de andra.Hur lika följs staplarna åt på de olika motorerna för er i GUI:et? Och hur skaman fixa att dom inte följs åt, jag menar det är ju själva programmet som styrhur mycket ”gas” varje motor får. Kan man kalibrera detta någonstans?

Trimoffset? Vad är det? Du pratar med sågott som en nybörjare J

UndCon, Det är en quadcopter jag har, men här se man(tycker jag i alla fall) en fördel för tricoptern, den är ju inte alls likakänsligt på att motorerna går exakt lika.

PatrikE
2011-05-23, 23:59
Mina motorer följer varandra till jag drar i spaken eller flyttar på maskinen.

Jag skulle nog börja om med en helt färsk installation.
Ladda ner och börja om från början.
Kör gärna Eeprom-clear exemplet i Arduino först för att rensa alla gamla inställningar.

Kolla sedan staplarna för radiokanalerna i GUI om de visar ca:1500 med spakarna och trimmers i mittenläget.
Om inte och du har en dataradio så Nollställ programmet ifall att det ligger någon trimmning i minnet på den.

Annars kan du testa att rikta om motorerna så att de motverkar rotationen...

PatrikE
2011-05-24, 00:05
Om det vore fel på alla kanaler så finns det här.


/* some radios have not a neutral point centered on 1500. can be changed here */
#define MIDRC 1500

Och till tri finns.

#define TRI_YAW_MIDDLE 1500

Men inte till Quad.:banghead:

UndCon
2011-05-24, 00:29
Jag vet inte vart jag fick för mig att det var en Trikopter :)

Går motorerna åt rätt håll på din Quad?
http://www.multiwii.com/?page_id=103

Boozer
2011-05-24, 19:58
Har testa allt nu, vet inte varför den vill rotera. Mentänkte jag lägger upp en bil på hur det ser ut när jag har halv gas på radion imultiwii Conf. Har fö. en Futaba T8FG, några kände problem med den? Aja här ären bild, se ni nått konstig? Denna gång har jag + konfiguration, brukar ha x,men detta vara bara för att kolla om det blev någon skillnad. Tycker som sagtdet är rätt stor skillnad i värdarna mellan motorerna, har ni lika stora skillnader?För de är klart är detta för mycket kommer den ju att rotera.

Annars kör jag på det du sa PatrikE, får helt enkelvinkla en motor, eller bygga en tricopter J
(Hmm, gick inte att ladda upp bilden via detta forum, hoppas detta funkar då, man kan klicka på bilden för att få den större))

http://forumbilder.se/thumbs/664201180038P6f01.jpg (http://forumbilder.se/show.aspx?iid=664201180038P6f01)

Sjuntorparn
2011-07-24, 18:24
Mina motorer följer varandra till jag drar i spaken eller flyttar på maskinen.

Jag skulle nog börja om med en helt färsk installation.
Ladda ner och börja om från början.
Kör gärna Eeprom-clear exemplet i Arduino först för att rensa alla gamla inställningar.

Kolla sedan staplarna för radiokanalerna i GUI om de visar ca:1500 med spakarna och trimmers i mittenläget.
Om inte och du har en dataradio så Nollställ programmet ifall att det ligger någon trimmning i minnet på den.

Annars kan du testa att rikta om motorerna så att de motverkar rotationen...

Hej PatrikE!

Jag har ett MultiWii-kort (quadrion) som har bestämt sig för att "fastna" i Quad+ mode, oavsett om jag laddar upp en QuadX eller Quad+ konfiguration. När jag kollar axlarna i GUI´t så säger den att den är en QuadX (symbolen i nedre högra hörnet du vet) men jag måste hålla den och tilta quaden som en Quad+ för att den ska reagera rätt på roll resp. pitch indikatorerna.
Har provat att köra eeprom-clear enligt Arduino, det sopar undan alla gamla värde som förväntat men det påverkar inte problemet som jag beskriver här ovan, har du något tips på vad jag kan göra mer?

/Sjuntorparn

UndCon
2011-07-24, 21:33
Kan vi få se en bild på hur har du monterat sensorerna.

bjornez
2011-07-24, 22:57
Hej Sjuntorparn!
Har du monterat styrkortet i X-läge, dvs. att kortet pekar mellan dom två "fram motorerna" ?

Boozer, har du provat att kalibrera styrkortet när det står på ett plant golv, och sen kollar GUI?
en viss skillnad i trottel staplarna är normalt, men upplever styrkortet att den står snett så ökar staplarna.
Jag har haft problem med snurrande quad, men då har det alltid varit en motor som är dålig.

Mvh
Björn

PatrikE
2011-07-24, 23:04
Först...
Vilken multiWii version använder du?
De senaste dev-versionerna har stöd för kortet inplementerat.
http://multiwii.googlecode.com/svn/trunk/


Har du moterat kortet i rätt riktning?
Här finns info om kortet.
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1438619&highlight=quadrino


Hur visas motorstaplarna i gui? + el X.


Har du kortet med eller utan kompass?
Om du har komassen fel kallibrerad så vrider det bilden fel i GUI.


Några att börja med..

Sjuntorparn
2011-07-24, 23:40
Kan vi få se en bild på hur har du monterat sensorerna.

Bilder kommer imorgon, det är ett Quadrino Advanced kort med alla peyttlar monterat å´ klart när man köper det.

mhv Grefen

Sjuntorparn
2011-07-24, 23:42
Hej Sjuntorparn!
Har du monterat styrkortet i X-läge, dvs. att kortet pekar mellan dom två "fram motorerna" ?

Mvh
Björn

Jupps, är stensäker på att kortet är rätt monterat. Har flugit med det i "X" konfiguration - men nu krånglar det. :(

mvh Grefen

Sjuntorparn
2011-07-24, 23:53
Först...
Vilken multiWii version använder du?
De senaste dev-versionerna har stöd för kortet inplementerat.
http://multiwii.googlecode.com/svn/trunk/


Har du moterat kortet i rätt riktning?
Här finns info om kortet.
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1438619&highlight=quadrino


Hur visas motorstaplarna i gui? + el X.


Har du kortet med eller utan kompass?
Om du har komassen fel kallibrerad så vrider det bilden fel i GUI.


Några att börja med..

1. Kör med multiwii 1.7 men har oxå provad dev. 20110714 (plus en del andra äldre versioner)

2. Jupps, har koll på att kortet sitter rätt monterat i quaden.

3. Motorstaplarna i GUI:t visas i X-konfig, dvs. front L, front R, rear L & rear R

4. Ja, kortet har kompass som är kalibrerad (stämmer kanonbra med en vanlig kompass, no problem)


Som sagt - GUI:t säger att det är en X-konfig men agerar som en +konfig, när jag försöker flyga med "skiten" bara den oscillerar (stavas det så?) till okontrollerbarhet tills den flippar över ända, inom en sekund eller två, kommer inte upp i luften ens ..... suck :(


Vad har jag missat att kontrollera? Överväger starkt att skicka kortet på "overhaul" till tillverkaren.


mvh Grefen

MrOvanhill
2011-07-24, 23:58
Balanserat propar och motorer? Jag hade såna problem innan jag balanserade grejorna. Alltså oscillerande och överflippande beteende.

Jag lade min på taket ganska många gånger innan jag insåg att det var så pass viktigt med balansering.

PatrikE
2011-07-25, 12:25
Vibrationer är värsta fienden för gyro...
Det kan som Thomas skrev ställa till med mycket.
Men GUI ska inte påverkas av det.
Motorerna står ju stilla. :sarcastic:

Kolla så att inte + & X är definerade samtidigt.

Har du rätt gui till den version du använder?
Varje version har ett eget gui.
Det skiljer en del mellan och de är inte kompatibla.

Det som styr vad Gui't ska visa ligger i def.h


#elif defined(QUADP)
#define MULTITYPE 2
#elif defined(QUADX)
#define MULTITYPE 3

Om QUADP är definerat så ska MULTITYPE2 visas i gui.
QUADX =MULTITYPE 3.
Du kan även test att byta till en modell.

Men det ska funka om rätt modell är vald.
Om inte Någon har pillat i koden... ;O)

Annars gäller fortfaande rådet från tidigare att starta om från scrach med ny nerladdad ver+gui.

/Patrik

UndCon
2011-07-25, 13:00
Det var en tanke som slog mig också....men då borde den sista koden skriva över den föregående...men man kan aldrig vara säker, dock är det lätt att testa ;)

//UndCon

Sjuntorparn
2011-07-26, 21:25
1. Kör med multiwii 1.7 men har oxå provad dev. 20110714 (plus en del andra äldre versioner)

2. Jupps, har koll på att kortet sitter rätt monterat i quaden.

3. Motorstaplarna i GUI:t visas i X-konfig, dvs. front L, front R, rear L & rear R

4. Ja, kortet har kompass som är kalibrerad (stämmer kanonbra med en vanlig kompass, no problem)


Som sagt - GUI:t säger att det är en X-konfig men agerar som en +konfig, när jag försöker flyga med "skiten" bara den oscillerar (stavas det så?) till okontrollerbarhet tills den flippar över ända, inom en sekund eller två, kommer inte upp i luften ens ..... suck :(


Vad har jag missat att kontrollera? Överväger starkt att skicka kortet på "overhaul" till tillverkaren.


mvh Grefen


Ibland ska man bara stoppa in en stövel i käften, hålla tyst å´ tänka en gång till innan man påstår något!

Kortfatta betyder detta - nej, jag har inte koll på att kortet är rätt monterat i quaden (se pkt.2 här ovan).
Sätter man kortet 45° vridet i förhållande till "färdriktningen" på farkosten spelar det ingen roll vilken konfiguration man laddar kortet med, det blir liksom skit av det hela ändå.

Tack för alla tips, råd och "tänk på" i samband med min fråga/problembeskrivning.

Tänker skämmas som en hund i exakt två minuter, sen går jag ner i hobbyrummet och monterar in styrkortet som det är tänkt att det ska vara.

en något generad Grefe i det natursköna Sjuntorp :blush:

UndCon
2011-07-26, 22:03
HAHAHAHA!

hoppas du får igång skiten :)

MrOvanhill
2011-07-26, 22:07
Det där händer oss alla! :-D

Lycka till i fortsättningen.

PatrikE
2011-07-26, 22:18
Skönt att hitta felen..:thumbup:

Sjuntorparn
2011-07-26, 22:40
Jupps, har bultat ihop quaden och flugit två accar i skymningsljuset (har laddat dev 20110725 Quadrino konfigurationen), nu hänger det på pilotskickligheten :sarcastic:

mvh Grefen

Jode
2011-07-26, 22:53
Lycka till!
Underbart kort. Min quad med quadrino adv är stabilare än polarens MK 2.1 ME...

andv
2011-07-26, 23:16
Skönt! Håller också på pilla ihop en quad med quadrino nu..

cyberpete
2011-08-10, 21:49
När man kör QuadX så ska alltså kortet ( Quadrino ) peka mellan motorerna . Mellan texten Quadrino samt usb porten är mitten på dessa kort eller hur ???

Min vill nämligen vrida sig till vänster hela tiden. Inte konstant utan den vrider sig ca 90 grader och tar nån sekund så vill den vrida sig lite till. Får inte till det riktigt.

UndCon
2011-08-10, 21:57
pilen skall peka rakt fram - oavsett hur din ram ser ut

kör du + skall pilen peka rakt mot främre armen
kör du X skall pilen peka rakt mellan de främre armarna


Har du satt den fel kan du ladda in programvara för + istället för X

Sitter motorerna då rätt enligt schema skall den flyga OK utan att rotera