handdator

Visa fullständig version : Problem med ESM luft-luftställ till Spitfire 72"Emil
2011-11-25, 11:57
Jag är har kopplat ihop luftstället till min ESM Spitfire enligt medföljande instruktion. Har några frågor som jag är tacksam om någon med erfarenhet av detta kan hjälpa mig med:

Medföljande påfyllningsventil har lika anslutning i båda ändar, ena änden för att trä på luftslangen. Andra änden skall man fylla på. Vad är det för nippel som det är tänkt skall användas på kompressorsidan?

För att testa så har jag tryckt dit en kort slangstump och provat att fylla med med en nippel för fotbollar. Jag tror inte att jag får in tillräckligt med tryck. Stället orkar fällas ut men inte in. Vid infällning så orkar bara cylindern flytta sig en bit så att självlåsningen släpper. Att det inte orkar gå åt det hållet antar jag beror på att arean på kolvstångssidan är mindre på kolvstångssidan när trycket är för lågt. Gissar jag rätt, eller kan det finnas någon annan orsak? Stämmer medföljande kopplingsinstruktion?

Även om det sannolikt är dåligt tryck så rör de sig mer som råttfällor än som luftställ. Några tips på att åtgärda hastigheten?

Snickarjävel´n
2011-11-25, 16:18
Luftställ är ganska mycket av/på i sin natur. Du behöver ha ganska hyggligt tryck (7-8kilo) i tanken och ska du ha ner farten så behöver du en ställbar ventil.

Emil
2011-11-27, 13:52
Efter lite felsökning fann jag problemet med att den bara orkade fälla ut stället och inte in, jag gissade fel. Nu är det åtgärdat. Det räcker med 3-4 kg för att stället skall fällas in och ut. Jag är dock tacksam med om någon kan hjälpa med mina frågor.

På Johhnys svar antar jag att de flesta sätter dit en ställbar in/ut ventil istället för medföljande. Robart har en sådan, någon som vet om de fungerar bra och om det går att ställa ner hastigheten så att ställen går mjukt?

Är det så att alla byter medföljande påfyllningsventil till robarts och köper deras pump för att kunna fylla på luft, eller finns det något som passar till den som följer med? Kanske någon som passar med en gammal hederlig bil-ventil?

ChristerL
2011-12-01, 07:01
Jag köper inte Robart utan härifrån: http://www.rcscaleproducts.com/retract_acc.htm . Bra grejor som funkar, jämför gärna priset på en påfyllnadsventil från Robart... Fylla på luft gör jag med en 12V pump från Biltema. Till 7-8 kg som JonnyE rekommenderar.

Är du intresserad av RC Scale Products grejor, kolla med Sweepers Hobbycenter (dvs Sweeper/Sotarn här på forumet) först. Han pratade om att han tog hem massa grejor från USA senast han var där!!

Emil
2011-12-01, 14:35
Christer, tack för tipset! Jag har tyvärr redan beställt robartgrejor, dock till ett bra pris. Eftersom jag redan beställt får jag testa om det fungerar bra, annars provar jag ditt tips.

Känner du till någon påfyllningsventil som är anpassad för standard bilventil, eller byter du ut bil-kopplingen på kompressorn till den du får med påfyllningsventilen?

Per P
2011-12-02, 06:52
På min ESM Spitfire sitter det luftrestriktorer som bromsar luften på retursidan (dvs 2st en på varje slang då en slang alltid är retur) och det fick ner hastigheten fullt tillräckligt. Sen skulle jag aldrig "bara" fylla på 3-4kg utan jag pumpar alltid i 8kg. Flera skäl, men tänk såhär att "shit happens" och att av någon anledning så börjar ditt system läcka lite, och det upptäcks lättare vid högre tryck. Sen är det inte fel att ha säkerhetsmarginal på några luftdrivna ställ. Fick du inte med någon air-restrictor i satsen till ställen??? Det ska vara med. 2st! Om inte så finns de som tillbehör från Robart. Dvs du behöver inte köpa någon dyr ventil om du inte vill.

ChristerL
2011-12-02, 10:58
Känner du till någon påfyllningsventil som är anpassad för standard bilventil, eller byter du ut bil-kopplingen på kompressorn till den du får med påfyllningsventilen?

Till Biltemas kompressor (http://www.biltema.se/sv/Bil---MC/Bil-tillbehor/Interior-tillbehor/Minikompressor-100A-17057/) följer det med tre olika munstycken. På den som ser ut som ett smalt rör trär du på en bit slang, samma som till landställen. I andra ändan monterar du den koppling som medföljer Robarts påfyllningsventil!

Emil
2011-12-03, 09:22
Stort tack för bra hjälp, nu har det klarnat förnykomlingen.

lennart wiklund
2011-12-06, 13:43
och glöm inte att smörja luftcylindrarna för att få dom täta,mina läckte bra.Men efter tips från skalagurun Hasse i Söderhamn,så är dom täta.Han brukar alltid fylla i någon droppe vanlig motorolja.O-ringarna tål detta.Numera är mina täta.använder Robarts ställventil jag med,men den ä lite svår att ställa in...

Emil
2011-12-06, 15:59
Tack lennart! jag skall omgående ge ställen smörj, för de läcker en smula.

GliderKing
2011-12-08, 21:14
Var köper Ni Era luftställ till denna Spitfire?

Jag har precis kommit över en exakt likadan Spit som din Emil o. jag har kollat runt lite o. hittar ett luftställ ifrån Lindinger....som jag funderat på att inhandla... eller finns dom på annat håll?? pris??

bokis
2011-12-09, 12:08
Du kan köpa dem från svenska handlare som har Minicars sortiment,det kan bli svårt att köpa från Lindinger,de säljer inte ESM grejor utanför de tyskspråkiga länder..

Emil
2011-12-10, 07:45
Gliderking:
Jag köpte både ställ och kärra från en gentleman som inte hade tid att bygga. Ställen finns som Bokis säger där de har minicars sortiment, exemplelvis här:
http://www.hab.se/infallbara-stall-till-supermarine-spitfire-mk-xiv-p-5432-c-880.aspx

Har du börjat bygga på din Spitfire ännu? Jag lägger upp lite bilder på mitt bygge efterhand på:
http://amfk2006.editboard.com/t393-esm-spitfire

Krille
2011-12-11, 07:54
Istället för att smörja o-ringarna med motorolja så smörj med vasselin istället. Håller längre och tär garanterat inte på oringarna.