handdator

Visa fullständig version : Projekt - bygga en Ball Droneradioactive
2011-10-27, 13:25
Jag är nog inte ensam om att vilja bygga en den japanska "Ball drone", en single-rotor-flygande boll som har fått stor uppmärksamhet. Det finns en tråd på bla RCGroups:

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1454102

23988

Ett par saker som har fastnat:

1. 3 st gyro ska räcka för att stabilisera den.
2. 3x2 servo till roderytorna
3. 2 st mixers för att koppla ihop roderytorna.
4. Spoilers runt propellern är tydligen viktiga.
5. Tyngdpunkten ganska viktig

Andra frågor som dyker upp är valet av material. Kan 6 mm depron fungera till ramen? Ev. glasfiber/kolfiberförstärkt.

Valet av motor/propp. Iom att proppen sitter högt upp så är den maximalt bara 1/2 av bollens diameter. Så det får bli en avvägning där mellan bollens storlek/vikt och en motor/propp-setup som ger en hyfsad dragkraft och flygtid.

Hur ska man koppla mixers, dvs vilka trådar till vilka i nedanstående figur?


Schema från RCGroups-tråden:

23987

Fyll gärna på med frågeställningar och förslag.

Lasse

andv
2011-10-27, 23:05
Om du inte är väldigt sugen på separata gyros/mixar och många sladdar, så låter det smidigare att modda MultiWii (MiniWii) styra servosarna.. :D

radioactive
2011-10-27, 23:16
Om du inte är väldigt sugen på separata gyros/mixar och många sladdar, så låter det smidigare att modda MultiWii (MiniWii) styra servosarna.. :D

Jag har redan en hög gyros och mixar, men däremot inget Multiwii, så valet för min del är ganska lätt. De som håller på att diskutera "bollen" på bla RCGroups gör det med gyros och mixers som utgångspunkt. Jag misstänker att moddningen av ett Multiwii inte alls är sååå lätt..:)

Lasse

Oskar Andreasson
2011-10-28, 06:50
Jag kommer nog haka på det här projektet när idéerna klarnat lite om själva kroppen/bollen och kommer köra med ett KK kort som har stöd för single rotor :) . För egen del har jag funderat lite på alternativa lösningar i stil med att använda en fullerene byggsats, eller smältbar plast och forma till en fullerene etc. Men det känns som att det här är nog lättast ändå, med depron.

radioactive
2011-10-28, 11:42
Ja, jag tror att depron är den iaf enklaste vägen att gå för att ta fram en prototyp att jobba med. När den väl fungerar rent tekniskt, så kan man göra en ny, hållbarare. Förmodligen får man justera, skära lite och ändra på designen vad det gäller roderytor etc, så det är nog bäst att köra enkelt och simpelt till att börja med.

Jag har börjat pilla lite med en mall.... Jag ska räkna lite på vikt och vilken motorsetup jag ska använda. prototypen behöver ju i stort sett bara lyfta sig själv och inga andra tunga FPV gadgets...

Men jag gillar att vi kör olika när det gäller styrning, du kör kk och jag gyros/mixers. Det gör ju att vi får erfarenhet av båda och kan jämföra.

24005

Lasse

Malx
2011-10-28, 13:27
Jag misstänker att moddningen av ett Multiwii inte alls är sååå lätt..:)

OpenPilot CC kan flyga en sådan här boll utan moddningar iomed att mixningen är helt konfigurerbar.
(Sen har vi ju den lilla svårigheten att det knappt går att få tag på :))

Blomster
2011-10-28, 14:34
:sarcastic:Måste bara testa att få ihop en flygande boll.
Har också en del gyro och annat smått och gott liggande så det går nog att få ihop nåt.
Blir nog en depron/kolfiber/gyro variant för mig. Så enkel som möjligt.

Kommer att följa denna tråden :applouse:

radioactive
2011-10-28, 14:58
Ja, det är gött att vi blir några stycken och lär och utbyter erfarenheter med varandra. Lusläs gärna det som finns om "bollen" så ska jag fortsätta att fixa en mall. Någon idé om storleken? Jag funderar på 40-50 cm i diameter. Tror originalet är 42 cm.

Lasse