handdator

Visa fullständig version : Tips om första modell att bygga?ramenfeed
2011-10-28, 19:45
Hej hej,

Jag är en nybörjare inom Rc-flyget (trots år av intresse) och skulle vilja ha tips om ett lättbyggt och lättfluget första plan att bygga, helst med en metanolmotor då jag tycker att elmotorerna tar bort en stor del av själva byggandet och känslan av flygplanet.

Det enda plan jag har värt att nämna sen tidigare är en Kyosho Clipped Wing Cub som nu står på hyllan efter en spektakulär krasch :lol:

Jag har läst om bygge och lite tips i Pär Lundquists "Nya Radioflygboken" från 1979, som jag fick för en femma i biblioteket. Där nämner han en modell som heter Newbourn, som ska vara både lättflugen och lättbyggd, och det finns ett par ritningar utan nån egentlig källa, utom ett telefonnummer. Är det någon som har hört talas om denna modell? Är väldigt frestad att bygga den då den både ser ut som en härlig gammal oldtimer och (förhoppningsvis) inte kommer att smälla ihop med asfalten efter första starten.

Då jag misstänker att boken är mycket föråldrad, så undrar jag vad ni har att rekommendera som första bygge!
Newbourn ska enligt anvisning ha en 1.5-2.5cc motor. Vad bör man köpa för märke/modell av motorn och vilket material/vilka verktyg bör man köpa?

Mycket tacksam för svar! :thumbup:

ewalds
2011-10-28, 19:52
Tycker att du ska kontakta en klubb, få hjälp med flygningen och börja med en trainer.. Försöka glömma "utseendet" till en början och försöka lära dig flyga...
Under tiden kan du mycket väl bygga t ex en cub som du kan flyga när du väl lärt dig..
Tänker inte utveckla detta så mkt mer än att kontakta närmaste modellflygklubb och be om hjälp.. Du blir väl bemött, jag lovar!!

/Micke

bem
2011-10-28, 21:11
Hej,

Pär Lundqvist har en hemsida om foto, på den hemsidan har han även en modellflygblogg.
Hemsidan med kontaktinfo (Adress, telefon, e-post):
http://www.per-lundqvist.se/info/kontakt.htm

Bloggen:
http://www.per-lundqvist.se/modellflygverkstaden/om/start/

Gissar att han kan sälja dig en ritning på hans Newbourn.
Planet var med som "Månadens ritning" i Allt om hobby 1977 nr 4. Se PDF filerna nedan.

/Bo

ramenfeed
2011-10-28, 21:14
Tack så hemskt mycket för ritningarna och länkarna!


Och ewalds, även om jag tycker att modellen ser bra ut, så vill jag även bygga den eftersom den ska vara ett bra första plan och den verkar enkel och robust :) Men en Piper Cub vore inte helt fel, otroligt fina flygplan!

pgrts
2011-10-29, 07:45
Tänker du metanol så kanske du skulle fundera på något i 40-storlek.
Det är nog inte många motorer som är så lättstartade som till ex en OS 46 LA.
I och för sig kan en 2,5 cc också vara rimligt bra om den är inkörd.
Fördelen med en aning större plan kan vara flera.

freddan_6
2011-10-29, 08:17
Ska du bygga själv rekommenderar jag antigen hobbyträ eller Bo Gårdstad. De har bägge kit till modeller i lämpliga storlekar. Man bör gå upp till 1.5m spännvidd för att få ett plan som går lugnt även i lite vind. Hobbyträ har Blue Stick 20 som är lite mindre (1,37m) och Bo Gårdstad har Lajban (1,80m). Det är dock dyrare att bygga själv än att köpa en ARF. När det gäller motorer börjar fler och fler byta till el, el är mer lättstartat så man hinner inte ge upp. Själv har jag ASP, OS, SAITO och RCGF explosionsmotorer, alla fungerar bra, bara man har rätt inställningar på nålarna och bra glödstift. OS och saito var rätt inställda från leverans, ASP var det bara på sist inköpta motorn.

Men jag flyger ändå mest med el för det är så lätt att bara ladda batterierna och gå ut och flyga.

Jag har elmotorer till inomhusflyg på 19gram upp till motorer till en 2,2m P38 Lightning som väger 300gram. De sistnämda motsvarar en 10 cc metanolmotor.

En guide till motorinställning
http://www.rcflyg.se/forum/showthread.php/20721-Att-st%C3%A4lla-in-motorn-r%C3%A4tt%21
(http://www.rcflyg.se/forum/showthread.php/20721-Att-st%C3%A4lla-in-motorn-r%C3%A4tt%21)
Blue Stick 20
http://www.hobbytra.se/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=122&option=com_virtuemart&Itemid=1&vmcchk=1&Itemid=1
(http://www.hobbytra.se/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=122&option=com_virtuemart&Itemid=1&vmcchk=1&Itemid=1)
Bo Gårdstad Lajban
http://www.gardstad.se/lajban/lajban.htm
(http://www.gardstad.se/lajban/lajban.htm)
lycka till

Michael
2011-10-29, 08:23
Hej!
Newbourn är en trevlig modell som flyger långsamt och lätt, men som tyvärr aldrig fick någon större spridning på den tiden det begav sig eftersom den jämfört med andra samtida modeller (dvs. Bosse Gårdstads Lill-Johanna ) var mer komplicerad att bygga med exv. torsionsnäsa på vingen. Låt dock inte detta avskräcka dig.

Är du intreserad av att lära dig bygga från lösvirke är Newbourn en utmärkt modell. Lill-Johanna är ett samtida, charmigt alternativ med likartade flygegenskaper, lite större spännvidd och en något enklare konstruktion. Bägge hanterar vind lika bra.

Eftersom du vill flyga med metanolmotor rekommenderar jag att du skaffar dig en motor ur OS LA-serie om du inte sedan tidigare har vana av att hantera förbränningsmotorer. Till Newbourn blir en .15 motor utmärkt och för Lill-Johanna en .25. LA-motorerna är okomplicerade, lättstartade och driftsäkra. Jag använder själv OS46 LA-S i mina linkontrollerade stuntmodeller. Utrustningen kan hållas minimal, en glödstiftsack, en gummiöverklädd pinne att flippa propellern med och en flaska bränsle, förslagsvis med handvevad bränslepump. Glöm startmotorer, glowdrivers och annat, det behövs definitivt inte för en motor ur LA-serien.

Vad gäller byggtekniker så vill jag varmt rekommendera http://www.airfieldmodels.com/ . Det som inte står där är knappt värt att veta.

Eftersom både Newbourn och Lill-Johanna är avsedda för tre kanaler (sidroder, höjdroder och trottel) så har jag ett litet tips som jag vet går mot strömmen, men som jag själv en gång i tiden hade otrolig nytta av när jag gick över till att flyga även med skevroder: Koppla sid- och höjdroder precis så som man normalt gör när man flyger mod 2 dvs., sidroder och trottel i vänsterspaken och höjdroder (och senare även skevroder) i högerspaken. Den gängse rekommendationen är att man har sid- och höjdroder i högerspaken, men då lär man in beteenden som man senare måste ändra vid övergången till en skevroderförsedd modell.

Genom att redan från början flyga med sidrodret i vänsterspaken så kommer alla de reflexer du tränar upp vid flygning med trekanalsflygplanet att fungera på samma sätt när du senare går över till flygplan med skevroder. Det gäller exv. taxning på marken, sidroderhanteringen i svängar och under grundläggande manövrar som looping, wingover, spinn och kvickroll (som alla går utmärkt att träna med ett trekanalsflygplan).

ramenfeed
2011-10-29, 12:04
Jag hade spanat in en SC-12 motor på 1.94cc för runt femhundringen, som finns i den enda lokala hobbyhandeln, men är det något att köpa? Eller bör man beställa något annat?

Just nu ligger väl valet mellan Newbourn och Lill-Johanna. Har fått svar om ritning på Newbourn men så vitt jag förstår så ska den kosta minst 300.
Och om jag nu vill bygga eget så är väl 2.4Ghz överlägset bäst att köpa, om jag nån gång vill använda radion för nån annan modell.

Michael
2011-10-29, 12:27
2.4 GHz är numera det naturliga valet av frekvensband för modellflyg.

Vad gäller motorn så upprepar jag min rekommendation. LA-serien må vara någon hundralapp dyrare, men det är synnerligen lättanvända motorer. SC motorn fungerar antagligen bra, men enligt min erfarenhet är spridningen i kvalitet större på "kinamotorer" som SC, ASP mm. Dessutom är portning och kompression nästan alltid avpassade för hög effekt snarare än lätthanterlighet.

bem
2011-10-29, 17:41
Hej,

OS har varit med väldigt länge och är det fabrikat andra fabrikat ofta försöker ta efter. OS kan väl sägas vara den ledande tillverkaren av glödstiftsmotorer. Förr var även Webra ett stort märke men de gick i konkurs för nåt år sedan. Idag finns många Kina-motorer och de kan säkert vara bra också. Men OS är ett säkert kort så har du råd att lägga nån hundring till för t ex en OS 15LA så kanske du blir mer nöjd i längden.

2.4GHz radio är det förhärskande idag när man köper ny radio. Har du råd så håll dig till de etablerade större fabrikaten som har varit med många år, men här finns Kina-radio också förstås som kostar en spottstyver. T ex Futaba, JR, Spektrum, Multiplex, Graupner är etablerade fabrikat som har bra radioanläggningar som passar såväl nybörjare som mer avancerade användare. Själv har jag en Futaba.

Du har prickat in två bra modeller tycker jag, Newbourn och Lill-Johanna. Jag antar du hittat till Bo Gårdstads hemsida och information om Lill-Johanna som finns där. Den beskrevs även i Allt om hobby 1975 nr 1. Se PDF filerna nedan.

Det är lite ovanlig ingång till modelllyget du väljer då det inte är så många nybörjare som bygger plan från ritning nuförtiden skulle jag tro (förr var det lite vanligare, men byggsats var vanligast då). Men det är ofta halva nöjet att skapa en modell själv. De allra flesta börjar idag med en "färdigmodell" (ARF, Almost ready to Fly) och ofta i "cellplast" (Elapor, EPP osv) och ofta med elmotor. Kul att du vill bygga.

/Bo

ramenfeed
2011-10-29, 19:39
Finns det nån sida ni rekommenderar där man kan köpa motorer?

Eftersom ritningen till Lill-Johanna kostar runt hälften så mycket som Newbourn, så lutar det nog mer åt att jag bygger Lill-Johanna. Även om jag fortfarande tycker att Newbourn ser riktigt bra ut för att vara en extremt lättflugen trainer.

bem, Jo jag har bara fastnat för gamla tiders sätt att flyga/bygga plan. Jag har en Kyosho Clipped Wing cub sen tidigare som inte har rört sig efter en misslyckad dykning för ett par år sedan, men jag tycker bara att ett plan du köper i butik inte har den riktiga känslan, utan man ska bygga det själv så att man verkligen vet att det är "din" modell :)

Michael
2011-10-29, 22:17
Ett exempel bland flera svenska handlare är HAB:

http://www.hab.se/os-max-25la-silver-p-3884-c-577.aspx

Prova också att ringa Bosse på Hobbyborgen, http://www.hobbyborgen.se/, som brukar kunna ge bra priser.

Ytterligare ett tips: Häng inte upp dig på priset för ritningen. 150:- mer för Newbourn spelar liten roll i det stora hela. Det kan löna sig att annonsera i "köp och sälj" här på rcff.se eller hos svensktmodellflyg.se. Det finns många ritningar runt om i landet som ligger oanvända som du kanske kan få tag på till ett bra pris.

bem
2011-10-29, 22:38
OS motorer i Sverige, Model-Craft
http://www.model-craft.se

/Bo

freddan_6
2011-10-30, 04:29
Sen kan man även köpa från England
justengines
http://www.justengines.co.uk/
(http://www.justengines.co.uk/)eller
hongkong
himodel
http://www.himodel.com/sort.php?sub2=CH
hobbyking
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__251__55__Gas_Glow_Engines_parts-Glow_Engines.html


O (http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__251__55__Gas_Glow_Engines_parts-Glow_Engines.html)m man rekommenderar motorstorlek för ett flygplan så ligg alltid i överkant av rekommendationen. Detta för att det blir en obehaglig upplevelse om man inte har tillräcklig kraft. Men ligg inte mycket över, för det blir en annan obehaglig upplevelse att flyga tungt.

Platsen för tyngdpunkt ska du speciellt beakta, det går inte att flyga baktungt.
Bygg lätt och rakt. Mitt huvudlim är vitlim av hög kvalitet. Det tar lite tid men håller bra, seg fog som inte går upp.
http://byggkatalogen.byggtjanst.se/sika_sverige_ab/lim/sikabond_540/i171547/

m.v.h. //Fredrik

jaka
2011-10-30, 10:09
Hej!
Lill-Johanna (Bosse Gårdstad kärra)är ett bra val! Började själv med en sån kärra för 36år sedan när jag var 21 år gammal.
Till den passar en OS .25 LA utmärkt! Allt över det i motorstorlek ger för mycket kraft. Till den motor/planet kombinationen funkar en 9x6 eller 10x4 prop bäst (RAM, Graupner eller APC).
Väljer du fyrtakt (vilket inte är så lämpligt för en ren nybörjare) så är en .40 motor godtagbar.men då blir planet betydligt vassare och får inte så bra flygegenskaper som med en lätt .25 motor.
Planet kläs lämpligen med Oracover eller Oratex!
Hälsningar!
Jan K
Väsby Modellflygare

LIP
2011-10-30, 11:18
I våran klubb för en massa år sedan så var det några stycken som byggde Newbourn, kan inte påstå att det var en optimal nybörjarmodell, enligt mitt tycke så tyckte jag inte att dom flög speciellt bra.

Jag har inte flugit Lill-Johanna men jag tror nog mer på den i allafall.

Men har du möjlighet att få tag på ritning till RC-Viking så är det också ett bra val.

LIP
2011-10-30, 11:18
I våran klubb för en massa år sedan så var det några stycken som byggde Newbourn, kan inte påstå att det var en optimal nybörjarmodell, enligt mitt tycke så tyckte jag inte att dom flög speciellt bra.

Jag har inte flugit Lill-Johanna men jag tror nog mer på den i allafall.

Men har du möjlighet att få tag på ritning till RC-Viking så är det också ett bra val.

jaka
2011-10-30, 11:25
Hej!
R/C Viking är ju en en-kanalskärra från 1958 !!!! Inte speciellt lämplig för en ren nybörjare idag!

Newborn är en lite för liten kärra och går inte att jämföra med Lill-Johanna vad gäller nybörjarlämplighet (Kunna taxa på marken,starta lätt från gräsfält, flyga stabilt när det blåser,lättflugen pga låg vingbelastning,lättlandad pga låg vingbelastning osv)!

ramenfeed
2011-10-30, 12:16
I våran klubb för en massa år sedan så var det några stycken som byggde Newbourn, kan inte påstå att det var en optimal nybörjarmodell, enligt mitt tycke så tyckte jag inte att dom flög speciellt bra.

Enligt Pär Lunqvist själv ska Newbourn vara väldigt lättflugen, men jag tror ändå att Lill-Johanna blir vald att bygga.

Den billigaste OS .25 LA hittills är http://www.hab.se/os-max-25la-silver-p-3884-c-577.aspx , plus 50 kr frakt. Det verkar inte finnas några OS motorer i den enda lokala hobbyhandeln :(

Just nu är det väl en 2.4Ghz radio som oroar, priset kan ju vara rätt så högt om man inte vill satsa på billigare och sänka kvalitén.

bem
2011-10-30, 15:57
Hej,

Ang 2.4 GHz radio - ibland kan man göra begagnatfynd på Köp & Sälj här och även på den andra svenska siten svensktmodellflyg.se
Du klarar dig med en enklare radio på 4-6 kanaler i början (efter ett tag brukar de flesta vilja ha lite fler finesser och då blir det ofta en mer avancerad radio). Om man mot förmodan skulle tröttna på hobbyn så ha även i åtanke är det lite enklare att sälja en väl beprövad radio av känt fabrikat.

/Bo

Michael
2011-10-30, 19:12
Hej!
Newborn är en lite för liten kärra och går inte att jämföra med Lill-Johanna vad gäller nybörjarlämplighet (Kunna taxa på marken,starta lätt från gräsfält, flyga stabilt när det blåser,lättflugen pga låg vingbelastning,lättlandad pga låg vingbelastning osv)!

Jag har varit i närkontakt med bägge flygplanen och vet därför att Newbourn flyger precis lika bra som som Lill-Johanna. Newbourn är något mindre men också avsevärt lättare och har därför en något mindre vingbelastning än Lill-Johanna. Med oldtimerhjul av rejäl storlek tar sig bägge modellerna utan problem fram på normala gräsfält. Newbourn är enklare att transporter i mindre bilar.

Den enda nackdelen jag kan se med Newbourn för en nybörjare är att bygget kommer att ta lite längre tid än för Lill-Johanna.

Vilken av dem man väljer har att göra om tycke och smak snarare än skillnader i flygegenskaper.


Angående begagnad radio: Var lite försiktig om du ska köpa en begagnad radio, köp endast från personer du litar på. Speciellt mottagarna kan ha varit utsatt för ordentliga krascher som kan påverka tillförlitligheten. Även sändarna kan ha levt ett hårt liv i simulator och kan därför ha slitna spakpotentiometrar.

jaka
2011-10-30, 19:25
Hej!
Visst är Newborn lättflugen! Inte tu tal om saken. Men den är så liten, bara 1,8cc motor! Det betyder att du får svårt att markstarta och att den är vindkänslig. Då är Lill-Johannan bättre!
Kolla på Amerikanska e-Bay ...eller Tyska e-Bay, där hittar du flera OS FP och La .25 motorer för några hundralappar. Många helt nya.
Välj en Spektrum DX6i eller en motsvarande Futaba 2,4Ghz radio.

LIP
2011-10-31, 06:42
Jaka, visst är RC-viking en enkanals-kärra men klarar man av att bygga från ritning så tror jag också man klarar av att modifiera med ett höjdroder.

Jag håller med dig att annars så är det en olämplig modell för en nybörjare då man i princip måste vara en erfaren friflygare för att kunna trimma in en sådan modell.

ramenfeed
2012-05-28, 15:41
Hej igen,

Nu då det börjar bli vänligare flygväder och mycket fritid framöver har jag börjat ta tag i projektet att bygga eget igen.
Då jag kollade ritningar på Bosse Gårdstads sida (http://www.gardstad.se/index.htm) så hittade jag även en annan modell, SK78, som verkar vara en bra nybörjarmodell. Nu är valet alltså mellan Newbourn, Lill-Johanna och kanske SK78.
Problemet är bara att om jag väljer en kärra jag sen inte är väldigt nöjd med har jag lagt ut mycket tid och pengar på den, vilket är en bristvara ibland...

Tror att det blir Lill-Johanna ändå, då den verkar fungera fint. Problemet är väl bara att jag börjar bli lite väl intresserad av skalaflyg och verklighetstrogna modeller...

bem
2012-05-28, 16:28
Friskt vågat hälften vunnet - Lill Johanna går ju rätt fort att bygga ihop genom sin enkla konstruktion. Nånstans får man börja så prova med Lill-Johanna, det skulle nog jag satsa på.
SK2000 är en lite uppdaterad version av SK78 med vinge som enligt Bo Gårdstads hemsida skall vara mer lättbyggd. Och så finns SK2000E, eldriven.
Du kan köpa byggsats av många av Bo Gårdstads konstruktioner här:
http://www.modellproduktion.se/Svensk-Modellproduktion-SMP.html

/Bo

ramenfeed
2012-05-28, 17:29
Lill-Johanna verkar det bli, då jag hittade en relativt billig OS .25 LA på amazon.de.
Tack för länken, men det verkar som att de inte har LJ som byggsats där just nu.

Ska in till Umeå Rc för att köpa en reserv för ett slutkört servo snart, passar nog på att fråga om de har någon lämplig radio och mottagare inne.

McRegor
2012-05-28, 19:02
Även om man med mycket energi kan bygga ihop en kärra hyfsat snabbt så är mitt råd att köpa en ARF-kärra och lära dig på. Dels är du snabbare i luften, dels slipper du tråkigheterna när ditt hembygge går sönder vilket "förstakärrorna " tyvärr bukar råka ut för.
Hälsningar
Roger

LIP
2012-05-28, 20:05
Av de modeller som du räknat upp skulle jag rekommendera SK78 eller Sk2000, har provflygit båda och det är bra nybörjarmodeller och inga konstigheter heller att bygga.

Mr Z
2012-06-01, 22:18
Även om man med mycket energi kan bygga ihop en kärra hyfsat snabbt så är mitt råd att köpa en ARF-kärra och lära dig på. Dels är du snabbare i luften, dels slipper du tråkigheterna när ditt hembygge går sönder vilket "förstakärrorna " tyvärr bukar råka ut för.
Hälsningar
Roger


Här håller jag med fullständigt!
Ett scratch-bygge är helskoj och jag älskar också doften av metanol men du kan ju bygga din balsakärra samtidigt som du lär dig flyga på en annan.
Med en enkel el-foamie är du i luften "in notime" och innan du byggt klart din balsabyggsats har du redan flera flygtimmar i ryggen och säkert en hel del krasher också. En foamkärra slipper man nämligen bygga en ny när man krashar. Man limmar bara ihop den och kör igen :)

MVH
Peter Z

ramenfeed
2012-06-04, 09:51
Det låter vettigt, ska sikta på att faktiskt få in lite mer flygvana i ryggmärgen innan jag drar upp ett hemmabygge i luften!

Har kollat in lite skolflyg hos närmaste flygklubb (MFK Vingarna i Umeå) men har inte fått något svar än.
Min gamla kärra, Kyosho Clipped Cub, verkar fungera sådär, det är bara kontakten med radion som verkar vara lite krasslig då den efter ett tag slutar att svara. Drar man på fullgas vill iallafall höjdrodret svara i nån sekund, men sen fungerar knappt nåt mer. Dåliga batterier i sändaren kanske? Hade inte heller antennen fullt utdragen, testade egentligen bara planets ack inomhus.

freddan_6
2012-06-04, 13:00
Radiostrul måste utredas, och utredningen får du stå för själv. Jag hade t.ex. ett trasigt servo som drog så mycket ström att mottagaren ballade ur och gav felaktig signal till ett annat servo, som i sin tur slet sönder kuggarna.

00) Var systematisk och ta reda på t.ex. vad som händer om du inte gasar fullgas.

0) Ladda alla batterier och mät med voltmeter att de tar laddning, gamla NiMH eller NiCD tenderar att dö om våren efter att ha legat oanvända över vintern. Jag tror i och för sig att ditt mottagarbatteri är dåligt, vad ger det för spänning när höjdrodret inte vill längre.

1) Ta bort pryl efter pryl tills du har något minimalt som fungerar.

mvh. //Fredrik

McRegor
2012-06-04, 13:02
Väl fungerande grejor är A och O så se till att du har riktiga prylar och inget som bara fungerar ibland.
Åk ut till klubbfältet en kväll när det är bra väder så träffar du säkert nån flygare där.
//Roger