handdator

Visa fullständig version : Nybörjar hjälp: Motorn dör vid full gascykelbud
2012-02-13, 16:25
Hej,
Jag har köpt ett begagnat plan med en .40 motor i som inte vill gå ordentligt..
Vid full gas så dör den efter ca 10 sekunder, kör man den väldigt fett så verkar den gå lite längre men då går den orent tills den kommer upp i varv och sen dör den tvärt.

Dessutom är den väldigt svårstartad (men det tror jag att jag börjar få kläm på)

Några tips vad som kan vara fel eller är det bara att köpa en ny motor?

Tacksam för hjälp

Mvh Anders

pernstig
2012-02-13, 17:03
Vad har du själv försökt åtgärda hittills? Har motorn varit oanvänd länge? Funkade den bra för säljaren tidigare? Är bränslet OK?
Gissar att det rör sig om ett problem med bränslematningen. Gå igenom och byt alla bränsleslangar. Kolla att inget tjuvluftläckage finns i tank, klunk, ev. filter eller slanganslutningar. Skruva bort bränslenålen och blås rent röret. Blir det inte bättre för du prova med ett nytt glödstift.

Modellflygarn
2012-02-13, 17:30
Hej!

Det är ju helt klart att motorn inte suger bränsle som den ska av nån anledning. Det är väldigt sällan det är motorn det är fel på.
Här är en lite checklista:

Det troligaste är att du har skit i tanken och/eller förgasaren.
Ta ur och gör rent tanken om det går, kolla så att korken i tanken är hel. En del smular sönder sig med tiden och då blir det massa gummibitar i tanken.
Ta bort slangen och bränslenålen ur förgasaren och spola rent med bränsle eller blås ur med tryckluft. Spola även ur slangarna eller byt till nya.

Kolla så att alla slangar är hela och rättkopplade (vet du inte hur de ska sitta så hojta till).
Om tanken är stumt monterad mot motorspantet kan du få skum i tanken när motorn gått en stund och då suger den luft och stannar. Linda gärna in tanken i skumgummi om det finns plats.

Sen kan tomgångsnålen vara för långt inskruvad om det finns nån sån men gå igenom överstående grejer först innan du börjar skruva på nåt.

Om det är en gammal motor som gått mycket på ricinoljebränsle KAN den vara otät och vägra gå på modernt syntetbränsle. I så fall brukar det fungera om man fortsätter att köra med ricinolja (ricinolja tätar lite bättre). Ovanligt fel numera men iaf...


Hoppas nåt av det här funkar!

AM
2012-02-13, 17:50
Prova denna sida för lite tips.

http://airmedia.se/stalla-in-motorn-ratt

Mvh
Ove

cykelbud
2012-02-14, 07:06
Hej och tack för alla snabba svar!

Tanken läckte förut, så den skruvade jag åt, och så bytte jag alla slangar ut från tanken (kanske ska byta den inne också..). Tror jag kopplat rätt, det rör med slang inne till förgasaren, det som går uppåt till dämparen och det i mitten till en slang som är pluggad (för så var det förut).
Trodde det skulle lösa sig då, men grejen är att den gick ännu sämre; förut så lyckades jag få den att gå om jag ställde den väldigt rikt, men nu dör den som sagt efter 10 sek hur man än gör.

Men det tyder kanske på tomgångsskruven, är den för fet inställd borde det bli sämre nu med tryck i tanken, och vid full gas så får den för lite..? Ska testa och återkommer, tack igen!

AM
2012-02-14, 09:37
Om motorn körts på bränsle med ricinolja behöver du nog rengöra förgasaren riktigt. Ricinoljan hårdnar och blir gummilik när den åldras. Ett bra sätt att kolla lagom flöde vid tomgång har Bokis gett; Ställ förgasaren i tomgångsläget och blås i en slang kopplad direkt till förgasaren. Då ska det pysa luft lite nätt. Pyser det mycket kan det vara för rik blandning - pyser det inte alls är den för mager. Prova att skruva ut "högfarts"-nålen ännu mer så att den går rent på fullgas. Om motorn sedan taktar och stannar när du drar ner gasen mot tomgång, så skruva in tomgångsnålen. (OBS! Det finns äldre förgasare som har en luftskruv istället för tomgångsnål - då ska man öppna skruven så motorn får mer luft). Med en tomgångsnål så kan du skruva in den helt i botten - öppna sedan ett varv och prova starta motorn. Om den stannar direkt - skruva ut nålen ett kvarts varv åt gången och prova tills motorn går på tomgång. Kolla sedan min tipssida för finjusteringen.

Om du kan skriva vilket fabrikat motorn är - eller ta en bild på förgasaren är det lättare att ge tips.

Lycka till!

Mvh
Ove

cykelbud
2012-02-14, 11:15
Motorn är en Topaz 40, mer vet jag inte..
Ska testa med tomgångsskruven, sen testar jag rengöringen.., det roliga först!
Återkommer
Tack igen!
/Anders

AM
2012-02-15, 08:39
Det är nog en ganska ovanlig motor. Kan du ta en bild på förgasaren?
Mvh
Ove

freddan_6
2012-02-16, 10:56
På en del motorer suger motorn tjuvluft mellan förgasaren och vevhuset. Detta är väldigt obra och ger ojämn gång. Jag har haft det på en J'en som jag köpte billigt. Efter byte av o-ring går den kanonbra. Man kan köpa en ny o-ring i passande storlek och sätta dit. Det kan också vara strul med slitet stift. Det kan också göra att gången inte blir stabil och den tjuvdör. Ett stift håller kanske 10-20 liter bränsle (kortare under inkörning). Det kan också vara helt felinställd motor. Om den dör direkt kan lågfartsnålen vara helt inskruvad och du har kompenserat det med att ha huvudnålen för långt utskruvad, eller helt tvärt om. Jag skulle dock prova att skruva ut huvudnålen tills den fyrtaktar på halvas och prova att gasa fullt.
m.v.h. //Fredrik

cykelbud
2012-02-16, 11:56
provade att köra lite igår kväll,

jag skruvad in tomgångsskruven helt och sen ut lite grann som i beskrivningen.
Men jag lyckades inte få den att gå mer än en kort stund på halvgas, så jag provade att skruva ut lite till osv.
Men den är lite meckig att få igång, så jag hann bara skriva ut något varv.
Sen kom jag på att det nog hade varit bättre att köra från andra hållet i mitt fall, alltså att skruva in tomgånsskruven lite i taget istället för att skruva ut den från noll, den gick ju trots allt på halvfart.
Nåja, det känns som att jag är på rätt väg iom att den inte vill gå särskilt länge, då är det förmodligen lite för snålt.
Se om jag kan testa ikväll igen .. :)

cykelbud
2012-02-16, 11:56
Det är nog en ganska ovanlig motor. Kan du ta en bild på förgasaren?
Mvh
Ove

Ska försöka få till det med i ikväll! :)

Modellflygarn
2012-02-16, 20:44
Du har inga läckor vid topplocket om det är ett skruvat sånt? Det kan ge massa konstiga symtom. Jag har även haft ett läckande glödstift. Fast det kan vara svårt att se.
Kan ju vara en bra idé att testa med ett nytt stift också om det skulle råka vara slitet.

Har du gjort rent i tanken?

AM
2012-02-17, 08:13
Kolla även att förgasartrumman (cylindern i förgasaren) ligger an mot ena kanten. Dvs. att fjädern som har till uppgift att trycka den mot stoppskruvens ena sida har tillräcklig spänst att hålla den i rätt läge.
Får Du motorn att gå på fullgas kontinuerligt - utan att stoppa? Om den stannar på fullgas så kolla slangarna och förgasarnålen.
Om du använder en elstarter kan du hålla för avgasröret och köra runt motorn med startern för att "snapsa" den. Då byggs det upp ett tryck i tanken (under förutsättning att du har tryckslangen från ljuddämparen ansluten till tanken). Om du flippar med fingrarna får du hålla för förgasaren istället.

Lycka till!

Mvh
Ove

th
2012-02-17, 11:32
Är det kannring på motorn,den kan ha fastnat i spåret,då vill den inte gå på fullgas. Suger dåligt med.

Mvh Thomas

cykelbud
2012-02-17, 13:09
Är det kannring på motorn,den kan ha fastnat i spåret,då vill den inte gå på fullgas. Suger dåligt med.

Mvh Thomas

Hej,
Vet inte om den har kannring, men det känns inte som någon friktionsgrej, mer som att när den har bluddrat klart och kommer upp i varv så går den upp i fullvarv, och sen efter 10 sek tvärdör den. Man kan få den att fortsätta att gå om man direkt drar ner gasen till noll, är den varm återhämtar den sig..
Hann varken med att ta några bilder på förgasaren eller provstarta vidare igår... Husrenoveringen går före enligt frugan.. :D
/Anders

jaka
2012-02-17, 14:24
Hej!
Hur mycket nitro har du i soppan?

gamlingen
2012-02-17, 15:37
Då skulle du vart med på den tiden då det fanns en motor som hette Frog ,då var det slita och inga startmotorer ,det var handkraft ock såriga fingrar ,gör rent allt,byt om soppan är gamal, filtrera den i melittafilter,gamal soppa grynar sig och sätter igen bränslerör och egentligen allt där du ska ha flöde,
och börja från skretch, huvudnål ca 2,5 varv ca 1 mm på trotteltrumman,prova.Om inte skruva upp nålen ett halvvarv itaget, trottla upp till fullgas skruva upp nålen tills motorn fyrtaktar skruva tillbaka så motorn går rent dock ej för snålt om du har tomgångsnål dra ut den ca 2 varv når du börjar om ine bör ca 1mm trottelöppning vara lagom du kan öppna den lite efter hand tills den går.Trägen vinner en modellflygare måste vara envis och aldrig ge upp.Mvh Bengt-Åke

Nexus
2012-02-17, 20:29
Hej ...

se till att två varv eller två och halv varv nål så se blir rätt och sen du kan spruta in lite i förgas sen det kommer blir startade på direkt det ska funkar
Även bättre med Enya Nr:3 på glödestift och lycka till

MVH Steve

Modellflygarn
2012-02-18, 22:16
Enya Nr.3 brukar lösa mycket problem. :)

cykelbud
2012-02-27, 13:42
Hej igen,

jag lyckades ställa in motorn att gå på fullgas med huvudnålen och även på mellanvarvatal med tomgångsskruven :)

Men jag lyckades inte ställa in den så bra, det var väldigt smalt intervall på huvudnålen mellan att få för mycket, gå rent och tvärdö.. och ställde jag den för snålt på tomgångsskruven gick den inte mer än just på tomgång, vred man upp den så var det lätt att få den gå för fett.

Så jag ska nog kolla lite av övriga tips med tank och att rengöra förgasaren ordentligt.
Tack ialla fall för alla bra tips, nu hoppas jag på att få komma ut och flyga snart! :D

Mvh Anders

jaka
2012-03-09, 18:08
Hej!
Topaz (importerad av Slotcar) är en likadan motor som ASP, Kyosho och Planet Hobby, men inte av senaste modell, men den har likadan förgasare som alla andra motorer, dvs med två nålar.Motorn har ingen kolvring utan är som de flesta moderna motorer idag i ABC eller ABN utförande.

Jag frågade förut hur mycket nitrometan du har i soppan! Det är viktigt att komma ihåg att utan nitro så blir motorn väldigt känslig att ställa in, därför bör/ska du alltid använda 5-10% nitrometan i soppan! -Själv kör jag med 5% nitro i alla mina motorer.

Oftast kör vi med 15% syntetolja i soppan idag, tidigare ofta 20% ricinolja. Har din motor gått på ricinoljesoppa tidigare så fodras det att du kör några tankar för att motorn ska gå normalt med syntetolja.

gamlingen
2012-03-10, 08:45
Hej igen! Lite nitro skadar aldrig 5% som sagts. När du vrider nålarna är det små variationer ,det handlar om ett snäpp på nålen och koncenrera dig på en nål i taget,skiten SKA gå ,trägen vinner det gäller att överlista den återigen lycka till!

cykelbud
2012-03-11, 22:07
Hej!
Topaz (importerad av Slotcar) är en likadan motor som ASP, Kyosho och Planet Hobby, men inte av senaste modell, men den har likadan förgasare som alla andra motorer, dvs med två nålar.Motorn har ingen kolvring utan är som de flesta moderna motorer idag i ABC eller ABN utförande.

Jag frågade förut hur mycket nitrometan du har i soppan! Det är viktigt att komma ihåg att utan nitro så blir motorn väldigt känslig att ställa in, därför bör/ska du alltid använda 5-10% nitrometan i soppan! -Själv kör jag med 5% nitro i alla mina motorer.

Oftast kör vi med 15% syntetolja i soppan idag, tidigare ofta 20% ricinolja. Har din motor gått på ricinoljesoppa tidigare så fodras det att du kör några tankar för att motorn ska gå normalt med syntetolja.

Hej!
Jo jag har kört med en gammal soppa jag köpte på roffes modellflyg för säkert 10 år sen, den blandades där i butiken och det står 10% nitro på ettiketten.. Så den är det kanske lite dålig kvalite' på vid det här laget. Jag gjorde ett försök att sätta igång modellflyget då, men det blev inte så mycket av det så all soppa är kvar...

Kul att höra vad Topaz är för en motor! Nu har det fallit sig så att jag hittade en annan begagnad motor för en billig penning som jag har installerat, och den funkar bara så mycket bättre! känns lite trisst att ge upp på den gamla motorn, men jag har liksom inte riktigt tid att strula och inte få flyga nåt (med tanke på att min flygmöjlighet är lördag morgon kl 06-8.30 innan alla andra helgaktiviteter drar igång).
Den startar lätt, gick tex att "snappsa" och sen starta, nåt jag inte lyckades med den gamla motorn. Där fick man hälla massa soppa direkt i förgasaren. Så i helgen flög jag faktiskt några tankar, riktigt kul!

Tack för tipset med nitron, jag har även kvar lite soppa som heter model technics castor stright 80/20 dvs ingen nitro, men den kanske jag ska hålla mig undan för säkerhets skull, så det blir till att köpa ny soppa med nitro i, så att det äntligen kan bli lite flyga av! Lokale handlaren hade Rapicon med 5% eller 15% nitro, det blir väl den med 15% :)

/Anders

gamlingen
2012-03-12, 11:33
Hej! Det räcker bra med 5%!!!!