handdator

Visa fullständig version : Planka vingnosLIP
2012-02-02, 21:08
Inför plankningen av torrisionnäsa med framkant gjorde jag ett experiment med vitlim och strykjärn.

Jag provade att planka med 2mm balsa runt en 12mm rundstav och här kan ni se resultatet, jag tycker det ser lovande ut.

Då jag inte hittar fönsterputs med amoniak så testade jag 25% ättika, blandningen var 1del ättika och två delar vatten.

26338

26339

jaka
2012-02-04, 16:22
Hej!
Går lika bra med vanligt varmt vatten!

Michael
2012-02-04, 17:18
Ammoniak fungerar bra för träsorter som innehåller mycket lignin vilket balsa inte gör. Precis som Janne skriver fungerar det för balsa i princip lika bra med vanligt vatten. Tricket är att låta vattnet suga in ordentligt vilket tar mycket längre tid än man kan tro. För ett 2 mm balsaflak tar det ca 4 timmars blötläggning innan vattnet trängt hela vägen igenom. Man kan påskynda processen något genom att tillsätta en droppe diskmedel per liter vatten så att ytspänningen minskar.

En annan variant att använda ånga. Jag brukar ibland blöta träet och därefter använda ett vanligt strykjärn för att forma balsaflaket runt formen. När vattnet kokar bort av värmen gör den heta ångan att fibrerna mjuknar ytterligare något.

LIP
2012-02-04, 23:33
Skall man blöta igenom balsan med vatten så är vitsen borta med att planka med vitlim och strykjärn.

Grejen är att man skall bestryka båda limytorna med vitlim och sedan låta det ligga öppet och och torka tills allt vatten har dunstat och limmet är heltorrt, tar ca 5-6 timmar. När man sedan använder strykjärnet så fungerar limmet som ett smältlim.

Om jag då skall blöta igenom balsan så blötes limmet upp och hela vitsen är borta. Därför försökte jag med ättika blandat med vatten på motsvarande sidan"Yttersidan" av plankningen för att få balsan mer böjlig runt tex. en framkant.

Att träet måste innehålla lignin för att få någon verkan av amoniak visste jag inte, man blir aldrig fullärd, tack och lov.

Med min teknik så fungerar det förmodligen med bara vatten som jag sprayar på med en duschflaska och ett hett strykjärn.

JohanH
2012-02-05, 03:25
Intressant Lasse! Sådana här byggtips är värdefulla. Som du skrev...man blir aldrig fullärd :-)