handdator

Visa fullständig version : Filma från luftenLancair
2011-09-04, 16:56
Skulle vilja ha tips på utrustning för att kunna filma från luften. Vet att man kan ta videosnuttar med en vanlig digitalkamera men vill kunna ta lite längre sekvenser. Inget behov att kunna ändra kameravinklar etc under flygning/fotografering, men start/stopp funktion kan ju vara bra. Kamerabärare: ingen quadrokopter eller liknande utan en större, stabil o långsam högvingad modell, dvs vikten är inte kritisk.

Novisen, inte vid spisen men när det gäller flygfoto med R/C-modeller

StarvinMarvin
2011-09-04, 17:24
Jag rekommenderar en Gopro HD som kamera. den både filmar och fotar helt ok. är stötsäker och väger lite samt är lätt att montera. Som flygplan så rekommenderar jag en EPP-FPV från hobbyking.. den e Stor o ful men stadig billig o lyfter mycket vikt. Jag kör denna setting just nu och är mycket nöjd. Sen ifall du vill flyga mindre kärror är det väl easystar eller bixler som gäller men dom har jag ingen erfarenhet av själv.

MVH // Mathias

TommyzT
2011-09-04, 20:44
Jag gjorde ett enkelt test i eftermiddags när solen stod lite lågt.

http://www.vimeo.com/28581468

andv
2011-09-05, 22:04
Jag gjorde ett enkelt test i eftermiddags när solen stod lite lågt.

http://www.vimeo.com/28581468

Snygg!

Nex-3 verkar intressant, gillar färgerna skarpt!

Klarar den kontraster och lågljus bättre än gopro? Har den video out?

Oskar Andreasson
2011-09-06, 06:58
Väldigt snyggt resultat/skillnad. Kör själv med en gopro och är väl nöjd... tills jag såg det här ;). Jag antar att det är Sony NEX-3, alltså en micro DSLR kamera va? http://www.pricerunner.se/pl/29-2610259/Digitalkameror/Sony-NEX-3-Silver-16mm-Lens-Kit-priser?

McRegor
2011-09-06, 08:25
Väldigt snyggt resultat/skillnad. Kör själv med en gopro och är väl nöjd... tills jag såg det här ;). Jag antar att det är Sony NEX-3, alltså en micro DSLR kamera va? http://www.pricerunner.se/pl/29-2610259/Digitalkameror/Sony-NEX-3-Silver-16mm-Lens-Kit-priser?

Hej Oskar,
Nästan rätt i alla fall...:)
Det är ingen spegelreflexkamera (SLR) men väl en digital systemkamera - alltså en kamera du kan byta optik på.
En kamera med i grunden mycket högre bildkvalitet än GoPro men det behöver ju inte nödvändigtvis betyda att resultatet blir mera tillalande i alla lägen. GoPro har ju en mycket större bildvinkel än de flesta objektiv till en systemkamera vilket kan vara både positivt och negativt. Skall man få samma bildvinkel på en systemkamera så blir vikten på kamera och objektiv avsevärd till skillnad från GoPro som är väldigt lätt. En stor bildvinkel gör också att man inte upplever t ex skakningar lika mycket utan den är mera förlåtande. Men jagar vi bildkvalitet så är givetvis en systemkamera a'la Nex 3 överlägsen en enkel kamera a'la GoPro. Men vi har trots allt sett många trevliga resultat producerade av GoPro så för att vara en kompromiss mellan olika önskemål - inte minst storlek - är den nog ändå rätt OK.
Det finns ju även andra "ruggade" kameror som inte heller är så stora men de flesta av dessa har inte samma breda bildvinkel som GoPro om man nu strävar efter detta.
Hälsningar
Roger

TommyzT
2011-09-06, 10:08
McGregor förklarar allt där. Jag tillägger bara att jag gillar GoPron ändå och använder den oftast. Filmen visar mest bara skillnad i skymningsljus. NEX-3:an var inställd på "Sunset" vilket gör den mer ljuskänslig och "boostar" färger vilket GoPron inte kan men gör ändå riktigt bra färger i bra ljusförhållanden. Och GoPron vager ca 200 gr jämfört mot NEX´s ca 500gr med lilla 16mm objektivet på.
Och för att svara "andv" så: ja! I mörker så går dom inte att jämföra. Nex klarar dåligt ljus riktigt bra, kontraster där svart är svart. Men den har nog inte live video ut. Eller kanske? har inte kollat faktiskt. Återkommer om det så fort jag minns...

freddan_6
2011-09-06, 12:31
Jag använder Contour Vholdr 1080 som har mer normalobjektiv än gopro. Jag har en billig modell utan video out.

http://www.youtube.com/watch?v=28gb6piC6Bg. Här i ett segelplan.

Oskar Andreasson
2011-09-06, 16:33
Tack för svar ;). Läste även lite mer på länken jag själv postade sen och insåg att ni har fullkomligt rätt, ingen video out... och dessutom är den ju rejält tilltagen för FPV i dimensioner/vikt. men man skulle ju kunna använda den tillsammans med någon annan kamera.

Jo, jag är nog nöjd med Gopron ändå so far, bildkvaliten är helt outstanding för det priset, däremot saknar jag färgåtergivningen i mörker litegrann, vi bor ju trots allt där vi bor :) .

Och eftersom alla andra postar filmer, så en kort filmsnutt/busflygning tagen i helgen med gopro 960:


http://www.youtube.com/watch?v=XFGK4ko8ErE

TommyzT
2011-09-06, 18:44
Bra upp med filmer :applouse:
Provade just följande. Nex-3 väger 850 gr med canon fisheye lins.
Har live feed! Filmade just samtidigt som Nex var inkopplad via hmdi sladd till min tv (nex har en hdmi och en usb anslutning). Så det kan ju gå att hitta rätt sladdar i en sån kanske. Inget jag tänker göra men det borde gå...

Oskar Andreasson
2011-09-07, 07:28
Digitala utgångar funkar ju tyvärr dåligt med våra analoga sändare... det finns ju konvertrar, men det är extra vikt.

Det påminner mig om något jag funderat till och från över, varför skickar "vi" alltid analog signal? Hade varit intressant att se någon som kör en digital sändare? Sorry om jag går off-topic här ;)