handdator

Visa fullständig version : Pärlor åt svinHonk
2012-01-28, 21:54
Beskåda ett tiopappssystem på en tvåtumsplanka (uppdelat i från-marken-video och sen från GoPro:n ombord):

http://www.youtube.com/watch?v=W45eum0WYb8

Den hade inte de stundtals vobblingarna förr (testat på vindstilla nätter denna vecka), men jag är fortfarande igång med att trimma in allt.

Det jobbiga är att videosändaren (HK 900MHz/200mW) är skitkänslig för mekanisk vibration vilket gör det nästan omöjligt att styra från videoglasögonen för allt linjebrus, men har sett att folk lött om allt på kretskortet och framförallt tydligen videosignalsladden... verkar vara dåliga lödningar från fabrik som orsakar känslighet från vibration.

Annars verkar allt ok. Utnyttjade direkt att DJI hade en trevlig motormixningsinställning och gjorde en sjukt konstig assymetrisk (på alla tänkbara sätt) semi-hexa. 2 coax-par fram och ett vanligt plattpar bak, till råga på allt är avståndet mellan frammotorerna större än mellan bakmotorerna. Tyngdpunkten är 1/3 framåt ca. och ungefär samma förhållande för skillnaden mellan bredd fram och bak.

Tanken från början var att kunna ha radiomottagare, videosändare och GPS så långt ifrån varandra som möjligt. Nu tänker jag på att göra någon annan konstellation som jag kan fälla ihop och ha i ryggsäcken, detta med plankan funkar inte så bra att fälla ihop när det är draget sladdar och grejer kors och tvärs. Så det är fortfarande en stor fråga... hur man ska optimera allt efter vad man "behöver"... :)

Plankkonstruktionen har förövrigt funkat skitbra som testplattform för en massa styrkort och knäpp kod innan, trä är skitbra att dämpa vibrationer (som trots välbalanserade propellrar/motorer uppkommer dynamiskt, förmodligen pga dåliga kullager/sneda motoraxlar).

UndCon
2012-01-28, 22:40
Kul att se hur det flyger

Honk
2012-01-29, 00:05
"Det" i dubbel bemärkelse tänker jag :) Både farkosten i sig (vad kallar man den configen?) och att det inte är jag som flyger det utan att "det" flyger sig skälvt...

Nja, hursom, jag är nöjd med position/höjdhållningsalgoritmerna men det är lite för begränsad mjukvara både i Wookongen och i Futaba 6EX:en som tvingat mig till att köra sändaren i heli-läge för att kunna ställa en trottelkurva eftersom alt-hold var för känsligt (rent PWM-mässigt) i Wookongen, på bekostnad av att en av de 2 på/av-kanalerna på 6EX:en blev obrukbar totalt (blir obotligt mixad med trottel) även om jag är rätt intresserad av att testa deras "carefree mode"...

I alla fall, kontentan är att detta kunde varit vilket kort som helst och fortfarande kunnat flyga de x antal motorerna på samma sätt förutom kanske att sensorerna är dyrare och att koden funkar rätt bra för positionshållning men helt utan flexibilitet/inställningsbarhet. Perfekt tillfälle för mig att fokusera på rambygge...

2012-01-29, 12:30
Fungerar verkligen 900Mhz-sändare i sverige? Blir det inte störningar från gsm-nätet?

Honk
2012-01-29, 17:06
Tjao, säg det... när jag flög med det sist hade jag bara problem med störningar orsakade av vibration och nu har jag kommit på varför: antennen som hängde med (halvvågs) var glappig i sin egen sladd i 90-gradersböjen! Så nu har jag bytt till en annan (kvartsvågs) antenn som inte är glappig, men så råkade jag löda bort en loppa på en trimspole på kretskortet, så jag har ännu inte kunnat testa allt med videosändningen... puh.

Men jo, det är säkert möjligt, men det lilla jag sett verkar inte ha RF-störningar från våra GSM-nät i alla fall. Körde på 1.1GHz lite förut (och flög faktiskt) och det var nog ganska ok det med. Sen har jag väl aldrig flugit så långt heller i och för sig...