handdator

Visa fullständig version : Dji Nazapeterbat
2012-01-28, 20:07
Hej allihopa! Har flugit min nybyggda spider-quad ett antal ggr nu och skulle behöve lite tips!:)

När jag flyger i atti-mode så hovrar den kanon o allt annat som den bör, MEN, hur ställer jag in hur snabbt den skall sjunka från atti-hold? Tycker den sjunker lite väl snabbt i min mening när jag sänker trottelspaken ett hack medan stigning sker betydligt mjukare!!!

Tacksam för tips till en naza-nybörjare.....

MVH Peter

peterbat
2012-01-29, 19:36
Jaha, 90 läsande o ingen ????? som har haft samma känsla som jag vad gäller atti kontra känsligheten?

Svarar mig själv då, efter en eftermiddags läsande på nätet så går det att lösa!!!!!! Om inte annat kanske ngn kommer att ha nytta av detta för att göra likadant....

I manualen står det tydligt att man skall använda acro-mode och inget annat! Varför????? Jag har istället använt heli-mode eftersom min radio inte har throttlelcurve i acroläget och efter det fått till en throttelkurva som faktiskt ger mig den finkänla i kontrollen av hovring kontra sänka höjja som jag var ute efter...

Så, grattis till mig själv som klurade ut detta på egen hand....:icon_pidu:

Har tittat på youtube en del för att se om flera har haft samma problem, och absolut måste jag säga att många inte kan sjunka låååångsamt utan faller ganska snabbt vilket ger lite ryckig hovring.....

MVH Peter

SteffeB
2012-01-29, 20:10
På min är det nästan tvärtom, tycker aldrig den vill komma ner. Har iofs inte hållt på så mycket med inställningarna än.
Behöver man ha speciellt läge på radion, det har jag missat ? Kör "som vanligt", hehe... Vad innebär acro-mode ??

peterbat
2012-01-29, 22:29
Hej steffeB! Nej, just så menade jag om du inte förstod... Det händer ingenting när man minskar trottelspaken flera hack, sen händer det en jäkla massa på nästa snäpp nedåt så den faller som en sten känns det som....

Att landa mjukt var inte det lättaste.... Men NUUUUU, jäklar har jag fått till det så den sjunker saaaaakta o landar lika snyggt o mjukt som om den hade bomull att landa på..... :)

Nej, speciellt läge har jag ändrat min uppfattning om! DJI NAZA säger tydligt i manualen att det skall vara acro-läget= acrobatic är så tillika flygplansläge i radion... Medan heli har lite andra inställningar såsom just throttlecurve....

Det finns säker den funktionen i vissa radios även på acro, men i min var jag tvungen att välja just heli....

Man skall våga prova lite mer, så kan man ju vinna hur mkt som helst.....

MVH Peter

Honk
2012-01-29, 23:58
Mm, tyckte också det var svårt att komma ner överhuvudtaget samtidigt som jag fick/får uppåt att vara närmast perfekt lugnt och mjukt. Och jag gjorde samma grej, fixade trottelkurva i heliläge (6EX) men dock inte för att få neråt att bli så annorlunda utan främst för att höjdhållningstrottel var så SJUUUUKT smalt band att jag fick hålla på skitlänge under flygning för att få in det. Så jag har breddat trottel en hel del i höjdhållningstrottelläget och tummat på upplösningen upp/ner, men det funkar i alla fall.

En annan grej är att köra ner altitude-gainen lite om ni tycker det händer för mycket direkt i övergången mellan höjdhållning och upp/ner. Det tyckte jag (ryckte till).

Sen kan jag tycka att de antingen borde gjort algoritmen lite mer anpassad för vikt kontra motorkraft - för min del så har jag "för mycket" motorkraft jämfört med vad de har programmerat allt till vilket innebär att när jag startat motorerna vill den lyfta (och lyfter några centimeter över marken) på lägsta trottel (borde kunna ställas in!) och det är fortfarande alltid svårt att få den att sjunka. Dessutom är ett problem tycker jag att när jag har trottel under höjdhållningstrottel så vill min farkost uppåt (för att den har mer kraft-per-vikt än de räknat med) så på väg upp till höjdhållningstrottel (från låg till mitten) så finns det ett område där farkosten åker uppåt innan den hamnar i höjdhållningsläge. Har inte riktigt en bot på detta förutom då att jag gjorde det området så smalt att jag hoppar över det så fort, så sjunktrottel kanske är 10-15%, höjdhållningstrottel typ 40-60% och resten åker den uppåt av...

SteffeB
2012-01-30, 08:21
Har råkat ut för en annan dryg grej två gånger vilket resulterat i 6st trasiga proppar. När jag landat på lite lutande mark varvar motorerna upp och välter quadden. Det är lite drygt med den där 3sek fördröjningen på motorerna i det läge jag kör.

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

peterbat
2012-01-30, 18:16
Kul med lite debatt i ämnet!:) Vad har ni för vikt på era flygetyg? Min spiderquad väger 1500 gr och då med allt såsom goprokameran, fpv samt extra lipo 800mha till dess försörjning... Kör med 3300mha lipo till själva quaden!

Så att min skulle lyfta på lägsta 10% i trottelläge är inte en chans..... Finns en del att göra på vikten, det vet jag! Men läser att många tycker att naza fc fungerar bättre med lite mer vikt.....

MVH Peter

SteffeB
2012-02-03, 22:49
Såg precis att Naza nu stöder Y6! :)

peterbat
2012-02-05, 16:58
Ja, det gör den! Är det ingen som vill dela med sig ngt im nazan för övrigt? Har provat att koppla in gimbalfunktionen, fungerar otroligt bra... Skall bara jobba fram en bättre hållare för kameran och så stabil som möjligt då det darrar ngt vid videoinspelning... Balanseringen är helt klart avgörande för gott resultat av videokvalitet...

Är dessutom svårt att bygga stabilt kontra så litet som möjligt...

RoQua
2012-02-06, 14:43
Beställde min Naza från foxtechfpv idag :D 220usd var det billigaste stället jag hittade. ska ha den till min första multirotor quad. Några allmäna tips om nazan?

SteffeB
2012-02-06, 16:54
En väldigt smart funkion i assistprogrammet är att du enkelt kan använda 2 pottar för att justera gain. Funderade litegrann på hur det skulle gå till när man inte vet när man är i "normalläge" på potten. Det visade sig att det värde du skriver in i rutan blir det värde som potten är inställd på när du väljer x1 eller x2. Vet du att du vill nedåt i värde vrider du alltså upp potten på max innan du väljer x1, x2.Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

SteffeB
2012-02-07, 17:19
Ett annat "hett" tips är att ta bort pottarna i assistprogrammet när du justerat klart. Det blev inte speciellt bra när jag flugit simulator
med radion, ställt pottarna på max och sedan skulle ut och flyga Naza... 2 proppar igen...

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

peterbat
2012-02-07, 20:22
Hooops! Aj då, ja det är lätt att glömma sånt där om man har radion till flera modeller! Jag tycker mig ha hittat gain:er som passar mig bra, så de är fasta.... Poten har jag nu till gimbal-justeringen... fungerar utmärkt!

Stiffe
2012-02-07, 21:22
Hejsan flyger också NAZA , men inte hunnit flyga så mycket än pga vintern , upplever också lite hispig i mittlägena och vääldigt lite mellan upp och ner , kan man inte trixa till det med expon är min tanke eller det funkar inte på trotteln ?

Det är väl allmänt att multirotors stiger mjukare än sjunker TZT brukar vända på videon om man ska ha ett mjukt sjunk

pernstig
2012-02-09, 13:15
Hej Nazaflygare!
Har jag fattat rätt? Naza kan hålla multicoptern på vingarna (ursäkta fixvingeuttycket) samt hålla höjden? Något annat?
Har blivit lite intresserad av att gå vidare efter min första multi, en tricopter enligt Daddes V2.5 med ett enkelt KK-kort från HK som jag tycker är lite svår att filma från.
Och off topic: Kan man konfigurera KK-kortet för att använda i vanliga flygplan?

SteffeB
2012-02-09, 14:06
Naza har ju även gimbalstyrning.

Jag är helt frälst! :) Det är så sjukt kul att flyga med det här. Har inte kraschat en enda gång på ca 30 accar. Det är ungefär 10ggr bättre än mig som pilot på KK-kortet. ;)

Det ska gå att använda KK-kortet i vanligt flygplan. Finns trådar på Rc-groups om det.

simonarvestrand
2012-02-09, 14:51
Ja du kan konfigga kk-kortet för flygplan. har nyss lagt in fw för flygplan åt en kompis, dock vet jag inte om han provflugit något än men det är på g.

Jag har hexfilen om du vill ha ?

pernstig
2012-02-09, 16:02
Ja du kan konfigga kk-kortet för flygplan. har nyss lagt in fw för flygplan åt en kompis, dock vet jag inte om han provflugit något än men det är på g.

Jag har hexfilen om du vill ha ?

Såg att det finns några filer för flygplan i "KK multicopter flash tool v 0,53". Tar gärna emot din fil om den är ytterligare ett alternativ särskilt om den visar sig funka för din kompis (provade med lösa gyron en gång men fick ingen ordning på gain i både hög och låg fart) :)

simonarvestrand
2012-02-09, 18:27
Såg att det finns några filer för flygplan i "KK multicopter flash tool v 0,53". Tar gärna emot din fil om den är ytterligare ett alternativ särskilt om den visar sig funka för din kompis (provade med lösa gyron en gång men fick ingen ordning på gain i både hög och låg fart) :)

Pm'a en mailadress till mig så skickar jag imorgon. har alla fw's på jobb datorn :P
Har inte flashtool så jag kan inte säga om den finns med där.

Är det stora förändringar i hög och lågfart så är det nog svårt att få till i ett kk kort
i ett större kort kanske det går att skapa sig en regulator för högfart och en för lågfart
men har inte riktigt koll. är van vid piddar i styrsystem (plc) inte på så djup nivå som det blir i en microproccesor.

jompab
2012-04-28, 15:04
gick och köpte en naza burk men det var inte lika lätt att få esc att fungera...för på min wkm gick det som tåget jag har calibrerat alla ecs en efter en (Tgy 18A plush) men det funkar inte iaf har någon ngt tips?
/J

Stiffe
2012-04-28, 15:59
Du är säker på att du satt i kontakterna från esc på rätt håll i Nazan och klippt + kabeln ( röda ) , det har hänt mig 1 gång att de var felvända och då händer ingenting

Lidén
2012-04-28, 21:03
gick och köpte en naza burk men det var inte lika lätt att få esc att fungera...för på min wkm gick det som tåget jag har calibrerat alla ecs en efter en (Tgy 18A plush) men det funkar inte iaf har någon ngt tips?
/J

Naza är känt för att inte funka med alla esc, finns massor om detta på RCG. Hade samma problem när jag körde plush 12A, idag kör jag hobbywing 30A som fungerar utmärkt. Det du måste göra är att strömsätta nazan innan esc:n. Jag löste det med en adapter som jag anslöt till batteriet, den hade en mini jst som jag strömsatte nazan o radion, när det var klart kopplade jag i adaptern till esc, då funkar det, det är tyvärr så du får göra....

Mvh Martin

cyberpete
2012-04-28, 21:26
Jag kör med 18A Plush samt 30A plush till Naza utan problem. Vet att vissa har problem med plush men inte jag :)

jompab
2012-04-28, 22:24
Tack för tipsen jorå jag har tagit bort + kabeln Lindén... så har jag kopplat i princip på min storhexa med mitt wkm så man får testa detta på nazan skall praktiseras i morgon tack alla för tipsen !! he he det gick inte att hålla sig jag testade på en gång det gick jättebra som Lindén tipsade om tack en en gång skall på jobb i morgon :applouse:

pernstig
2012-04-29, 07:51
Jag kör med 18A Plush samt 30A plush till Naza utan problem. Vet att vissa har problem med plush men inte jag :)

Mina TGY Plush 18A fungerar åxå utan konstgrepp :)

Tofta
2012-05-09, 09:14
Du är säker på att du satt i kontakterna från esc på rätt håll i Nazan och klippt + kabeln ( röda ) , det har hänt mig 1 gång att de var felvända och då händer ingenting

Ska man klippa + kabeln på Esc som går till Naza boxen?på alla esc?ser inget i manualen om det.

Håller på med en Y6a och motor fyra vill inte hoppa igång,sätter jag en annan motor på utgång 4a så går den motorn.
Tar jag en servotestare eller en lös mottagare så funkar motor 4 också,skumt, jag har beställt nytt reglage måste vara något skum i det andra.

Förövrig är Naza boxen helt otrolig att flyga,hade det i en bus quad innan och den gick och behandla nästan hur som helst,otroligt stadig och lättflygen.

//Tofta

Stiffe
2012-05-12, 19:01
Det står lite luddigt men det är min bestämda åsikt det står på sidan 7 i manualen under ESC s Motors " and cut the red wire of ESCs with built-in BEC" , Nazan matas med ström från VU n och det funkar perfekt på min även Wookongen är det samma

cyberpete
2012-05-21, 19:31
Någon som har Naza samt Futaba 8FG och kan förklara hur ni ställer in Failsafen ?

pernstig
2012-05-22, 22:48
Eftersom ingen svarat tar jag mig friheten att länka till


http://www.youtube.com/watch?v=fDjpArwW5PA

som jag tror visar hur du gör med en Futaba. Kör själv min Naza med MPX.
Generellt ska du ställa failsafe så att när signalbortfall inträffar ska Nazan hamna i det blå failsafefältet mellan Atti och Manual som du ser i Assistentprogrammet. Använd någon switch som gör att du kan växla mellan Failsafe och Attitude. Prova failsafe på skrivbordet genom att stänga av sändaren och kolla vad som händer i Assistenten.

Jode
2012-06-07, 00:06
Hittar inte något om detta i manualen, kan du ta en dump eller visa var?
Det stod i WK-M manualen men inte i Naza.
Både jag och polarn struntade i det, och det verkar funka bra ändå.Det står lite luddigt men det är min bestämda åsikt det står på sidan 7 i manualen under ESC s Motors " and cut the red wire of ESCs with built-in BEC" , Nazan matas med ström från VU n och det funkar perfekt på min även Wookongen är det samma

pernstig
2012-06-07, 08:13
Hittar inte något om detta i manualen, kan du ta en dump eller visa var?


29738
F-låt att jag hoppar in. Sist i andra stycket. :)

Jode
2012-06-07, 10:34
Hur gammal är den manualen?
Finns inte med i de senaste versionerna.

pernstig
2012-06-07, 12:38
Hur gammal är den manualen?
Finns inte med i de senaste versionerna.
Köpte min Naza 2012-02-20. Nazan och därmed mottagaren och eventuella servon strömförsörjs ju från den lilla VU-enheten och då ska absolut ECS:ernas BEC kopplas bort.
/Leif

Jode
2012-06-07, 15:30
Är lite nyfiken på detta eviga "problem".
Tog bort dem på min WK-M hexa för att det stod i manualen.
Innan dess har jag alltid påpekat att det är onödigt och meningslöst.
På de tiotalet multis jag byggt har jag alltid struntat i det och aldrig haft några "elhaverier".
Quadrino kortet (mwc) har inbyggd zenerdiod som skyddar mot "groundloops".

Nu står det inte längre i Naza manualen och jag är övertygad om att jag inte märker någon skillnad.
Förutom att det är väldigt bökigt när man skall prorammera om reglagen (tex ställa thro range eller timing)

pernstig
2012-06-07, 16:04
Är lite nyfiken på detta eviga "problem".
Tog bort dem på min WK-M hexa för att det stod i manualen.
Innan dess har jag alltid påpekat att det är onödigt och meningslöst.
På de tiotalet multis jag byggt har jag alltid struntat i det och aldrig haft några "elhaverier".
Quadrino kortet (mwc) har inbyggd zenerdiod som skyddar mot "groundloops".

Nu står det inte längre i Naza manualen och jag är övertygad om att jag inte märker någon skillnad.
Förutom att det är väldigt bökigt när man skall prorammera om reglagen (tex ställa thro range eller timing)

Vet du hur det funkar i det speciella fallet är det ju bara att köra :)
Jag tyckte det var enklast att programmera ESC:arna var för sig direkt i mottagarens Throttelkanal med hjälp av programmeringskort.....orkar bara inte trassla med pipsignalerna och throttelspaken!

Stiffe
2012-06-07, 20:26
Vet du hur det funkar i det speciella fallet är det ju bara att köra :)
Jag tyckte det var enklast att programmera ESC:arna var för sig direkt i mottagarens Throttelkanal med hjälp av programmeringskort.....orkar bara inte trassla med pipsignalerna och throttelspaken!

X 2 :blink:

Jode
2012-06-08, 00:59
Nej det vet jag inte i Nazans fall, därav min nyfikenhet.
Ok, glömde att det gick att köra kort utan pluskabel.
Kör de i mitt tycke fantastiska Turnigy AE-30A (med inbyggd kylfläns och mölighet till att ställa throttle response speed)
Den enda nackdelen är just att det inte finns något kort.
Flög några accar ikväll och jag tycker inte det går att jämföra Nazan med Wookong M.
Kan bero på relativt lätt quad jämfört med tyngre hexa.
Men den har massa skumma saker för sig. Twitch vid yaw, drar snett vid wot's (fullgas).
Jag får dessutom använda trim, aldrig behövt på WK-M.
Jag är ingen helipilot men KK kunde jag flyga, Naza i manual är helt sjukt vingligt, behöver expo kanske.

cyberpete
2012-06-08, 10:15
Årets första FPV med min 550 Hexa. Lite vingligt och kort video :)


http://www.youtube.com/watch?v=NDZD5roMW-o

Ska försöka ta mig ut och flyga i helg om vädret tillåter.

cyberpete
2012-06-09, 18:31
Vägde min Hexa idag. Med all utrustning inkl fpv prylar så väger min hexa 2.7 kilo med dubbla 3300mah accar :) Lagom vikt....