handdator

Visa fullständig version : Högersväng?lekman
2011-11-03, 11:49
Hej
Är ny på detta forum o börjar med en kuriosafråga, kanske. Är oxå ny på RC-flygning, har ett par kinesiska elektriska plan med borstlöst o vingspann på just under metern, lågvingat med fyrkanals. Kräver att man kan lite när man ska ut o upp i luften. Har väl definitivt varit varierande framgång, men kul är det ju. Första planet bertår nu mer av lim än frigolit.
Frågan är, -jag känner mej ganska Ok närjag kör vänstervarv, men om jag försöker mej på att köra åt höger så sätter jag den i backen direkt. Har jag en hjärnskada , eller vad handlar det om?

/Lars

Snickarjävel´n
2011-11-03, 12:27
Säkert ett rätt vanligt fenomen men som man aldrig hör nått om direkt, kanske lite pinsamt att säga "jag kan bara svänga till höger" ex.vis.
För min egen del är det de samma som för dig, känns bäst i vänster varv och var i början nästan ett krav att köra vänster varv för annars blev det fel.
Man ger det lite träning när man väl behärskar flygningen i sig då nöter man på med höger varv istället och efter en stund så reagerar du inte ens på vilket varv du kör...

HS-Racing
2011-11-03, 13:21
Har du tillgång till en simulator så kan du ju kanske nöta in högersvängen där så slipper det bli en flygande limklump..

Jag har dock haft samma fenomen, men jag började köra med "tumme pekfinger" ist för bara tumme på spakarna.. och då fick jag till det bättre, nu säger inte jag att man SKA köra med både pekfinger och tumme, för det är ju en smaksak.. men det funkade för mig iaf !!
och det kostar ju inget att prova, så länge man inte sätter maskin i backen förståss!!

Tobbepostis
2011-11-03, 13:32
Är det inte likadant när man ska sladda med en cykel eller skidor ,det går lättare till vänster?
Tobbe

PatrikE
2011-11-03, 14:19
Jag har sett att vänsterhänta har lättare att svänga höger än högerhönta i början...

Troligen har det något med det att göra!

Kennerdahl
2011-11-03, 16:17
Jag gillar vad jag läser men själv kan jag inte svara på detta mysterium då jag flög Realflight drygt 2 månader innan jag flög på riktigt och eftersom man startar åt olika håll så gick det fint åt båda hållen när jag flög.

Däremot så tycker jag det känns lite lättare att flyga kniv från höger till vänster istället för tvärt om, kanske lite samma sak, eller? :)

Michael
2011-11-03, 16:33
Att det ibland upplevs som svårare att svänga åt höger kan i viss mån ha att göra med att ett motordrivet plan med normalt roterande propeller beroende på gyroskopiska krafter får ett nos-ner moment som gör att planet tenderar att gräva i svängen. Vid vänstersväng blir det istället tvärtom så att man får ett gyroskopiskt kraftmoment som hjälper till att hålla flygplanets nos uppe.

jaka
2011-11-03, 19:50
Hej!
Tyvärr har det inte med det att göra,det är försumbart! Nej! Det hela beror på att högerhänta lättare svänger i vänstervarv! Varför??
-Har någonting med hjärnan att göra.

Se på alla löpgrenar, hästlopp, skridsko, motorsport som speedway,1000m dirttrack och Indy 500 osv körs i vänstervarv...just för att vi högerhänta dominerar.-Skulle vara tvärt om om vänsterhänta var i majoritet...

lekman
2011-11-03, 19:52
Hej
Mitt problem är att jag får ett tydligt hjärnsläpp och kan glömma bort hur jag drar åt mej höjdrodret, eller skevar åt fel håll. När jag flyger vänstersväng så kan jag reglagen, men allt r helt plötsligt borta när det bär av åt höger. Det är normalt att kan jag svänga åt båda håll på MC, kan oxå hantera min gamla audi quattro med kontrollerade uppställ i 120 (vinterväg), åt båda hållen. Jag tror att mina hjärnhalvor har kontakt med varandra i andra sammanhang, men är lite tveksam när det gäller RC-flyg.
/Lars

Mr J
2011-11-03, 20:16
Ta det lugnt, det kommer...
Jag upplevde samma sak i början, när det släpper så är det bara att nöta åttor och efter ett tag tänker man inte på vilket håll man svänger åt.

jaka
2011-11-03, 20:21
Hej!
Helt naturligt! Alla högerhänta tycker att det är svårare att svänga höger! Efter några års träning kommer du att tycka att det är hur lätt som helst att svänga höger (även om du hellre svänger vänster),så det är bara att ligga i.

Att göra något så enkelt som att svänga med bil och hoj kan inte jämföras med att flyga...

Michael
2011-11-03, 20:42
Hej!
Tyvärr har det inte med det att göra,det är försumbart! ...
Så enkelt är det inte, gyrokrafterna uppstår alltid då ett propellerdrivet flygplan byter färdriktning. Huruvida de är försumbara eller ej beror på en mängd olika faktorer. Observera att jag skriv "i viss mån", jag har aldrig påstått att gyrokrafter skulle vara huvudorsaken.

Modellflygarn
2011-11-03, 21:04
Tror de allra flesta har svårare med höger än vänster oavsett gyrokrafter eller inte så du har nog inte så allvarligt hjärnsläpp. :)
Bara att nöta åttor så fixar det sig till sist!

LIP
2011-11-03, 21:37
Jag hade också problem med det de första åren tills jag bestämde mig för att jag måste göra nåt. (70-talet)

Jag övade start och landning enbart i högervarv under hela flygpass, det tog ett antal timmar så satt det.

Oskar Andreasson
2011-11-03, 22:01
Jag kommer ihåg någon gammal skröna jag hörde för många många år sen, med Bleriot XI och andra liknande plan så räknades det som (och räknas fortfarande?) avancerad flygning att göra en högersväng på grund av vridmomentet i motorn. Någon som kan dementera/bekräfta är mer än välkommen ;).

jaka
2011-11-03, 22:14
Hej!
Ingen skröna alls! På en Bleriot XI så har du en Gnome -Rhone motor (roterande)! Klart det blit stora gyrokrafter då!
Kan inte jämföras med våra små modelmotorer/propellrar!
Var likadant med WW1 kärror som Fokker Dr1 och Sopwith Camel! De svängde mycket bättre åt motsatt håll propellern roterade.

lekman
2011-11-04, 08:30
Hej
Det här med högerhänt, ja jag är högerhänt, men tex när jag skriver på tangentbordet så är vänsterhanden bättre än högerhanden, att hitta rätt bland knapparna, å ä o ö är jobbiga, trots att dom sitter på höger sida. Trodde (att jag hört) att det bara är en bråkdel av oss som är genuint högerhänta och genuint vänsterhänta och att den stora andelen av människosläktet kan egentligen lika bra med båda händerna..... I vilket fall som så är det bara att träna på, o planet har blivit väldigt tåligt med alla förstärkningar, väger idag ca 70 g mer än från början, vilket var 420 g.
/Lars

pgrts
2011-11-04, 14:57
Och om ni inte har tillgång att prova en Bleriot så kanske ni kan testa en gammal BMW motorcykel.
Med motorn på längs i stället för de mera "normala" tvärställda så är det lite teknik i svängarna.
När man svänger åt ena hållet ska man ge gas och åt andra ska man motorbromsa för att cykeln ska lägga sig åt rätt håll.

På en del plan högerriktar man ju motorn för att till viss del motverka vridmomentet - men det är väl propellern som orsakar det och inte motorn i sig.

Michael
2011-11-04, 17:47
Hej!
...
Var likadant med WW1 kärror som Fokker Dr1 och Sopwith Camel! De svängde mycket bättre åt motsatt håll propellern roterade.
Det beror på vad du menar med "åt motsatt håll propellern roterade". På Sopwith Camel roterar propellern som på ett vanligt modellflygplan, dvs. sett från sittbrunnen är rotationen medurs. Om piloten skulle kunna se de roterande propellerbladen framför sig så rör de sig från vänster mot höger. När det gällde svängar så var det så att Sopwith Camel svängde snabbast åt just höger, dvs. åt samma håll som propellern roterar, tvärtemot vad du skriver.

I en gammal bok om Sopwith's flygpplanskonstruktioner som jag har uppskattar man svänghatigheten åt höger till mer än den dubbla jämfört med vänstersväng. Man påpekar också att man som pilot måste vara uppmärksam på att man vid högersvängen får ett kraftig nos-ner kraftmoment.

Svängtekniken var minst sagt märklig och man kan förstå att många piloter hade problem med Camel:

"The simplest manner in which to make right-hand turns with a Camel was to start the turn with the rudder, put on plenty of aileron for a tight bank, and then use top-rudder to keep her nose up and employ the elevator as a reversed rudder. Once that trick had been learned the Camel was mastered, and the young pilot would suddenly realize what a marvelous aircraft he had under his control."

I en riktig snabb högersväng lär det ha krävts nästan full VÄNSTER sidroder för att hålla upp flygplanets nos och därmed förhindra en kraftig dykning.

LIP
2011-11-04, 18:40
På en del plan högerriktar man ju motorn för att till viss del motverka vridmomentet - men det är väl propellern som orsakar det och inte motorn i sig.[/QUOTE]

Nja, stämmer inte riktigt, varför man högerställer motorn är för att motverka den sidoanblåsning som blir av propellerströmmen mot fenan, förutsatt att rotationsriktningen på motorn är medsols.

AM
2011-11-06, 11:50
Att man upplever det svårare att svänga höger som modellflygare beror på att 99.9 procent av modellflygare börjar med att endast svänga vänster och flyga runt sig själv. Då blir man snabbt van vid det och högersvängen upplevs allt svårare ju mer man "övar" på vänstersvängar.

Den sidoanblåsning Lasse här ovan talar om är egentligen inte en anblåsning utan det faktum att dragkraften från propellern ligger något till höger om propellermitten (sett från förarplatsen) vid en motor som roterar vänster (sett framifrån). Hur kan då detta komma sig? Jo ett flygplan måste alltid ha en viss anfallsvinkel i förhållande till flygvinkeln. Dvs, att nosen och motoraxelns centrum exempelvis pekar 10 grader uppåt vid stigning (ganska vanligt för exempelvis PA-28 och andra sportflygplan). Men den stigvinkel flygplanet har är kanske 5-6 grader. Det innebär att propellern har en vinkel som är 4-5 grader högre. Propellern anblåses snett nerifrån och det propellerblad som rör sig uppåt (Det vänstra för piloten sett) får en 4-5 grader lägre anfallsvinkel, och följdaktligen får det propellerplad som rör sig neråt (till höger för piloten sett) får en 4-5 grader högre anfallsvinkel. Det innebär i korthet att det "högra" propellerbladet (från piloten sett) drar mer än det vänstra. Alltså vill maskinen gira åt vänster - om man inte korrigerar med att trampa sidroder åt höger. (Titta på ett privatplan som startar - där ser man ibland att planet hänger på höger vinge - helt enkelt för att piloten trampar för lite höger sidroder). Vid planflykt gäller samma sak och då bygger man in en kompensation antingen med att sidorikta hela motorn, eller vrida sidrodret lite grand. Då blir flygplanet "trimmat" för planflykt.Hej!
Ingen skröna alls! På en Bleriot XI så har du en Gnome -Rhone motor (roterande)! Klart det blit stora gyrokrafter då! Kan inte jämföras med våra små modelmotorer/propellrar!
Var likadant med WW1 kärror som Fokker Dr1 och Sopwith Camel! De svängde mycket bättre åt motsatt håll propellern roterade.


Gyrokrafterna gör sig påminda när man pitchar upp eller ner. Dvs att om man snabbt höjer nosen (pitchar upp) får man en gyrokraft som verkar 90 grader från påförd kraft. Det innebär att nosen då vill gira åt vänster för en motor som roterar moturs framifrån sett (den vanligaste rotationsriktningen för motorer) och höger för en motor som roterar höger (medurs framifrån sett). Ju större massa (tyngd) på propellern - ju större gyrokraft. På en roterande motor är det m.a.o. en stor gyrokraft. Men kom ihåg att maskinen måste pitcha upp eller ner - eller i sidled - för att kraften ska bli kännbar - så vid de plansvängar Mikael Carlson exempelvis gör med sina Bleriotplan är det liten gyropåverkan. Mikael har berättat att han däremot får hålla fullt motskev i Tummelisan när han loopar - och det räcker ändå inte till. Han säger att Tummelisans skevroder mer verkar sitta där för syns skull. De är oerhört ineffektiva...

Mvh
Ove

HS-Racing
2011-11-06, 19:27
Det Ove inte vet är inte värt att veta !!

Underbart vad kunskap det finns runt om i svedala, en enkel fråga resulterar i all denna kunskap !! Fantastisk !!

Ove, du har helt klart rätt jobb !!

AM
2011-11-07, 14:32
Tack.

Mvh
Ove

senmathal
2011-11-26, 18:15
Och varför börjar 99.9% av alla modellflygare att svänga till vänster? Jo för att det för de flesta av någon outgrundlig anledning upplever det lättare med kordinationen vid vänstersväng. Sedan förstärks detta då man dumt nog svänger oftare åt vänster än höger för man känner sig säkrare med det. Bra råd att medvetet bara göra högersvängar några pass.

Jag har tidigare åkt väldigt mycket slalom och har haft skidskola för barn. Åker man slalom gör man av förklarliga skäl exakt lika många högersvängar som vänstersvängar, funkar inget bra annars. Efter 20 år med regelbundet slalomåkande är det lika fullt enklare eller på något sätt naturligare att svänga till vänster. Detta fenomen är jag långt ifrån ensam om att uppleva, tvärtom är det något som delas av de flesta. Vad gäller höger och vänsterhänta har jag för mig att det inte ska vara någon skillnad men där kan jag minnas fel. Däremot finns det en del som tycker höger är lättare.

Sitter och tittar på VC i storslalom medan jag skriver och kan konstatera att åkare efter åkare gör stoppsladden till vänster. Och det är inte snack om att dom kan svänga och svänger även till höger men det är lite naturligare till vänster. Nu hann jag bara kolla fem åkare av vilka fyra svängde till vänster. Nästa fem kanske svängde till höger men jag tror inte det.

/Mats

Snickarjävel´n
2011-11-26, 19:39
Om jag inte minns fel så sa Nyroth en gång i ett inlägg något i stil med "nöt in en åtta, när du behärskar den nöter du på med knivegg på både vänster och höger sida från båda håll" för min egen del så har detta gjort stor nytta just i avseendet att numera kvittar i princip vilket håll man kommer på (det går åt helvete ändå men men :sarcastic:) många gånger så ligger det nog nått i detta.

Man blir inte bättre på det man är dålig på om man inte tränar.

Modellflygarn
2011-11-26, 21:27
Har flugit i över 30 år och lik förb. är det lättare att svänga vänster. Har inga problem med högervarv men ändå. :)

Träna åttor från alla håll är bra medicin. Landa i höger o vänstervarv osv.
Helt plötslig står man på ett fält där man av nån anledning inte kan göra sitt stora vänstervarv när man ska landa och är det ju bra att behärska båda...

Bara att träna på det som är besvärligt så löser det sig!