handdator

Visa fullständig version : FrSky mottagare till T8FG



Mr X
2012-03-13, 10:49
Har alltid varit nöjd med mina FrSky mottagare till min Futaba radio.
Dom har fungerat utan problem och är troligen från någon tidig ver. (den med krympplast runt)

Efter vintern har jag uppdaterat min radio T8FG till version 5.0 som är den senaste.
Den ena går inte längre att binda till radion så jag tänkte inte mera på den utan saker kan gå sönder.
Sitter och ställer in utslagen när min andra mottagare helt plötsligt tappade bindningen.
Hmm första tanken slår mig att acken är tom men nix så jag pluggar i acken igen.
Nu fungerar allt igen men jag vågar inte lita på dom mera.

Tur att det hände när flyget står på byggbordet.

Min tredje FrSky har jag nyligen monterat in i ett annat flyg utan problem.

numnutchris
2012-03-13, 11:21
Är det de tidiga 8-kanalarna TFR8 (före sommaren 2011) så hade de nån bugg och kunde tappa inst. vid ackbyte - Även om jag inte råkat ut för det så flashade jag nyligen igenom en handfull mottagare med mjukvaran som finns på
http://www.frsky-rc.com/uploadfile/201012/20101215124553532.zip

Mr X
2012-03-13, 11:56
Ja det är de tidigare 8-kanals mottagarna och nu när jag tänker efter råkade jag ut för samma sak tidigare med en av mottagarna.

Mr X
2012-03-13, 12:02
Notice for TFR8 Firmware Upgrade
http://www.frsky-rc.com/ShowNews.asp?id=64

numnutchris
2012-03-13, 12:10
yepp, den bullentinen men de har glömt uppdatera länken, använd Download på hemsidans översta rad i stället så hittar du FWn på sidan två - eller länken i tidigare inlägget.
En annan sak som jag drabbats av även med futabaorginalen, vid bind och byggbordet - med annan 2.4utrustning i närheten går det trögare om sändaren är för nära mottagaren, säj kortare än 3-5dm eller så.

Mr X
2012-03-13, 13:07
Så för att flasha dom måste jag skaffa mig en FrSky USB kabel.
:)

numnutchris
2012-03-13, 13:23
Du hittar anvisningar/kabel/tillbehör i tex.
http://www.frsky-rc.com/uploadfile/201011/20101108144206997.pdf
även om det gäller D-serien.
Jag använde kabeln
http://www.frsky-rc.com/ShowProducts.asp?id=42
ihop med pluppen
http://www.frsky-rc.com/ShowProducts.asp?id=49
och "manual" för 8:ans uppgradering som fanns som pdf i zip-filen med uppgraderingen. Hmmm... kikade på den och där fanns visst också kabeln o uppgrade-Lite.

Antingen ta bort lite krympslang (om det är de första mottagarna) eller lossa skalet (orange eller FrSky) o tryck i pinnarna i kretskortshålen, se till att sk*ten inte kan glida ur bara; är ju ingen normal kontakt med hylsa den kopplingen...

Kabelns drivrutin stod i nån pdf, tror det var denna (använde WinXP)
http://www.frsky-rc.com/uploadfile/201106/20110621135727216.zip

Sen var det bara följa anvisningarna och köra FrSkys uppdateringsprogram; när man valt comport som drivrutinen installerade och sedan valt romfilen får man upp mottagarens ID och efter det står FW version. Var det 3.1 så ska det stå 3.2 efter uppdateringen om du kör uppdateringen igen men låter bli knappen download. (kan blanda ihop siffrorna iom flashade en D-modul i samma veva som fasstmottagarna...)

Glöm bara inte mata mottagaren med nåt bara, jag satte 5V på nån kanal efter kabeln var ansluten. Efter flashning dra ur 5volten och sätt i igen om du vill köra igen för att kolla FW versionen.

:banghead:

Mr X
2012-03-13, 13:32
tack

numnutchris
2012-03-13, 15:46
Vassegô - Lite enklare flasha radion, eller hur :)

Mr X
2012-03-13, 17:34
Ska nog gå bra att uppgradera firmwaren i mottagaren bara man har prylarna.
Beställde kabeln och pluppen från HK så snart är dom up to date igen :)

numnutchris
2012-03-13, 19:21
Hann du beställa så är tipset försent, giantcod brukar leverera 3-5 arbetsdagar mot tjingtjongs 3-5 veckor...
Sladden
http://www.giantcod.co.uk/cable-telemetry-module-p-405308.html
upgradelite
http://www.giantcod.co.uk/frsky-receiver-upgrade-lite-p-405432.html

Tobbepostis
2012-03-14, 16:13
FUTABA ORGINAL MOTTAGARE ÄR ALLTID BÄST:proud:
STOLT ÄGARE AV 7 ST. SOM ALDRIG STRULAR

Kaptenklister
2012-03-14, 20:14
Vad skriker du om?

Tobbepostis
2012-03-16, 08:30
Jo jag säger att orginalett är alltid bäst!Varför köpa modeller för flera tusen kronor och sen snåla in på det viktigaste: mottagaren
Tobbe

McRegor
2012-03-16, 10:54
Hej Tobbe,
Inte för att jag kör "pirater" till just Futaba men det är ju inte jämt som vi talar om kärror i klassen "flera tusen kronor" och då kanske det känns lika konstigt att betala 1000--1500 kr för en enda mottagare.
Jag kör sen många år tillbaka Futaba (9C resp 10C) men kör nästan uteslutande - också sedan många år tillbaka - Assans 2,4 GFHz-system i mina Futabor. Det har fungerat till 100 % hittills och jag flyger rätt mycket. Har väl säkert ett 15-tal Assan-mottagare och ingen enda har hittills under dessa år förorsakat mig några som helst problem. Däremot har jag klubbkompisar som haft problem med Futaba original Fasst-mottagare så slutsatsen är nog snarare att alla kan drabbas av problem. Jag tycker alltså inte att Futaba original är kass bara för att ett par kompisar haft problem med dessa utan jag inser istället att allt kan strula - om man har osis.
Men även jag skulle nog köra min Fasst-modul och en originalmottagare om jag skulle göra i ordning en stor/dyrbar kärra. Inte för att denna kombination nödvändigtvis ÄR bättre men rent psykologiskt känns det bättre - och man skall inte underskatta den psykologiska betydelsen av sina val.
Hälsningar
Roger

numnutchris
2012-03-16, 12:57
Dra inte ner tråden bara o nappa på märkesagitation, det det har dykt upp några sådana ickekonstruktiva spaminlägg på grannforumet med i samband med radio; ni har några exempel "ÄGER, BÄST, ..." etc här:

http://www.svensktmodellflyg.se/forum1.asp?viewmode=1&msgid=265859&page=&CurrentMainTopic=1&replypage=99

http://www.svensktmodellflyg.se/forum1.asp?viewmode=1&msgid=263855&page=&CurrentMainTopic=1&replypage=99

http://www.svensktmodellflyg.se/forum1.asp?viewmode=1&msgid=261729&page=&CurrentMainTopic=1&replypage=99

http://www.svensktmodellflyg.se/forum1.asp?viewmode=1&msgid=260097&page=&CurrentMainTopic=1&replypage=99

:banghead:

Mr X
2012-03-29, 13:35
Så idag hämtade jag ut min programmeringskabel så nu börjar det roliga.
Ska flasha mottagarna när man får lite tid över.

numnutchris
2012-03-29, 13:49
Glöm inte kolla efteråt om de hamnat i höghastighets- eller normal läge. Det var anledningen till att jag flashade, då de kunde ställa sej i HS läge om man tabbade sej, och analoga servon blir ju lite konstiga eller ryker om man försöker köra så.

Mr X
2012-03-30, 11:37
En koll av mina tre mottagare så hade jag V3.1 i alla.
Uppdaterade dom till V3.2 som tydligen är den senaste just nu.

Efter att ha flashat dom två som redan var bundna till radion fungerade dom utan att binda om dom.
Den tredje som jag ej har lyckats att binda till radion fungerade på första försöket så nu fungerar alla mottagarna.
Dom ställde sig i normal läge efter uppdateringen och själva uppdateringen var mycket enkel att utföra.

Första gången stannade själva uppdateringen efter 25% och bara tuggade men avslutade och uppdaterade på nytt så löste det sig.

Mr X
2012-03-31, 10:50
En bild på när mottagaren är ansluten via USB-kabeln till datorn för uppdatering av ny mjukvara.
http://forum.motorportalen.net/download/file.php?id=7856

Anders J
2012-04-05, 16:54
Hej
Jag har köpt USB-kabeln och "pluppen" från Air-Media och försökt flasha mina två mottagare.
Allt funkar fram till att UID-numret skall dyka upp, det kommer aldrig.
Har försökt både från en Windows 7 maskin och en XP med samma resultat.
Mottagarna är bryggade mellan kanal 7 och 8 enligt anvisningarna, och rätt COM-port är vald.

Någon med tips eller ideer om lösning?

Glad Påsk!

Anders J

Mr X
2012-04-05, 19:09
och acken är ansluten till mottagaren

Anders J
2012-04-05, 20:05
och acken är ansluten till mottagaren

Självklart! :)

Mr X
2012-04-05, 21:07
Första gången installerade jag allt på XP men fick inte det att fungera.
Installerade drivrutinerna till kabeln i nästa burk med Vista och där fungerade inte det heller, fick inte UID-numret.
Startade om burken på nytt och se nu fungerade allt med en gång för mig :)
Troligen är det drivrutinerna som spökar för dig.

Mr X
2012-04-05, 21:16
Dom här drivrutinerna för kabeln laddade jag ner för Vista

Driver for Win7 Vista
http://www.frsky-rc.com/uploadfile/201105/20110513083315936.zip

Anders J
2012-04-05, 21:22
Dom här drivrutinerna för kabeln laddade jag ner för Vista

Driver for Win7 Vista
http://www.frsky-rc.com/uploadfile/201105/20110513083315936.zip

Tack för hjälpen!
Testar i morgon, och återkommer med resultatet.

numnutchris
2012-04-05, 21:57
Det glömde jag skriva i #7 ovan; fick det heller inte funka först men ändrade baudraten till 19200 i stället för nåt högt värde som installationen ställde den i.
(Körde bara XP och passade på ändra, via Enhetshanteraren etc., den installerade comporten till COM1. Själva dongeln körde jag via en hub med egen strömförsörjning då de inbyggda hubbarnas inte alltid räcker om man har för mycket inkopplat.)