handdator

Visa fullständig version : Dubbla borstlösa?lekman
2011-11-14, 08:14
Hej
Har en balsa B-17 som jag tänkt mej köra tvåmotorigt med dubbla borstlösa. Kan man koppla in två motorer parallellt om man har ett motorstyrnings som klarar strömmen av två motorer? Kommer dom isåfall båda två att gå exakt lika hela tiden?
/Lars

McRegor
2011-11-14, 08:39
Hej,
Standard-rådet är att köra separata reglage för resp motor. Jag vet att det finns dom som lyckats köra 2 borstlösa motorer på ett reglage men det finns en uppenbar risk att du får problem.
Hälsningar
Roger

henke2
2011-11-14, 08:51
För 10 år sedan gjorde man så och det funkade med vissa reglage och vissa motorer... på den tiden kostade ett reglage 3000kr så då var det befogat att undra. Idag när ett reglage kostar mindre än 1/10 av vad det gjorde då så känns frågan mest konstig :-P

Förr var dessutom motorkvaliteten mycket jämnare eftersom det bara fanns motorer från tillverkare som vågade tala om var de bor, inte som idag att man slår en logga på någonting bara det är "runt" och har tre sladdar ut.

radioactive
2011-11-14, 09:03
Motorn ger feedback till ESC för att den ska ge rätt timing. Riktigt hur det fungerar exakt är jag osäker på. Om du har två exakt likadana motorer med exakt samma kv, så kan det fungera, men låt oss säga att ena motorn har 1208kv och den andra 1216kv, då är dom inte i match med följd att ESC inte kan ge rätt timing. Det beror på lindningen. Tro inte att de värden som står på motorn anger exakt kv, det är bara en höftad siffra. Det är förmodligen dyrare att ersätta ett flygplan som gått i backen är vad det kostar med en extra ESC...

Lasse

lekman
2011-11-14, 09:39
Jag är lite ny på det här, och har billiga kinesiska grejer. Tänkte, att eftersom jag vill ha båda motorerna att gå parallellt, lika, (gärna motroterande) och eftersom motorstyrningsraglaget matar mottagaren med spänning i hur det är kopplat. Tänkte att det skulle bli konstigt att koppla in två motorregleringar….
/Lars

radioactive
2011-11-14, 10:13
Kör du med billiga kinesiska grejor bör verkligen inte köra två motorer till en ESC. Du kopplar bara en Y-servosladd mellan mottagarens gaskanal och sedan till ESC. Se bara till att ESC är linjära (brukar vara det), annars får du koppla bort den ena plussladden (röda mittkabeln på servosladden) när du kopplar in i mottagaren. Är du osäker på om dom är linjära eller ej, så koppla bort den ena pluskabeln så slipper du friterad mottagare. Kör gärna motroterande proppar så slipper du snedställa motorerna.

Lasse

henke2
2011-11-14, 10:21
Jag är lite ny på det här, och har billiga kinesiska grejer. Tänkte, att eftersom jag vill ha båda motorerna att gå parallellt, lika, (gärna motroterande) och eftersom motorstyrningsraglaget matar mottagaren med spänning i hur det är kopplat. Tänkte att det skulle bli konstigt att koppla in två motorregleringar….
/Lars

Vanligast är att man pillar ur plus ur ena servosladden som går till mottagaren så använder man sig av BEC från ett reglage.

McRegor
2011-11-14, 10:28
Hej,
Om du kör dubbla reglage (vilket du bör göra) så kan du sätta en kort förlängningssladd mellan reglaget och Y-kabeln till ena reglaget och fimpa plus-sladden på förlängningen så slipper du pilla med kontakten. Eller så klipper du helt enkelt bort/av plus-sladden på ena delen av Y-kabeln - då slipper du också ändra i reglagets kabel.
Hälsningar
Roger

lekman
2011-11-14, 11:23
OK. Tack. Då vet jag lite mer hur jag ska gå tillväga. Propellrar för båda hållen, annar lika, är det lätt att få tag på?

/Lars

radioactive
2011-11-14, 12:16
ja, det går att få tag på, dock inte till alla dimensioner och pitch. Sök på Hobbyking "counter rotating prop" så får du upp de motroterande varianter som finns, då finns det också normala att få tag på. Eller sök på Ebay för motsvarande.

Lasse

Tobbepostis
2011-11-14, 15:30
Varför motroterande motor? Vad vinner man på det när man har eldrivt och minimal risk för att en motor skall stanna.Modellen går väl stadigt en då.Har själv en 2 motor Dash 8 från Robbe flyger kanon.Vore kul att veta
Tobbe
:sarcastic:

jocke1963
2011-11-14, 16:31
Varför motroterande motor?

Undrar jag oxå..?
Har en sånhär, http://m-a-e.com/Sub_Pages/Products/Kit%20Details/JINX.htm
funkar utmärkt med motorer snurrande åt samma håll.

http://www.rcflyg.se/forum/showthread.php/20076-Dubbla-borstl%C3%B6sa-ett-fartreglage

Modellflygarn
2011-11-14, 17:46
Hej!

Jag har en Mosquito på 180 spv. Om jag inte kör motroterande på den så finns det inte en chans att hålla kursen i starten. Den drar nåt vansinnigt åt vänster och sidrodret räcker inte till. Man får dra på väldigt försiktigt, hålla fullt höger sida och hålla sporrhjulet i marken så länge som möjligt.
När jag kör motroterande så går den spikrakt! :)
Nu är ju alla flygplan olika och på en del märks det väldigt lite men det är ju ingen nackdel att köra motroterande när det är så lätt att fixa...

pgrts
2011-11-14, 17:56
Visst är det snyggast med flerbladiga och motroterande propellrar.
På en skalakärra så är det extra trevligt. Men även på ett enklare plan så är det kul.

http://www.youtube.com/watch?v=UykX0j0PXsU&feature=player_embedded

lekman
2012-01-06, 07:43
Hej igen
Är det nåt som hindrar att man kopplar in fyra fartreglage på samma kanal, med ett antal y-kablar, eller om det finns nån variant av y-kabel med flera anslutningar, x-kabel...?. Det är ju en B-17 o der vore kul med fyra motorer. Ska kolla efter hyfsat lätta såna, motorer alltså.
/Lars

Mr J
2012-01-06, 08:36
Du kan Y-kabla in fyra (eller flera) fartreglage utan problem.
Men om fartreglagen har BEC-funktion så brukar man pilla ur pluskabeln ur servokontakten på alla utom ett reglage, det är lätt att göra, där finns en liten plasttunga som håller stiftet på plats, det är bara lyfta den lite försiktigt med ett knivblad eller nåt annat tunnt föremål, sen är det bara att dra lite försiktigt i den röda kabeln så glider hylsan ur plasthöljet.
På så sätt kan du enkelt återställa reglaget om du skulle vilja använda det i ett annat plan senare.
Sätt gärna lite krympslang över den "nakna" hylsan så riskerar du ingen kortslutning.

lekman
2012-01-06, 08:49
OK.
Tack för svar. ska bli kul att testa detta. Gäller nu att begripa lite vilket vartal per volt jag ska välja till mina propellrar. tänker ju oxå testa med motroterande trebladigt. Förmodar att jag får offra ett par propelleradaptrar o limma o köra låsvätska i gängorna, annars skulle jag ju behöva hitta vänstergängade såna!
/Lars

McRegor
2012-01-06, 08:52
...och istället för att pilla i kontakten på reglaget så kan man sätta en kort förlängningskabel mellan reglaget och mottagaren och "klippa bort" den (oftast röda) plusledaren - då slipper man riskera att bryta av plasttungan i kontakten på reglaget.
Hälsningar
Roger