handdator

Visa fullständig version : Målning. Airbrush?dumbo
2011-08-01, 21:21
Jag undrar lite över vad för utrustning man behöver om man ska måla en kärra. Det jag funderar över är hur stora ytor som är praktiskt att täcka med en airbrush, tex. En airbrush är ju jättebra för detaljerade saker, men när upplever ni att man behöver en större färgspruta för att det inte ska ta evigheter att täcka?

De byggprojekt som finns i planeringen för tillfället är SAAB 105 och SAAB 35 från MBS models. De har spännvidd på 792 resp 780mm och en längd på 900 resp 1270mm, så det är ju inte några jättestora kärror, men det är ju inte några små plastbyggsatser heller... Några kärror som är mycket större än så ser jag inte inom en överskådlig framtid.

Kommer man undan med en airbrush?
Vad bör man ha för kompessor till en airbrush? Jag har läst att en del använder kompressorn från ett gammalt kylskåp, tex... En sådan borde man ju kanske kunna komma över hyfsat billigt och de låter ju inte så mycket eller tar så stor plats heller... Hur skulle det funka med "luft på burk"? Hur länge räcker sånt? Det är ju inte så att jag kommer att "måla hela dagarna". Hur är det med ett bildäck?

Om man även behöver en lite större spruta, vad är bra då? Behöver man kanske en större kompressor än en kylskåpskompressor till en större spruta? Det känns som att dedär stora som man bara kopplar in i väggen är lite VÄL stora?

Krille
2011-08-05, 10:31
Luft på burk skulle räcka kanske gissningsvis 5-10min beroende på hur mycket luft sprutan kräver, ett bildäck ligger väll på ungefär 5min.

Ja det räcker att måla ganska stora saker med airbrush beroende på vad det är för färg. Ska du lägga en färg som är blank då måste man ofta hinna lägga hela ytan som skall målas våt innan den börjar torka/härda. Det hinner man oftast inte.

Ska du däremot lägga en matt färgbas och sedan klarlacka det hela så går det bra med airbrush då baser för det mesta är matta så där behöver man bara lägga vått i ett visst område kan man säga.

Och ja ska du köpa en "riktig" färgspruta av typ pistolgrepp så måste du ha en riktig kompressor då dom kräver rätt mycket luft.

dumbo
2011-08-05, 10:46
Tack för svaret! Nu har jag blivit lite klokare iaf. Då tror jag att jag börjar med en airbrush iaf. Så ser jag vad jag kommer över för kompressor för en billig peng alternativt kör med luftburk/bildäck till en början iaf. 5min borde man ju hinna ju rätt mycket på ändå... Märker jag senare att jag behöver en större spruta så tar jag den smällen då. :-)

Smajly
2011-08-30, 22:43
Kul med trådar om airbrushen..

Jag gjorde hela detta med min lilla airbrush. Dock så har jag en riktigt bra airbrush kompressor och det gör nog en hel del av "jobbet".
http://iloapp.clippern.se/data/_gallery//public/6/1290549101_resized.jpg

Vanliga faskolor vattenbas färger.. finns att köpa på många ställe.. t.ex. många hobbybutiker o hobbex..

tångarne
2011-08-31, 06:33
Hej Robban. När du byggt färdigt och är hemma i älmhult igen så är du välkommen att måla hos mig. Har allt du behöver förutom färger. Mvh Tobias

dumbo
2011-08-31, 22:08
Tack för erbjudandet Tobias. Vi får se hur det ser ut när det väl blir dags. Frågan är om man törs bara. Då kommer ju någon annan utan tvekan att få se resultatet och det vet man ju inte om man vill (förrän man målat klart). :-)

nille
2011-09-01, 05:12
Hej, jag tänker du kan använder en vanlig kompressor med en större spruta eller använder Paintball auf waffen.net (http://www.waffen.net/freizeit/paintball/bayern-paintball/paintball-fun-sport-club-polling/) . Det kostar inte mycket :)

tångarne
2011-09-01, 05:30
Tack för erbjudandet Tobias. Vi får se hur det ser ut när det väl blir dags. Frågan är om man törs bara. Då kommer ju någon annan utan tvekan att få se resultatet och det vet man ju inte om man vill (förrän man målat klart). :-)

Robban Jag kan låsa in dig i garaget med lite sopsäckar så får du banka när du vill ut.
Blir resultatet skit så stoppa det i säckarna innan jag öppnar.

Mvh Tobias

rocketeer
2011-09-01, 06:58
Om man målar med Faskolor så måste man klarlacka om man vill ha det blankt?
Vilken klarlack passar med Faskolor och är även bränslesäker?

-Jesper

Smajly
2011-09-03, 14:35
Ja du måste klarlacka över faskolor. Dels för att det ska bli blankt och dels för att det är en vattenbasfärg och behöver klarlack för att hålla riktigt bra.
Soppasäker kan du väl köpa i dom flesta hobbyaffärer om det är på sprayburk du är ute efter.
Men det borde fungera lika bra med en klarlack från macken, mekonomen eller biltema..

jaka
2011-09-03, 22:24
Hej!
Glöm allt vad airbrusch heter om du ska lacka hela kärror större än 50cm spännvidd! De har helt enkelt inte tillräcklig kapacitet! -Visst duger de för detaljmålning men inte för hela ytor.
Själv kör jag med 25 liters kompressor och Airgunsa bilsprutor med överliggande kopp på 1/3 lit och 2/3 liter!
Sen bör du inte lacka en metanolkärra med vattenbaserade färger pga att bränslet löser upp de vattenbaserade färgerna när vingen nöter bort klarlacken när vingen nöter mot kroppen .

Vanlig klarlack duger heller inte om du ska lacka en kärra avsedd för metanolmotor. 2-komp bil eller båtlack är de enda lackerna som tål metanol/nitro...i längden.
Själv föredrar jag bilackerna då dessa går att polera upp till spegelglans, vilket inte går med båtlackerna. Billack kostar ca 950:- litern när det gäller 2-komp klarlack (finns att köpa hos billackerare).

Smajly
2011-09-03, 23:20
Som jag skrev innan går det utmärkt att airbrusha en hel modell med sp över 50cm. Har själv gjort ett par stycken utan problem. Och som också sagt så är det en stor fördel med en riktigt bra kompressor som tåler att köras lite längre tid.
Min t.ex. är automatisk och fyller tanken när det går under en viss mängd luft och stänger sig själv när den är full. Man airbrushar länge på en full tank och den återfyller långt innan tanken är tom så man inte får tryckförändring.
Dom billiga kompressorerna utan tank går utmärkt men dessa är inte rekomenderade att köra en längre tid på grund av överhettning och bör stängas av lite då o då för att vila/svalna.
Det finns utmärkta sprutor till airbrush kompressorer som är lite större och har större behållare och större munstycke som är perfekta till att täcka större ytor som t.ex. en vinge utan att för den delen förbruka mycket mer luft än en vanlig spruta.
Det finns också 2-komp färger till airbrushen.
2-komp klarlack till bil kan man köpa för 500:- litern inkl. förtunning och härdare.

StarvinMarvin
2011-09-04, 00:24
Nackdelen med att airbrusha större ytor är väl att det kan bli svårt att få jämnt och det kan bli flammigt.. men det går om man har tålamod :) jag föredrar en större spruta med överliggande kopp till hellackering.. o airbrushen till mindre detaljer och motivlack. Jag kör fascolor med vanlig klarlack på burk över.. kan dock inte svara på om det stoppar mot bränslen då jag aldrig målat metanolplan tidigare

Parakos
2011-09-06, 13:47
Behöver man verkligen klarlacka Fascolor (om man inte vill ha blank finnish)?? De skriver inget om det, plus att de hävdar att den är bränsletålig.

Smajly
2011-09-06, 18:35
Det beror på vad du målar på.

Jag har t.ex. gjort ett motiv på en t-shirt. Den är tvättad X antal gånger i maskin nu och motivet ser fortfarande bra ut.
Målar man på frigolit, EPP eller annat frigolit liknande material så sitter färgen bra när den väl fått härda/torka lite. Men dom flesta frigolit material är lite feta och då fäster det inte lika bra. Det skavs ganska lätt också då.

jaka
2011-09-06, 19:13
fDet finns ingen färg om är bränsletålig utom 2-komp billack eller 2-komp båtlack.
Allt annat är löses förr eller senare upp.

Vattenbaserade acryl färger som FASCOLOR blir matta när du spruta. Ska du en blank yta måste du spruta på klarlack. Men som sagt, Fascolor och liknande vattenbaserade färger tål inte metanolsoppa!

Problemet med att lacka stora ytor med en så liten spruta som en airbrush är att färgen torkar för tidigt vilket innerbär att man får ingen blank yta när man klarlackar. Åtmintone jag vill ha spegelfinnsish på mina kärror!
Sen tar det sån tid att lacka ...och man får ständigt fylla på färg.

Vill du ha en bra spruta så satsa på en med överliggande kopp med munstycke runt 1.5-1,8mm. Det finns flera sådana på Biltema, Jula och likande butiker.
Kompressor med 25 liters tank är lagom för allt från små modeller till billackering ( åtminstone delar av bil)

Elia
2011-09-06, 19:48
Jag köpte en airbrusch på biltema för ett antal år sedan, har kört lite med den, men det dumma med den är att det inte går köra tunna fina linjer eller liknande, den lägger helt enkelt en allt för bred dimma för att man skall kunna måla motiv eller liknande, finns det andra munnstycken eller vad gör jag för fel?


//Elia.

dumbo
2011-09-06, 20:59
Ja, man kan byta munstycken på airbrushar (vet inte om det går på just den du har) sedan beror ju bredden på det man målar även på avståndet mellan airbrush och det man målar på. Närmare ger en finare linje. Närmare kan ju dock innebära att man får för mycket färg och att det börjar rinna. Det verkar vara där som det fina med twin action-airbrushar kommer in. Då kan man bestämma mängden färg genom att genom att dra "knappen" bakåt.
Mina kunskaper i airbrushing är ganska tunna och än så länge bara teoretiska (som ju framgår av tråden), men så har jag fattat det hela iaf.

numnutchris
2011-09-06, 21:34
Japp - en sån där single-action (av/på-spruta) är lämpligare för att täcka ytor, inte dra linjer. Köpte själv en Badger 150 men för det mesta använder jag en billig dual-action (minns inte om det är biltemas, julas eller clasohlsons) - kostade nåt på 300spänn och ser ut som denna iallafall:
http://www.biltema.se/sv/Verktyg/Tryckluft/Verktyg/Air-Brush-fargspruta/
kompressor:
http://www.biltema.se/sv/Verktyg/Tryckluft/Kompressor/Kompressor/
som är ganska tyst men har satt en tank på min på några liter för att få det bra, utan tank pulserar luftströmmen speciellt när man behöver lite mer. Håller med fö. att stor kompressor/tank är att föredra men antingen brôtar de mycket eller är dyra.

Smajly
2011-09-06, 22:22
Har också biltemas "dyra" airbrush. Köpte den mest för att testa och se vad man kunde ha den till.
Och jag använder den ganska ofta faktiskt. Bättre än jag trodde för dom pengarna. Visst kan man måla tunna linjer.
Man måste bara komma på vilket tryck som passar och hur mycket man spär ut färgen. Jag brukar också göra som så när jag ska göra tunna linjer med den att jag skruvar av det yttersta munstycket (luftmunstycket) längst fram. Det är nämligen två delat (luftmunstycke och färgmunstycke)
Tar man bort den yttersta biten ser man tippen på nålen och kan på så vis hålla sprutan/nålen mycket närmare det man målar på och då blir linjerna betydligt tunnare.

Jag kör med en sån här kompressor fast en modell större som har högre tryck och mer lufttillförsel: http://www.mattonbutiken.se/index/product/id/SIL-AIR%252015%252FD/KOMPRESSOR_SIL-AIR_15_D.html

Elia
2011-09-07, 07:46
Det verkar vara där som det fina med twin action-airbrushar kommer in. Då kan man bestämma mängden färg genom att genom att dra "knappen" bakåt.
Mina kunskaper i airbrushing är ganska tunna och än så länge bara teoretiska (som ju framgår av tråden), men så har jag fattat det hela iaf.

Den biltema har drar man knappen bakot för att reglera färgen och luften reglerar man genom att trycka olika hårt, men tycker inte att det blir några skarpa linjer ändå.
rätt att man håller bara några cm ifån.

Elia
2011-09-07, 07:48
Har också biltemas "dyra" airbrush. Köpte den mest för att testa och se vad man kunde ha den till.
Och jag använder den ganska ofta faktiskt. Bättre än jag trodde för dom pengarna. Visst kan man måla tunna linjer.
Man måste bara komma på vilket tryck som passar och hur mycket man spär ut färgen. Jag brukar också göra som så när jag ska göra tunna linjer med den att jag skruvar av det yttersta munstycket (luftmunstycket) längst fram. Det är nämligen två delat (luftmunstycke och färgmunstycke)
Tar man bort den yttersta biten ser man tippen på nålen och kan på så vis hålla sprutan/nålen mycket närmare det man målar på och då blir linjerna betydligt tunnare.

Jag kör med en sån här kompressor fast en modell större som har högre tryck och mer lufttillförsel: http://www.mattonbutiken.se/index/product/id/SIL-AIR%252015%252FD/KOMPRESSOR_SIL-AIR_15_D.html

Jag ska pröva att plocka bort det uttersta munnstycket.

Jag kör med en riktigt stor kompressor men har en tryckreglering efter så jag får det tryck jag vill ha.

Smajly
2011-09-07, 10:55
Vilket tryck kör du med normalt då?
Själv kör jag normalt runt 1-1,5 bars tryck. Min kompressor klarar upp till 10 bar så det finns gott om luft.
Målar jag större ytor som ska täckas höjer jag trycket en eller två bar bara.

Vilken färg använder du? Spär du den något?
Jag har massor av olika färger men kör oftast med faskolor. Beroende på vad som ska göras spär jag den olika men oftast bara som den är direkt utan att spä den.

numnutchris
2011-09-07, 11:38
Den biltema har drar man knappen bakot för att reglera färgen och luften reglerar man genom att trycka olika hårt, men tycker inte att det blir några skarpa linjer ändå. rätt att man håller bara några cm ifån.

Det är nog en balans mellan övning, viskositet och tryck :) Du kan "fuska" genom att skruva in stoppet bak så nålen inte kommer så långt ut så är det lättare hålla nålen stilla i läge för fin linje. Sen får man öva på trycket så det man målat inte blåser bort på glatta ytor.
Jag kör ju budget med allmoge och brukar spä tills det blir typ mjölk, kanske grädde ibland, sen 2bars tryck i tanken.

Smajly
2011-09-07, 12:09
Ja och det är inte ens fusk att skruva på "stoppet"
Det är en väldans bra grej att använda där man vet hur mycket färg man ska ha på.
På så sätt behöver man inte bry sig om färgen utan det är bara att dra bak knappen så långt det går och så styr man målningen med luft-trycket istället.

Jag har aldrig plaströret på mina sprutor. Det tar jag bort direkt för jag använder ibland vänsterhanden till att justera nålen under tiden jag målar. När man gör vissa motiv är det väldigt användbart och det är lättare att få exakt den mängd färg man vill. När man styr både luft och färg med pekfingret e de lätt att man blir "trött" i handen efter ett tag och då e de perfekt.

Som numnutchris skriver så är det just övning, övning, övning, övning, viskositet, tryck, teknik och massa grejor som spelar in.

Elia
2011-09-07, 12:11
Vilket tryck kör du med normalt då?
Själv kör jag normalt runt 1-1,5 bars tryck. Min kompressor klarar upp till 10 bar så det finns gott om luft.
Målar jag större ytor som ska täckas höjer jag trycket en eller två bar bara.

Vilken färg använder du? Spär du den något?
Jag har massor av olika färger men kör oftast med faskolor. Beroende på vad som ska göras spär jag den olika men oftast bara som den är direkt utan att spä den.

än så länge har jag bara gjort stora ytor och då har jag kört på 3 bar.
men har testat göra linjer på 3 bar men då reglerat med sprutan, vilket inte har gått så bra,
Jag kör med faskolor och har kört den ospädd, kanske ska späda den lite?

kasoe
2011-09-07, 15:05
Jag läste "bildäck" och fick direkt dåliga vibbar från minnen jag har från just "bildäckslackering". Mitt råd, hoppa över det. Det funkar KANSKE till en modell i skala 1/72 men inte mer. Du får problem med att trycket varierar över tiden och det kommer ge dig gråa hår, åtminstonde bland de du inte ryckar av dig i ren förtvivlan... Nästan samma med "flaska" som också ger bra skjuts när den är ny och sen ändras det och man blir... tokgalen...

Kanske är det jag som har dåligt tålamod... ;)

Jag har även jag Biltemas "fina" spruta (den med överliggande kopp) och till den en "riktig" kompressor med tryckregulator och vattenavskiljare. Ska du lacka "inomhus" (dvs inte i garage/källare) så rekommenderar jag även Biltemas kompressor. Har ingen själv men har kompisar som har och även testat lite målning med sådan och den är bra och tyst!

Har inte målat RC utan andra modeller men att kunna ställa in trycket "rätt" och sen lita på att det ligger kvar är väldigt värdefullt! Skulle inte vilja ha det på annat vis...

Har även haft Biltemas billigare spruta med "sugkopp" som hänger under, den upplevde jag som avsevärt sämre...

Mitt råd, skaffa lite bättre prylar och Biltemas "fina" spruta och kompressor är helt OK. Blir väl lite drygt en tusenlapp tror jag... Risken om du skaffar fel prylar är att du anser att "Airbrush" inte är rätt och då missar du något... ;)

Mina råd... Notera som sagt att jag ännu inte målat en hel RC-modell men ävne jag har MBS J35 och 105 i "projekthögen"... ;)

EDIT: Kom på en sak jag glömde skriva, om man bara målar "litegrann" så är ju sprayburkar helt OK... Men det är ju ingen Airbrush... ;)

Hälsar,
Anders Ö

Smajly
2011-09-07, 21:26
Jag testade faktiskt idag med lite högre tryck.
Skruvade av yttersta munstycket och ställde upp trycket till ca 3 bar, kanske lite över och sprutade med faskolor direkt ur flaskan med sprutan på 15mm från pappret. Blev inte riktigt bra. Spädde sen ut färgen och då gick det betydligt bättre och kunde öka avståndet och ändå få samma fina linjer. Man får bara tänka på att föra sprutan lite snabbare.
Allt e ju reltivt vad man menar med tunna eller fina linjer. Mina blir ungefär som när man skriver med en kulspetspenna med lätt tryck och det är helt okej för att vara en biltema spruta.
Jag får exakt samma linjer vid 0,5 till 1 bar men då får man köra mycket närmare pappret och föra sprutan mycket saktare.