handdator

Visa fullständig version : Gyrokopter sökersLillpap
2011-11-07, 18:33
Hej

Mitt namn är Alexander och jag skriver nu detta inlägg för att jag söker en radiostyrd Gyrokopter till mitt projektarbete. Jag har nämligen tänkt skriva lite om gyrokoptrar hur de användes då och nu samt historia etc etc och tänkte däför fråga om någon kanske har en liten mackapär som ligger och samlar damm som man kanske vill byta eller något liknande. Jag är dock väldigt ny till när det gäller flygande RC fordon så vill gärna få så mycket information som det bara går så vore jag tacksam

MVH Alexander Ohlsson Pap/Lillpap :)

Ålänning
2011-11-07, 21:43
Autogyro?
Tycker Cierva C30 mest liknar nånting av den äldre varianten.
Finns flera RC-tillverkare som gör den i olika storlekar och utförande.

flygaren_93
2011-11-08, 11:10
Hej Alex, bra namn ;)
Roligt att du vill göra ett projektarbete om gyrokoptrar, de är en underbar skapelse men ganska ovanliga i modellflygvärlden.

http://www.rcflyg.se/forum/attachment.php?attachmentid=24340&d=1320748806
http://www.rcflyg.se/forum/attachment.php?attachmentid=24339&d=1320748726
Är det en sån här du är ute efter? (en flygkompis är ägaren av denna skapelse)

Gyrokoptrar är enligt min åsikt mycket svårare att flyga än ett tradionellt flygplan eftersom man måste hålla farten uppe och inte lika distinkt roderrespons. Vid hård landning blir resultatet mycket mer förödande eftersom rotorn är känslig, speciellt vid större storlek +500gram.
Det finns säkert ett antal aoutogyro i 40 storleken (7cc metanolmotor, ≈1.5 kg) ute i sverige och samlar dam men utan hjälp av en erfaren flygare kommer flygturen med största sanolikhet bli kortlivad.
Har sett gyrokoptrar byggda i Depron (en sorts frigolit) med en flygvikt på ca 2-300gram flygande på inomhus meeting, i den storleken ser det ut att vara förhållandevis enkla att flyga och med mycket mer överkommligt pris. Kräver däremot en del kunskap att bygga eller tålamod att exprimentera sig fram hur man ska bygga.

Som denna: http://www.bozoid.com/rc/twirl/ (i den storleksklassen är det populärt med dubbla rotorer vilket blir mer självstabilt)

Fysikaliska lagar och hur det funkar teoretiskt är nog lättast att googla http://sv.wikipedia.org/wiki/Autogiro

Gyrokoptrar är populära i fullskalavärlden bland ultralätt flygarna i en/två sittsiga modeller med bra prestandad. Finns nog mycket att hitta om de om du letar.

Lycka till med ditt projekt, är det gymnasie 100poängsprojket?

//Alex