handdator

Visa fullständig version : TX:en har slutat fungera med Klöverantenn!Sjuntorparn
2012-02-18, 18:45
Hej Alla!

Nu behöver jag hjälp att förstå vad som hänt, kan det var så att jag eldat upp min videosändare?

För ett tag sedan skaffade jag en uppsättning klöverantenner till min FPV-utrustning, det fungerade kalas tills för ett par dagar sedan. Helt plötsligt vägrar videosändaren (FatShark 100mW) och Immersion (600mW) att överföra videosignal när jag har klöverantennen ansluten till TX:en. Stoppar jag dit orginal "rubber duck" fungerar videoöverföringen men inte när jag har klöverantennen.

Jag har försökt bli klok på vad som skiljer antennerna åt, rubber duck:en har oändlig motstånd mellan skärm & centrumledare medans klöverantennen i det närmaste är att betrakta som kortslutning när man ohm-mäter mellan antennens centrumstift & skärm/chassie.

Med "rubber ducken" ansluten till FatShark sändaren kan jag mäta en spänning på ca. 3,2 VDC mellan antennens chassiepoler (givetvis med antennen ansluten), med tanke på att antennen har oändligt motstånd så gissar jag att det flyter ingen eller iaf väldigt liten ström igenom antennen i detta läge.
Det jag lurar på är vad som händer/har hänt när jag anslutit klöverantennen (obs. har alltid haft TX:en spänningslös när jag skiftat antenner då jag läst att man riskerar elda upp slutsteget om man inte har någon antenn ansluten med spänning på TX:en), klöver antennen är ju att betrakta som en kortslutning jämfört med "rubber ducken".

Jag anslöt min WattsUp mellan TX-accen och sändaren och gjorde upptäkten att med klöverantennen ansluten så drar TX:en nästan dubbelt så mycket ström jämfört med när jag har "rubber ducken" ansluten
(se bilderna här nedan)

Har jag missat något väsentligt - har levt i tron om att det ska fungera att byta från "rubber duck" till klöverantenn utan att det ska påverka utrustningen negativt.


26718
Med "rubber duck" ansluten:
U=8,24 VDC
I=0,35A
P=2,8W


26719Med klöverantenn ansluten:
U=8,22VDC
I=0,62A (0,72 peak ström)
P=5,0W

Som sagt, med "rubber duck" ansluten så har jag bild men inte med klöverantennen.
Har inte gjort några räckviddstester i detta läge, endast kört på skrivbordet.

..... skulle verkligen behöva lite uppmuntrande fingervisningar i ärendet, känns som jag inte är riktigt elektronik-kompatibel för tillfället! Suck!

mvh Grefen

hmf
2012-02-19, 07:07
Det låter som kortslutning i din klöverantenn, DC-motståndet ska vara i princip oändligt. Skär upp krympslangen på kontakten och kolla tex att ingen kardel i skärmen kommit emot innerledaren.

Sjuntorparn
2012-02-19, 13:50
Hej hmf!

Jag var lite för snabb när jag sa att mitt problem gällde både FarShark- och Immersionsändaren, har gjort tester på fyra olika VTX:er och det är bara på FatSharksändaren som problemet uppstår dvs. att videosändningen fungerar när jag har "rubber ducken" ansluten men att det skiter sig när jag ansluter klöverantennen (samt att strömförbrukningen ökar).


Jag får som sagt klöverantennen att fungera på tre andra andra VTX:er (1sr Immersion 600mW, 1st BEVRC 200mW & 1st BEVRC500mW), dessutom så ser jag ingen markant skillnad i strömförbrukning när jag kör med klöverantennen ansluten till dessa tre VTX:er (ja, det är samma klöverantenn jag kollat i samtliga VTX:er)

Jag inbillar mig att problemt ligger i FatShark-sändaren..... men vad?


mhv Grefen ;)

hmf
2012-02-19, 16:27
Hmm... det låter ju märkligt! Hur bra räckvidd får du med de tre andra VTX:erna och klöverantennen? Jag tycker fortfarande att DC-kortslutning i antennen låter galet...

Sjuntorparn
2012-02-19, 17:15
Hmm... det låter ju märkligt! Hur bra räckvidd får du med de tre andra VTX:erna och klöverantennen? Jag tycker fortfarande att DC-kortslutning i antennen låter galet...

Jag gör lite räckviddstester under morgondagen så får vi se vad det blir för resultat utifrån det, har ju som sagt endast "skrivbordskört" grejerna sedan det började krångla.

Återkommer....

mhv Grefen ;)