handdator

Visa fullständig version : Går det att ha multiwii i flygplan?



Sidor : 1 [2]

PatrikE
2012-08-04, 21:10
Ok. Kör utan tills du testat :-)
Äh Fegis..
Va Pionjär!..;)

hakank
2012-08-05, 20:07
Gjorde en planerad tabbe. Placerade mottagaren under det bakre "locket" som limmas dit. Mao om man behöver dra ur eller stoppa in en kabel så måste man skära upp, vilket man då måste göra om man skall dit med en multiwii. Kompromissen gjordes pga att jag behöver kunna skjuta fram accen max. Men men, om det hoppar runt allt för mycket får man väl skära lite :-)

När tror du att du fått ihop din RadJet?

PatrikE
2012-08-05, 20:23
Den är testflygen redan.
Gjorde misstaget att köpa en BNF.
Alla luckor igenlimmade endast cocpit som kan öppnas.
Det blir att plocka fram kniven om MWii ska i!..:(
Accen i bakersta läget men den är framtung så full höjdtrim behövs för att få upp den.
Bara jag fick upp den i luften låg den som ett strykhjärn i luften..:D

Jag vill känna lite mer på den innan kniven åker fram! ;)
Det är trångt i kroppen så det kommer nog att bli en Mongoose 9Dof (http://store.ckdevices.com/products/Mongoose-9DoF-IMU-with-Barometric-Pressure-Sensor-.html) isf.

hakank
2012-08-07, 19:05
Snubblade över denna snygga hårdvarulösningen: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1684727

/Håkan

PatrikE
2012-08-07, 19:42
Jag har gått över mer till Alll in one!.
Det mesta strul jag haft har kommit från kablar mellan olika komponenter som lossnat od.

Jag kör nu med denna CRIUS SE (http://www.goodluckbuy.com/mwc-multiwii-se-standard-edition-4-axis-x-mode-flight-control-board-quadx.html) Men den börjar lida av den lilla processorn.
CRIUS ALL IN ONE PRO v1.0 (http://www.goodluckbuy.com/scrc-crius-all-in-one-pro-v1-0-multi-copter-flight-control-board-support-megapirate-mwc.html) är lämplg om man vill bygga på mer senare.
Den har bättre processor och sensorer dessutom fler serieportar.

Det blir nog nästa kandidat för min del.

hakank
2012-08-12, 08:41
Jo har sina fördelar med all in one. (men den såg lite stor ut :-) ) Kunde inte låta bli och beställde ett par av de jag länkade till samt sensorkortet på Ebay. Eftersom jag inte testat acceleratorfunktionen ännu tänkte jag göra det i min hacker minizoom och se om jag kan få den att hovra av sig själv :-)

hakank
2012-08-12, 08:44
Förresten. Bytte fartreglage i mitt ryggskott eftersom jag råkade elda upp det gamla. Skulle flyga igår och som tur var så kom jag inte upp i luften. Visade sig att Wii:n bootade om / hängde sig / fick tuppjuck (har inte analyserat närmare vad den led av) när jag varvade motorn lite. Fartreglaget hade inbyggd BEC. Har satt ditt ett externt i stället och nu verkar det OK. Köper inga fler av den modellen..

/Håkan

hakank
2012-08-12, 19:02
Efter att ha klantat mig och krashat ryggskottet så tog jag upp funjeten. Aningens nervös var den. Hade bara en ack och har inte testat efter det jag tryckt på mer expo. Men det kliar lite i fingrarna för att ta fram skalpellen..

hakank
2012-08-20, 08:35
Efter helgen och lite mer provkörning av Funjeten har jag börjat titta på flying wing mode. Får se vart det bär.
/Håkan

MrOvanhill
2012-08-20, 11:05
Spännande! Jag funderar allvarligt på en Zagi-kopia med multiwii. Det borde ju också kunna funka, tycker jag.

Vingkärnor av eps har jag färdigskurna på hyllan som bara väntar på en skojig setup samt lite klister, kolfiber och film.

hakank
2012-08-21, 20:57
Hann skrivbordstesta lite idag. Använde senaste versionen. Verkar ju funka. Fick dock inte 2.1 Multiwii-konfigurationsprogrammet att funka. Skall testa med en tidigare version, som har funkat förr som nästa steg.
Att tänka på om man har en någorlunda avancerad radio. Vingtypen skall ställas in som vanlig singelservoskev. Deltamixningen sker i programvaran.
/Håkan

PatrikE
2012-08-21, 22:29
Jag brukar använda WindowsGui.
http://code.google.com/p/mw-wingui/downloads/list

hakank
2012-08-22, 20:12
Hade glömt att enabla givare i config.h. Nu funkar GUI:t men å andra sidan sprutar det bara I2C error och ingen gyrokompensation..Provade dessa tre, (en i taget :-) )

#define WMP
#define ITG3200
#define L3G4200D

Använder en orginal Wii MP Hårdvaran funkar OK om man trycker i en gammal multiwii version.

Ger upp för i kväll :-)

PatrikE
2012-08-22, 20:27
Testa i2c pullups.

hakank
2012-08-23, 20:55
Och efter tre timmar sitter det hela i Funjeten och är skrivbordstrimmat. i2c pullups var helt klart nödvändigt, tack för det Patrik! Om allt går bra blir det testflygning i helgen.
/Håkan

simply
2012-08-23, 21:32
Snabb fråga... jag kan ha missuppfattat det hela dock...

Jag vill lite enklare kunna välja "flapAngle" för mina flaperons istället för att ha det hårdkodat, och jag antog att
nedanstående rad gjorde det möjligt om man satte endpoints till 1020,2000 som beskrivet:

#define FLAPPERON_EP { 1020, 2000 } // Endpooints for flaps on a 2 way switch else set {1020,2000} and program in radio.

Jag antog att flapAngle då skulle variera beroende på hur mycket jag skickade in på AUX3 i mitt fall:
#define FLAPPERONS AUX3

Men si det var ju inte så enkelt :)
Med "MAX" ut på AUX3 (2000) så ligger de i full Spoileron och under 2000 så dyker de direkt ner på full Flap.
Har jag bara missuppfattat något, eller är det något som spökar i koden...!??!

tack på förhand och tack för en grym addition till multiwii, gav nytt liv i mina 6DOF mini-kort som legat och samlat damm.
Bixlern går som ett strykjärn genom luften, även i lite hårdare vind!

//Andreas

PatrikE
2012-08-23, 23:17
Det är tänkt att fungera som du satte upp det.
Jag kollar upp det i morgon

PatrikE
2012-08-24, 21:56
OK hittade problemet.

i output
Endpoints har blivit omkastade.

static int16_t F_Endpoint[2] = FLAPPERON_EP;
int16_t flap =MIDRC-constrain(rcData[FLAPPERONS],F_Endpoint[1],F_Endpoint[0]);


Byt till nedanstående så kommer det att fungera.

int16_t flap =MIDRC-constrain(rcData[FLAPPERONS],F_Endpoint[0],F_Endpoint[1]);

Det programmeraren får ingen whiskey i kväll det lovar jag... ;)


Det är nog ingen som testat att köra på en Pot förut!..

/Patrik

hakank
2012-08-25, 17:53
Och efter tre timmar sitter det hela i Funjeten och är skrivbordstrimmat. i2c pullups var helt klart nödvändigt, tack för det Patrik! Om allt går bra blir det testflygning i helgen.
/Håkan

Funkade helt perfekt!

/Håkan

PatrikE
2012-08-25, 19:44
Kul att höra.:applouse:

Jag har inte riktigt tid nu
Men då kanske jag petar in en i min Radjet också..

Trist att behöva skära upp hål i den bara..:(

hakank
2012-08-25, 19:55
Skar upp tio cm ungefär. Med "luckan" på plats igen och vanlig genomskinlig tejp så syns det knappt. Bara att ta fram skalpellen :-)

bogieboy
2012-08-30, 07:56
Var köper man bra wii motion plus?

Tapatalk 2

hakank
2012-08-30, 08:44
Om du bara behöver en kan du få köpa en original av mig, för det jag köpte den för. Kan kolla om du vill.
/Håkan

PatrikE
2012-08-30, 09:24
Var köper man bra wii motion plus?


Skippa WMP.
Om du inte ska spela TvSpel förståss.;)

Köp en MPU-6050 (http://www.ebay.com/itm/MPU-6050-3-Axis-gyroscope-3Axis-acce-lerometer-module-3-3V-5V-for-arduino-/150888004925?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2321a03d3d#ht_500wt_1066) istället! (Eller en påse...)
Du får svårt att få tag i en bra wmp för de pennningarna.


Jag beställde 2 som levererades på en vecka.
Jag kan eventuellt avvara den ena.

bogieboy
2012-08-30, 18:32
Skippa WMP.
Om du inte ska spela TvSpel förståss.;)

Köp en MPU-6050 (http://www.ebay.com/itm/MPU-6050-3-Axis-gyroscope-3Axis-acce-lerometer-module-3-3V-5V-for-arduino-/150888004925?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2321a03d3d#ht_500wt_1066) istället! (Eller en påse...)
Du får svårt att få tag i en bra wmp för de pennningarna.


Jag beställde 2 som levererades på en vecka.
Jag kan eventuellt avvara den ena.

Vad ska du ha för ett kort då? Och hart du någon bild på hur det ska kopplas. Jag tror jag ska löda bort arduinot från mvc brädan!

Tapatalk 2

PatrikE
2012-08-30, 23:18
För en hundring kan jag stoppa den i ett kuvert till dej.

Kortet är bra uppmärkt så det är lätt att koppla in.
SDA => A4
SCL => A5
GND => GND
5V => VCC

Eller till motsvarande stift på din MWC.
Men Koppla 5V direkt till VCC Inte till D12!

bogieboy
2012-09-01, 15:15
Kan man kolla att arduino kortet funkar på något vis? Det går iaf att ladda upp kod! Men jag tror att gyrot är kasst. Och bör jag löda bort 3.3v kitet om jag inte ska använda dom?



Jag ska försöka ta reda på om gyrot är trasigt innan jag köper något nytt kort. Men det sensor kortet du hade patrik verkade ju jätte smidigt.

http://img.tapatalk.com/024198f6-08d2-3942.jpg

Tapatalk 2

bogieboy
2012-09-01, 16:45
Skippa WMP.
Om du inte ska spela TvSpel förståss.;)

Köp en MPU-6050 (http://www.ebay.com/itm/MPU-6050-3-Axis-gyroscope-3Axis-acce-lerometer-module-3-3V-5V-for-arduino-/150888004925?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2321a03d3d#ht_500wt_1066) istället! (Eller en påse...)
Du får svårt att få tag i en bra wmp för de pennningarna.


Jag beställde 2 som levererades på en vecka.
Jag kan eventuellt avvara den ena.

Är detta samma?

http://viewitem.eim.ebay.se/MPU6050-6DOF-3-Axis-GyroscopeAccelerometer-Module-for-Arduino-DIY/280952652299/item

Tapatalk 2

PatrikE
2012-09-01, 17:25
Det är samma sensor men en annan layout på kortet.
Orienteringen på dom skiljer också.
Men båda funkar nog.

Svårt att fatta att de kan vara så billiga bara!...

MrOvanhill
2012-09-02, 20:52
Vad tror man om att använda något i stil med denna? 9DOF degree of freedom IMU sensor ITG3200/ITG3205 ADXL345 HMC5883L Module 3v 5v (http://viewitem.eim.ebay.se/9DOF-degree-of-freedom-IMU-sensor-ITG3200ITG3205-ADXL345-HMC5883L-Module-3v-5v/300764632802/item)

Då får man ju en 3-axlars magnetometer också? Det borde ju kunna vara en bra sak, eller? Vet inte om heading hold är något man använder när man försöker stabilisera plan.

PatrikE
2012-09-02, 23:20
Den finns med i MWii så den bör fungera.

Heading hold koden är orörd för flygplan så den bör fungera lika som på för multisarna.
Den kommer att styra sidrodret på planet.
Det går att hacka den lite så den påverkar skev om det behövs.

hakank
2013-04-05, 17:53
Funderade på om det fanns ngn hårdvaruplatform som supportade potentiometrar för PID samt för trottlekomepensering? HK har ju en ny variant med pottar, fast inte för trottelkompensering dock..

Fluf
2013-04-05, 18:07
Vad tror man om att använda något i stil med denna? 9DOF degree of freedom IMU sensor ITG3200/ITG3205 ADXL345 HMC5883L Module 3v 5v (http://viewitem.eim.ebay.se/9DOF-degree-of-freedom-IMU-sensor-ITG3200ITG3205-ADXL345-HMC5883L-Module-3v-5v/300764632802/item)

Då får man ju en 3-axlars magnetometer också? Det borde ju kunna vara en bra sak, eller? Vet inte om heading hold är något man använder när man försöker stabilisera plan.

Ang headholding så är det något som jag har använt en del på både Bixler och EPP-FPV vid filmning, främst för skevroder, men även kört på höjdroder. En av fördelarna med HH på skev är att vingen ligger helt plant vid en sidorodersvängning vilket ger möjlighet till snygga och långsamma panoreringar.

Sedan flyger den helt hands-off med HH på skev och höjd med.

För att stabilisera mot kastvindar med mera räcker det med vanlig gyrokompensering.

hakank
2013-05-01, 08:20
Lekte lite med Excel.

Så här ser det ut med.
prop2 = 100 - (uint16_t)dynThrPID*(rcData[THROTTLE]-1300)/(2000-1300);
28415

Tillbaka till detta ämnet eftersom jag nog behöver pilla lite här då min Rare Bear oscillerar vid dryg halvgas och Throttelkompensering på 1. Använder där betan med tabbar. I multiwiifliken kan jag se följande:

#define BREAKPOINT 1500
// PITCH & ROLL only dynamic PID adjustemnt, depending on throttle value
if (rcData[THROTTLE]<BREAKPOINT) {
prop2 = 100;
} else {
if (rcData[THROTTLE]<2000) {
prop2 = 100 - (uint16_t)conf.dynThrPID*(rcData[THROTTLE]-BREAKPOINT)/(2000-BREAKPOINT);
} else {
prop2 = 100 - conf.dynThrPID;

vilket verkar vara föändrat sedan tidigare versioner. Vad borde jag troligtvis ändra för att öka trottelkomepenseringen vid dryg halvgas?

PatrikE
2013-05-01, 09:20
Breakpoint är tröskelvärdet för funktionen.
Med 1500 börjar den vid halv gas.
Om du sänker den till 1020 kommer den att börja direkt.

Men testa att sänka P för gyro först.
Halvera tänker jag till att börja med.
Planet flyger ju utan stabilisering så det är ganska safe att testa.

hakank
2013-06-01, 16:11
Hej Patrik!

Funderade på om du har en tabbad beta med v2.2?

/Håkan

PatrikE
2013-06-01, 21:52
Jodå.
Senaste Dev-koden Med Servoinställningarna direkt från Gui.
Multiwii_Dev.zip (https://dl.dropboxusercontent.com/u/9750287/MultiWii/Airplane/Multiwii_Dev.zip)

Det finns lite info här.
http://www.multiwii.com/forum/viewtopic.php?f=8&t=3498&p=36852#p36479

Mest användbart är funktinen för att exportera instälningarna till config filen efter inställningen.

hakank
2013-06-02, 06:40
Tack! Måste testa med en gång!

hakank
2013-06-02, 10:50
Torrkört på bänken. Ser lovande ut!

PatrikE
2013-06-02, 11:04
Sugen på att börja testa Rth?
Ett test jag gjorde i Mars.
https://www.youtube.com/watch?v=tgVza2NYfb4&feature=youtube_gdata_player

hakank
2013-06-02, 17:22
Antar att det räcker att addera en GPS?

PatrikE
2013-06-02, 18:48
En 5-10hz gpsmodul behövs.
Plus Acc & gyro.
Magnometer går det bra utan.