handdator

Visa fullständig version : Haverikommitionen sammanträder....StarvinMarvin
2011-07-26, 22:44
Testflög idag min MQ reaper 2500mm för första gången och det gick bra till en början men efter första egentliga svängen so drog den i backen. Våran slutsats blev att roderutslagen blev för stora då dom verkligen kunde röra sig max på denna flygning.. va rädd det skulle kunna bli för lite annars.. men med dessa långa vingar så tror vi att det va det som orsakade den kraftiga stallturnen som ledde till crash.. men kärran går dock att laga utan större problem så vi får väl se nästa gång om vi hade rätt :D

Kom gärna med synpunkter o tankar. Man lär så länge man lever


http://www.youtube.com/watch?v=O2aNqto5InY

bem
2011-07-27, 00:44
Hej,

Såg ju bra ut innan den ödestigra svängen.
Tips: Om du kan ställa in dual- eller triplerate på en 2 el 3 vägsbrytare på radion kan du ju ha ett läge med ganska små utslag, mittenläget med lite större utslag och ev det tredje men ännu större ustlag. Du kan välja att ha detta på ett roder t ex skev, höjd+skev eller alla roder. Jag lägger in triplerate som regel på höjd, skev, sida. Exponential bör du ställa in också på höjd och skev.

Du hade en väldig tur att skadorna inskränkte sig till lite smålagning som jag såg du skrev i slutet på videon.
Det såg ut att börja skymma när du flög, kanske testa nästa gång i mer ljus så ser du modellen lite bättre. Prova på lite högre höjd men ändå så du ser modellen bra nästa gång och så kollar du hur den svänger. Nu kan du ju vara beredd på störtspiral och hinner förhoppningsvis vidta motåtgärder om du är på lite högre höjd.

Har du kollat på internet vilka roderutslag andra använder på den här modellen?

Var flyger du förresten, är det nån gammal landsvägstump med asfalt kvar?

/Bo

StarvinMarvin
2011-07-27, 01:04
Tjena! :) Jo jag ska ställa in dualrate och expo nu till nästa sväng.. jag körde med fulla utslag på radion för att "kunna" bryta emot om det behövs men tydligen så gjorde det bara saken värre.. däremot så ska man enligt ritningen ha ett spel på ca 20-25mm både upp o ner.. vilket enligt andra på forumet är ren galenskap.. dom rekommenderar ca 5mm spel upp o 3mm ner på skeven.. och det är väl den som är boven i dramat i detta fall tror jag.

Skadorna är lagade nu och jag ska kanske göra nytt försök imorrn. Som sagt så hade jag grym tur.. fattar inte vad som hände då jag såg planet dyka genom träden med en vinge o nos som först borde ta i marken i 45 graders vinkel i bra fart.. men endå låg den hyfsat hel på platten... tror den måste dämpats upp av några träd eller buskar...

Sen angående mörkret så ser det värre ut på kameran än vad det va i verkligheten. hade inga problem att se kärran ikväll.. däremot att styra den :P

Jag flyger på vårat RC-fält i byn Botsmark. det är en gammal grusfotbollsplan som gjorts om till buggybana o flygfält. så det är stenmjöl/grus som jag startar på.

tack för tipsen :)

MVH // Mathias

Matsa
2011-07-27, 07:54
Kan det ha berott på skevroderbroms verkan kanske?
Iof så är det ingen fara att prova med tex. 50% mindre utslag på skev ned än uppåt.

Mvh Matsa...

StarvinMarvin
2011-07-27, 09:22
Jo det är det som vi inbillar oss så det blir lite omjusteringar.. men borde det inte bli mer bromsverkan om man skevar uppåt? tänkte då borde det bli mer "lyftkraft" på den sidan som bromsar mer.. men du har säkert rätt ;) jag är inget proffs på dynamiken ;)

bem
2011-07-27, 09:33
Hej,

Skevroderbromsande verkan är större på det skevroder som går neråt (vid rättvänt flygläge). Det är detta som orsakar att man måste stötta med lite sidoroder i samma riktning som svängen på många flygplan t ex CUB och liknande för att svängen skall bli "ren" och fin. M a o orsakar skevroderbromsen en girverkan som rättas med lite sidoroder. Till viss del kommer man tillrätta med det genom olika stora utslag uppåt och neråt på skeven (större uppåt) s k differential. Förr fick man trixa med sånt genom att ha stötstången/linken på servot lite snett eller roderok som ej var 90 grader men numera kan man ju fixa sånt via radion. På många konstflygningsmaskiner märker man inte av nån skevroderbroms enl ovan så det varierar från flygplan till flygplan kan man säga.

/Bo

StarvinMarvin
2011-07-27, 12:05
hej!

osäker på vad det finns för möjligheter att mixa det på min stenålders futaba 6ex radio men jag har iallafall hittat 2st mix funktioner som man proggar själv. för att tex få sidrodret att följa med då man skevar.

Thomas
2011-07-27, 13:36
Är vingen skränkt? Eller har du möjlighet att skränka (lyfta upp bakkanten) på vingspetsarna??
Detta stabiliserar en hel del, samt minskar risken för stall, då vingspetsarna 'bär' längre.

bem
2011-07-27, 14:00
Hej,

Om du vill ha olika utslag uppåt och neråt (om du har två skevroderservon till två kanaler dvs ett servo tillvardera roder) kan man med s k end point adjustment (EPA) justera så utslaget uppåt blir störst. Ha 100% EPA åt det hållet och kanske 60% EPA på utslag neråt (justera då end point till 60% åt det hållet). Men EPA måste ha möjlighet att ställa ändlägena indivduellt åt de två ändlägena i så fall, om EPA bara går at ställa in så det blir lika åt bägge hållen kan du förstås inte använda denna metod.
Futaba 6EX har EPA men jag vet ej om du kan justera servots ändläge individuellt åt höger och vänster - kolla i manualen, det funkar i alla fall med individuella ändlägen åt höger och vänster på min Futaba (14MZ). Jag kollade som hastigast i PDF manual till 6EX och det skall fungera att ställa ändlägena individuellt dvs olika åt höger och vänster.

Ändlägesjusteringen ändrar även utslagen i dual rate så ändlägesjusteringen görs före inställningen av dual rate.

Du kan med mix göra som du nämde dvs mixa in sidoroder i skeven, men det blir en del trail and error innan du får lagom sidoroderutslag inmixat med skeven (bäst är att lära sig flyga manuellt så man ger det sidoroder som behövs för en ren sväng tillsammans med skev).

/Bo

StarvinMarvin
2011-07-27, 16:56
Blev mycket för mig att ta in nu :D men det är bra :D ska testa fixa differentialen samt svag mixning av sidorodret. till skev så får vi se hur det går :)

Skränkning va också nytt begrepp ;) och som jag förstår så är dom Inte det. men vetefan om det går att göra nått sånt på klädda balsavingar.. eller?

DrHanke
2011-07-27, 17:17
För låg fart i svängen och för brant sväng, den klipper direkt inget konstigt. Håll farten i svängarna och sväng mjukare :) Om du gör en flygning på 2 min och skriver och visar hur fint den flyger, hur snäll den är när du provar stalla den och sedan plösligt skyller på för stora utslag så får jag inte ihop det iaf, låter mer som en dålig ursäkt för en dålig pilot!

Visst lite inställningar på utslagen må vara hänt att du behöver...

StarvinMarvin
2011-07-27, 20:43
Lugna ner dig nu lite även om det inte syns på filmen så står jag så gott som stilla ovanför skallen och där provade jag svänga försiktigt o då va motorn helt avstängd.. då den klipper så hade jag över halvgas vilket är nog för att sparka denna vagn i ashlet. så nog fanns det fart. Men jag har aldrig sagt att jag är världsmästare heller.. jag visade filmen och sa vad som händer och hur jag upplevde det.. sen ville jag höra folks synpunkter. Men som folk med mer erfarenhet av långvingade kärror säger så bromsas vingen kraftigt av skev vilket ofta leder till att dom klipper. Men om det va det som hände eller om jag är sämst i världen vet jag som sagt inte utan det va en test o den gick åt helvette..
så därför ville jag höra alla tänkbara anledningar så jag kan motverka dessa till nästa gång.
Har flygit 3d i 3 år innan denna kärra så nog vet jag hur man kör men däremot aldrig provat segel eller annat långvingat..

får väl säga en motkommentar till dig då som e så kaxig att ta o testa kärran själv så ska vi se hur det går ;)

Sigun
2011-07-27, 20:53
:argue: +:boxing: = :icon_pai:

StarvinMarvin
2011-07-27, 22:02
:icon_pidu:

DrHanke
2011-07-27, 22:08
Kaxig det var skoj å höra :) Jag har bara gått i bokis hårda flygskola där man får lära sig ett å annat bra att tänka på innan man ger sig iväg :) Jag har också försökt mig på allt för många knepiga saker med praktsmällar som följd så jag är inte fullkommlig heller.

Om vi nu skall tala "Crash investigation" så skulle min gissning vara en accelerad g-stall.

Varför?
Vid planflykt som du provade att stalla kärran så är belastningen 1g, således måste vingprofilen vara konstruerad så att vid en given hastighet orka bära hela vikten på flygplanet för att inte "dimpa ner" eller stalla som det så vackert heter.

Det som händer när du svänger flygplanet, i filmen ser det ut som att du ger skevroder och drar höjd. Flygplanet kommer nu att börja svänga och belastningen kommer öka till låt oss säga 1.5G. Nu väger således planet 1,5 gånger så mycket, vinkeln för vingen är också ändrad "angle of attack" samt att ena vingen går fortare resp den andra går långsammare vilket också spelar in på stall hastigheten.

Troligen så har du genom svängen helt enkelt för låg fart och får för hög vingbelastning på högervingen vilket gör att den tappar all sin lyftkraft. Man ser det tydligt i filmen att den klipper (höger vinge ligger i innersväng och har betydlig lägre hastighet än vänster vingen som ligger i yttervarv, dessutom skall högervinga bära i vårt exempel 1,5gånger mer vikt) men nästan direkt efter dykningen återfår fart och därmed bärkraften och den rätar upp sig och flyger snällt iväg. Kolla på vänster vinge som har högre fart så har den full bärkraft hela tiden, du ser hur den vill räta upp hela planet ur "korkskruvs manövern".

Jag kan nästan säkert säga att den kommer vara elak om du inte passar dig vid landningen, försök inte stalla ut den som en aerobatic maskin. Med de smala "stilett" vingarna kommer saker hända :)

Du kan läsa mera om detta fenomen på Wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Stall_(flight)

DrHanke
2011-07-27, 22:28
Lugna ner dig nu lite även om det inte syns på filmen så står jag så gott som stilla ovanför skallen och där provade jag svänga försiktigt o då va motorn helt avstängd.. då den klipper så hade jag över halvgas vilket är nog för att sparka denna vagn i ashlet. så nog fanns det fart. Men jag har aldrig sagt att jag är världsmästare heller.. jag visade filmen och sa vad som händer och hur jag upplevde det.. sen ville jag höra folks synpunkter. Men som folk med mer erfarenhet av långvingade kärror säger så bromsas vingen kraftigt av skev vilket ofta leder till att dom klipper. Men om det va det som hände eller om jag är sämst i världen vet jag som sagt inte utan det va en test o den gick åt helvette..
så därför ville jag höra alla tänkbara anledningar så jag kan motverka dessa till nästa gång.
Har flygit 3d i 3 år innan denna kärra så nog vet jag hur man kör men däremot aldrig provat segel eller annat långvingat..

får väl säga en motkommentar till dig då som e så kaxig att ta o testa kärran själv så ska vi se hur det går ;)

Alla gör vi misstag så är det... Vad jag menade var att allt för många skyller för mycket på planen istället för att erkänna sina misstag och bli en bättre pilot. Att få höra sanningen är alltid hårt men å andra sidan ett bra sätt att bli en ännu bättre pilot. Javisst är det skillnad att flyga en sådan här kärra mot en 3D kärra, men du lär dig ju å utan smällen hade du inte lärt dig nått så sug i dig av kunskapen nu och visa vart skåpet ska stå istället! :)

StarvinMarvin
2011-07-27, 23:11
Jo jag förstår hur du menar men jag har aldrig skyllt enbart på maskinen. Tro mig jag skyllde förbannat mkt på mig själv under den där flygningen ;) sen med denna hobby så är det ALLTID pilotfel vid krash... låssnar motorn har du inte satt fast den ordentligt.. tappar du räckvidd flyger du för långt bort eller har dåligt med ström i sändaren.. stallar man en reaper så gör man för kraftiga utslag på en maskin som "skulle ha dom utslagen" och som sedan också behöver diverse mixrar och skevdifferentialer som någon instruktion aldrig talat om.. Så nog vet jag att det är mitt fel eftersom jag drog i spakarna.. vad jag ville veta va VARFÖR det hände som det hände.. inte vems fel det va...

Jag tar gärna kritik det gör bara att man vet vad man ska träna på.. men varför jag spånar här är för att jag inte tänkte göra om samma sak nästa gång ;) Fick ju här i forumet en helutbildning på långvingade flygplan så det borde gå lite bättre nästa gång :) jodå så jag suger nog så gott det går ;)

bem
2011-07-27, 23:31
StarvinMarvin,

Nu har du allt en hel del att "smälta" i de båda trådarna du har rullande. Det låter som det kommer att gå bra nästa gång. Ändra inte för mycket på en gång. Hur du än ställer in finesserna i sändaren som dual rate, exponential, differential osv så är det till syvende och sist du som skall flyga planet och du har ju hållt på ett tag med radioflyg ser jag så flyga verkar du kunna om än att den här Reapern kanske har lite lömska flygegenskaper vid sväng om man inte ser upp. Det bästa är nog att du nästa gång helt enkelt övar svängar med planet på betryggande höjd så du får en känsla för när planet klipper till med den där otäcka störtspiralen. Nog har väl fler råkat ut för den störtspiralen med den här maskinen? Finns det inte på andra forum nåt om detta? RC universe, rcgroups m fl?

Håller tummarna att nästa flygning och följande går som en dans!

/Bo

StarvinMarvin
2011-07-27, 23:34
haha ja det gör det säkert ;) o jag e ju endå grön på denna flygtyp trots mycket flygning 3d tidigare. Va tänkte jag skulle göra nytt försök idag men hade för mkt annat i vägen.. dessutom vare kanonväder för flyg... :( men men hoppas på samma väder imorrn :D kommer ta det jävligt lugnt o skulle gärna smälla in ccdkamera och osd innan nästa flygning för att kunna testa på RIKTIGT hög höjd hehe men då blir det bara dyrare om det smäller ;)

senmathal
2011-07-28, 06:48
Jag har tittat på filmklippet om och om igen och tycker det verkar konstigt om det skulle bero på för låg fart eller att den klipper pga av skevroderbroms. Svängen är ju inte speciellt brant när den ser ut att dra iväg.

Även om jag inte är den som vill skylla på radiofel skulle jag mycket noga gått igenom radio och servon för ev. glappkontakt eller annat. Den svängen skulle absolut gå att häva med en sådan långvingad modell. Som det ser ut gör du mycket brantare svängar och i lägre fart tidigare i filmen. I bland ligger du nästan i knivegg utan minsta problem att räta upp den.

/Mats

LIP
2011-07-28, 08:38
Har försökt studera din film, det är lite svårt att se men jag håller nog med hanke. Tror att du har råkat ut för det man kallar för g-stål. Det innebär för hård belastning i för låg fart.
För att häva en sådan rotation snabbt bör man skeva med rotationen och samtidigt ansätta dykroder för att snabbt få flygfart igen.

Sedan är det mycket viktigt att vingen är skränkt (tordering, wash out, olika utryck för samma sak).
Tyvärr så brukar inte tillverkarna inte bygga in skränkning i vingarna.

Om vingarna är träbyggda och klädd med plastfilm så brukar det gå att fixa till detta med att palla under vinspetsens bakkant och sträcka om klädseln.

Vad det gäller skevroderbroms så är det som det skrivs ovan att det nedfällande rodret bromsar mer än det uppfällande rodret. Det innebär att yttervingen i en sväng bromsar mer och flygplanet kommer att hänga med stjärten, för att åtgärda detta måste man kompetsera med att tillsätta sidoroder tills att kroppen ligger horisontellt i svängen eller står en aning på nosen, i annat fall så tappar du flygfart. Det är också så att en sväng fordrar mer energi vilket innebär att om du ligger på gränsen till flygfart i planflyckt så kommer flygplanet att "klippa" när du ansätter en sväng.

På mina långvingade flygplan (seglare) så brukar jag se till att det nedfällande rodret rör sig så lite som möjligt för att undvika skevroderbromsen så mycket som möjligt.

En vinge med helsymetrisk profil så har du praktiskt taget ingen skevroderbroms eftersom motståndet över vingspetsarna/roderytorna då är lika stora.

MattiasPap
2011-07-28, 08:44
Var det inte samma problem Svenska flygvapnet hade med J29 Tunnan alldeles i början innan dom kom på varför den klippte och dom behövde tillsätta sidroder? Det var ju en del flygplan som gick åt innan dom löste detta fenomen.

bokis
2011-07-28, 09:01
Nix,det var "oren" flygning i kombination med pilvinge som var en nyhet då som trasslade..
Ställer mig i Hanke´s o Pekkalas fålla och tror att det är spakryttarens eget fel tillsamans med ett flygplan som är sisådär i sina flygegenskaper..
Såg ut som en klassisk klippning pga taskig fart o mycket höjdroder men det är svårt att se på filmen..
Nåt som jag har sett på sina håll är att flyg med depronkärror (gärna inomhusflyg) sätter sina spår i hur man flyger med större kärror och det blir lätt på tok för stora roderutslag..

Thomas
2011-07-28, 09:16
Jag har upplevt exakt samma beteende på en övertung 'Flyfly Hobby DG 1000' segelkärra. Smala vingar och dålig bärighet i vingprofilen gjorde att kärran måste FLYGAS MED FART hela tiden. Kärran blev ca 20 sekunder gammal när jag kastade ut den från hanget vid Hammars Backar (och det är inget dåligt hang!). Klippningarna gick inte att häva, så planet gjorde ett par snygga dykningar rakt ner i havet. Och det var absolut inget pilotfel !!!

Sedan dess är jag försiktig med slanka, smala (snygga!) vingar, bättre då med lite bredare korda som har en helt annan bärighet i lågfart.

Stig H.
2011-07-28, 09:56
Min uppfattning är att Mathias långt ifrån är den ende här i världen som fått klipp-problem med en modell av typen reaper-drönare.
Man behöver inte leta länge i forumen för att hitta utlåtanden som: "This plane has a nasty tendency to tip stall during aileron turns and low speeds!" o.s.v.

Kan möjligen bero på att den i fullskala ju är en rätt så speciell skapelse för sitt ändamål.

StarvinMarvin
2011-07-28, 14:59
Jo jag tror också att med eran övertygelse om farten att det kan ha mycket med saken att göra... men som nån sa så flög jag så sakta o svängde på hög höjd (MED MOTORN AVSTÄNGD.. men nu helt plötsligt med halvgas och en mjuk sväng så bara klippte den handlöst. Men pilotfel är det naturligtvis också eftersom jag aldrig flygit långvingat å aldrig haft detta bekymmer förr.. Antingen går den inte att flyga "långsamt" i en sväng eller också så krävs det skevdiff o rodermix för att flyga.. eller så är jag kass o världelös :P så oavsett fel så ska jag nu göra ett nytt försök så fort det slutar blåsa så får vi se hur det går ;)

Thomas
2011-07-28, 15:43
Gött mos! Man får inte ge upp för lätt. Håll ångan uppe bara, framförallt i svängarna.
Vad är kordan på vingen? Vet du vad det är för profil??
En 'bärande' profil kan ofta kräva differentierade skevroder, annars kan det bli skevroderbroms, d.v.s. skeven 'tiltar' vingarna, men stjärten hänger lixom inte med åt samma håll, det blir lite som vingglidning. Därför får man stötta med sidoroder i svängen, vilket man också får göra på många fullskalakärror.

StarvinMarvin
2011-07-28, 16:00
om nu inte skevdiff funkar med min radio kan det räcka att bara ställa ner lowrate o flyga på det läget tillsammams med att mixa in sidorroder med skevning???

Ålänning
2011-07-28, 17:28
Har vart med om samma sak med en Sukhoi SU-31, svängde försiktigt höger en gång och den gjorde samma spiral ner i backen. Minskade höjd- och sidoroderutslag, flyttade CG och sen flög den betydligt bättre. Skeven rörde jag inte. Finns film på det nånstans...

LIP
2011-07-28, 17:41
Jag igen, du skriver att det fungerade bra när motorn var avstängd, kan så vara för vid låg fart så har du en parameter till som bidrar. Låg fart och motorpådrag, då bör man nog räkna med vridmomentet också som motorn ger.
Det gäller naturligtvis om farten är knappt flygfart.

ivve
2011-07-28, 18:17
Jag har upplevt exakt samma beteende på en övertung 'Flyfly Hobby DG 1000' segelkärra. Smala vingar och dålig bärighet i vingprofilen gjorde att kärran måste FLYGAS MED FART hela tiden. Kärran blev ca 20 sekunder gammal när jag kastade ut den från hanget vid Hammars Backar (och det är inget dåligt hang!). Klippningarna gick inte att häva, så planet gjorde ett par snygga dykningar rakt ner i havet. Och det var absolut inget pilotfel !!!

Sedan dess är jag försiktig med slanka, smala (snygga!) vingar, bättre då med lite bredare korda som har en helt annan bärighet i lågfart.

Faan Thomas. 20 sekunder va inte dåligt. Min va avklarad på 10sek. !! :sarcastic:

StarvinMarvin
2011-07-28, 18:34
Känns skönt å höra det är fler än jag som misslyckas haha ;)

Har kollat över hela kärran.. gjort om en del inställning.. ställt in dualraten.. fixat differentialskev.. samt mixat in lite sidoroder till skev.. ska bara fixa gopro kameran nu... väger mellan att flyga utan "säkrare" eller med "dokumentera o testa kärrans fpv egenskaper utifall det blir dess sista resa" vad tror ni?? tänkte issåfall hänga kameran mellan vingarna för att få tyngdpunkten perfekt.. min "smarta" halva säger skit i kameran medan den "äventyrliga" säger FILMA! :P

bem
2011-07-28, 18:43
Har du råd att mosa kameran om det värsta händer så kör hårt och montera den (fast jag skulle nog avstått tills jag kände planets flygegenskaper bättre, m a o blivit mer varm i kläderna).

Lycka till - med el utan kamera!

/Bo

StarvinMarvin
2011-07-28, 18:44
jo det blir nog utan kamera.. ska montera den på skallen istället så kan man dokumentera från backen iallafall :) bättre än inget

StarvinMarvin
2011-07-28, 20:27
Ja då va det provflugit för andra o sista ggn då ;) blev en storkrash denna gång efter ganska kort tid.. men denna gång va det defenitivt mitt fel. ;) Gjorde en hyfsad start men då den girade mot en lada så drog jag lite för mkt skev motsatt vilket gjorde att den började pendla kraftigt. Lyckades dock häva detta och steg till ca 40m men då ville jag vända innan jag kom för nära närliggande hus men under första svängen (med nästan full gas denna gång) så så fort jag började svänga så ville den klippa o när jag nästan tagit mig runt så gjorde den en klippning igen o denna gång va jag bara några meter från backen då jag fick den på rätt köl.. då klippte den igen... Men oavsett hur dåligt jag är på att flyga så skulle jag aldrig basera min fpvrigg på ett så osäkert o instabilt plan. CG va bra.. roderutslagen mindre... använde mig av expo vilket jag tror är en negativ grej då jag aldrig använder det annars.. utan är van att själv bestämma utslagen och att dom är jämna över spakens register. Men men nått fel är det säkert eller så är det än grotesk utmaning att flyga detta plan.
Är iallafall färdigflyget för fpvsyfte men ska kolla om jag kan trolla med lite ca-lim sen men hoppas inget ;)

Tack iallafall för allas hjälp å råd i detta ämne. Även om flygningen blev kortvarig så va bygget roligt och jag lärde mig enormt mycket om långvingat iallafall :)

Tänker inte rekommendera kärran till nån som inte söker en utmaning.. den filmar säkert stadigt som fan då den väl flyger men har man 2-4000:- utrustning i planet så är den inte en tillräckligt säker kärra. Nu står det mellan Borjet Maja ; Bixler och EPP FPV 1.8m Vad säger ni om dom 3?

Avslutar för övrigt detta ämne här nu så håller jag mig i fortsättning i Flygfoto o FPV


// Mathias

bem
2011-07-28, 20:36
Va synd... men det var frisk vågat. Fick du med nåt på film? Eller fick du inte med dig kameran och filma från huvet? En fundering jag haft efter att ha läst vad du flygit mycket förut - s k "3D" flygning - kan det vara så att du ev blivit lite för van att kunna svänga tvärt lite hur som helst och helt enkelt har tappat något av känslan för lite mer normal flygning, vilket kanske bidragit till att du inte lyckades få rätsida på planet när det krisade till sig?
Nåväl, bästa medicinen är nog att få upp nåt flygetyg i luften ganska omgående så självförtroendet kommer tillbaka (om det nu blivit lite vingklippt av det här FPV äventyret).

/Bo

StarvinMarvin
2011-07-28, 21:55
Nej ingen risk för att nått självförtroende är klippt... jag ska till o med prova lägga pussel imorrn o se om det flyger :P kan ju inte gå sämre än åt helvette ;) Jag flyger ju även en hederlig liten mini mag ibland också men den plågar jag i så mkt 3d som det går men alla kärror jag har går iallafall att flyga utan att dom klipper i varje sväng.. jag har testat lite av varje men aldrig nått som klippt på detta vis... antingen har jag ställt in den fel eller så är den helt enkelt sådär besvärlig i luften... men jag tror ett stort fel blev att när jag blev stressad då den klippte så drog jag för stora utslag.. och tack vare expon så betedde den sig inte som jag räknat med o drog mer... o då kom allt... tack vare expon så ja tror jag ska hålla mig till att flyga som jag är van.. oavsett modell.. lite mixer kan dock aldrig skada ;)

Hade tyvärr ingen kameran vid tillfället o det va tur det för jag skulle aldrig våga visa den filmen för det såg säkert ut som en nybörjare flög för första ggn haha ;)

sundqvistjohan
2011-07-28, 23:01
Jag har en EPP-FPV 1,8 m modell på kommande från HobbyKing, kan säkert skriva recension om hur den flyger om ett par veckor (hoppas jag). Själv har jag också totalkvaddat en modell denna säsong, en Gee Bee med samma spännvidd som vägde 6,5 kg (jämfört med 1 kg för denna FPV-kärra). Gee Been gjorde en snap roll och hamnade i spinn efter en knife edge, men det ska bli trevligt att pröva en modell som är drygt 5 kg lättare än min Gee Bee men med samma vingyta.

StarvinMarvin
2011-07-28, 23:16
Jo jag satt precis o kollade på den och det är ju en billig kärra och jag tänkte va full i fan o använda motorn från reapern... nu blir det ju som vanligt övermotoriserat för denna maskin men enligt flitetest så behövdes det en REJÄL acc i kärran för att den inte skulle vara för lätt... så jag tänkte då borde det nog gå bra med min lilla snurra o 6s istället... ifall den flyger dåligt äre ju bara o beställa en mindre snurra eller ta från en annan kärra som ligger o skräpar.

freddan_6
2011-07-29, 08:38
Om ett plan klipper så illa som du beskriver kan det vara två orsaker till som ingen har skrivit om: Tyngdpunkt och totalvikt. Ett tungt plan stallar lättare än ett lätt plan, och ett baktungt plan stallar elakt. Du skriver att tyngdpunkten är rätt men i ditt näst sista inlägg där du får stall på stall på stall är jag tveksam. Så beter sig ett baktungt plan. Enligt hk 32,5 dm2 vingyta med 2,7 kg vikt blir 83 gram/dm2 eller 14,5 gram/dm3 kubisk vinglast. Detta är riktigt mycket, i regionen för racerplan, och liksom Johan Sundqvists snygga Gee Bee ett riktigt svårfluget plan. Mina kubiskavinglaster ligger alla under 13, så jag har inget så här svårt plan. Denna reaper borde göras med större vinge eller lägre vikt. Den ska dessutom utprovas rejält framtung, för att successivt flytta bak tyngdpunkten. Men liksom Bee Gee som ska flygas i mål, så måste denna flygas ända tills den står stilla på backen. När du skriver i filmen att planet "stog stilla" så blåste det nog rejält, och den hade fart mot vinden.
m.v.h,., ///Fredrik

StarvinMarvin
2011-07-29, 09:19
Tjena! nja jag hade exakt samma flygvikt o tyngdpunkt som i första försöket.. lite framtungt som jag gärna flyger. Har testat baktungt på andra kärror så gör inte om samma misstag hehe ;) vikten va precis 2.7kg med acc o allt och det är ju maxvikt för detta plan. Det går däremot att lätta genom att byta ut bakre stället mot kolfiber och detsamma gäller för bommen i vingen som är stål orginal. Men jag tror att största felet vid denna flygning va att då den klippte åt ett håll så ville jag i stridens hetta vrida tillbaka men gjorde det för hårt alla gånger.. kanske pga av att jag inte är van att flyga expo eller så vare bara för hårt helt enkelt så det skapade en pendlande effekt. Men det är nog ett kul plan för den som vill ha utmaning

angående första flygningen så va det helt vindstilla då jag flög ca kl 10 på kvällen.

bem
2011-07-29, 13:47
Hej,

Jag har kollat runt lite i andra forum vad de råkat ut för och varnat ang denna större Reaper från Hobby King. Det verkar stå utom tvivel att den inte har så bra flygegenskaper generellt, och i synnerhet för FPV flygning är den inte lämplig helt enkelt även om den säljs under den kategorin. Att den stallar ganska lätt vid (lite brantare) sväng, stallen verkar vara huvudorsaken som jag ser det, verkar om man använder den omodifierad bara kunna undvikas genom att flyga lungt och mjukt och inte banka mer än nödvändigt vid svängar samt nyttja sidorodret för att stötta runt den i svängen lite försiktigt. Om den kommer in störtspiral verkar återhämtningssträckan ganska lång (relativt stor höjdförlust) och medicinen verkar att dra av gas och släppa spakarna så den får återhämta fart och styrförmåga mer el mindre på egen hand vilket förstås kräver ganska hög höjd.
Med andra vinger så vingbelastningen blir lägre bör flygegenskaperna bli hyfsade, men som den är nu verkar den inte alls lämplig som UAV plattform i alla fall. Jag tycker modellen ser rätt frän ut så det är lätt att falla för den. Men om jag sysslade med UAV på hobbynivå så skulle jag välja nåt annat beprövat.

/Bo

StarvinMarvin
2011-07-31, 18:54
Jo jag va dum nog o letade efter nått som kunde duga som fpv o samtidigt va snyggt o roligt att flyga (snabbt) Denna va snabb som fan men den gick åt fel håll :P Sen tyckte jag den såg ut att ha bra med kameraplats under.. höga ställ gjorde att man kunde starta o landa utan att riskera att kameran touchade backen ifall landningen blev dålig.. men nu är det beställt en EPP FPV 1.8m kärra. kunde int låta bli.. o sen finns det ju en sjuka tydligen som drabbar folk som går in på HK på natten :P

Funderade på att bygga om iconen ganska rejält också.. ifal man klöv av sidorna på den o gjorde om stjärten så skulle den påmina om EPP-kärran.. vad tror ni som har mer erfarenhet i byggande??? skulle det funka?? just nu gungar den så hemskt med stjärten så ja undrar om det räcker om man styvar upp den med kolfiber tex...