handdator

Visa fullständig version : Sidenklädsel, ovälkommen vidhäftningÖrjan
2011-12-18, 16:31
Hej,

Jag har kört med sidenklädsel på min Tummelisa (skala 1:6) och resultatet är lysande i nästan alla avseenden. Färdigställandet har legat i ”träda” sedan i våras för den som undrar och känner igen frågeställningarna kring riktning på sidenet i förhållande till spryglar etc.

Med ”i nästan alla avseenden” avser jag ovälkommen vidhäftning på balkar och annat. Även om sidenet är helspänt inför de första lackningarna, slackar det en aning innan det spänner på nytt och har en benägenhet att fastna där man INTE vill det ska fastna. Har testat med fett och olja på provbitar, men det fastnar ändå. Läste i någon modelltidning om att man först kan klä med japanpapper och sedan lacka fast sidenet, MEN det är för mig överkurs.

Därför är min fråga till alla ni som säkert kan detta; VAD FINNS DET FÖR KNEP ATT TILLGÅ så att sidenet INTE fastnar där man inte vill?

Hälsningar Örjan

PS…har använt mig av Oratex/Oracover/Solarex/Solarfilm etc på många modeller innan så detta är jag van vid, men inget av dessa material slår siden om man kan undvika ovälkommen vidhäftning…DS

Klavins
2011-12-18, 17:15
För mig har BIVAX alltit funkat.

Michael
2011-12-18, 19:43
Har du sträckt sidenet ordentligt då du lackade fast det och har du väft och varp ät rätt håll? Varpen ska ligga längs med vingens spännvidd för att inte sidenet ska sjunka in mellan spryglarna.
Bivax verkar var en bra (och väldoftande) idé.

LIP
2011-12-18, 19:46
På den tiden jag klädde med siden så brukade jag gnugga de ställen som det fanns risk att sidenet skulle fastna på, med stearinljus.

Örjan
2011-12-18, 20:00
Hej och tack,

Ja...stearinljus/vax verkar vara lösningen på problemet...och så enkelt eftersom jag har både det ena och andra här hemma, bl.a Bivax till en del av min äldre fanerade möbler.

Sidenet ligger med varpen längs balkar och är "kanonsträckt" och bra. Lackar upp-och-ner de första gånger, sedan vertikalt för att undvika dropp. Penskar inte, utan "gnuggar" med mkt mjuk pensel, så det är inte problemet!

Men värre är ju att det var så jag lärde mig på 60-talet (vax/stearinljus) och har glömt det. Så sidenet och lackningen är förmodligen det smärre problemet, minnet är värre...hmmm
/Örjan

AM
2011-12-23, 13:48
Aceton för att lösa upp lacken på de ställen där duken fastnat. Dammsugaren för att lyfta loss klädseln...

Mvh
Ove

Örjan
2011-12-23, 15:59
Tack Ove,
Ja, jag gjorde nå't motsvarande, använde tejp och aceton och drog loss...så jag slipper klä om det jag redan klätt.
Rev av kläseln på en undervinges ovansida för att testa med vax innan lackningen. Penslade med flytande hårdvax, vilket gjorde att det var lätt att komma åt alla riskfyllda vrår...återstår att börja lacka just denna vingdel och jag börjar med att lacka underifrån, dvs upp-och-ner för att slippa dropp även om man är rysligt försiktig så är det lätt hänt
/Örjan