handdator

Visa fullständig version : Hitec Aurora 9 vs Futaba T10C



Ompa
2011-06-10, 07:56
Står i begrepp att inom snar framtid skaffa en ny radio. Efter en tids frånvaro från hobbyn pga privata angelägenheter så är det nu dags att så smått starta upp igen.

Nu undrar jag om det är någon som har erfarenheter av Hitec Aurora 9 2.4Ghz & Futaba T10C 2.4Ghz? Förutom 1kanal mer eller mindre...

Självfallet är jag intresserad av både positiva och negativa reflektioner.
Har tidigare varit (är) Futaba fanatiker men tycker också det verkar som att Hitec börjar komma med rätt ok produkter.

freddan_6
2011-06-10, 13:44
Futaba 8FG har fler kanaler, SD-kort, är billigare, har möjlighet till piratmottagare om man vågar. Dock ingen telemetri.
m.v.h. //Fredrik

Dick
2011-06-10, 14:02
har Futaba 8FG fler kanaler än 10c :stupido2:
den största skillnaden är väl telemetrin o tuchskärm som hitec:en har.

har själv 10c o e helnöjd

Sigun
2011-06-10, 14:17
Håller med Freddan..
Köp en 8FG och kör i ny mjukvaran så får du 14 kanaler, 12 dynamiska och 2 med switch funktion.

/Martin

Dick
2011-06-10, 14:45
fy för här lär man sig nått nytt var dag.

Tobbepostis
2011-06-10, 15:52
Varför inte den nya futaban T6J 2,4 G FHSS
Smart ny radio med sändarannten inbyggt i bärhandtaget
Tobbe

bem
2011-06-10, 16:27
Futaba T6J 2,4 GHz FHSS är nog riktad mer mot nybörjare/förstagångsköpare och kanske passar "parkflyers" bäst (men räckvidden är nog som andra Futaba radio), och så är det inte en FASST anläggning vilket innebär att inga FASST mottagare funkar, bara FHSS/S-FHSS mottagare.

Om jag skulle köpa en Futaba idag blev det nog en 8FG Super. Jag har en 14MZ men den är ju egentligen overkill (även för mig) men jag skall ha den många år till. Den nya Futaba 18MZ som kommer i sept/okt blir nog minst lika dyr som 14MZ idag men vad det framkommit hittills blir 18MZ en kanonradio inkl telemetri.

/Bo

McRegor
2011-06-10, 17:53
Hej,
Har en 10C sen nåt år tillbaka och för mig var det viktigt att sändaren har modulsystem eftersom jag redan körde Assans 2,4 GHz-system på många kärror och ville behålla alla Assan-mottagare.
Om jag skulle köpa Futaba idag (och utan Assan-arv) så skulle det nog bli som många andra säger - en 8FG. Idag finns det ju billigare piratmottagare även till Futaba som säkert är fullt tillräckliga för mitt småflyg.
Sen är det ju frågan om man överhuvudtaget skulle köpa Futaba... Mina tidigare Futabor har alla fungerat perfekt så det är inte problemet men köper man nytt idag så är ju bl a telemetri lockande. Sen - eftersom jag har en del småflyg - så skulle Spektrum passa bra eftersom det finns många roliga småkärror med Spektrum-mottagare inbyggda. Så nån av de nyaste Spektrum-modellerna skulle också kunna vara tänkbara för mig personligen.
Hälsningar
Roger

Ompa
2011-06-10, 18:30
Har kikat runt lite, och som "bem" skrev så är ju T14 owerkill. Körde med en sådan tidigare, men var långt över vad jag behövde, så den sålde jag ihop med en del andra prylar i vintras. Mer en status och "måste ha" pryl :scared:

Efter lite runt kollande så fastnade jag faktiskt för 8FG Super så det kan nog bli något här framöver. Lite spännande att med en mjukvaru uppdatering får 14 kanaler... :lollypop:

Telemetri är för mig något helt nytt som jag ännu inte överhuvudtaget har satt mig in i. Någon som kan förklara????

freddan_6
2011-06-10, 18:43
Telemetri är för mig något helt nytt som jag ännu inte överhuvudtaget har satt mig in i. Någon som kan förklara????


Med telemetri så skickar man data från planet till sändaren. Det kan röra sig om höjd, hastighet, batterispänning, strömförbrukning, position etc.

exempel från hobbyking (http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=10343)
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/catalog/telemeter-5(1).jpg
m.v.h. //Fredrik

Modellflygarn
2011-06-10, 23:12
Halloj där! Kul att du är på väg tillbaka till församlingen! :)
Köpte en T8FG i vintras och blev glatt överaskad när jag uppdaterade den och fick 14 kanaler. Måste väl vara den mest prisvärda radion för tillfället om man vill ha många kanaler? Telemeri kan väl vara en kul finess men går ju att köra vid sidan om när man blir sugen.
Radion känns betydligt mer "premium" än min gamla Multiplex gjorde. Finns lite tyngd i det hela. Är väl inte överförtjust i touch knapparna men det funkar bra iaf.

Ompa
2011-06-11, 08:18
Jo sakta men säkert börjar jag blicka framåt och se ljuset i tunneln :sarcastic:

Då har jag fått lite kläm på detta med telemetri, dvs ingen direkt livsnödvändig sak.
Futaba T8FG fortsätter att imponera, så det kan/kommer med stor sannolikhet bli en sådan radio.
Tanken är att min gamla Stuka ska vara renoverad och klar någon gång till våren 2012, och då är det väll också tänkt att även jag ska vara redo :crazy_pilot:

hjalleo
2011-06-11, 10:43
Jo sakta men säkert börjar jag blicka framåt och se ljuset i tunneln :sarcastic:

Då har jag fått lite kläm på detta med telemetri, dvs ingen direkt livsnödvändig sak.
Futaba T8FG fortsätter att imponera, så det kan/kommer med stor sannolikhet bli en sådan radio.
Tanken är att min gamla Stuka ska vara renoverad och klar någon gång till våren 2012, och då är det väll också tänkt att även jag ska vara redo :crazy_pilot:

Hej Tomas!

Vad roligt att höra att du är på gång igen.

Jag har själv en 8FG med 12+2 kanaler och jag är supernöjd. Bristerna med radion tycker jag är den dåliga manualen och att det bara är på trotteln som man kan sänka servohastigheten, men det går att kringgå med lite trixs.

Jag har hittat en kanonbra tråd med massor av tips och trix:http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1092861&page=153.

I samma tråd är det en vänligt sinnad person som har snickrat ihop en egen manual som är väldigt uppskattad:21480

Dessutom har någon skapad en sida på nätet med lite matnyttig info:
http://futaba8fg.wikidot.com/

Mvh Olov

Nexus
2011-06-12, 18:44
ja det är mycket bra med :
Hitec Aurora 9 så många är nöjd med den så den finns med allt i funktion och telematri också.

MVH Steve

DrHanke
2011-06-12, 23:04
Telemetri i all ära, jag undrar bara om jag är den enda i världen som inte lyckas flyga modellen och samtidigt försöka hitta en text längst ner på radion samtidigt som man flyger ? Okej batterilarm vid låg spänning som tjuter högt, tja jo kanske bra men man har flygit hittills utan så varför skulle inte de funka... Köp en radio som du förstår dig på att programera, känns skön i handen och har de funktioner du behöver.

PatrikE
2011-06-12, 23:42
Helt rätt tänkt.Man behöver båda ögonen och hjärncellerna för flygningen./Patrik

chrille g
2011-06-13, 06:53
det stämmer det som dr hanke men om du ska ha en modell som är " 3m" mellan vingspetsarna så skulle jag köra aurora eller multiplex royal 16 p.a.g inställnings möjligheterna!!!

Mr J
2011-06-13, 10:12
Telemetri i all ära, jag undrar bara om jag är den enda i världen som inte lyckas flyga modellen och samtidigt försöka hitta en text längst ner på radion samtidigt som man flyger ? Okej batterilarm vid låg spänning som tjuter högt, tja jo kanske bra men man har flygit hittills utan så varför skulle inte de funka... Köp en radio som du förstår dig på att programera, känns skön i handen och har de funktioner du behöver.

Precis min tanke, man blir ju nervös bara man ska kolla timern...
Möjligen om man hade telemetri med talsyntes, men då börjar säkert nån köra in en bensinare bakom ryggen på en, så hör man inget ändå... :sarcastic:

McRegor
2011-06-13, 10:37
Hej,
Håller med Hanke och Mr J att informationen från telemetrin måste överföras via nån form av "röst-budskap" - annars är det rätt värdelöst. Men om jag förstått det så finns denna funktion redan i alla fall för vissa meddelanden.
Sen kan det väl vara käckt att kunna se t ex hur ackspänningen ändras vid gaspådrag även när man står på marken med kärran. Kan lösas på andra sätt givetvis men detta är ju ett rätt bekvämt sätt.
Hälsningar
Roger

info@hawkturbine.com
2011-06-13, 16:09
Telemetri i all ära, jag undrar bara om jag är den enda i världen som inte lyckas flyga modellen och samtidigt försöka hitta en text längst ner på radion samtidigt som man flyger ? Okej batterilarm vid låg spänning som tjuter högt, tja jo kanske bra men man har flygit hittills utan så varför skulle inte de funka... Köp en radio som du förstår dig på att programera, känns skön i handen och har de funktioner du behöver.

Härligt och se att man inte är den enda i världen som "bara" har kapacitet för flygningen...:sarcastic:

MVH
Anders

Curpling
2011-06-13, 22:09
Jag använder mig av en Aurora, och får säga att jag inte ångrar mig alls.
Enkel, smidig och helt underbar att använda.

Gällande telemetrin, jag använder den väldigt mycket.
Jag kan se bränslenivåer, hastigheter, höjd och RPM
Och jag använder dessa medans jag flyger.
Talsyntes hade ju underlättat :) Men jag har inte haft några problem med att använda telemetrin.

Jag bytte ut min Futaba (dock en gammal modell) som jag tyckte om.
Men måste säga, jag skulle verkligen vilja rekommendera Auroran.

Stor display, lätt att programmera, ligger bra i handen, reglage sitter på rätt ställe.
Och sedan är ju priset väldigt trevligt :)

DavidFlygare
2011-06-13, 22:11
Spektrum dx8, man skall inte vara mainstream.

Wavis
2011-06-13, 23:07
Förra året laddade jag accen varje gång jag skulle flyga ( Nya generationen Nimh 4,8 v),,Men efter köp av Aurora telemetri,, så har jag testat lite på hur mycket jag kan flyga på en laddning är nu inne på 6 veckor varav planet varit ute fyra fem gånger på fältet och ca 15 flygningar ,,,Laddar man i onödan? Gillar telemetrin i detta fallet,,,,,(har en accvarnare i planet ligger på rött men kan säkert flyga fem flygningar till)

Planet e en gp combat corsair inga stora servo men ändå ...

Så telemetri på accen e bra ,, Men skulle absolut inte vilja kolla spänningen under tiden jag flyger .

chrille g
2011-06-14, 06:22
Radion som jag har är en multiplex sx 7ch dena har full telemetri och den varnar så fort accen kommer för lågt under en flygning genom att pipa när man gör en manöver med för lågt batt.

P.S funkar ej på inomhusflyga har testat!!!

Ville
2011-06-14, 12:45
Radion som jag har är en multiplex sx 7ch dena har full telemetri och den varnar så fort accen kommer för lågt under en flygning genom att pipa när man gör en manöver med för lågt batt.

P.S funkar ej på inomhusflyga har testat!!!

chrille g, funkar inte radion vid inomhusmeetings?

/Ville

chrille g
2011-06-14, 20:00
funkar hur bra som helst inomhus men voltmätaren funkar inte när man flyger in för den varnar för sent

Parakos
2011-06-16, 10:46
Eftersom jag själv kör Auroran (bästa radio jag har haft) så kanske jag är lite partisk när jag säger att Futaban känns väldigt antik med sitt navigeringshjul och avsaknad av telemtri. Det enda som jag tycker talar för Futaban är deras erkänt starka radiolänk.

Heda
2011-06-21, 09:56
Jag flyger oxå auroran både heli å flygplan, grymt nöjd! Väldigt bra när man flyger el-heli alt flyg är att man kan få radion att pipa när man kommer ned till en viss volt. Då behöver man inte titta på displayen. Så timer behövs ju inte när man har ett piiiip-piiip på volten istället:) Å detta e std, utan telemetri. Man ser alltid volten på mottagaracc alt, drivacc på el. Fiffigt!! Dessutom om man vill, kan man se lägsta, högsta och aktuell volt i disp när man landat. Ganska bra att se när man har olika acc å se vilka som sjunker mest under belastning.

Sedan e mottagarna väldigt billiga, även fast det är orginal:)

Jag valde oxå mellan futaba och Hitec å förra året så kändes det bra för futaba-mottagarna var grisdyr samt jag var nyfiken på telemetribiten.

Jag tror du blir nöjd oavsett, men e du pryl/el-freak så ska du ha telemetri :)

Ompa
2011-07-29, 12:26
I nu läget känns det väldigt lockande med en Hitech Aurora 9, speciellt efter att jag hade en längre diskussion med Zeeke här på forumet.
Vi får se vd som händer :crazy_pilot:

Curpling
2011-07-29, 12:45
I nu läget känns det väldigt lockande med en Hitech Aurora 9, speciellt efter att jag hade en längre diskussion med Zeeke här på forumet.
Vi får se vd som händer :crazy_pilot:

Jag är säker på att du inte kommer ångra dig om du köper en Aurora :)

rcnisse
2011-07-29, 15:30
Ser att ni har glömt det viktigaste enligt mig och som avgör hur modellen man flyger känns och upplevs. Det är den höga latency som Hitec Aurora har.

http://rc.runryder.com/helicopter/t172571p1/