handdator

Visa fullständig version : Fpv-strul, bilden flimmrar



Fredda
2012-03-18, 21:03
Då var det dags igen, har inget större flyt med fpv projektet jag.

I fredags hängde jag dit alla grejor på quaden o gav mig iväg till fältet, allt fungerade, hade bra bild. Testade räckvidden på marken, kunde knalla iväg bortåt 500m innan det börja bli för mycket störningar i bilden, sändaren hade tappat kontakten mycket tidigare.

Gjorde några försök, men vågade aldrig dra upp quaden i luften, då allting blev mycket mer svårorienterat genom gogglesen.

På lördagen var det dags för nya försök, MEN, nu har bilden börjat flimmra hela tiden, kan se konturer ibland av det kameran siktar på. Detta oavsett jag står 1m eller 100m från modellen.
Har kopplar ur o tillbaka alla sladdar o grejor, men ingen skillnad.
Har testat både hemma och ute på fältet, så det är inga yttre störningar, hjälper ej att byta kanal.

Grejorna jag använder är Fatshark Dominator, 1,3ghz system och kamera från rcflight
kamera: http://www.rcflight.se/visaprodukt.aspx?id=1674
sänd/mottagare: http://www.rcflight.se/visaprodukt.aspx?id=1918

Vad är så galet att det kan sluta fungera från ena dagen till den andra?

Bild på min installation:

http://i1237.photobucket.com/albums/ff467/frj79/IMG_1962.jpg


Skitsvårt att fota flimmret, men här är en glimt:
http://i1237.photobucket.com/albums/ff467/frj79/IMG_1964.jpg

fpvstockholm
2012-03-19, 09:05
Uppkommer problemen bara när du har motorerna igång? Använder du separat batteri för att driva videosändaren? Dumt påpekande kanske (antar att du redan känner till det) men antennen ska vara vertikalt monterad även på videosändaren...
// Daniel
www.fpvstockholm.se

Boopidoo
2012-03-19, 10:46
Dubbelkolla alla kopplingar, det vara vara glapp och dålig kontakt någonstans.

@fpvstockholm
Lite OT men men jag kollade in din Skywalker V4 och har några tips. Din GPS är inte placerad korrekt så som den är på bilderna. Den ska vara horisontellt monterad med toppen av antennen mot himlen. Det spelar ingen roll om den är placerad under skumplast, det fungerar alldeles ypperligt att bygga in den i kroppen, fri sikt innebär inte visuellt fri sikt utan snarare att inget konduktivt ska vara mellan GPSen och satelliterna. Jag har precis själv byggt klart min V4 men inte hunnit flyga den ännu. :)

fpvstockholm
2012-03-19, 12:02
Tack för tipsen Boopidoo! Du har så rätt så. Fick nämligen detta påpekat för mig förut av kamelkungen här på rcflyg:)
Jag har ändrat i flygplanet sedan jag gjorde byggloggen. Nu sitter det istället en Eagletree OSD Pro i Skywalkern och då har jag monterat gps-enheten horisontellt:) Vad roligt att du också byggt en V4. Det är ett riktigt bra flygplan.

Fredda
2012-03-19, 12:12
Uppkommer problemen bara när du har motorerna igång? Använder du separat batteri för att driva videosändaren? Dumt påpekande kanske (antar att du redan känner till det) men antennen ska vara vertikalt monterad även på videosändaren...
// Daniel
www.fpvstockholm.se (http://www.fpvstockholm.se)


Problemet finns hela tiden, även när allt är bortplockat o helt separerat från modellen.
Ja jag har separat batteri. Har kännt o böjt på alla kablar o kontakter, blir ingen skillnad i flimmret nångång.

Japp, jag vet om antennerna, dom var nervikta på bilden bara.

Som jag sa, på fredagen fungerade allt, på lördagen inte. Hade inte gjort något med modellen därimellan, mer än att transportera den hem o ut till fältet igen.

fpvstockholm
2012-03-19, 12:25
Okej. Dum fråga: Har du kollat så att batteriet är fulladdat? Jag fick nämligen brus i bilden förut (när jag höll på att bänktesta utrustningen) och då såg jag konturer av det som kameran såg. Trodde det berodde på videosändaren eller någon kabel och hade ingen tanke på att det kunde vara batteriet. När jag senare skulle ut och flyga gick det inte att ladda upp lipot för spänningen var för låg... Ibland finns det enkla lösningar på svåra problem:)

rfnoise
2012-03-19, 13:20
Tjena,

Testa att vicka på sändarsladden och knacka sändaren lite lätt i ett bord etc för att se om bilden ändrar sig? Det skulle ju tyda på glapp i sladd eller komponent inuti..

Hade liknande problem med en sändare men den kom igång när man drog i och ur strömsladden några gånger. Ibland ville den inte starta helt enkelt men den är alltid på när den väl kommit igång.

/Calle

Fredda
2012-03-19, 13:29
Strömförsörjningen är i sin ordning.
Har dubbelkollat alla kontakter o sånt igen. Ingen skillnad, bara fortsätter att flimmra konstant.




Okej. Dum fråga: Har du kollat så att batteriet är fulladdat? Jag fick nämligen brus i bilden förut (när jag höll på att bänktesta utrustningen) och då såg jag konturer av det som kameran såg. Trodde det berodde på videosändaren eller någon kabel och hade ingen tanke på att det kunde vara batteriet. När jag senare skulle ut och flyga gick det inte att ladda upp lipot för spänningen var för låg... Ibland finns det enkla lösningar på svåra problem:)

Boopidoo
2012-03-19, 15:43
Min teori är fortfarande att felet beror på en dålig anslutning någonstans eller att sändare eller kamera har gått sönder. Det kan även vara någon av antennerna som är paj. Jag baserar detta på just det faktum att det fungerade bra och sen inte bra och det enda som har skett däremellan är transport.

Fredda
2012-03-19, 16:16
kan ha hittat en möjlig felkälla, när jag böjde på mottagarantennen nu så gick plasthöljet av vid halsen ovanför den böjbara leden. Antagligen har den fått stryk då jag tippade ett par gånger under fredagens flygförsök.
Men bara plasthöljet, själva antennen ser intakt ut. Eller är den känslig för att böjas/sträckas?

rfnoise
2012-03-19, 21:36
kan ha hittat en möjlig felkälla, när jag böjde på mottagarantennen nu så gick plasthöljet av vid halsen ovanför den böjbara leden. Antagligen har den fått stryk då jag tippade ett par gånger under fredagens flygförsök.
Men bara plasthöljet, själva antennen ser intakt ut. Eller är den känslig för att böjas/sträckas?

Skönt, då får du bygga en ny antenn! :) Kapa till en 1/4 lambda i rätt dimension för din frekvens och peta i o testa: http://rcexplorer.se/page14/hwwa/hwwa.html

/Calle

Fredda
2012-03-19, 22:58
Skönt, då får du bygga en ny antenn! :) Kapa till en 1/4 lambda i rätt dimension för din frekvens och peta i o testa: http://rcexplorer.se/page14/hwwa/hwwa.html

/Calle

Är inte säker på att själva antennen är av. Bara platshöljet. provade att skifta antenner på sändare o mottagare, men det gjorde ingen skillnad.

Men visst ska jag vygga egna antenner så fort jag får lite erfarenhet i området :-)

rfnoise
2012-03-19, 23:02
Om du kan plocka isär antennen och mäta den så kanske du hittar något? Skifta antenn mellan mottagare och sändare?

/Calle

Fredda
2012-03-19, 23:28
Om du kan plocka isär antennen och mäta den så kanske du hittar något? Skifta antenn mellan mottagare och sändare?

/Calle


Ja. Antennerna på sändare o mottagare är likadana, så jag bytte dom sinsimellan, men ingen skillnad.

Hur mäter jag upp antennen?

rfnoise
2012-03-20, 00:06
Ja. Antennerna på sändare o mottagare är likadana, så jag bytte dom sinsimellan, men ingen skillnad.

Hur mäter jag upp antennen?

Om du har bytt och det inte är någon skillnad så behöver du inte mäta. Tänkte om mittenstiftet hade tappat kontakt med tråden inuti tex. Man brukar kunna skruva upp antennerna.

Har du bankat den mot något hårt? Ibland är enklaste lösningen den enklaste!

/Calle

Fredda
2012-03-20, 07:51
Har gjort lite mer efterforskningar nu.

Jag provade att skruva ur sändarantennen när systemet var igång (jag vet att man ej ska köra utan antenn, men desperata problem kräver desperata åtgärder) och flimmret bytte inte karaktär det minsta.
Skiftade antenner mellan sändare mottagare igen o testade, ingen skillnad.

Tog jag därimot bort antannen på mottagaren så försvann allt, då blev det bara snöstorm i myrstacken.

Går jag bort 3-4m med mottagaren från sändaren, så försvinner allt med.

Min slutsats av detta är att sändarsignalen inte ens når antennen, kontaktbrott nånstans på vägen alltså.

Kan jag va på rätt spår?

Boopidoo
2012-03-20, 08:58
Men om en antenn är trasig så är det väl inte bättre att byta mellan sändare och mottagare, det är ju fortfarande en kass antenn med i ekvationen. Bygg nya antenner eller byt så att du kör med två antenner som du vet fungerar. Om du har en trasig antenn på sändaren så kan den förstöras såvida den inte redan är förstörd.

Fredda
2012-03-20, 12:32
Poängen med förra inlägget var att jag tycker det borde blivit skillnad i bilden (dvs, från konturer till ingenting) om man tog bort antennen ett ögonblick från sändaren, oavsett jag provade med den misstänkta eller den jag vet är hel. Men det blev det ju inte.

Men nog om det, beställer nya så får vi se vad som händer.

Vill inte ge mig in o mecka i sändaren förrens jag hittat felet.

Boopidoo
2012-03-20, 12:56
Ja, det borde det så det borde således inte vara något fel på sändaren. Men det återstår ju några felkällor. Det kan ju exempelvis även vara kabeln som går från mottagaren till dina brillor. Har du testat att byta den samt att testa koppla in mottagaren på en skärm istället för dina brillor?

Fredda
2012-03-20, 14:53
Ja, det borde det så det borde således inte vara något fel på sändaren. Men det återstår ju några felkällor. Det kan ju exempelvis även vara kabeln som går från mottagaren till dina brillor. Har du testat att byta den samt att testa koppla in mottagaren på en skärm istället för dina brillor?

Jag har testat att koppla in den på en skärm, o har samma fenomen där.
Testade även med annan kabel mellan mottagare o skärm, ingen skillnad.

Ska jag våga ta isär sändaren o se om det kan va nån lödning eller så som släppt till antennen?
Värsta är väl att garantin ryker om jag öppnar den, även om felet visar sig ligga där.


Finns det f.ö någon i Valdemarsvikstrakten som läser detta o råkar ha en eller 2 passande antenner att låna mig för test?

LAN
2012-03-20, 15:49
Jag har flera antenner liggandes, men är tyvärr inte hemma förrän till helgen. Men skicka PM om du är intresserad, så kan vi lösa det då.

/Leif

Fredda
2012-03-21, 08:38
Insåg att det va rätt enkelt att ta isär sändaren, så jag gjorde det för att kolla lödningarna till antennen.
Det är alltid något som har skramlat lite i den, o nu hittade jag vad. Låg ett litet metallbleck löst i den.
Kan det ha påverkat funktionen?

http://i1237.photobucket.com/albums/ff467/frj79/IMG_1976.jpg

http://i1237.photobucket.com/albums/ff467/frj79/IMG_1977.jpg


Det blev iaf inte bättre när den var borta.

rfnoise
2012-03-21, 09:35
Ett ord poppar upp ganska snabbt: Kortis?

Blecket ser rätt strömledande ut och du kan mycket väl ha fått en kortis i den del som behandlar bilden. Det hade varit lättare att laga om du vänt på + och minus.. Det där är ett generalfel och en miss i inspektionen från när den tillverkades..

Skicka tillbaka och reklamera.. (ja jag vet men gör det ändå) :)

/Calle

Boopidoo
2012-03-21, 10:44
Som tur väl är så verkar du ha köpt grejerna i Sverige vilket gör reklamation mycket enklare. Ring först och beskriv problemet. Du kan ju hänvisa till den här tråden. Tror inte att rcflight har några problem med att du öppnar den. Om de inte går med på att du reklamerar sändaren så är det ju inte särdeles bra reklam för dom så det kommer de med största sannolikhet att göra. De verkar ju vara bra att ha att göra med.

Fredda
2012-03-21, 12:48
Ja jag har handlat hos rcflight.
Kortis var min tanke med.
Detta är en av anledningarna till att jag betalar några kr extra o handlar i sverige. Blir betydligt enklare med såna här ärenden.
Har haft lite mailkontakt med dom sen bekymmren började, får se va dom säger om detta.

Fredda
2012-03-22, 13:26
Rcfligt skickar mig en ny sändare. Kommer antagligen med posten imorgon.

Boopidoo
2012-03-22, 13:31
Bra! :)

rfnoise
2012-03-22, 19:54
Gött!!

/Calle

Fredda
2012-03-23, 12:34
Erstättningssändaren har anlänt och nu fungerar allt som det ska. Testade även med den misstänkta antennen, o den fungerar med.
Så då var det metallbiten i sändaren som orsakat detta bekymmer.
Skönt at ha det löst.

Inga bekymmer med reklammation heller. Bra service på rcflight.

UndCon
2012-03-23, 12:43
Bra att det löst sig (cred till RCflight)

I övrigt är det samma sändare som kan köpas utomlands...

Jag fick själv reklamera en sändare till electronicarc och det löste sig galant.
Bra med leverantörer som tar sitt ansvar.

//UndCon