handdator

Visa fullständig version : För tjockskallig för Fat Shark?Dreamer
2012-02-17, 16:31
Första inlägget här!

Jag har just fått hem de FPV-goggles (Fat Shark Dominator) jag beställde för en månad sen. Jag köpte dem otestade eftersom jag hört så mycket gott om dem på nätet.

Tyvärr har jag problem med att IPD:n är för låg. Jag har alltså för långt mellan pupillerna (8 cm) för att de ska passa bra. Jag har inga problem med att fokusera på skärmarna, men hålet in till linserna är för litet. Avståndet ytterkant till ytterkant är 9 cm, men borde vara minst en cm till för att passa mig. Vänsterkanten på vänstersidan och högerkanten på högersidan är alltså precis i vägen för bilden. Det gör att det blir suddigt i höger och vänsterkant på bilden!

Ni som har föregångaren, Fat Shark RCV 922, och har brett mellan ögonen, har ni samma problem som jag? Kanske är det så att det justerbara IPD-avståndet på 922-orna gör att jag kan använda dem istället? Jag börjar misstänka att jag måste skicka tillbaka Dominator-glasögonen. :concern:

Skulle någon kunna vara snäll och mäta från ytterkant till ytterkant på hålen in till linserna på RCV922?

Palmen80
2012-02-17, 17:49
Jag har 90mm på dom gamla oxå.

Dreamer
2012-02-19, 09:20
Tack för svaret Palmen!

Det betyder att RCV922 skulle vara ännu sämre för mig, eftersom de har större Field Of View. Tur att jag inte köpte den gamla modellen då!

Finns det andra goggles som passar bättre för oss med hög IPD? Det är svårt att veta utan att prova. HeadPlay finns ju också, men de är så dåligt anpassade för "fältmässiga" förhållanden.

Jag var i veckan på Sony-butiken i Sthlm där jag testade 3D-gogglesarna Sony HMZ. De kostar 8000:- men där var det inga problem med kanter i vägen. Det kostar att ligga på topp. :)

Modellflygarn
2012-02-19, 09:44
Hejsan!

Jag har ett par RCV922 som jag har ett annat problem med.

Jag måste ha korrektionslinser i för att se fram till bildskärmarna och linserna kommer för nära ögat så att ögonfransarna tar i linserna ibland när jag blinkar. (jag har inte lösögonfransar) :)
Rät irriterande och och så blir ju linserna alltid skitiga.

Jag ska försöka lägga nåt under listerna så att jag får några mm extra utrymme.
Nån annan som haft såna problem?

Ledsen för trådkapningen...

Mr J
2012-02-19, 09:56
Hejsan!

Jag har ett par RCV922 som jag har ett annat problem med.

Jag måste ha korrektionslinser i för att se fram till bildskärmarna och linserna kommer för nära ögat så att ögonfransarna tar i linserna ibland när jag blinkar. (jag har inte lösögonfransar) :)
Rät irriterande och och så blir ju linserna alltid skitiga.

Jag ska försöka lägga nåt under listerna så att jag får några mm extra utrymme.
Nån annan som haft såna problem?

Ledsen för trådkapningen...

Ja, jag hade samma problem, fast utan korrektionslinser.
Jag rev av skumgummilisterna och ersatte dem med tjockare neopren som inte trycks ihop lika mycket.
Det blev en klar förbättring.

Dreamer
2012-02-20, 12:42
Ledsen för trådkapningen...

Lugnt!

Jag har efter att jag skapade tråden undersökt problemet lite närmare. Det är inte alls ytterkanterna på "tunnlarna" in till speglarna jag ser. De 90 mm från ytterkant till ytterkant jag skrev om förut räcker bra åt mig, det är inte det som stör. Det är de pyttesmå fästclipsen speglarna sitter fast med som ger upphov till de suddiga vänster- och högerkanterna! Om jag t.ex. blundar med vänsterögat och flyttar gogglarna 2-3 mm åt höger så ser jag inte dessa clips.

Om jag kunde flytta båda LCD-modulerna 3 mm utåt så skulle problemet försvinna! Detta ingrepp involverar dock en dremel och skulle förstöra garantin. Denna IPD-mod har utförts tidigare, men det känns jobbigt att göra den på något som kostar mer än 3000:-!

Dreamer
2012-02-29, 11:22
Jag fortsätter att prata med mig själv i den här tråden... :)

Efter att ha tänkt mycket på min problem med Fatshark Dominator-brillorna har jag kommit fram till att det enda sättet för mig att få dem att passa är att såga av dem på mitten, och bredda dem! Jag kan inte bara flytta båda LCD-modulerna utåt i höljet, eftersom det sitter ett kretskort precis till höger om den högra modulen. På samma plats ska även headtracking-kortet sitta i framtiden.

FatShark själva säger att det inte behövs någon IPD-justering på Dominator. Det håller jag verkligen inte med om! Max IPD för Dominator är nog ca 7,5 cm. Men har man IPD i den storleken blir bilden ändå inte perfekt, på grund av att man fortfarande störs av fästclipsen för speglarna.

Jag behöver bredda FatShark-brillorna med drygt 1,5 cm. Om jag vågar börja såga så lägger jag ut bilder här...

UndCon
2012-02-29, 14:52
Det låter som en vettig lösning att bredda mittensektionen. har du kollat om det sitter elektronik där?

Jag kan inte justera avståndet på mina MyVu heller.


Ett alternativ kan vara liknande de konstruktioner som egentligen är till för glasögonbärare dvs där du kan fälla ner skärmen framför ögat (typ militärt bruk) - men jag tror dessa är rätt dyra...och det kräver 2 st...

//UndCon

Dreamer
2012-02-29, 21:46
Det sitter ett kretskort precis där jag ska såga, men det är lätt att skruva bort. Jag får helt enkelt tömma skalet innan jag börjar. Det här är inget lätt projekt. Jag vill ju att brillorna ska se snygga ut även efter modden, och sen ska jag försöka göra bredden "justerbar". Det blir alltså skruv och tejp istället för lim och kolfiber.

Andra goggles verkar vara riktigt dåligt anpassade för FPV, så tyvärr verkar sågning i goggles för 3000+ kr var det enda alternativet!

Man kan ju hoppas lite på denna sida: http://www.fpv-plastics.com/
Killen där har pratat om att göra formar till skidglasögon som passar just Kopins LCD-moduler (alltså de som sitter i FatShark).